Antena LIVE

Curs valutar

Biletul scris de Zelenski și dus la Moscova de Abramovici. Putin a transmis că-l va distruge pe liderul de la Kiev după ce l-a citit

Oligarhul rus Roman Abramovici a acționat ca trimis neoficial al președintelui Vladimir Putin la negocierile dintre Rusia şi Ucraina, scrie publicația britanică The Times. Miliardarul rus, de 55 de ani, i-ar fi dus la Moscova lui Putin un bilet scris personal de Volodimir Zelenski.

De la 28.03.2022, 13:28
WhatsApp
Biletul scris de Zelenki și dus la Moscova de Abramovici. Putin a transmis că-l va distruge pe liderul de la Kiev după ce l-a citit Profimedia

Miercurea trecută, un avion privat Hawker 800XP a decolat de pe aeroportul Ataturk, Istanbul, către Rusia. În apropiere de oraşul Mineralnîe Vodî aeronava și-a oprit trackerul de zbor. În acea seară, același avion a plecat de pe aeroportul Vnukovo, Moscova, și s-a întors la Istanbul. La bord se afla Roman Abramovici, relatează The Times. 

La Moscova, Abramovici s-a întâlnit cu Putin, căruia i-a adus un bilet scris de mână de la președintele Zelenski. Pe bilet erau scriși termenii luați în considerare de Ucraina pentru un acord de pace care să pună capăt războiului început acum o lună. „Spune-i că-l voi distruge”, acesta a fost răspunsul inițial al lui Vladimir Putin. 

Întors la Istanbul, Abramovici s-a întâlnit cu Rustem Umerov, un tătar din Crimeea și membru al parlamentului ucrainean, pentru a discuta despre întâlnirea cu Putin. Umerov, un fost om de afaceri de 39 de ani, care vorbește atât turcă, cât și rusă, este reprezentantul Kievului la negocieri, potrivit The Times. Cei doi au avut o serie de întâlniri la hoteluri de cinci stele din Istanbul, coordonate de Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan.

În ciuda răspunsului dat de Putin la biletul lui Zelenski, ar fi totuși progrese la negocieri, oferind speranța unui acord de pace timid în Ucraina și o victorie diplomatică majoră pentru Turcia.

Pe acelaşi subiect

Propunere: Donbasul și Crimeea, închiriate pe termen lung de Rusia

Discuțiile față în față dintre reprezentanții ucraineni și ruși urmează să fie reluate în Turcia în această săptămână. Weekendul trecut, Kalin a declarat pentru ziarul Hurriyet că părțile au fost „aproape de un acord” cu privire la chestiuni cheie, inclusiv garanția ca Ucraina să nu adere la NATO, demilitarizarea și garantarea unui statut protejat pentru limba rusă. Punctul de conflict este soarta Crimeei, anexată de Rusia în 2014, și a Donbasului.

Kalin, în vârstă de 50 de ani, unul dintre cei mai influenți și experimentați politicieni din guvernul turc, a fost implicat în formularea unei propuneri ca Donbasul și Crimeea să fie deținute de Moscova în baza unui contract de închiriere pe termen lung, similar cu poziția Marii Britanii asupra Hong Kong-ului între 1898 - 1997. Viitorul regiunilor urma să fie decis la o dată ulterioară. Înainte de revoluția din 2014, Ucraina a închiriat Rusiei baza navală de la Marea Neagră - Sevastopol.

Putin ia în considerare propunerea, însă furia liderului de la Kremlin la adresa Ucrainei, a lui Volodimir Zelenski și a eșecurilor armatei ruse l-ar face un partener imprevizibil, scrie sursa citată.  Abramovici și Umerov au vizitat și Kievul, unde oligarhul l-a întâlnit pe Zelenski.

Abramovici a călătorit cu avioane private care au trecut prin capitala poloneză Varșovia. Deoarece avionul său privat se află sub sancțiuni UE, miliardarul rus zboară cu un avion înregistrat la o companie turcă. Mama lui Abramovici, Irina, s-a născut în Ucraina, iar fiica acestuia, Sofia, a criticat public invazia rusă.

Roman Abramovici evită sancțiunile și radarul între Putin și Zelenski

Negocierile dintre Abramovici și Umerov s-au desfășurat în paralel cu o altă întâlnire organizată de Turcia, între miniștrii de externe rus și ucrainean, Serghei Lavrov și Dmytro Kuleba, la Antalia, pe 10 martie, sub supravegherea lui Mevlut Cavusoglu, ministrul de externe turc.  Atunci nu s-au făcut progrese iar încercările Turciei de a acționa ca mediator în conflict păreau eșuate. Turcia, membră NATO, are totuși legături puternice cu Rusia, centrate pe relația personală a lui Erdogan cu Putin. Cei doi s-au apropiat în ultimii cinci ani, când relația lui Erdogan cu aliații occidentali s-a deteriorat.

În 2017, Turcia a achiziționat sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400, spre nemulțumirea americanilor iar în 2020 a fost pornită o nouă conductă de gaz între cele două țări. Cu toate acestea, Turcia și Rusia susțin tabere opuse în conflictele din Siria, Libia și Caucaz și sunt rivale istorice în regiunea Mării Negre. Putin a provocat în trecut pagube uriașe economiei turce prin embargouri asupra importurilor agricole și interzicerea zborurilor către destinații de vacanță din Turcia.

În Ucraina, Turcia sprijină Kievul și a furnizat deja celebrele drone Bayraktar forțelor armate ucrainene. Este însă reticentă să furnizeze mai multe arme. Principalul interes al Ankarei în Ucraina îl reprezintă tătarii din Crimeea, care au legături lingvistice și culturale cu Turcia. Tătarii s-au opus anexării peninsulei de către Putin în 2014. De atunci, zeci de tătari din Crimeea au fost reținuți în raiduri FSB. Moscova îi acuză de legături cu grupuri islamiste interzise, ​​deși majoritatea sunt vizați din cauza opoziției lor față de Putin.

Conflictul i-a oferit lui Erdogan ocazia de a construi punți cu SUA și UE și l-a pus într-o poziție diplomatică importantă după ani de izolare. Cu toate acestea, Erdogan nu a purtat discuții față-n față cu președintele Biden la summitul NATO de săptămâna trecută. Totodată SUA au amânat să-l sancționeze pe Abramovici până acum, cel mai probabil din cauza rolului său în negocieri. Wall Street Journal a scris săptămâna trecută că Zelenski i-a cerut lui Biden să amâne sancționarea lui Abramovici. Deși The Times a solictat puncte de vedere de la Abramovici, Umerov și Kalin, niciunul nu a răspuns.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

roman abramovici vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025