Antena Meniu Search
x

Update Alegeri SUA 2020 LIVE UPDATE. Joe Biden a câștigat alegerile în SUA

Alegeri SUA 2020. Conform rezultatelor parțiale prezentate de CNN, democratul Joe Biden are 273 voturi în Colegiul Elector, iar Donald Trump 213. Numărul necesar pentru câștigarea alegerilor prezidențiale este de 270 de voturi.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 07.11.2020, 18:51

  • Donald Trump lansează fără încetare acuzații de fraudă la vot
  • Joe Biden ar fi câștigat statul cheie Pennsylvania, care are 20 voturi electorale.

Desfăşurarea evenimentelor live update:

Proiecție CNN, rezultate parțiale: Joe Biden are 273 voturi în Colegiul Elector, iar Donald Trump 213.

Proiecție Fox News, rezultate parțiale: Joe Biden are 290 voturi în Colegiul Elector, iar Donald Trump 214.

Actualizare 7 noiembrie 2020

UPDATE 18:50 Fox News îl dă de asemenea câștigător pe Joe Biden, acordându-i victoria în Nevada (6 electori), cât și Pennsylvania (20 de electori), pentru un total de 290 de electori.

UPDATE 18:30 BBC, Agenţia de presă Associated Press şi posturile de televiziune CNN şi NBC l-au dat sâmbătă câştigător pe candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden.

Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite, conform CNN, după ce și-ar fi asigurat cele 20 de voturi electorale în Pennsylvania de care mai avea nevoie.

Conform CNN, Biden are acum 273 voturi electorale.

UPDATE 15:00 "Numerele ne spun... e o poveste clară și convingătoare. Vom câștiga această cursă", a declarat Joe Biden în cursul zilei de sâmbătă, de la reședința sa din statul Delaware. Democratul a adăugat că, alături de Kamala Harris, a organizat deja întâlniri cu mai mulți experți, anticipând o preluare a administrației de la Casa Albă.

UPDATE 09:00 SUA au înregistrat un nou record de cazuri zilnice de infectare de SARS-CoV-2. 127.021 de persoane s-au îmbolnăvit în ultimele 24 de ore, iar candidatul democrat Joe Biden, care este aproape de obţinerea voturilor pentru fotoliul de la Casa Albă, a promis că va acţiona pe frontul împotriva Covid-19 încă din “prima zi” a mandatului de preşedinte. 236.025 de americani au murit de la începutul pandemiei de coronavirus.

UPDATE 07.20: Candidatul democrat la alegerile prezidențiale din SUA s-a adresat din nou națiunii, într-un discurs rostit din Wilminton, Delaware.

Joe Biden este aproape sigur că va câştiga scrutinul cu o majoritate clară. Detalii, AICI

UPDATE 06.35: Joe Biden continuă să-și mărească avansul în Pennsylvania (20 de electori) şi Nevada (6 electori). Democratul are 28.833 voturi în plus în primul stat, iar în cel de-al doilea are 22.657.

Dacă Biden câștigă în Pennsylvania, va atinge numărul necesar pentru câștigarea alegerilor prezidențiale, de 270 de voturi.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Donald Trump, preşedintele în funcţie al SUA, i-a cerut lui Biden să nu proclame "în mod greşit" victoria în scrutinul prezidenţial.

"Joe Biden nu ar trebui să pretindă în mod greşit funcţia de preşedinte. Şi au aş putea pretinde acest lucru. Procedurile legale abia încep.

Am avut avansuri majore în toate aceste state în seara alegerilor, iar apoi au dispărut miraculos pe măsură ce au trecut zilele. Poate că aceste avansuri vor reveni în contextul în care lansăm proceduri judiciare", a afirmat Donald Trump, prin Twitter.

UPDATE 22:00 Donald Trump cere transparenţă în numărarea voturilor şi anunţă într-un comunicat oficial difuzat de Fox News că va contesta rezultatele scrutinului prezidenţial.

"Credem că poporul american are dreptul la transparenţă deplină în privinţa numărării voturilor şi validării alegerilor, iar aici nu mai este vorba de alegerile din anumite circumscripţii. Este vorba de integritatea întregului proces electoral. Noi am spus de la început că toate buletinele de vot exercitate legal trebuie numărate, iar cele ilegale nu ar trebui numărate, dar am întâmpinat la tot pasul rezistenţă faţă de acest principiu din partea democraţilor", afirmă Donald Trump, potrivit unui comunicat oficial difuzat de Fox News.

"Vom continua acest proces din toate punctele de vedere legale pentru a garanta că poporul american are încredere în sistemul nostru de guvernare. Nu voi renunţa niciodată la lupta pentru voi şi pentru naţiunea noastră", a declarat Trump.

UPDATE 20:05 Joe Biden şi-a mărit avansul în Pennsylvania (20 de electori) şi Nevada (6 electori). Candidatul democrat are 9.027 voturi în plus în primul stat, iar în cel din urmă are 22.076.

De asemenea, trendul indică faptul că Joe Biden se distanţează tot mai mult de Trump în aceste state.

UPDATE 18:10 Echipa de campanie a lui Donald Trump a anunţat că va contesta alegerile, că toate estimările care arată că Joe Biden va câştiga sunt "false" şi că întrecerea este "departe de a se fi terminat".

"Alegerile nu s-au terminat. Proiecţiile false care îl dau pe Joe Biden învingător sunt bazate pe rezultate din 4 state unde lupta este departe de a se fi încheiat", apare în comunicatul transmis de echipa lui Trump.

La scurt timp după acest anunţ, echipa de campanie a lui Joe Biden a transmis că Trump va fi dat afară cu forţa de la Casa Albă, dacă nu va accepta înfrângerea.

"Aşa cum am spus pe 19 iulie, poporul american va decide cu privire la alegeri. Iar guvernul SUA este perfect capabil să-i dea afară pe intruşi de la Casa Albă", a transmis Andrew Bates, purtătorul de cuvânt al echipei lui Joe Biden.

UPDATE 16:00 Joe Biden l-a depăşit pe Donald Trump în Pennsylvania, un moment care s-ar putea dovedi decisiv în cursa pentru preşedinţie.

Joe Biden are în acest moment 5.587 voturi în faţa lui Donald Trump, iar statul Pennsylvania oferă 20 de electori, suficient pentru ca Biden să devină preşedinte.

UPDATE, 12.08: Joe Biden a preluat conducerea în Georgia, stat care i-ar putea asigura, în mare măsură, victoria finală, în condițiile în care sunt puse în joc 16 voturi în Colegiul Elector.

UPDATE, 10.44: Activista Greta Thunberg, mesaj cu dedicație pentru Donald Trump. Mai multe detalii, AICI.

UPDATE, 09.33: Echipa lui Joe Biden monitorizează cu atenție situația din statele în care încă nu s-a stabilit rezultatul final, în special în Pennsylvania. Impresia generală este că oamenii lui Biden vor putea proclama, în cursul zilei de vineri, victoria în alegeri.

UPDATE 06.35:  Potrivit CNN, în Georgia, unde s-au numărat 99% din voturi, procentual, Trump și Biden sunt la egalitate, fiecare cu câte 49,4 % din sufragii. 

UPDATE 00.40: Donald Trump pierde din avantaj în două state care păreau că vor fi ale sale fără probleme: Georgia și Pennsylvania.

În Georgia, Trump mai are doar 10.000 de voturi avans, în timp ce în Pennsylvania diferența s-a redus la doar 90.000 de voturi, după ce Trump a avut chiar și peste 600.000 de voturi avans.

Cursa în ultimele state rămâne extrem de strânsă, iar presa din SUA anunță că ar mai putea trece câteva zile până vom afla cine câștigă alegerile.

UPDATE 21.00: Arizona mai are de numărat aproximativ 450.000 de voturi, însă pare că victoria în acest stat îi aparține lui Joe Biden.

UPDATE 18:30: Voturile primite de Trump în Pennsylvania au scăzut semnificativ în ultimele 48 de ore, având un avans de doar 115.000 de opţiuni, faţă de cele 600.000 de voturi care au fost estimate iniţial, potrivit CNN. În prezent, sunt numărate voturile prin corespondenţă, cele mai multe fiind pentru Joe Biden. 

UPDATE 14:00: Situația numărului de voturi în 6 state cheie. Principalele state rămase sunt Arizona, Georgia, Nevada, Pennsylvania, Carolina de Nord și Wisconsin

Pentru a ajunge la 270, Trump ar putea pierde Wisconsin, dar trebuie să câștige Georgia (16 voturi), Carolina de Nord (15), Pennsylvania (20) și Arizona (11) sau Nevada (6).

Biden ar putea câștiga fără Pennsylvania (unde nu se așteaptă un rezultat proiectat în curând), dar ar trebui să câștige Arizona, Georgia și Nevada.

În Georgia, oficialii au spus că vor continua să numere toată noaptea, până când vor fi înregistrate toate buletinele de vot. Conducerea lui Trump scade încet, până la 24.000 de voturi, relatează New York Times.

În Nevada, cursa este pe muchie de cuțit, iar Biden conduce cu mai puțin de 8.000 de voturi. Oficialii au declarat că următoarele rezultate vor fi publicate joi la 17:00 GMT (09:00 ora locală)

În Pennsylvania, conducerea semnificativă a lui Trump s-a redus. Cu 90% din buletinele de vot numărate la 05:45 GMT (23:30 miercuri, ora locală), Trump a trecut cu 164.414 voturi.

În Arizona, Biden conducea cu aproximativ 80.000 de voturi.

În Carolina de Nord, unde s-au numărat majoritatea voturilor, dar unele au rămas pentru a fi calculate, Trump s-a agățat de un avans restrâns, cu aproximativ 77.000 de voturi.

Pentru Wisconsin, conducerea lui Joe Biden ar fi de peste 20.000 de voturi.

UPDATE 11.00: În mai multe orașe americane au izbucnit proteste violente. Poliția a arestat zeci de persoane. În Portland, Garda Națională a fost scoasă pe străzi.

UPDATE 08.05: Dolarul a scăzut la cel mai slab nivel din ultimii doi ani față de yuan și s-a depreciat față de alte monede asiatice, pe măsură ce democratul Joe Biden s-a apropiat de Casa Albă în cadrul alegerilor prezidențiale americane, relatează Reuters.

Așteptările ca o administrație Biden să adopte un ton ușor mai scăzut în politicile comerciale ar putea slăbi dolarul față de monedele țărilor care adesea s-au confruntat cu amenințarea majorării tarifelor vamale în timpul administrației lui Trump, au spus analiștii.

UPDATE 06.40: Joe Biden a obținut un record istoric: este candidatul la prezidențiale cu cele mai multe voturi din istoria Statelor Unite.

Democratul se mândrește în prezent cu cel puțin 72 milioane de voturi, după ce a depășit recordul fostului președinte Barack Obama, care a primit 69,4 milioane în 2008.

Fostul vicepreședinte și senator are în prezent 50,3 la sută din toate voturile numărate până acum, comparativ cu 48,1 cât a obținut președintele Donald Trump.

UPDATE 01.00: Anunț oficial, AP scrie că Joe Biden a câștigat votul în Michigan, ceea ce înseamnă 16 electori asigurați.

Cu o oră în urmă, Donald Trump anunța pe Twitter că el ar fi de fapt învingător în Michigan.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 00:20 Mai sunt 6 state unde încă nu au fost anunțate rezultatele finale la vot:

- Alaska: 3 electori

- Arizona: 11 electori

- Georgia: 16 electori

- Carolina de Nord: 15 electori

- Nevada: 6 electori

- Pennsylvania: 20 de electori

UPDATE 23:55 Donald Trump susține că a câștigat alegerile în Pennsylvania, Carolina de Nord și Georgia. De asemenea, s-a proclamat învingător și în Michigan, deși proiecțiile îl dau învingător pe Joe Biden aici.

Președintele SUA continuă cu acuzațiile de fraudă, în timp ce și Twitter continuă să îi ascundă mesajele.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 23:25: CNN proiectează victoria la limită a lui Joe Biden și în Michigan. După numărarea a peste 97% dintre voturi, Joe Biden are un avans de 60.000 de voturi în statul care oferă 16 voturi electorale. O victorie în Arizona (unde Fox News îl dă deja câștigător) și Nevada îi va aduce lui Joe Biden victoria în alegerile prezidențiale.

În Arizona, au mai rămas de numărat 600.000 de voturi, iar Joe Biden are un avans de 93.000 de voturi.

În Nevada, stat care oferă 6 electori, Joe Biden are mai puțin de 10.000 de voturi avans, în condițiile în care au fost numărate 75% din voturi.

UPDATE 23:00 Joe Biden a ținut o conferință de presă, în care a anunțat că este sigur că va câștiga alegerile din SUA.

Sunt aici pentru a vă informa că, atunci când se va termina numărarea voturilor, credem că vom câștiga”, a declarat Joe Biden. Detalii, aici.

UPDATE 21.50: Fox News îi acordă lui Biden victoria în Wisconsin şi un elector lui Trump în Maine.

UPDATE 21.20: Statul Wisconsin a devenit și el un măr al discordiei. CNN i-l atribuie marginal lui Joe Biden. Însă diferența de doar 20.000 de voturi îi fac pe cei de la Fox News să nu declare încă niciun câștigător. Mai ales în condițiile în care Donald Trump a anunțat că va cere renumărarea voturilor.

Diferența dintre proiecțiile CNN și Fox News este că primii îi acordă lui Biden Wisconsin (10 electori), dar încă nu și Arizona (11 electori), în timp ce Fox News a procedat invers.

Citește și:

UPDATE 19.00: Toți ochii americanilor sunt îndreptați către Pennsylvania, statul care ar putea decide soarta alegerilor prezidențiale, nu doar pentru că pune 20 de electori la bătaie, ci și pentru că ar putea fi ultimul stat care anunță rezultatele oficiale, spre nemulțumirea lui Donald Trump.

Citește și:

UPDATE 16.45: În Arizona, un stat republican în mod tradițional, Joe Biden își menține avansul față de contracandidatul său Donald Trump. În Georgia, cursa este foarte strânsă. Președintele în exercițiu are un mic avans, însă mai sunt de numărat voturile din Atlanta și zonele limitrofe. În Wisconsin, conducerea a fost preluată de candidatul democrat. Joe Biden are un avans și în Michigan, însă numărarea voturilor continuă. În statul Nevada, numărarea voturilor a fost suspendată, urmând să fie reluată abia joi. Pennsylvania este unul dintre statele cheie care ar putea decide învingătorul scrutinului din acest an, însă voturile sunt departe de a fi numărate. Un rezultat final ar putea fi anunțat abia vineri, potrivit BBC.

UPDATE 14.53: Tensiune maximă în Statele Unite, în cadrul alegerilor prezidențiale, după ce numărarea voturilor în statul Nevada a fost suspendată şi urmează să fie reluată joi dimineaţa. Mai multe detalii, AICI.

UPDATE 12.55: Rapperul Kanye West, canidat la alegerile prezidențiale din SUA, și-a recunoscut înfrângerea, dar și-a anunțat candidatura pentru alegerile din 2024.

UPDATE 12:10 - Joe Biden a preluat conducerea în Wisconsin.

UPDATE 11:10 - Trump ameninţă că va sesiza Curtea Supremă pentru a opri înregistrarea voturilor, reclamând o fraudă la votare. Biden anunţă că va lupta împotriva lui Trump la Curtea Supremă, catalogând scandaloase şi fără precedent declaraţiile lui Trump.

UPDATE, 10.14: Cum văd românii din Statele Unite ale Americii alegerile prezidențiale

UPATE, 10.10: - Joe Biden s-a impus în Arizona, anunţă AP, şi îşi menţine o conducere fragilă în alegerile prezidenţiale.

UPDATE, 09.47: Donald Trump și-a anunțat victoria chiar dacă voturile sunt departe de a fi numărate în state importante,precum Michigan, Pennsylvania și Wisconsin. Detalii, AICI.

Mai mult, Trump susține că Biden și echipa sa încearcă fraudarea alegerilor.

UPDATE, 09.24: Președintele în exercițiu al SUA, republicanul Donald Trump, a făcut declarații la Casa Albă. Trump și-a clamat victoria în alegerile prezidențiale și susține că a câștigat deja în toate statele care au mai rămas de numărat. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE, 08.56: Donald Trump a câștigat alegerile din Montana, asigurându-și încă trei voturi în Colegiul Elector. În Nebraska, Trump s-a impus cu patru la unu la voturi în Colegiul Elector, iar specialiștii susțin că votul obținut de Biden ar putea fi decisiv în stabilirea președintelui Statelor Unite ale Americii.

UPDATE, 08.21: Donald Trump obține o victorie uriașă în Texas, care îi asigură 38 de voturi în Colegiul Elector. În schimb, Joe Biden și-a asigurat victoria în Rhode Island, de unde a obținut patru voturi în Colegiul Elector. În acest moment diferența s-a redus la doar 10 voturi, 219-209 în favoarea lui Biden.

UPDATE, 08.01: Conform CNN, în acest moment, Joe Biden are 215 voturi în Colegiul Elector, iar Donald Trump 171. Însă bătălia este departe de a se fi încheiat, fiind nevoie ca unul dintre candidați să ajungă la 270 de voturi pentru a-și asigura victoria. 

UPDATE, 07.55: Donald Trump și-a asigurat victoria în Iowa și șase voturi în Colegiul Elector. De asemenea, președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii a anunțat că urmează să facă și el o declarație în perioada imediat următoare.

UPDATE, 07.48: Joe Biden a transmis susținătorilor săi, printre altele, că se aștepta ca lupta pentru Casa Albă să fie una de lungă durată.

De asemenea, fostul vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii a precizat că echipa sa se așteaptă să câștige alegerile din Pennsylvania. Detalii, AICI

UPDATE, 07.44: Joe Biden susține un discurs din Wilmington (Delaware) 

UPDATE, 07.36: Ultimele informații arată că Joe Biden a câștigat alegerile din Minnesota, 10 voturi în Colegiul Elector, iar Donald Trump s-a impus în Florida (29 de voturi în Colegiul Elector) și în Montana, ultimul stat asigurându-i trei voturi în Colegiul Elector.

UPDATE 07.18: Proiecție CNN: Donald Trump câștigă alegerile din Idaho, cu 4 electori. Lupta dintre Trump și Biden continuă să fie extrem de strânsă.

UPDATE 07:00 Proiecție CNN: Donald Trump a câștigat și statul Ohio, cu 18 electori.

UPDATE 06:45 Live: Protest al activiştilor Black Lives Matter, în Seattle, Washington

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 06:30 Democratul Joe Biden ar urma să câștige statul Arizona, cu 11 electori, pe care Trump și l-a adjudecat în 2016, estimează Fox News.

UPDATE 06:10 CNN transmite că Biden a câștigat și în California, statul cu 55 de electori, Washington și Oregon, cu 12 și respectiv 8 electori, state considerate fortăreţe democrate.

UPDATE 05:50 Joe Biden și-a adjudecat statul New Hampshire, cu 4 electori, arată proiecția CNN.

UPDATE 05:40 Președintele american Donald Trump va susţine în noaptea aceasta un discurs de la Casa Albă. "Preşedintele va vorbi în această noapte. Chiar dacă nu pentru a-şi declara victoria, el trebuie să prezinte situaţia", a spus un oficial citat de BBC. Trump va face comentariile de la Casa Albă, de unde urmăreşte evoluţia alegerilor.

UPDATE 05:30 Donald Trump ar câștiga și statul Utah, potrivit NBC / Edison Research.

UPDATE 05:10 Proiecția CNN arată că Donald Trump a câștigat în statele Carolina de Sud și Alabama, fiecare cu câte 9 electori.

UPDATE 05:00 - Live: Ediţie Specială Observator, cu Laura Nureldin şi Ana Constantin

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 04:50 Sarah McBride, activist pentru drepturile LGBT, fost intern în administraţia Obama, va deveni şi primul înalt oficial transgender ales în America. A câştigat cursa pentru Senat în Delaware, anunță CBS.

UPDATE 04:35 Kayleigh McEnany, purtătoarea de cuvânt a lui Trump, consideră că Donald Trump a câștigat statul Florida, cu 29 de electori. "Cât timp îi va lua presei să recunoască?", a intrebat ea retoric, într-un mesaj postat pe Twitter.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 04:30 Până la această oră, Donald Trump ar fi adunat 92 de electori, în timp ce Joe Biden are 122, arată numărătoarea făcută de Associated Press.

UPDATE 04:00 Potrivit datelor parțiale, Donald Trump a câștigat statele Dakota de Nord (3 electori), Dakota de Sud (3 electori), Wyoming (3 electori), Louisiana (7 electori), Nebraska (5 electori) și Kansas (6 electori), potrivit estimărilor AP / Fox. Biden și-a adjudecat Connecticut, Colorado (9 electori) și New York (29 de electori).

UPDATE 03:30 Donald Trump a câștigat și statul Arkansas, care are 6 electori, anunță Associated Press. Președintele în funcție ar câștiga și Virginia de Vest (5 electori), transmite CNN.

UPDATE 03:20 Live: S-au închis urnele în Houston, Texas. Începe numărătoarea voturilor.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 03:10 Donald Trump le mulțumește susținătorilor, într-un mesaj pe Facebook: "Arătăm foarte bine în toată țara"

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 03:00 Proiecție CNN: Joe Biden câștigă statele Massachusetts (11 electori), Maryland (10 electori), Delaware (3 electori) și Districtul Columbia (3 electori). Trump se impune în Oklahoma (7 electori) și Kentucky (11 electori).

UPDATE 02:45 Primele state americane în care au fost închise secţiile de vot au fost Indiana (11 electori) şi Kentucky (8 electori), urmate de Georgia (16 electori), Carolina de Sud (9 electori), Vermont (3 electori), Virginia (13 electori) şi Florida (29 de electori). Urmează Carolina de Nord şi Ohio.

UPDATE 02:20 Associated Press scrie că Donald Trump va câștiga statul Kentucky, unul în mod tradițional republican, în timp ce Joe Biden se va impune în Vermont, o fortăreață democrată.

UPDATE 02:05 Proiecția CNN arată că Donald Trump va câștiga statul Indiana, care are 11 electori, si conduce în Florida. A început numărarea voturilor și în statele Georgia, Kentucky, Vermont, Carolina de Sud și Virginia, însă este prea devreme pentru a prezice un rezultat.

UPDATE 01:50 Exit-poll prezentat de televiziunea CNN: economia, inegalitatea rasială şi criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus sunt cele mai importante chestiuni luate în calcul de alegătorii americani.

UPDATE 01:30 CNN a anunțat primele rezultate din statele Indiana și Kentucky. Procesul de numărare a voturilor este în desfășurare, iar procentele nu iau în calcul voturile prin corespondență, astfel încât că cifrele s-ar putea schimba dramatic.

De altfel, acestea se modifică de la un minut la altul. Ambele state au fost câștigate de Trump în 2016.

Indiana  

Donald Trump: 62.8%

Joe Biden: 35.3%

Kentucky

Donald Trump: 42.8%

Joe Biden: 50.4%

UPDATE 01:25: Live: Susținători ai lui Donald Trump și ai democratului Joe Biden, față în față pe o stradă din apropiere de Miami, statul Florida

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 01:15 Echipa de campanie a lui Joe Biden face eforturi pentru a chema mai mulți oameni la vot, înainte de închiderea urnelor din Florida. Democratul nu are nevoie de electorii din acest stat pentru a câștiga, însă cursa s-ar simplifica mult, scrie CNN.

UPDATE 00:55 Va fi o noapte lungă la Casa Albă, acolo unde Donald Trump urmărește desfășurarea alegerilor.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 00:30 La casele de pariuri din România, dacă la începutul campaniei cei doi candidaţi aveau cote aproape egale, acum mizele românilor înclină către Joe Biden.

"Donald Trump era favorit, cu o cotă de 1,80 – 1,90, ceea ce înseamnă că pentru orice 10 lei pariaţi, ai fi primit 19 lei înapoi, deci un profit de 9 lei, în timp ce Joe Biden avea o cotă de 2, cumva, acelaşi randament financiar. În acest moment, cu câteva ore înainte de închiderea pariuriloe, Joe Biden are cotă de 1,66 şi Trump 2,20", a explicat un specialist de la o casă de pariuri, pentru Mediafax.

UPDATE 00:00 Guvernatorul de Vermont, Phil Scott, a devenit primul guvernator republican care a declarat că a votat cu Joe Biden, scrie Newsweek.

UPDATE 23:35 Kamala Harris a făcut o vizită surpriză în Detroit, statul Michigan, pentru a încuraja votanții să stea la cozi. "Încurajați oamenii să stea la coadă, știu că poate cer mult dar când ne gândim ce vrem de la noi, pentru copii noștri, pentru familiile noastre, pentru comunitate în următorii patru ani și următoarea generație atunci probabil ca e ok în comparație cu ce vom primi", a declarat Harris, viitorul vicepreședinte al Statelor Unite, în cazul unei victorii a lui Joe Biden.

UPDATE 23:15 În plină pandemie de coronavirus și cu peste 237.000 de persoane decedate anul acesta din cauza Covid-19, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA a anunțat că persoanele infectate se pot prezenta la vot, deși descurajează această opțiune, informează BBC.

UPDATE 22:45 Președintele Donald Trump și consilierii săi vor urmări desfășurarea alegerilor la Casa Albă, acolo unde a fost pregătită o "cameră de război", transmite NBC News.

"Camera de război este necesară pentru a fi aproape de președinte, nu este niciun cost pentru plătitorii de taxe americani", a precizat Tim Murtaugh, directorul de comunicare al echipei de comunicare al echipei de campanie.

"Tot echipamentul, inclusiv WiFi și computere, au fost plătite de către echipa de campanie și niciun angajat al Casei Albe nu este implicat", a precizat acesta.

UPDATE 22:35 Joe Biden a făcut declarații în Philadelphia. "Vom avea mai mulți oameni anul acesta la vot decât au venit vreodată în istoria Americii. Președintele nu a înțeles multe lucruri. Unul dintre ele, crede că el poate decide cine votează. Ei, ghici ce? Oamenii vor alege cine să fie președinte. Trebuie doar să ne amintim cine suntem, la naiba. Suntem Statele Unite ale Americii!", a spus Biden, potrivit CNN.

Candidatul democrat a precizat, la întrunirea cu susținătorii, că se va îndrepta spre locuința sa din Wilmington, Delaware, pentru a urmări desfășurarea alegerilor.

UPDATE 22:20 Rezultatele din Carolina de Nord urmează să fie amânate cu cel puțin 45 de minute, după ce comitetul electoral al statului a convenit să mențină patru secții de votare deschise pentru mai mult timp din cauza problemelor tehnice mai devreme în cursul zilei.

Statul ar fi trebuit să înceapă raportarea rezultatelor la ora locală 19:30 (00:30 GMT), dar acum va aștepta până la închiderea ultimei secții de votare înainte de a face vreun anunț.

UPDATE 20:40 Donald Trump a făcut o vizită la biroul de campanie din Arlington, Virginia, şi a declarat că "o să avem o seară mare".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 20:15 Melania Trump a votat în Florida. Soţia lui Donald Trump s-a prezentat la secţia de votare într-o ţinută elegantă, dar fără mască.

Prima doamnă a SUA a purtat o rochie Gucci în valoare de 4.500 de dolari.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„Totul a decurs perfect”, a declarat Wendy Sartory Link, responsabilă pentru supravegherea alegerilor, pentru The New York Times. Aceasta a adăugat că în cele cinci minute petrecute de doamna Trump la secţia de votare s-au respectat condiţiile de siguranţă: „Era singura alegătoare din cameră în acel moment”.

UPDATE 18:30 Persoanele infectate cu COVID-19 au dreptul de a vota în SUA, în persoană, scrie BBC.

Acestea trebuie doar să păstreze o distanţă de 1,8 faţă de celelalte persoane, să poarte mască şi să se dezinfecteze pe mâini înainte şi după ce votează.

UPDATE 17:15 Joe Biden a făcut o vizită în Pennsylvania, statul în care s-a născut, unde a fost aşteptat de un grup de susţinători.

"Este bine să mă aflu acasă. Trebuie să reclădim piatra de temelie a acestei ţări. Clasa mijlocie a construit această ţară, nu Wall Street", a declarat Joe Biden.

UPDATE 15:30 Peste 100 de milioane de americani au votat deja anticipat sau prin corespondenţă, un record absolut, scrie CNN.

Ca o comparaţie, în 2016 au votat anticipat doar 47 de milioane de persoane, iar 91 de milioane s-au prezentat la urne.

UPDATE 15:00 Donald Trump şi Joe Biden şi-au împărţit victoriile în două sate cu câţiva locuitori.

Cei cinci alegători de la Dixville Notch, un cătun cu 12 locuitori situat în nord-estul Statelor Unite au deschis în mod simbolic alegerile de marţi, la miezul nopţii de luni spre marţi (7.00, ora României), votând în unanimitate cu Joe Biden.

Acest cătun pierdut în pădurile din New Hampshire, în apropiere de frontiera cu Canada, a păstrat această tradiţie, lansată în 1960, care i-a adus titlul de "First in the Nation" (”prima din ţară”).

La Millsfield, sat vecin cu Dixville Notch, Donald Trump a obţinut o victorie, cu 16 la 5 voturi.

Contextul alegerilor:

Actualul președinte în funcție al Statelor Unite, republicanul Donald Trump, se luptă pentru un nou mandat cu democratul Joe Biden, un politician cu experiență, fost vicepreședinte al SUA sub administrația Obama (2008 - 2016), într-un scrutin ce are loc o dată la patru ani.

Însă cursa electorală de peste Ocean este una deosebită și încărcată de emoție, ce a polarizat profund societatea americană, în special prin prisma recentelor proteste provocate de uciderea lui George Floyd, sugrumat practic sub genunchiul unui polițist din Minneapolis, statul Minnesota (25 mai 2020) și pandemia de coronavirus ce a făcut sute de mii de victime în America.

Protestele din SUA, subiect de campanie în alegerile din 2020

În timp ce democrații care îl susțin pe Biden au invocat mereu necesitatea unei libere exprimări a nemulțumirilor de ordin rasial, însă fără a condamna protestele în general, ci doar pe cele care au devenit violente, Donald Trump și-a făcut poziția clară de la început: "Law and Order" - "Lege și Ordine".

Donald Trump

De altfel, președintele în funcție a susținut ofițerii și departamentele locale de impunere a legii, insistând că "trebuie lăsați să își facă treaba", poziție care i-a asigurat suportul celor mai mari sindicate din poliție.

Mai mult, Trump a legat manifestațiile din stradă de gruparea "Antifa", anti-fascistă și de extremă stânga, care urmărește reforma atât prin metode pașnice, cât și violente, etichetând protestele ca fiind o exprimare a unor indivizi ce au decis să ia legea în propriile mâini, insistând pentru ordine chiar și cu intervenția Gărzii Naționale (parte a Ministerului Apărării, din care fac parte militari din armată, aviație și marină trecuți în rezervă). De altfel, liderul de la Casa Albă a amenințat, la sfârșitul lunii mai, că va desemna "Antifa" drept organizație teroristă domestică, însă fără a trece legislație în acest sens.

Ferm pe poziție, președintele american le-a reamintit suporterilor, la o adunare electorală din Tampa, statul Florida, că "Antifa" nu este doar o idee, așa cum a numit-o democratul Joe Biden: "Nu, când primești pe la spate o bâtă de baseball, asta nu e doar o idee. Nu e o idee", a declarat Trump, potrivit Washington Post.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Fără a ataca direct mișcarea "Black Lives Matter", într-un discurs ținut pe 25 octombrie 2020, Donald Trump a declarat: "Hoardele de stânga au dat jos statui ale fondatorilor nației, au vandalizat monumente și au dus o campanie de violență și anarhie. Fie că e vorba despre gașca din stradă sau <<cancel culture>> din corporații, este același scop: să reducă la tăcere disidența, să te sperie să spui adevărul, să bage frica în americani astfel încât să își abandoneze valorile, patrimoniul și modul în care trăiesc".

La Convenția Democrată ce a avut loc între 17 și 20 august, Joe Biden a abordat diferit problema izvorâtă din tensiunile rasiale.

Candidatul democrat Joe Biden

După ce cuplul Barack Obama -  Michelle Obama a menționat mișcarea "Black Lives Matter" direct, Joe Biden și-a făcut publică părerea: "Va fi o generație care va șterge pentru totodeauna urma rasismului din caracterul nostru național? Cred că suntem în măsură să o facem. Cred că suntem pregătiți".

Politica din Statele Unite, infectată de coronavirus

Statele Unite au fost în mod special afectate de pandemia de SARS-CoV-2. Până la ora transmiterii aceste știri, 236.599 de cetățeni americani au murit ca urmare a complicațiilor, numărul îmbolnăvirilor apropiindu-se de 9.5 milioane.

Deși SUA sunt primele la numărul de decese, președintele în funcție nu a ezitat să își apere efortul în combaterea răspândirii virusului. Donald Trump a invocat două direcții: interdicția de a primi cetățeni din China, impusă pe 21 ianuarie 2020, când a fost emisă prima proclamație prezidențială de la Casa Albă privind intrarea cetățenilor în SUA, precum și modul în care a mobilizat cele mai competitive companii ale țării în lupta cu noul coronavirus, reușind să declare că "niciun cetățean american nu a fost lipsit de un ventilator". De asemenea, președintele Trump a susținut inițial un tratament care s-a dovedit a fi ineficient în lupta cu Covid-19, Hydroxychloroquine, pe care a declarat că și l-a administrat de bună-voie.

Diagnosticat cu SARS-CoV-2 la începutul lunii octombrie, Trump a adoptat deopotrivă o atitudine lejeră și curajoasă privind infecția. După doar trei zile petrecute în spitalul Walter Reed, liderul american a ieșit triumfător din unitatea medicală, cu elicopterul, și a zburat către Casa Albă, acolo unde și-a dat jos masca, la balcon. Mai mult, a spus despre fiul său, Baron, în vârstă de 14 ani, și el la rândul lui infectat, că a scăpat de Covid-19 după câteva minute, fiind tânăr "și cu un sistem imunitar mai puternic ca al nostru".

Observator a transmis în direct momentul plecării de la spital, pe Facebook: 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Alegeri SUA 2020: Economia, atuul lui Trump, sufocată de pandemie

Donald Trump susține că a construit cea mai puternică economie din istoria Statelor Unite, până când totul a fost dat peste cap de pandemia pe care o consideră "ciuma chineză".

Președintele în funcție consideră că a avut o creștere economică record, un minim al cererilor de șomaj și declară că a ridicat peste pragul sărăciei milioane de americani. Și promite rezultate și mai bune, dacă va fi ales din nou președinte. 

Numeroase publicații din întreaga lume consideră, însă, că această creștere s-a bazat pe fundația pusă de fostul lider de la Casa Albă, Barack Obama, deși nu neagă faptul că au existat perioade, în timpul administrației Trump, de creștere accelerată. 

În primii trei ani în funcție, notează BBC, președintele Trump a asigurat o creștere anuală de 2.5% din PIB, comparativ cu ultimii trei ani din mandatul lui Barack Obama, care a avut o medie de 2.3 procente.

Donald Trump, în război cu presa mainstream. Joe Biden, atitudine calmă în timpul campaniei electorale

Președintele în funcție nu a făcut un secret din lupta lui împotriva pricipalelor stații TV, CNN, ABC, NBC și CBS, pe care le consideră a transmite "fake news" - "știri false".

De altfel, modul în care Trump s-a raportat la articolele de presă legate de administrația pe care o conduce a fost mereu una de opoziție, nu de puține ori acuzând principalele televiziuni și outlet-uri media din America de dezinformare, insistând că reușitele sale nu au fost scoase în evidență sau nici măcar prezentate corect publicului larg.

Astfel, Trump s-a poziționat ca un lider anti-curent, ce încearcă să "usuce mlaștina de la Casa Albă", un slogan pe care a mizat și în alegerile din 2016, mereu în luptă cu presa și principalele platforme social media - Facebook și Twitter, care, în opinia sa, cenzurează anumite materiale cu potențial dăunător pentru Joe Biden.

Democratul, însă, a punctat pe o campanie sub pulsul momentului, în care a discutat concret pe anumite subiecte-cheie, dar fără adunări în masă. Toate întrunirile lui Joe Biden au fost cu distanțare socială și doar câteva persoane prezente, o imagine departe de cea a lui Trump - un candidat considerat a fi rebel ce a adunat mii de susținători la fiecare adunare electorală, deseori fără nicio distanțare fizică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Alegeri SUA 2020 LIVE UPDATE. Joe Biden a câștigat alegerile în SUA