Antena LIVE

Curs valutar

Atac terorist la Moscova. Putin, acuzat că i-a torturat pe teroriști. Unul a fost electrocutat, altul a fost forţat să-şi înghită urechea

Atac terorist la Moscova. Tribunalul districtual Basmanni din capitala Rusiei a admis cererea procurorilor ca toţi cei patru inculpaţi în cazul atacului de la Crocus City Hall să fie arestaţi preventiv. Bărbaţii vor rămâne în detenţie până la 22 mai, a precizat instanţa. În momentul în care au ajuns în sala de judecată, starea lor de sănătate era una extrem de precară, semn că ar fi fost supuşi torturii.

De la 25.03.2024, 12:42
WhatsApp
Atac terorist la Moscova. Putin, acuzat că i-a torturat pe teroriști. Unul a fost electrocutat, altul a fost forţat să-şi înghită urechea Profimedia Images

Imagini greu de privit, cu forţele ruse torturându-i pe cei patru inculpaţi, arestaţi în urma atacului terorist de la Moscova, fac înconjurul lumii. În înregistrările video se observă cum un bărbat este supus șocurilor electrice, iar un al doilea a fost forțat să-și mănânce propria ureche, scrie Daily Mail.

Şamsidin Fariduni este suspectul care a fost supus şocurilor electrice. Acesta este filmat, zăcând pe podea, cu spume la gură şi cu pantalonii traşi, iar în zona sa genitală i-au fost ataşate fire legate la o baterie de 80 de volți. Într-un alt videoclip, se vede un alt bărbat, Saidakrami Raceabalizoda, având urechea tăiată și apoi scuipând-o, după ce a fost forțat să o înghită.

Potrivit sursei citate, imaginile cu tratamentul barbar aplicat acestor suspecți a fost dezvăluit presei în mod deliberat, deoarece înregistrările au fost distribuite masiv pe canalele Telegram simpatizante cu serviciile de securitate ruseşti.

Pe un canal de Telegram cu legături cu forțele paramilitare Wagner s-a transmis că fotografia lui Fariduni arată cum se desfăşoară "o interogare obișnuită, folosind un dispozitiv militar TA-57, în termeni obișnuiți 'Tapik'. Prin învârtirea bobinei, descărcările de până la 80 de volţi sunt eliberate prin fire ataşate de corpul prizonierului. Pentru cel mai bun efect, cel capturat ar trebui să fie stropit cu apă".

Pe acelaşi subiect

Reprezentanţii grupului pentru apărarea drepturilor omului gulagu.net - care se ocupă cu dezvăluirea cazurilor de tortură din închisorile lui Putin - au declarat: „De peste 10 ani expunem consecvent tortura sistemică din Rusia. Este evident că sancțiunile pentru aceste torturi, precum și pentru torturarea prizonierilor ucraineni, sunt date de sus. La fel ca în cazul lui Prigojin, un executant al voinței asasinului și dictatorului Vladimir Putin. Dacă există toate probele și acestea au fost adunate, de ce ar tortura FSB-ul tadjicii? Ca să-și asume vina și să prezinte o versiune convenabilă pentru Putin și FSB?"

Jurnalistul rus exilat Dmitri Kolezev, redactorul șef al publicaţiei Republic, a declarat: "Forțele de securitate rusești au scurs fotografiile, arătând că suspecții atacului terorist reținuți sunt torturați cu șocuri electrice. Nu am nicio îndoială că vor fi mărturisiri că ordinul de a ucide oameni în Crocus le-a fost dat personal de Zelenski. Tortura este, din nefericire, obișnuită. Ceea ce este neobișnuit aici este că forțele de securitate obișnuiau să ascundă aceste lucruri rușinate. Dar acum sunt mândri de asta și, aparent, ei înșiși difuzează fotografii ale torturii către canalele de Telegram loiale".

Ce se ştie despre cei patru terorişti

Fiecare dintre cei patru inculpaţi a fost adus în faţa instanţei în mod individual duminică, iar trei dintre ei au pledat „vinovat” pentru toate acuzaţiile, potrivit agenţiei TASS. Numele celor patru inculpaţi sunt Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda, Şamsidin Fariduni şi Muhammadsobir Faizov.

Toţi cei patru sunt din Tadjikistan şi se aflau în Rusia cu vize temporare sau expirate. Instanţa a ţinut audieri cu uşile închise pentru fiecare dintre acuzaţi, fără a permite accesul publicului. CNN a sumarizat ce se ştie până acum despre cei patru suspecţi ai atacului de la sala de concerte din Moscova în care au murit cel puţin 137 de persoane, în timp ce peste 150 sunt rănite. Dintre acestea, cel puţin 100 au rămas în spital, unele fiind în stare gravă.

Dalerdjon Mîrzoev: Bărbatul de 32 de ani a fost primul acuzat adus în faţa instanţei. Mîrzoev, din Tadjikistan, era înregistrat cu o şedere temporară pentru trei luni în oraşul Novosibirsk din sudul Rusiei, în Siberia, dar aceasta expirase, potrivit RIA Novosti.

Saidakrami Raceabalizoda: Acesta a apărut ca al doilea acuzat şi a declarat în faţa instanţei că avea documente de înregistrare ruseşti, dar că nu-şi aminteşte unde se află acestea. El a comunicat prin intermediul unui interpret, potrivit RIA Novosti. Raceabalizoda s-ar fi născut în 1994.

Şamsidin Fariduni: S-a născut în 1998 în Tadjikistan şi este cetăţean al ţării din Asia Centrală. Fariduni a fost angajat oficial la o fabrică din oraşul rus Podolsk şi era înregistrat în oraşul Krasnogorsk, potrivit presei de stat RIA Novosti.

Muhammadsober Faizov: Cel de-al patrulea acuzat părea că nu răspunde, fiind într-un scaun cu rotile. A fost însoţit de un medic la înfăţişarea sa în faţa instanţei. Faizov era şomer temporar, înainte lucrând într-o frizerie din Ivanovo, un oraş situat la nord-est de Moscova. El este înregistrat în acest oraş, potrivit RIA Novosti. S-ar fi născut în 2004.

Filmul atacului terorist din Moscova

 Cel puţin 137 de oameni au murit şi peste o sută au fost răniţi în timpul unui atentat terorist într-un centru comercial de lângă Moscova. Opt copii ar fi printre victime. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul. Însă Moscova sugerează că în spatele atentatului s-ar afla Ucraina, după ce patru suspecţi au fost prinşi la graniţa dintre cele două ţări. Masacrul a avut loc la nici o săptămână de la alegerile prezidenţiale care l-au reconfirmat pe Vladimir Putin în funcţia de preşedinte. Atacul de la Crocus City Hall este cel mai sângeros din Rusia din ultimele două decenii. 

Masacrul a avut loc la ora 20:00. Patru bărbați, cu feţele acoperite şi în uniforme de camuflaj, intră în Crocus City Hall, un complex comercial de la periferia Moscovei. Mii de oameni erau în centrul comercial pentru un concert. Primii ucişi sunt agenţii de pază, mitraliaţi prin gramurile de sticlă. În holul de la intrare, teroriştii îi execută pe toţi cei care întârziaseră la eveniment. Masacrul continuă în sala de spectacol. 

Teroriştii aruncă apoi cu o substanţă inflamabilă peste oameni şi scaune şi dau foc. Flăcările ajung rapid la tavan, iar o parte se prăbușeşte. Pe un pod, sute de oameni aleargă disperaţi pentru a se salva. Centrul comercial unde a avut loc masacrul este situat la aproximativ 20 de kilometri de Kremlin. Nimeni nu-şi explică de ce a fost nevoie de aproape o oră pentru ca primele echipaje de salvare şi poliţie să ajungă la locul tragediei. 

Vladimir Putin a declarat duminică zi de doliu naţional pentru cele 137 de victime ale atacului, după ce a promis că îi va pedepsi pe toţi cei care s-au aflat în spatele atacului. Imagini video l-au arătat pe Putin cu un aer sumbru aprinzând o lumânare la o biserică de la reşedinţa sa de la periferia Moscovei, duminică seara, pentru a-i onora pe cei care au murit.

Mai devreme, duminică, oamenii au depus flori la Crocus City Hall, sala de concerte cu 6.200 de locuri de la periferia Moscovei, unde patru bărbaţi înarmaţi au dat buzna chiar înainte ca grupul rock din epoca sovietică Piknik să cânte hitul său "Nu ne e frică de nimic". Bărbaţii au tras cu armele automate asupra civililor.

Masacrul care a dat fiori reci Occidentului

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar Putin nu a menţionat public gruparea militantă islamistă în legătură cu atacatorii, despre care a spus, în schimb, că au încercat să fugă în Ucraina. El a declarat că indivizi din "partea ucraineană" erau pregătiţi să îi ducă pe atacatori peste graniţă. Ucraina a negat orice rol în acest atac.

Autorităţile lucrează în prezent la identificarea victimelor. Comitetul rus de Investigaţii a declarat că 62 de corpuri au fost identificate până în prezent, iar "pentru restul victimelor se efectuează examinări genetice pentru a stabili identitatea acestora". Ancheta la locul crimei este în curs de desfăşurare.

Deşi nu a menţionat Statul Islamic, Putin a avut sâmbătă convorbiri separate cu omologii săi turc şi sirian, Recep Tayyip Erdoğan şi Bashar al-Assad, şi a promis o cooperare mai strânsă în lupta împotriva terorismului în urma atacului, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Ambasada Rusiei la Washington afirmă că nu a primit din partea SUA niciun avertisment cu privire la un potenţial atac la Moscova. Săptămâna trecută, Putin a respins avertismentele ambasadei SUA în Rusia privind posibilitatea unor atacuri asupra unor grupuri mari de oameni. În ceea ce o priveşte, Franţa a ridicat alerta teroristă la cel mai înalt nivel în urma atacului mortal de la Moscova, a anunţat duminică premierul francez Gabriel Attal.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

atac terorist moscova atac terorist moscova atac rusia isis
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024