Antena LIVE

Curs valutar

Imagini rare cu Vladimir Putin însoţit de ofiţeri cu servieta nucleară, în China. A ieşit zâmbind de la negocierile cu Xi

Război în Ucraina. "Există anumite valize fără de care nicio călătorie a lui Putin nu este completă". Presa rusă a publicat imagini cu liderul de la Kremlin urmat prin Beijing de oficiali care transportau servieta nucleară. Putin a plecat  zâmbind, într-o dispoziție bună, după negocierile cu Xi Jinping, potrivit jurnaliştilor de la Ria Novosti care au mai remarcat că limuzina blindată a lui Putin a circulat în jurul Beijingului fără numere de înmatriculare. 

De la 18.10.2023, 14:31
WhatsApp
Vezi și:

Imagini rare au fost difuzate miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Beijing însoţit de ofiţeri purtând aşa-numita servietă nucleară care poate fi folosită pentru a ordona un atac nuclear, relatează Reuters. După o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing, Putin a fost filmat îndreptându-se spre o altă întâlnire, înconjurat de agenţi de securitate, în urma lui mergând doi ofiţeri de marină ruşi, fiecare ducând câte o servietă. O cameră de filmat se fixează pe una din serviete.

Servieta nucleară a Rusiei este purtată în mod tradiţional de un ofiţer de marină. Cunoscută sub numele de "Ceghet" (după Muntele Ceghet din Munţii Caucaz), servieta se află în permanenţă cu preşedintele rus, dar este rareori filmată. "Există anumite valize fără care nicio călătorie a lui Putin nu este completă", au declarat corespondenţi ai agenţiei oficiale de presă RIA Novosti, acreditaţi la Kremlin, într-o postare pe Telegram sub imaginile respective.

Putin a fost filmat în China însoţit de ofiţeri cu servieta sa nucleară

Într-o altă înregistrare video, Putin iese de la o întâlnire la Beijing cu ofiţerii de marină filmaţi din nou în urma lui, preşedintele rus schiţând un rictus în timp ce coboară nişte scări Preşedintele american are şi el un astfel de dispozitiv - numit "Nuclear football" (Valiza nucleară). Valiza conţine codurile pe care preşedintele le-ar folosi pentru a autentifica un ordin de lansare a rachetelor nucleare în cazul în care nu s-ar afla la Casa Albă.

Pe acelaşi subiect

Războiul din Ucraina a crescut tensiunile între Moscova şi Washington la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor cubaneze în 1962, în timp ce China încearcă să-şi consolideze arsenalul nuclear pentru a corespunde statutului său de superputere emergentă. Duma de Stat din Rusia a adoptat definitiv, miercuri, legea de revocare a ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare.

În esenţă, servieta reprezintă un instrument de comunicare securizat care face legătura între preşedinte rus şi conducerea militară a ţării, iar cu forţele de rachete prin intermediul reţelei electronice de comandă şi control extrem de secretă "Kazbek". Kazbek sprijină un alt sistem cunoscut sub numele de "Kavkaz". Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, are şi el o servietă nucleară şi ar putea avea una şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov.

Imaginile difuzate de canalul de televiziune al armatei ruse Zvezda în 2019 au arătat ceea ce a spus că este una dintre serviete cu o serie de butoane. Într-o secţiune numită "command" există două butoane: un buton alb "launch" (lansare) şi un buton roşu "cancel" (anulare). Servieta este activată de o cartelă specială, potrivit Zvezda.

Putin, vizat de un mandat de arestare din partea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni, efectuează o vizită la Beijing în a doua sa călătorie cunoscută în afara spaţiului ex-sovietic de la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2022. 

Xi Jinping şi Vladimir Putin au sosit împreună la summitul de la Beijing

Summit-ul Belt and Road a început, miercuri, la Beijing, unde Xi Jinping şi Vladimir Putin au sosit împreună. Preşedintele chinez şi preşedintele rus au sosit împreună în sala în care are loc întrunirea. Cei doi au luat locul pe podium, iar preşedintele Xi şi-a început discursul, urmat de Putin.

"A privi dezvoltarea altora ca pe o ameninţare şi interdependenţa economică ca pe un risc nu vă va permite să trăiţi mai bine şi să vă dezvoltaţi mai repede", a afirmat el. Proiectele Belt and Road "acoperă pământul, oceanul, cerul şi internetul. Această reţea a stimulat fluxul de bunuri, capital, tehnologie şi resurse umane între ţările implicate", spune Xi.

El a comparat reţeaua BRI cu vechiul Drum al Mătăsii, invocând imagini ale "caravanelor de cămile şi ale navelor cu vele din epoca trecută". De asemenea, el a spus că gazoductele de fier şi reţelele de tranşare a energiei electrice pot "îndeplini visele multor ţări de a dezvolta tehnologii cu emisii reduse de carbon".

La final, Xi i-a înmânat microfonul preşedintelui rus. Acesta a spus e că, în calitate de cea mai mare ţară din lume, relaţiile Rusiei cu alte ţări sunt importante. De asemenea, el a afirmat că viziunea Rusiei este "în ton" cu planurile Chinei, care urmăreşte cooperarea în loc de rivalitate, o altă încercare voalată de a ataca puterile occidentale, inclusiv SUA.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vladimir putin china rusia servieta nucleara
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025