Imagini de la exhumarea cadavrelor din groapa comună de la Bucha. Ce au stabilit anchetatorii după primele verificări
Războiul din Ucraina durează de mai bine de o lună și, în fiecare zi, sunt uciși cu sânge rece oameni nevinovați. Dar ceea ce s-a întâmplat la Bucha este imposibil de înțeles sau explicat. În acest loc, unde rușii au comis atrocități greu de descris în cuvinte, a început procesul de exhumare a cadavrelor din groapa comună săpată lângă Biserica Sf. Andrei. Război Rusia - Ucraina, ziua 45 LIVE TEXT
De Veronica Micu la 09.04.2022, 15:32Emine Dzheppar, prim-viceministrul de Externe al Ucrainei, a postat pe Twitter imagini din timpul operațiunii de exhumare a cadavrelor din gropilor comune din Bucha, lângă Kiev.
Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a transmis prin intermediul unei postări pe pagina ei de Facebook că în groapa comună de lângă biserica Sf. Andrei din Bucha au fost găsite 67 de cadavre. "Experții criminaliști, anchetatorii și procurorii examinează fiecare cadavru. Dintre cele care au fost deja examinate, majoritatea erau cu răni provocate de împușcătură și schije de la explozii, unele dintre ele erau doar fragmente”, a declarat Venediktova.
Oficialul ucrainean a precizat că din 16 din cele 18 trupuri scoase din groapa comună aveau răni provocate de glonț. "Erau două femei restul bărbați. Asta înseamnă că ei (soldații ruși) au ucis civili, i-au împușcat", a spus Irina Venediktova.
- În Bucha, un băiețel duce conserve cu mâncare la mormântul mamei sale. Tânăra a murit într-un subsol, în...
- Personalul de la Cernobîl: "Am furat combustibil rusesc pentru preveni o catastrofă. Fumul nuclear nu este limitat...
- Un nou general rus, cu experienţă militară în Siria, conduce invazia din Ucraina. Putin vrea să obțină măcar...
"Acești civili au fost uciși pentru că pur și simplu mergeau după pâine sau medicamente"
Potrivit acesteia, unii dintre morți aveau acte, în timp ce restul vor trebui recunoscuți de rude după îmbrăcăminte sau alte semne și identificați prin intermediul ADN-ului. "Urmează munca minuțioasă de stabilire a circumstanțelor morții fiecăruia. Avem deja martori despre cum acești civili au fost uciși de ocupanți pentru că pur și simplu mergeau după pâine sau medicamente, vorbeau ucraineană, ajutau voluntari sau armata", a transmis procurorul general al Ucrainei.
Venediktova susține că autoritățile ucrainene dețin 100 de pagini de informații personale despre militarii ruși, ocupanți ai orașului Bucha. Oficialul a precizat că acum sarcina principală este identificarea celor care au dat ordine să ucidă ucrainenii, să folosească tortura și violul ca armă.
Olaf Scholz: Moartea civililor din Bucha sunt crime de război
Autorii crimelor împotriva civililor din orașul ucrainean Bucha sunt vinovați de crime de război și trebuie trași la răspundere, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz, potrivit Reuters.
"Este ceva ce nu putem uita. Nu putem trece cu vederea că aceasta este o crimă. Acestea sunt crime de război pe care nu le vom accepta... cei care au făcut acest lucru trebuie să fie trași la răspundere", a declarat Scholz, referindu-se la moartea civililor în orașul situat la nord-vest de Kiev.
Citește și:Vorbind la un miting înaintea alegerilor de stat din landul nordic Schleswig-Holstein, cancelarul a spus că Germania va continua să furnizeze Ucrainei arme defensive, pentru a transmite mesajul că se angajează să protejeze suveranitatea statelor europene.
"Frontierele europene trebuie să rămână neatinse", a afirmat Olaf Scholz.
Anterior, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că forțele rusești par să fi comis crime de război prin faptul că au vizat civili în Bucha, însă avocații sunt cei care trebuie să investigheze presupusele incidente.
Între timp, scrie publicația Fakt, secretarul general adjunct al ONU însărcinat cu Afaceri Umanitare Martin Griffiths, care a făcut o vizită la Bucha, lângă Kiev, a recunoscut că a fost "șocat" de ce a văzut în orașul ucrainean.