Antena Meniu Search
x

Video "Am început să ne panicăm când am văzut că a căzut cineva la pământ". Masacrul de la Crocus City Hall, prin ochii martorilor

Atac în Rusia la Crocus City Hall. Unul dintre supravieţuitorii masacrului de la Moscova şi-a făcut curaj şi a povestit coşmarul prin care a trecut. În urma carnagiului, peste 140 de oameni au murit şi cel puţin o sută au fost răniţi. Opt copii ar fi printre victime. Gruparea teroristă ISIS a revendicat atacul. După ce Moscova a sugerat că în spatele atentatului s-ar afla Ucraina, a venit o reacţie şi din partea lui Volodimir Zelenski. Atenţie, urmează imagini cu puternic impact emoţional. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 25.03.2024, 12:43

Vezi și

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Criminalii au ucis cu sânge rece cetăţenii noştri, copiii noştri.

Martor: Am început să ne panicăm când am văzut că cineva a căzut la pământ. 

Această femeie, martoră la tragedie, nu credea că o să mai iasă cu viaţă din clădirea asediată. Este încă în stare de şoc.

Martor: La fel ca toată lumea, am ajuns la intrarea principală a sălii de concerte şi am stat la coadă. Era 19:52 când au început să tragă în noi. 

Pe acelaşi subiect

Aseară, o agenţie de presă afiliată ISIS, a distribuit un videoclip teribil, greu de privit, din mijlocul vânătorii de oameni, filmat chiar de terorişti.

Masacrul a avut loc la ora 20:00. Patru bărbați, cu feţele acoperite şi în uniforme de camuflaj, au intrat în Crocus City Hall, un complex comercial,de la periferia Moscovei. 

Mii de oameni erau în centrul comercial pentru un concert. Primii ucişi au fost agenţii de pază, mitraliaţi prin geamurile de sticlă. În holul de la intrare, teroriştii i-au executat pe toţi cei care întârziaseră la eveniment. Masacrul a continuat în sala de spectacol. 

Dave Primov, martor: Împuşcăturile nu au fost puţine, au fost rafale constante. 

Teroriştii au aruncat apoi cu o substanţă inflamabilă peste oameni şi scaune şi au dat foc. Flăcările au ajuns rapid la tavan, iar o parte s-a prăbușit. 

28 de oameni au fost găsiţi morţi într-o toaletă. Alţi 14, pe una dintre scările de evacuare. Martorii povestesc scene dramatice cu mame care au murit ţinându-şi copiii la piept. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Criminalii au ucis cu sânge rece cetățenii noștri, copiii noștri. Precum naziști care au masacrat în teritoriile ocupate. 

Centrul comercial unde a avut loc masacrul este situat la aproximativ 20 de kilometri de Kremlin. Nimeni nu-şi explică de ce a fost nevoie de aproape o oră pentru ca primele echipaje de salvare şi poliţie să ajungă la locul tragediei. 

E greu de înţeles cum s-a întâmplat totul mai ales că sala de concerte Crocus City Hall - unde ar fi trebuit să urce pe scenă trupa Piknik - are teoretic sisteme de securitate de ultimă generaţie. Pe unele filmari se văd şi scanere de metale, prin care presupuşii terorişti au trecut fără probleme. Culmea, nici paznicii aflaţi în locaţie nu erau înarmaţi, şi nu au putut opri măcelul care a urmat după.

Rusia e în doliu şi în toată ţara, drapelul e coborât în Bernă. 

Localnic: Nu îmi pot scoate din minte imaginile. E dureros, cumplit! 

Chiar dacă autorităţile ruse dau vina pe Ucraina, Kievul neagă. 

Mykhailo Podolyak, consilier prezidenţial: Ucraina cu siguranţă nu are nimic de-a face cu aceste evenimente. Mai mult, Ucraina nu a folosit niciodată metode teroriste, terorismul ca metodă de război, spre deosebire de Federaţia Rusă.

Zelenski, reacţie furibundă

La 24 de ore de la caranagiu, într-un discurs în faţa naţiunii, Vlodomir Zelenski a avut o reacţie furibundă.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Este evident că Putin şi alţi ticăloşi încearcă să arunce vina pe altcineva. Folosesc întotdeauna aceleaşi metode. În loc să se ocupe de cetăţenii săi ruşi şi să vorbească cu ei, Putin a tăcut toată ziua, gândindu-se cum să lege acest lucru de Ucraina. 

La aproximativ 12 ore de la masacru, Moscova a anunţat că i-a prins pe cei 4 terorişti implicaţi în atac. Se aflau într-un vehicul Renault care a fost reperat de poliţie în regiunea Briansk, la aproximativ 340 km de Moscova. 

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: O să-i identificăm și-i vom pedepsi pe cei care sunt în spatele teroriștilor, pe cei care au pregătit această atrocitate, acest atac asupra Rusiei, asupra poporului nostru.

Presa scrie că atacatori au fost identificați, toții fiind cetățeni ai Republicii Tadjikistan. Unul dintre terorişti spune că a ucis pentru bani. Un predicator i-ar fi promis 5.000 de euro.

Poliţişti-terorist capturat: Concret, ce ți-a spus? 

- Nu știu, să ucid. 

- Pe cine?

- Ei mi-au trimis locul, totul. 

- Ți-au spus pe cine trebuie să ucizi? 

- Oameni, nu contează. 

Preşedinţii Chinei şi Turciei au fost printre primii care au trimis mesaje lui Vladimir Putin. Deşi conducerea Rusiei este izolată la nivel internaţional, numeroase state occidentale au trimis mesaje de condoleanţe poporului rus. Ministerul Român de Externe condamnă atacul, iar NATO spune că nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Am început să ne panicăm când am văzut că a căzut cineva la pământ". Masacrul de la Crocus City Hall, prin ochii martorilor