Antena Meniu Search
x

Video Un nou general rus, cu experienţă militară în Siria, conduce invazia din Ucraina. Putin vrea să obțină măcar o victorie până la 9 Mai

Lideri politici, dar şi simpli cetăţeni din întreaga lume condamnă Rusia după bombardarea gării din oraşul Kramatorsk, din Donbas. Cel puţin 52 de oameni, între care cinci copii, şi-au pierdut viaţa în urma atacului de o cruzime greu de descris. Dar numărul victimelor ar putea fi mai mare deoarece alte zeci de persoane sunt grav rănite, în stare critică, unele mutilate. Cum era de aşteptat, Moscova respinge acuzaţiile şi învinuieşte forţele ucrainene că şi-ar fi bombardat proprii cetăţeni. În acest timp, armata rusă îşi regrupează forţele în vederea unei ofensive de amploare în Donbas. Vă avertizăm că urmează imagini cu puternic impact emoţional.

de Redactia Observator

la 09.04.2022, 10:06

Vezi și

Imaginile sunt filmate la numai câteva secunde după atacul cu rachete asupra gării din Kramatorsk. Zeci de oameni sunt întinşi pe jos, în agonie, printre geamantanele cu care voiau să fugă de război, spre o altă viaţă. Alţii sunt deja morţi. Imaginile surprind disperarea şi şocul oamenilor. Peronul gării a devenit imediat un uriaş spital de campanie. Voluntarii care organizau mulţimea pentru evacuare au dat primul ajutor. Numărul victimelor era atât de mare, încât spitalele din oraş nu au putut face faţă. Cei răniţi mai uşor au fost îmbarcaţi în primul tren spre Lvov, unde au fost internaţi. În aceste zile, civilii din estul Ucrainei sunt evacuaţi înaintea unei aşteptate ofensive ruseşti. Iar gara din Kramatorsk era unul din principalele puncte de plecare. În momentul atacului, aici se aflau patru mii de oameni. 

Rusia neagă atacul şi dă vina pe Ucraina

Rusia neagă atacul, aşa cum a făcut mereu până acum, şi dă vina pe Ucraina. Dovada ar fi un fragment de rachetă, găsit în apropierea gării, pe care este scris, cu vopsea albă, un mesaj înfiorător

Această rachetă a ucis zeci de oameni. Şi alte câteva zeci au fost schilodiţi. Pe ea scrie: pentru copii!

Pe acelaşi subiect

Igor Konaşenkov, general rus: Rachetele tactice Tochka-U, ale căror fragmente au fost descoperite în zona gării din Kramatorsk, sunt folosite numai de forţele armate ucrainene. 

Experţii occidentali consideră că a fost vorba, într-adevăr, de o rachetă TOCHKA-U. Probabil, focosul a fost unul cu fragmentaţie, interzis de convenţiile internaţionale. Dar şi armata rusă a folosit asemenea rachete atât în manevrele din Belarus, dinaintea invaziei, cât şi în confruntările din Ucraina. Preşedintele Joe Biden, premierul Boris Johnson şi alţi lideri occidentali au condamnat sever atacul din Kramatorsk, fără niciun dubiu asupra celor care l-au comis.

Zeci de cadavre descoperite, în fiecare zi, la Bucha

Masacrul de la Kramatorsk se alătură altor crime de război descoperite după retragerea trupelor ruse din nordul Ucrainei. La Makariv au fost găsiţi, până acum, 132 de oameni executaţi de soldaţii invadatori. La Borodianka se continuă îndepărtarea ruinelor unor blocuri distruse de rachete, în speranţa că în subsol au putut rezista, până acum, supravieţuitori. Iar la Bucha, în gropile comune sunt descoperite, în fiecare zi, zeci de corpuri neînsufleţite.

Volodimir Zelenski: La fel ca omorurile în masă de la Bucha, la fel ca şi celelalte crime de război ale Rusiei, atacul cu rachete de la Kramatorsk trebuie să devină una din acuzaţiile de la tribunalul (pentru crime de război) care va fi cu siguranţă înfiinţat. 

La Bucha au ţinut să se deplaseze, de îndată ce au sosit la Kiev, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi înaltul reprezentant pentru politică externă, Josep Borell. Ei au găsit cu greu cuvinte pentru a-şi exprima oroarea. 

Ursula von der Leyen: Am văzut, aici, chipul crud al armatei lui Putin. 

Preşedinta Comisiei s-a întâlnit apoi cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski. Ea i-a înmânat, într-un cadru solemn, documentul care reprezintă prima etapă a procedurii de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeană. Şi l-a asigurat că locul Ucrainei este în Uniune, în timp ce Rusia se îndreaptă spre descompunere ca urmare a sancţiunilor economice decise de Occident. 

Zelenski a cerut, din nou, sancţiuni mai severe şi mai ales armament

Preşedintele Zelenski a mulţumit pentru sprijinul european dar a cerut, din nou, sancţiuni mai severe şi mai ales armament. Un ajutor a venit din Slovacia, care a donat Ucrainei propriul său sistem de baterii antiaeriene S-300, de producţie rusă. 

Volodimir Zelenski: Războiul Rusiei împotriva poporului nostru s-ar putea încheia, cu victoria libertăţii, mult mai repede decât cred mulţi străini, dacă Ucraina ar primi armele pe care le-am cerut. 

Armata rusă va încerca, în primul rând, să cucerească întregul teritoriu revendicat de separatiştii din Donbas şi să încercuiască unităţile ucrainene din această regiune. Aceasta include şi eliminarea ultimelor puncte de rezistenţă din Mariupol, unde, probabil, sute de oameni refugiaţi în clădirea teatrului au pierit, luna trecută, într-un alt atac cu rachete. O altă ţintă poate fi Odessa, unde, ca măsură de precauţie, s-a instituit starea de asediu din această seară până luni dimineaţa.

Dacă Harkov va fi cucerit, nu este exclusă, în viitor, reluarea ofensivei spre Kiev. Totuşi, armata rusă continuă să aibă mari probleme logistice şi de efective. Unele batalioane şi-au pierdut, practic, întreaga capacitate de luptă, potrivit analiştilor militari occidentali. Kremlinul încearcă să compenseze pierderile prin recrutări, dar şi prin schimbări la nivelul comandamentului. Un general în vârstă, cu experienţa acţiunilor militare din Siria, a fost numit la comanda supremă a unităţilor trimise în Ucraina, care, până acum, nu îşi coordonau prea bine operaţiunile. Toate acestea pentru că Vladimir Putin face presiuni asupra armatei pentru a repurta măcar o victorie până la 9 Mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei asupra Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Un nou general rus, cu experienţă militară în Siria, conduce invazia din Ucraina. Putin vrea să obțină măcar o victorie până la 9 Mai