Antena Meniu Search
x

VIDEO. Putin s-a întâlnit cu prietenul Xi care l-a aşezat lângă el la poza de grup. Ce va cere liderul rus la Beijing

Vladimir Putin, aflat la prima sa călătorie în afara fostului spaţiu sovietic de când Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele său pentru crime de război, s-a întâlnit azi cu Xi Jinping înaintea forumului Belt and Road de la Beijing. Liderul rus a primit chiar statutul privilegiat de a sta alături de preşedintele Chinei la fotografia de grup.

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 15:27

Vezi și

În timp ce Joe Biden pleacă spre Israel, Putin e în China. Vladimir Putin s-a întâlnit marţi cu Xi Jinping înaintea forumului Forumul Belt and Road, un plan lansat de liderul chinez în urmă cu un deceniu. "Mă bucur să vă văd", i-a transmis liderul de la Kremlin omologului său la întâmpinare. 

Cei doi au stat unul lângă celălalt la poza de grup. Mâine, 18 octombrie, Putin va vorbi în deschiderea forumului. Discursul său va fi al doilea după cel al lui Xi. Tot miercuri cei doi vor purta negocieri bilaterale, o parte a întâlnirii urmând să aibă loc în format informal, a transmis Kremlinul, citat de presa rusă. 

Putin se află la Beijing pentru a participa la un forum din cadrul Inițiativei Belt and Road. Este vorba despre un plan ambițios lansat de Xi în urmă cu un deceniu, care își propune să construiască infrastructură globală și rețele energetice care să conecteze Asia, Africa și Europa. The New York Times scrie că Putin, cel mai probabil, va cere de la Beijing mai mult sprijin economic. 

Pe acelaşi subiect

Aceasta este doar a doua călătorie cunoscută a lui Putin în străinătate, după cea din Kârgâzstan, de când Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele său în martie. CPI, care l-a acuzat pe Putin de deportarea ilegală de copii din Ucraina, obligă cele 123 de state membre ale Curţii să-l aresteze pe Putin şi să-l transfere la Haga pentru a fi judecat dacă pune piciorul pe teritoriul lor. Kârgâzstanul, fostă ţară sovietică, şi China nu sunt membre ale CPI, înfiinţată pentru a judeca crimele de război.

Premierul Ungariei s-a întâlnit cu Vladimir Putin

Putin a purtat discuții în China, marți, şi cu premierul ungar Viktor Orban. "În ciuda faptului că în condițiile geopolitice de astăzi, oportunitățile de menținere a contactelor și de dezvoltare a relațiilor sunt foarte limitate, cu toate acestea, nu poate decât să ne satisfacă faptul că relațiile noastre cu multe țări europene sunt menținute și dezvoltate. Una dintre aceste țări este Ungaria", a spus Putin.

De asemenea, Viktor Orban s-a întâlnit cu Xi, iar liderul chinez a spus că-l consideră pe premierul din Ungaria un "prieten". "Te considerăm un prieten. Ați susținut în mod activ construirea în comun a Belt and Road și ați contribuit la promovarea dezvoltării de înaltă calitate a cooperării Belt and Road", i-a spus Xi lui Orban, potrivit Reuters.

Președintele chinez i-a mai spus lui Viktor Orban că ambele națiuni ar trebui să îmbunătățească relațiile. Sub conducerea lui Orban, Ungaria s-a apropiat din ce în ce mai mult de China care a devenit un partener important în comerț și investiții. Acest lucru contrastează cu alte națiuni UE care încearcă să-și diversifice relațiile și să devină mai puțin dependente față de a doua economie din lume.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » VIDEO. Putin s-a întâlnit cu prietenul Xi care l-a aşezat lângă el la poza de grup. Ce va cere liderul rus la Beijing