Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zelenski: Putin pregăteşte războiul împotriva ţărilor NATO în 2026, va ataca Polonia sau ţările baltice

Viitorul Europei şi al României se decide zilele acestea la Conferinţa de Securitate de la Munchen. Pacea din Ucraina şi puterea Uniunii în faţa Rusiei, dacă americanii îşi retrag sprijinul militar, sunt temele principale. Vicepreşedintele SUA a rostit un discurs neaşteptat de dur, în care a criticat democraţia din ţara noastră, pentru că am anulat alegerile. În culise, toţi diplomaţii sunt de acord: prinsă la mijloc între America şi Rusia, Europa a început lupta pentru supravieţuire. 

de Redactia Observator

la 14.02.2025 , 19:22

"Suntem într-un punct în care situaţia a devenit atât de gravă încât, în decembrie, România a anulat fără drept de apel alegerile prezidenţiale pe baza suspiciunilor şubrede ale unui serviciu de informaţii şi ale presiunilor uriaşe exercitate de vecinii de pe continent. Din câte am înţeles, argumentul a fost că dezinformarea rusă a infectat alegerile din România. Îi rog pe colegii mei europeni să privească lucurile în ansamblu.

Puteţi crede nu e corect ca Rusia să cumpere reclame pe platformele sociale, ca să vă influenţeze alegerile, noi cu siguranţă o credem. Puteţi să condamnaţi asta pe scena internaţională. Dar, dacă democraţia voastră poate fi distrusă cu câteva reclame digitale în valoare de sute de mii de dolari dintr-o ţară strâină, înseamnă că nu a fost foarte puternică încă de la început", a declarat vicepreşedintele SUA, JD Vance.

Aflat pentru prima dată pe scena mare a politicii internaţionale, vicepreşedintele american a stârnit rumoare cu acest discurs la Conferinţa pentru pace de la Munchen. Criticile la adresa României au fost incluse într-o tiradă lungă, adresată întregii Europe. "Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult pentru Europa nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern; ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior, retragerea Europei față de unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtășite cu Statele Unite ale Americii".

Vezi și

Casa Albă cere UE să se apere singură

Pe acelaşi subiect

Declaraţiile vicepreşedintelui american Vance fac parte din noua strategie a Statelor Unite pentru Europa. Washingtonul sprijină partidele anti-imigraţie şi cere Uniunii Europene să se apere singură. Al doilea emisar al lui Trump, secretarul Apărării Pete Hegseth, a transmis încă un mesaj care vizează direct România. Trupele americane detaşate pe continentul nostru ar putea fi retrase, inclusiv cele din Baza Mihail Kogălniceanu.

"Să nu presupuneţi că prezenţa americană va fi permanentă. Ţările care sunt membre ale NATO trebuie să cheltuiască mai mult, trebuie să investească mai mult, trebuie să aibă mai multă responsabilitate în apărarea lor colectivă. Nu este doar o sugestie a Statelor Unite ale Americii, este o cerere directă", a transmis Pete Hegseth, şeful Pentagonului. 

Cele două avertismente au venit în timp ce liderii Uniunii Europene şi trimişii Washingtonului se pregătesc pentru discuţii în contradictoriu pe tema războiului din Ucraina. După discuţiile cu Zelenski şi Putin, Trump propune să păstreze Rusia teritoriul ucrainean ocupat acum, iar Kievul să nu mai ceară aderarea la NATO. "Cred că vrea pace. Cred că mi-ar spune dacă nu ar vrea. Am încredere în el la acest capitol"

Momente decisive pentru Europa

Trump negociază de pe poziţie de forţă şi cu Moscova. Dacă Rusia nu va fi de acord cu independenţa Ucrainei, o ameninţă cu noi sancţiuni şi alte trupe trimise în sprijinul Kievului. Strategia nu a fost bine primită în Europa. Emmanuel Macron a spus că "o pace care este o capitulare este o veste proastă pentru toată lumea". Zelenski a avertizat că Putin se va simţi încurajat să atace altă ţară dacă îi vor fi acceptate condiţiile. "El pregăteşte războiul împotriva ţărilor NATO, anul viitor. Aşa cum s-a întâmplat în 2022, vor înainta în Ucraina sau vor ataca Polonia sau ţările baltice".

Orele următoare pot fi decisive. Preşedintele Ucrainei va avea o primă întâlnire la Munchen cu vicepreşedintele Statelor Unite. Discuţia vine la două zile după ce Trump i-a transmis că este nerealist să îşi imagineze că mai poate reveni la graniţele Ucrainei de dinainte de anexările ilegale ale Rusiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ați fost nevoiți să renunțați la anumite produse alimentare din cauza scumpirilor?
Observator » Ştiri externe » Zelenski: Putin pregăteşte războiul împotriva ţărilor NATO în 2026, va ataca Polonia sau ţările baltice