Antena Meniu Search
x

Personalul de la Cernobîl: "Am furat combustibil rusesc pentru preveni o catastrofă. Fumul nuclear nu este limitat de graniţe. Pericolul este foarte mare"

Fosta centrală nucleară de la Cernobîl (nordul Ucrainei) a fost preluată de forţele ruse în prima zi a invaziei, dar în prezent se află din nou sub controlul Ucrainei. În după-amiaza zilei de 24 februarie, forţele ruse au înconjurat Cernobîlul cu tancuri şi vehicule blindate, după ce au intrat în Ucraina pe la graniţa cu Belarus, la doar aproximativ 16 km distanţă. Personalul de la centrală care a supravegheat activitatea a fost nevoit să fure combustibil de la soldaţii ruşi pentru a împiedica un accident nuclear de proporţii. ”Dacă am fi pierdut curentul electric, ar fi putut fi catastrofal (...) Mi-a fost teamă că va fi o tragedie pentru umanitate”, a afirmat un membru al personalului ucrainean, conform BBC.

de Redactia Observator

la 09.04.2022, 12:04

Centrala de la Cernobîl
Mărturiile personalului de la Cernobîl din timpul ocupaţiei ruse - Profimedia

Aproximativ 170 de soldaţi ucraineni care păzeau centrala au fost duşi la subsol şi ţinuţi captivi. Apoi, soldaţii ruşi au percheziţionat incinta după armamament şi explozibili. Inginerilor, supraveghetorilor şi altor cadre tehnice li s-a permis să continue munca. În următoarele două zile, au fost aduse echipe de la agenţia rusă de energie atomică Rosatom, relatează news.ro.

Personalul de la Cernobîl a fost dornic să păstreze controlul asupra întreţinerii centralei, unde sunt depozitate deşeuri radioactive.

”Au vrut să ştie cum este gestionată centrala. Au vrut informaţii despre toate procedurile, documentele şi operaţiunile. Mi-a fost teamă pentru că interogarea a fost constantă şi uneori făcută cu forţa”, a declarat Oleksandr Lobada, supervizor de radioprotecţie la centrală.

”A trebuit să negociem constant cu ei şi să încercăm din greu să nu-i jignim, astfel încât să permită personalului nostru să gestioneze instalaţia”, a spus inginerul Valeri Semonov.

Pe acelaşi subiect

Au furat combustibil de la soldaţii ruşi pentru a menţine generatorul în funcţiune

Când alimentarea cu electricitate a fost întreruptă timp de trei zile, Valeri a spus că s-a grăbit să găsească combustibil pentru a menţine generatorul în funcţiune şi a fost nevoit să fure combustibil de la soldaţii ruşi.

”Dacă am fi pierdut curentul electric, ar fi putut fi catastrofal. Ar fi putut fi eliberat material radioactiv. Vă puteţi imagina foarte bine amploarea. Nu mi-a fost frică pentru viaţa mea. Mi-a fost teamă de ce s-ar întâmpla dacă nu aş fi fost acolo pentru a monitoriza centrala. Mi-a fost teamă că va fi o tragedie pentru umanitate”, a afirmat Oleksandr.

Zona din spatele centralei, numită ”Pădurea Roşie”, este unul dintre cele mai radioactive locuri de pe Pământ. Imaginile cu drone difuzate de armata ucraineană arată că soldaţii ruşi au săpat tranşee şi chiar au rămas acolo. Conform Energoatom, agenţia de stat pentru energie nucleară a Ucrainei, soldaţii ruşi au fost expuşi la ”doze semnificative” de radiaţii.

Soldaţii ruşi au jefuit tot ce au putut când au plecat

Oficialii de la Cernobîl spun că soldaţii ruşi au jefuit tot ce au putut când au plecat şi au luat cu ei şi membrii captivi ai gărzii naţionale. ”Am reuşit să menţinem locul în siguranţă. Dar este supărător că au luat 169 dintre militarii noştri", a spus Valeri.

Nu este confirmat locul unde sunt ţinuţi bărbaţii, dar personalul de la Cernobîl crede că se află în Rusia.

”Suntem siguri că mâine trupele ruse nu pot apărea aici? Răspunsul meu ar fi nu. Putin este complet imprevizibil. Iar fumul nuclear nu este limitat de graniţe. Poate ajunge în Europa de Est, Europa Centrală şi chiar în Marea Britanie. Pericolul unei contaminări nucleare a Europei este foarte mare, în timp ce Rusia continuă acest război”, a declarat Petro Poroşenko, fostul preşedinte ucrainean, vineri, în timpul unei vizite la centrala de la Cernobîl.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Personalul de la Cernobîl: "Am furat combustibil rusesc pentru preveni o catastrofă. Fumul nuclear nu este limitat de graniţe. Pericolul este foarte mare"