Cum au apărut actualele tensiuni între SUA si Rusia. Conflictul dintre Joe Biden și Vladimir Putin
Relațiile diplomatice dintre Statele Unite și principalii rivali, Rusia și China, sunt în fața unor provocări severe în contextul în care noul președinte Joe Biden încearcă să revendice statutul de primă super-putere a Americii și să se distingă de predecesorul Donald Trump, scrie ABC News. Între timp, liderul de la Casa Albă l-a numit pe omologul de la Kremlin "ucigaș", o declarație ce a aprins și mai tare conflictul mocnit.
De Daniel Murărescu la 22.03.2021, 16:23- Unul dintre punctele de plecare în scandalul dimplomatic dintre SUA și Rusia: un raport al Biroului Directorului pentru Informaţii Naţionale arată că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a știut și probabil coordonat un efort de manipulare a campaniei pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2020, în favoarea fostului președinte Donald Trump, cu acuzații "înşelătoare sau lipsite de fundament" împotriva contracandidatului democrat Joe Biden.
Într-o mare de nemulțumiri, administrația Biden a adoptat o linie extraordinar de dură cu China și Rusia, în cursul săptămânii trecute. Schimbul public de replici s-a intensificat abrupt după de președintele SUA l-a caracterizat pe liderul de la Kremlin drept "ucigaș" iar primul consilier de securitate națională a denunțat China cu privire la mai multe probleme.
Moscova și Beijingul au replicat imediat, setând scena publică pentru lunile ce vor urma, dacă nu chiar pe termen lung, cu tensiuni ce nu vor fi rezolvate fără discuții intense la nivel înalt și concesii majore din partea tuturor părților. "Cine zice, ăla e!", a replicat personal Vladimir Putin, care i-a urat în mod ironic "sănătate" omologului de la Casa Albă. "Noi ne vom apăra propriile interese şi vom coopera cu ei în condiţiile în care va fi avantajos pentru noi. Când judecăm alți oameni sau evaluăm alte state, națiuni, parcă întotdeauna ne uităm în oglindă, ne vedem mereu acolo. Vedem întotdeauna esența noastră în cealaltă persoană", a adăugat Vladimir Putin, într-o conferință de presă, pe 18 martie. Acesta nu s-a sfiit să reamintească istoria Statelor Unite cu privire la rasism, "exterminarea" populației native din America de Nord și bombardamentul atomic al Japoniei, la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Tot în cursul săptămânii trecute, Rusia și-a retras ambasadorul din SUA pentru consultări. "Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a fost invitat la consultări pentru a stabili ce este de făcut şi în ce direcţie să mergem în privinţa relaţiilor cu Statele Unite. Cel mai important lucru pentru noi este să găsim modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor Rusia-SUA. Relaţiile bilaterale sunt într-o situaţie dificilă, Washingtonul aducându-le într-un punct mort în ultimii ani. Noi suntem interesaţi să împiedicăm această degradare ireversibilă a relaţiilor, acest lucru în cazul în care americanii sunt conştienţi de riscurile asociate situaţiei'', a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.
Replica lui Joe Biden pentru Vladimir Putin a făcut înconjorul lumii
Președintele Joe Biden a pornit singur ultima rundă de replici într-un interviu televizat în care a încercat să evidențieze clar diferențele dintre politicile sale privind Rusia și cele ale predecesorului, Donald Trump, acuzat că ar fi "moale" cu privire la Vladimir Putin, scrie ABC News. Deși comentariile dure despre Vladimir Putin reprezintă o schimbare față de abordarea lui Trump, criticile dure adresate Chinei de către secretarul de stat Antony Blinken și consilierul de securitate națională Jake Sullivan urmează în multe privințe linia dură a precedentei administrații.
În luarea unei poziții fără echivoc cu privire la Rusia, Biden a transmis că zilele în care se rostogolea în fața lui Vladimir Putin s-au sfârșit. Întrebat dacă Putin este un ucigaș, liderul de la Casa Albă a replicat sec, "da", o afirmație care a stârnit lanțul reacțiilor ce a trecut și prin Turcia sau Israel.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a considerat la rândul lui ''inacceptabile'' afirmaţiile omologului său american. ''Afirmaţiile domnului Biden sunt inacceptabile, nu sunt adecvate pentru un preşedinte'', a fost de părere liderul de la Ankara, conform agenţiei Reuters, catalogând drept ''elegantă'' replica lui Vladimir Putin. Şi ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a catalogat comentariile lui Biden drept ''bizare și extreme''.
Mai mult, pe măsură ce tensiunea diplomatică a escaladat, China fiind acuzată de încălcări ale drepturilor omului în regiunea vestică Xianjiang sau Tibet, precum și de acțiuni agresive în Hong Kong, doi oficiali de top ai regimului de la Beijing au condamnat Statele Unite de ipocrizie, aducând în discuție problemele interne din SUA, printre care violențele asupra americanilor de origine asiatică și a persoanelor de culoare.
Raport al serviciilor americane: Rusia s-a implicat, cu știința lui Vladimir Putin, în alegerile prezidenţiale din SUA din 2020
Un raport al Biroului Directorului pentru Informaţii Naţionale arată că Vladimir Putin a știut și probabil coordonat un efort de manipulare a campaniei pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite din 2020, în favoarea fostului președinte Donald Trump, cu acuzații "înşelătoare sau lipsite de fundament" împotriva contracandidatului democrat Joe Biden, transmitea Reuters săptămâna trecută
Raportul de 15 pagini subliniază acuzaţiile că aliaţii lui Trump au făcut jocul Moscovei amplificînd afirmaţiile făcute împotriva lui Biden de persoane din Ucraina care au legături cu Rusia, înainte de alegerile din 3 noiembrie. Democratul Biden l-a înfrânt pe Donald Trump şi a devenit preşedinte pe 20 ianuarie. Agenţiile de informaţii au descoperit şi alte tentative de a influenţa alegătorii, între care "o campanie de influenţare pe mai multe direcţii" a Iranului, cu scopul de a reduce sprijinul pentru trump. Preşedintele Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear dintre Iran şi puterile occidentale şi a impus ţării noi sancţiuni.
Raportul a punctat, de asemenea, o contra-acţiune promovată de aliaţii lui Trump conform căreia China ar interveni în numele lui Biden, concluzionând că Beijingul "nu a depus eforturi de interferenţă". "China a căutat stabilitate în relaţia sa cu Statele Unite şi a considerat că niciunul dintre rezultatele alegerilor nu este suficient de avantajos pentru ca China să rişte măsuri ămpotriva sa dacă va fi prinsă", se arată în raport.