Antena Meniu Search
x

Răsturnare de situaţie. Zelenski i-a cerut lui Biden să nu-l sancționeze pe Abramovici - WSJ

Președintele ucrainean i-a cerut lui Joe Biden să nu-l sancționeze pe Roman Abramovici, pentru ca acesta să poată ajuta la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Oligarhul rus, vizat de numeroase sancțiuni în Europa, ar putea acționa ca un intermediar pe lângă președintele rus Vladimir Putin, relatează The Wall Street Journal. Solicitarea este una misterioasă mai ales că nu ar fi dovezi clare în prezent dacă sau cât de implicat este miliardarul în discuțiile de pace. 
Război Rusia - Ucraina. Ultimele detalii

de Redactia Observator

la 24.03.2022, 13:00

Răsturnare de situaţie. Zelenki i-a cerut lui Biden să nu-l sancționeze pe Abramovici - WSJ
Răsturnare de situaţie. Zelenki i-a cerut lui Biden să nu-l sancționeze pe Abramovici - WSJ - Profimedia

La începutul acestei luni, oficialii Trezoreriei americane au elaborat un set de sancțiuni pentru a-l pedepsi pe Roman Abramovici, în urma războiului brutal declanșat de Rusia în Ucraina. Când SUA urmau să anunțe sancțiunile, concepute în tandem cu Marea Britanie și Uniunea Europeană, Consiliul Național de Securitate al SUA a transmis Trezoreriei să se abțină.

Motivul? Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a sfătuit pe președintele Joe Biden, într-un apel telefonic, să amâne sancționarea oligarhului rus deoarece Roman Abramovic ar putea ajunge un intermediar important în negocierile dintre Ucraina și Rusia relatează WSJ, citând persoane apropiate discuțiilor. 

Președintele Biden s-a consultat cu președintele Ucrainei cu privire la o serie de sancțiuni, inclusiv sancțiunile care îl vizează peAbramovici. „Nu vom citi conversațiile private dintre președintele Biden și președintele Zelenski”, a declarat Emily Horne, purtătoare de cuvânt a Consiliul Național de Securitate al SUA . Departamentul Trezoreriei a refuzat să comenteze.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a refuzat și el să comenteze discuțiile privind sancțiunile la adresa lui Abramovici, dar a spus că Biden, care a ajuns azi la Bruxelles pentru a se întâlni cu omologii săi europeni, lucrează „pentru a se asigura că, împreună, facem totul pentru a-i sancționa pe cei responsabili pentru acest război inutil.”

Pe acelaşi subiect

Întrebat dacă Abramovici a acționat ca intermediar în discuțiile de pace dintre ucraineni și ruși, Price a adăugat: „Există o serie de canale prin care partenerii noștri ucraineni și omologii lor ruși se pot angaja în dialog și diplomație”. Biroul președintelui ucrainean a refuzat să comenteze.

„Pentru ca negocierile să aibă loc și să reușească, nu este util să comentăm despre proces și nici despre implicarea lui Abramovici. Așa cum s-a afirmat anterior, pe baza solicitărilor, inclusiv din partea organizațiilor evreiești din Ucraina, el a făcut tot posibilul pentru a sprijini eforturile care vizează restabilirea păcii cât mai curând posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al miliardarului rus.

Mister în Europa cu privire la implicarea lui Abramovici în negocieri şi solicitarea lui Zelenski

Marea Britanie și UE l-au sancționat pe Abramovici la începutul acestei luni pentru legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin. Majoritatea activelor oligarhului rus au fost înghețate. Mai mulți oficiali britanici și europeni spun că nu au informații potrivit cărora Zelenski ar fi cerut liderilor europeni să nu impună sancțiuni contra lui Abramovici. Alți oficiali ucraineni și occidentali sunt, de asemenea, sceptici cu privire la cât de profund este implicat Abramovici în negocierile de pace.

Decizia americanilor de a amâna sancționarea lui Abramovici este o răsturnare de situație în strategia Occidentului de a-i pedepsi pe oligarhii care au legături cu Kremlinul pentru a pune presiune și mai mare pe Putin. Mai mulți oameni de afaceri ruși s-au pronunțat împotriva războiului din Ucraina, dar Roman Abramovici este singurul oligarh care a declarat public că încearcă să convingă Moscova să găsească o soluție pașnică. 

Consultările neobișnuite dintre Biden și Zelenski cu privire la aceste sancțiuni și la altele care vizează în mod specific elitele ruse arat[ eforturile taberei americane de a se coordona îndeaproape cu Kievul și alți aliați, în timp ce continuă să caute noi modalități de a înăbuși guvernul rus.

Oficialii americani consultați de The Wall Street Journal au subliniat că nu sunt motive care să arate că Abramovici s-ar fi dovedit util în negocierile dintre Rusia și Ucraina, iar serviciile de informații au sugerat chiar contrariul.

Cum ar fi ajuns Abramovici implicat în negocieri

Abramovici s-a implicat după ce oficialii guvernamentali ucraineni au contactat persoane care au legături cu Rusia și care ar putea fi capabile să facă o punte către Vladimir Putin. Unul dintre aceste persoane a fost producătorul de film Alexander Rodnyansky, tatăl unui consilier al președintelui Ucrainei. Alexander Rodnyansky a fondat un canal ucrainean de televiziune care a difuzat emisiuni produse de Zelenski în timp ce acesta era actor.

În acest context, Rodnianski l-a contactat pe Abramovici. Abramovici l-a cunoscut pe Alexander Rodnyansky prin proiectele artistice finanțate în Rusia. Abramovici le-a spus apropiaților că încearcă să acționeze ca intermediar în conflict, potrivit unor surse citate de WSJ. La câteva zile după declanșarea războiului, purtătorul de cuvânt al lui Abramovici a confirmat implicarea sa, spunând că acesta s-a oferit să ajute guvernul ucrainean în „atingerea unei rezoluții pașnice”.

Intenția lui Abramovici de a se folosi de relaţia sa cu Putin este o schimbare semnificativă. În trecut a încercat să pună distanță între el și Kremlin. După ce a cumpărat Chelsea în 2003, el a declarat pentru Financial Times că nu are „nicio relație specială” cu președintele rus. În 2010, purtătorul său de cuvânt a negat ştirile că ar avea afaceri strânse cu Putin. Abramovici simte că poate încerca să-și folosească poziția în comunitatea de afaceri rusă pentru a încerca să faciliteze discuțiile dintre cele două ţări, potrivit unei surse citate de WSJ. 

Nu este clar dacă Abramovici a reușit să vorbească cu Putin sau dacă a mediat între cele două părți. Un oficial de la Ambasada Ucrainei în Israel a spus că „nu avem nicio informație că este sau a fost implicat” în negocierile de pace. Cei care au stat de vorbă cu Abramovici recent spun că a acesta a fost implicat activ. Avioanele sale private au făcut zig-zag între Rusia, Turcia și Israel în ultimele săptămâni, potrivit datelor de urmărire a zborurilor.

Oligarhul a fost văzut la sfârșitul lunii februarie în capitala Belarusului în timpul unei runde de discuții, potrivit unei surse citate de WSJ. Înainte de invadarea Ucrainei, mai mulți reprezentanți ai organizațiilor caritabile israeliene și ai altor organizații au semnat o scrisoare către ambasadorul SUA în Israel în care avertizează asupra consecințelor financiare ale sancționării lui Abramovici, un donator important pentru memorialul Holocaustului Yad Vashem din Israel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Răsturnare de situaţie. Zelenski i-a cerut lui Biden să nu-l sancționeze pe Abramovici - WSJ