Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 45 LIVE TEXT. Marea Britanie va trimite vehicule blindate și sisteme de rachete anti-navă în Ucraina. Un nou schimb de prizonieri între ucraineni și ruși

Război Rusia - Ucraina, ziua 45. Armata lui Vladimir Putin continuă să omoare civili nevinovați în Ucraina. După bombardamentele de ieri din oraşul Kramatorsk, unde au fost uciși cel puţin 52 de oameni, între care cinci copii, un alt atac a luat viața a 132 de persoane la Makariv, în regiunea Kiev. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, potrivit CNN. Aproape toată infrastructura din Makariv a fost distrusă, a spus Vadim Tokar. De cealaltă parte, Rusia ar fi desemnat un nou general la comanda operaţiunilor din Ucraina. O sursă a declarat pentru BBC News că generalul Alexander Dvornikov, comandantul districtului militar de sud al Rusiei, conduce acum invazia.

de Redactia Observator

la 09.04.2022 , 21:22

UPDATE 21:20: Un nou schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia 

Ucraina și Rusia au făcut sâmbătă al trelea schimb de prizonieri de la începutul războiului, anunță Reuters. Ucraina a făcut sâmbătă un schimb de prizonieri cu Rusia, al treilea de la începutul războiului.

Articolul continuă după reclamă

Astfel, 12 soldați se întorc acasă, a anunțat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk într-o postare online. Vereshchuk a mai spus că, în urma acordului, 14 civili se întorc în Ucraina. Ea nu a precizat câți ruși au fost eliberați.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:00. Marea Britanie va trimite vehicule blindate și sisteme de rachete anti-navă în Ucraina

Marea Britanie va trimite 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete anti-navă pentru a sprijini Ucraina, în urma discuțiilor de sâmbătă dintre premierul Boris Johnson și președintele Volodimir Zelenski la Kiev.

„Datorită conducerii hotărâte a președintelui Zelenski și a eroismului și curajului poporului ucrainean, scopurile monstruoase ale lui Putin sunt zădărnicite”, a declarat Boris Johnson după întâlnirea cu Zelenski, potrivit unui comunicat al Guvernului, citat de BBC News.

Potrivit Guvernului britanic, premierul a călătorit sâmbătă în Ucraina pentru a se întâlni personal cu Zelenski „în semn de solidaritate cu poporul ucrainean”. Cei doi au discutat despre sprijinul pe termen lung al Regatului Unit pentru Ucraina, iar premierul Boris Johnson a prezentat un nou pachet de ajutor financiar și militar.

UPDATE 19:30. Comisia Europeană promite 1 miliard de euro pentru a sprijini Ucraina

Comisia Europeană a promis 1 miliard de euro pentru a sprijini Ucraina şi ţările ce primesc refugiaţi care fug de războiul cauzat de invazia rusă, a anunţat sâmbătă preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

''Şase sute de milioane (de euro) din această sumă vor merge către Ucraina, autorităţile ucrainene şi parţial către Naţiunile Unite'', a spus Von der Leyen la evenimentul online de strângere de fonduri pentru refugiaţii ucraineni 'Stand up for Ukraine', găzduit de Varşovia.

''Şi 400 de milioane (de euro) vor merge către statele din prima linie care fac o muncă extraordinară şi ajută refugiaţii care vin'', a adăugat şefa executivului UE.

UPDATE 18:25. Boris Johnson, într-o vizită surpriză la Kiev

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul britanic Boris Johnson au început sâmbătă discuţii tete-a-tete la Kiev, unde şeful executivului britanic a venit într-o vizită neanunţată public, transmit AFP şi Reuters.

''Chiar acum a început o vizită a lui Boris Johnson la Kiev cu o întâlnire tete-a-tete cu preşedintele Zelenski'', a anunţat şeful adjunct de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Sibiga, pe Facebook.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street, Johnson s-a întâlnit cu Zelenski ''într-o dovadă a solidarităţii cu poporul ucrainean''.

''Ei vor discuta despre sprijinul pe termen lung al Regatului Unit pentru Ucraina şi prim-ministrul va prezenta un nou pachet de ajutor militar şi financiar'', a precizat reprezentantul executivului de la Londra.

UPDATE 16:30. UE îşi reia prezenţa diplomatică la Kiev

Uniunea Europeană îşi reia prezenţa diplomatică la Kiev, după ce biroul a fost mutat temporar în Polonia, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a anunţat, vineri, Uniunea Europeană, conform CNN.

Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, ”se întoarce la Kiev pentru a spori prezenţa UE şi pentru a asigura sprijin pentru partenerilor noştri ucraineni”, a anunţat Uniunea Europeană pe contul său oficial de Twitter, sâmbătă.

UPDATE 15:30. Exhumarea cadavrelor din groapa comună de la Bucha. Primele verificări

Emine Dzheppar, prim-viceministrul de Externe al Ucrainei, a postat pe Twitter imagini din timpul operațiunii de exhumare a cadavrelor din gropilor comune din Bucha, lângă Kiev. 

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a transmis prin intermediul unei postări pe pagina ei de Facebook că în groapa comună de lângă biserica Sf. Andrei din Bucha au fost găsite 67 de cadavre. "Experții criminaliști, anchetatorii și procurorii examinează fiecare cadavru. Dintre cele care au fost deja examinate, majoritatea erau cu răni provocate de împușcătură și schije de la explozii, unele dintre ele erau doar fragmente”, a declarat Venediktova.

Oficialul ucrainean a precizat că din 16 din cele 18 trupuri scoase din groapa comună aveau răni provocate de glonț. "Erau două femei restul bărbați. Asta înseamnă că ei (soldații ruși) au ucis civili, i-au împușcat", a spus Irina Venediktova. Potrivit acesteia, unii dintre morți aveau acte, în timp ce restul vor trebui recunoscuți de rude după îmbrăcăminte sau alte semne și identificați prin intermediul ADN-ului.

UPDATE 14:40. Oficial UE: Aproximativ un sfert din trupele ruse din Ucraina, ”practic inoperabile”

Aproximativ un sfert din trupele ruse utilizate în invazia Ucrainei sunt ”practic inoperabile”, în urma unor pierderi grele, precum şi din cauza logisticii şi întreţinerii slabe, potrivit unui oficial european, citat de CNN. Rusia a organizat aproximativ 120 de grupuri tactice de batalion (BTG) în jurul Ucrainei înainte de invazie, a informat CNN la acea vreme. După şase săptămâni de război, aproximativ 29 dintre acestea sunt acum scoase din funcţiune, a mai spus oficialul european.

Forţele ruse au încercat să combine unele dintre părţile rămase ale grupurilor tactice de batalion în unităţi de luptă coerente, folosind ce a mai rămas din două sau trei grupuri tactice de batalion pentru a încerca să alcătuiască unul singur, a adăugat oficialul.

Declaraţiile vin la scurt timp după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că Rusia a suferit pierderi ”semnificative” ale trupelor sale în Ucraina, calificându-le drept ”o tragedie uriaşă” pentru ţară într-un interviu pentru Sky News. Întrebat dacă retragerea trupelor ruse de la Kiev şi din regiunea Kievului ar putea fi privită drept ”o umilinţă” pentru Kremlin, Peskov a spus că folosirea acestor cuvinte ar fi ”o înţelegere greşită a situaţiei”.

UPDATE 14:00. Ursula von der Leyen: Acţiunile Rusiei de la Bucha "par a fi crime de război"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, sâmbătă, că forţele ruse par să fi comis crime de război care au vizat civilii din Bucha, Ucraina. Aceasta a precizat că avocaţii trebuie să investigheze presupusele incidente, conform Reuters.

Ursula Von der Leyen a subliniat că a văzut cu ochii ei, vineri, distrugerea din oraşul Bucha, de lângă Kiev. O echipă de criminalistică a început, vineri, exhumarea unei gropi comune unde se aflau cadavrele unor civili despre care oficialii locali susţin că au fost ucişi când soldaţii ruşi ocupau oraşul.

”Instinctul îmi spune: Dacă aceasta nu este o crimă de război, atunci ce este o crimă de război? Dar am pregătire de medic şi avocaţii sunt cei care trebuie să investigheze cu atenţie”, a declarat von der Leyen reporterilor înainte să plece, sâmbătă, din Ucraina.

”Am văzut fotografiile pe care Denis Şmihal (n.r. premierul ucrainean) mi le-a arătat: oameni ucişi în timp ce (n.r. soldaţii ruşi) trec pe lângă ei. Am putut vedea, de asemenea, cu ochii noştri, că distrugerea din oraş vizează viaţa civililor. Clădirile rezidenţiale nu sunt ţintă militară”, a spus ea, referindu-se la Bucea.

Von der Leyen a mai specificat că Uniunea Europeană lucrează cu Ucraina în cadrul unei echipe comune de anchetă pentru a strânge dovezi ale unor posibile crime de război pentru a fi utilizate în viitoarele procese. ”Este extrem de important să fie bine documentate, pentru a preveni înfrângerile în instanţă, deoarece dovezile nu sunt suficient de bune”, a declarat ea.

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, a afirmat luna trecută că a deschis o anchetă cu privire la posibile crime de război din Ucraina.

UPDATE 12:45. Rute de evacuare ajustate, după atacul asupra Gării din Kramatorsk

Culoarele de evacuare pentru civili sunt ”în curs de ajustare” în urma atacului cu rachete ruseşti asupra Gării din Kramatorsk, a declarat Serghii Gaidai, guvernatorul militar al regiunii Lugansk din estul Ucrainei, notează CNN.

”Din păcate, după dezastrul de ieri de la Kramatorsk, rutele noastre de evacuare sunt ajustate, dar suntem pregătiţi, vom continua să evacuăm oamenii”, a spus Serghii Gaidai. El a mai afirmat că bombardamentele continuă în regiune. ”Toate aşezările sunt bombardate. Cele mai afectate zone sunt comunitatăţile Rubijne, Popasna şi Hirske. Comunitatea Hirske este bombardată de dimineaţa până seara, în mod constant, inamicul nu s-a oprit deloc, sunt atacaţi cu tot felul de arme, dar şi cu aeronave. Luptele continuă în Popasna şi Rubijne”, a spus Gaidai.

Sâmbătă, vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, a anunţat pe Telegram că au fost convenite 10 culoare de evacuare. În regiunea Doneţk, ea a spus că va exista un coloar de la Mariupol la Zaporijie pentru vehiculele private. În regiunea Zaporjie, Vereşciuk a spus că patru culoare, de la Berdeansk, Tokmak, Enerhodar şi Melitopol până la Zaporijie, vor fi deschise pentru vehicule private şi autobuze. În regiunea Lugansk, Vereşciuk a precizat că există cinci culoare către Bahmut, care vin din Sieverodoneţk, Lîsîceansk, Popasna, Rubijne şi din satul Hirske.

UPDATE 12:15. Ucraina ar putea primi statutul de țară candidată la UE în iunie

Un ministru al guvernului ucrainean a spus că se așteaptă ca Ucraina să primească statutul de țară candidată la UE în iunie. Olga Stefanishyna, viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrarea europeană și euro-atlantică, a declarat că țara ei este „gata să se miște rapid”.

Declarațiile ei au loc la o zi după ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat să ofere un răspuns rapid la cererea Ucrainei de aderare la blocul comunitar, scrie The Guardian.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La o conferință de presă comună cu Volodimir Zelenski, Von der Leyen i-a înmânat președintelui ucrainean un chestionar care va constitui un punct de plecare pentru o decizie privind aderarea, spunând: Ca de obicei, nu va fi o chestiune de ani să ne formam această opinie, dar cred că o chestiune de câteva săptămâni.

Zelenski a spus la aceeași conferință de presă că va reveni cu răspunsuri într-o săptămână.

UPDATE 11:50. Atac la Baza Aeriană Myrhorod. Rusia anunţă că a distrus un depozit de muniţie

Forţele ruseşti au distrus un depozit de muniţii de la Baza Aeriană Myrhorod din centrul Ucrainei, a informat, sâmbătă, agenţia de presă rusă Interfax, citând Ministerul rus al Apărării. Un avion de luptă MiG-29 al forţelor aeriene ucrainene şi un elicopter Mi-8 au fost, de asemenea, distruse în atacul asupra bazei din regiunea Poltava, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, potrivit Reuters.

Două persoane au fost rănite în urma atacului, potrivit lui Dmitro Lunin, şeful administraţiei regionale.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:10. Rusia continuă să atace civili ucraineni

Rusia continuă să atace civili ucraineni și se concentrează asupra Donbas, Mariupol și Mykolaiv, potrivit serviciilor de informații militare britanice. Totodată, Rusia și-a reorganizat comandamentul operațiunilor de luptă din Ucraina, instalând un nou general. În urma retragerii de la Kiev, trupele de la Kremlin și-au îndreptat atenția spre est, susținute de rachete de croazieră lansate de forțele navale ruse, relatează Sky News.

Într-o declarație de sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării a afirmat: „cu toate acestea, ambițiile rusești de a stabili un coridor terestru între Crimeea și Donbas continuă să fie zădărnicite de rezistența ucraineană".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10:40. Rusia ar fi criticat Turcia pentru că a livrat Ucrainei drone Bayraktar TB2

Rusia şi-a expus nemulţumirea în faţa oficialilor turci pentru că armata ucraineană foloseşte dronele Bayraktar TB2, fabricate în Turcia. Drept răspuns, Ankara a transmis Moscovei că Baykar Technologies, compania turcă producătoare de drone, este o companie privată, iar achiziţia de către Ucraina a dispozitivelor a fost finalizată înainte de război, a declarat un oficial turc în cadrul unei conferinţe de presă, vineri, conform CNN.

Potrivit CNN, oficialii ucraineni au prezentat dronele Bayraktar TB2 produse de compania Baykar Technologies drept una dintre cele mai eficiente arme din arsenalul lor. Săptămâna trecută, CNN a obţinut acces la unitatea de producţie Baykar din Turcia pentru un interviu exclusiv cu directorul său de tehnologie, Selcuk Bayraktar. Bayraktar, care este şi ginerele preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că drona ”făcea ce a fost concepută şi modernizată să facă”.

UPDATE 10:05. Zece coridoare umanitare convenite pentru sâmbătă

Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a declarat că au fost convenite 10 coridoare umanitare pentru persoanele din regiunile asediate, relatează Sky News. Un coridor este prevăzut pentru persoanele care pleacă cu mijloace de transport private din orașul Mariupol, a precizat Vereshchuk.

UPDATE 9:30. Trei mașini au explodat după ce au trecut peste minele terestre amplasate la Borodianka, spune primarul

Trei autoturisme au explodat după ce au trecut peste minele terestre amplasate pe raza localităţii Borodianka de militarii ruşi, a declarat, pentru Agerpres, rimarul oraşului, Gheorghi Ierko, care a precizat că prezenţa minelor reprezintă, în momentul de faţă, cel mai mare pericol pentru populaţie.

"Pe noi ne preocupă să curăţăm oraşul şi să deminăm, că acesta este cel mai mare pericol acum. În trei ore am ridicat trei automobile care au trecut peste locuri minate şi acum 15 oameni lucrează la asta şi ne mai vin încă patru brigăzi", a afirmat Ierko.

Pe raza localităţii au fost identificate, de asemenea, cantităţi importante de muniţie neexplodată sau neutilizată de forţele militare ruseşti. Oraşul s-a aflat sub ocupaţia armatei ruse o lună, timp în care circulaţia persoanelor în localitate era interzisă. Pe timpul ocupaţiei, zeci de blocuri, dar şi sute de case din oraş au fost bombardate, iar populaţia a fost supusă unor torturi inimaginabile sau a fost ucisă. Autorităţile estimează că atacul armatei ruse s-ar fi soldat cu zeci sau chiar sute de morţi, însă numărul exact va fi stabilit ulterior. 

UPDATE 8:47. Noi sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului

Președintele Joe Biden a semnat vineri două proiecte de lege care impun noi sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului, a anunțat Casa Albă. Sancțiunile marchează cea mai recentă mișcare a administrației de a pedepsi cele două țări pentru invazia Rusiei în Ucraina - și este pentru prima dată când sancțiunile ca răspuns la acest război vin de la Capitol Hill, anunță CNN.

Un proiect de lege suspendă relațiile comerciale normale cu Rusia și Belarus, pedepsind țările prin deschiderea căii către tarife mai mari la importurile din aceste țări. Celălalt interzice importurile de energie din Rusia, inclusiv petrol, cărbune și gaze naturale. Senatul a adoptat în unanimitate cele două măsuri joi dimineață. În timp ce Camera Deputaților a votat cu o majoritate covârșitoare pentru adoptarea legislației, proiectele de lege s-au confruntat cu mai multă opoziție în această instituție.

UPDATE 8:10. Forțele ucrainene păstrează controlul asupra pozițiilor defensive din estul și sud-vestul Mariupol

În ultima sa analiză, Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul în SUA, afirmă că forțele ucrainene păstrează controlul asupra pozițiilor defensive din estul și sud-vestul Mariupol.

Forțele rusești continuă să încerce să redistribuie trupele retrase din nord-estul Ucrainei pentru a sprijini o ofensivă în estul țării. Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste trupe "să avanseze și se confruntă cu un moral scăzut", afirmă ISW.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Principalele sale concluzii, conform The Guardian:

  • Forțele ucrainene au continuat să reziste în fața asalturilor rusești în zonele din sud-vestul și estul Mariupol, în special în port și, respectiv, în uzina metalurgică Azovstal.
  • Forțele ucrainene au continuat să respingă zilnic asalturile rusești în regiunile Donețk și Luhansk.
  • O rachetă rusă Tochka-U a lovit un punct de evacuare a civililor din gara Kramatorsk din estul Ucrainei, provocând moartea a cel puțin 50 de persoane și rănirea a aproximativ o sută de persoane evacuate.
  • Forțele rusești au continuat atacurile la sud de Izyum spre Slovyansk și Barvinkove, dar nu au cucerit noi teritorii.
  • Contraatacurile ucrainene au ocupat probabil mai mult teritoriu la vest de Kherson, amenințând controlul rusesc asupra orașului.

UPDATE 7:10. Zelenski cere un "răspuns ferm" la atacul cu rachetă din Kramatorsk

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a cerut un "răspuns ferm la nivel mondial", acuzând forțele rusești pentru atacul cu rachetă care a vizat Gara din Kramatorsk, care a ucis cel puțin 50 de persoane, inclusiv 5 copii.

Într-un discurs din noaptea de vineri spre sâmbătă, el a calificat atacul asupra gării din Kramatorsk drept o "crimă de război". El a declarat că "întârzierea furnizării de arme Ucrainei, orice refuz, nu poate însemna decât că politicienii în cauză doresc să ajute mai mult conducerea rusă decât pe noi""Aceasta este o altă crimă de război a Rusiei, pentru care toți cei implicați vor fi trași la răspundere", a declarat el, potrivit CNN.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Zelenski a confirmat rapoartele anterioare ale șefului administrației militare din regiunea Donețk, potrivit cărora cel puțin 50 de persoane au fost ucise în atac, inclusiv cinci copii. "La fel ca masacrul de la Bucea, precum și multe alte crime de război rusești, atacul cu rachete asupra Kramatorsk trebuie să fie una dintre acuzațiile aduse la tribunal, ceea ce se va întâmpla cu siguranță", a spus el.

Președintele ucrainean a spus că "toate eforturile lumii" vor fi îndreptate pentru a stabili minut cu minut "cine a făcut ce, cine a dat ordinele, de unde a venit racheta, cine a dat ordinul și cum a fost coordonată lovitura". Cel puţin 50 de oameni au fost ucişi în atacul cu rachetă care a vizat Gara din Kramatorsk, în estul Ucrainei. În schimb, Ministerul rus al Apărării, susţine, potrivit cotidianului Le Figaro, că armata ucraineană a lansat deliberat o rachetă asupra gării din Kramatorsk.

UPDATE 6:45. Armata rusă a ucis 132 de civili la Makariv, lângă Kiev, spune primarul oraşului

Armata rusă a ucis 132 de civili la Makariv, în regiunea Kiev, a declarat vineri primarul oraşului, în timp ce oficialii ucraineni continuă să evalueze amploarea distrugerii în jurul capitalei şi în nordul ţării, conform CNN. Oficialii locali au adunat cadavrele şi au spus că au fost împuşcaţi de forţele ruse, a declarat primarul Vadim Tokar pentru televiziunea Parlamentului ucrainean. Aproape toată infrastructura lui Makariv a fost distrusă, a spus el, adăugând că apartamente şi alte clădiri au fost bombardate şi un spital a fost distrus. „De mai bine de o lună suntem fără curent, apă, gaz, fără linii telefonice. Nici măcar nu avem bunuri esenţiale acasă”, a spus Tokar.

Makariv, a spus el, a fost lovit de o „catastrofă medicală”, având în vedere că toţi medicii au fost evacuaţi. De asemenea, el a avertizat că oamenii din oraş trebuie să fie atenţi, deoarece minele sunt împrăştiate pe câmpuri. „Zonele noastre defrişate sunt pline de mine, aşa că vom lucra mai întâi la deminarea acestor zone înainte de a începe restaurarea completă a infrastructurii”, a spus el. Oraşul a primit ajutoare, iar cetăţenii ies în stradă şi fac tot ce le stă în putinţă pentru a curăţa dărâmăturile, a spus primarul. Înainte de invazie, în Makariv locuiau aproximativ 15.000 de oameni, dar acum au mai rămas mai puţin de 1.000. Tokar a spus că locuitorii se întorc treptat, iar oraşul îşi revine încet. Potrivit estimărilor preliminare, aproximativ 45% din Makariv a fost distrus, a spus Tokar.

UPDATE 6:30. Rusia ar fi desemnat un nou general la comanda operaţiunilor din Ucraina

Un oficial occidental a confirmat la BBC News că Rusia şi-a reorganizat comanda operaţiunilor sale în Ucraina, desemnând un nou general cu o vastă experienţă în operaţiunile de luptă în Siria. Astfel, generalul Alexander Dvornikov, comandantul districtului militar de sud al Rusiei, ar conduce acum invazia. "Acest comandant are multă experienţă în operaţiunile ruseşti în Siria. Aşa că ne-am aştepta ca şi comanda şi controlul general să se îmbunătăţească", a afirmat sursa. Noua numire a fost făcută în încercarea de a îmbunătăţi coordonarea între diferitele unităţi, deoarece grupurile ruseşti fuseseră anterior organizate şi comandate separat, conform sursei. Rusia s-a luptat până acum să-şi atingă obiectivele de război în 44 de zile de la invazie, nereuşind să cucerească oraşe mari precum Kiev, înainte de a-şi îndrepta atenţia către regiunea Donbas din est.

Oficialul a spus că tactica rusă a fost întârziată de un număr mai mic de unităţi ucrainene care au acţionat mai inteligent şi surprinzător - în ciuda faptului că Rusia are o forţă „substanţială” de nu mai puţin de 100 de grupuri tactice de batalion operaţional. 

"Dacă Rusia nu este capabilă să-şi schimbe tactica, este foarte greu de văzut cum va reuşi chiar şi cu aceste obiective limitate pe care le-a resetat", a precizat oficialul, care a adăugat că imperativele politice ar putea avea prioritate faţă de priorităţile militare, Rusia forţând un succes înainte de 9 mai, atunci când va marca victoria din Al Doilea Război Mondial. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 45 LIVE TEXT. Marea Britanie va trimite vehicule blindate și sisteme de rachete anti-navă în Ucraina. Un nou schimb de prizonieri între ucraineni și ruși