Antena LIVE

Curs valutar

Politico: Macron a intrat în bârlogul ursului și a fost mutilat de Putin. Culisele întâlnirii dintre cei doi

Cine a câștigat runda de discuții de luni de la Moscova dintre liderul francez Emmanuel Macron și președintele rus Vladimir Putin? Politico face o analiză nemiloasă după întâlnirea dintre cei doi și nu lasă nicio urmă de îndoială: ”Putin l-a mutilat pe Macron”.

De la 09.02.2022, 10:06
WhatsApp
Vezi și:

Europenii şi americanii îşi intensifică eforturile pentru a preveni o eventuală ofensivă a Rusiei în Ucraina, care, potrivit specialiştilor militari, poate avea loc în orice moment. La Moscova, după convorbiri cu Emmanuel Macron, Vladimir Putin transmite că un război între Rusia şi NATO nu ar avea niciun învingător. Între timp, Joe Biden trimite Kremlinului un avertisment cât se poate de concret: o intervenţie armată în Ucraina va însemna eliminarea gazoductului Nord Stream 2

Politico dă un verdict crunt după întâlnirea dintre Putin şi Macron. După peste cinci ore de discuții cu președintele rus la Moscova, nu exista nicio îndoială că Emmanuel Macron a intrat în bârlogul ursului grizzly și a fost mutilat, scrie Politico

Președintele francez și consilierii săi au insistat că, dintre toți liderii occidentali, Macron ar avea o șansă unică de a-l convinge pe Putin să detensioneze situația de la granița cu Ucraina unde Rusia are comasați peste 100.000 de soldați, cu tehnică și echipament militar. 

Însă, Putin a ales calea sfidării, a declarat că Crimeea este a Rusiei și că dacă Ucraina ar intra în NATO, țările europene ar fi ”automat” în război cu Rusia. Putin a transmis arătând cu degetul către un reporter francez că ”Rusia este o superputere militară și o superputere nucleară” și a avertizat că în caz de război ”nu vor fi câștigători și veți fi atrași în acest conflict împotriva propriei voastre voințe”.

Pe acelaşi subiect

Putin a batjocorit asigurările liderilor occidentali și a citat un vers dintr-un cântec obscen

Vladimir Putin a luat în râs afirmațiile repetate ale liderilor occidentali conform cărora NATO este o „alianță defensivă”, invocând operațiunile militare din Serbia, Afganistan, Siria și Libia. Și-a repetat convingerea că revoluția ucraineană din 2014 a fost o „lovitură de stat”.

A acuzat guvernul ucrainean că a încercat să rezolve războiul din estul Ucrainei prin „mijloace militare” și a trolat Kievul oferindu-se să-i acorde azil politic fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, care a fost acuzat de trădare în legătură cu vânzări de cărbune despre care procurorii spun că au ajutat la finanțarea separatiștilor susținuți de ruși.

La un moment dat, insistând că guvernul ucrainean ar trebui să fie forțat să pună în aplicare prevederile acordurilor de pace de la Minsk, Putin a citat un vers dintr-un cântec obscen care are aluzii la viol și necrofilie: „Îți place sau nu, rabdă draga mea”, a spus el. Kremlinul neagă acuzațiile și spune că liderul rus a folosit o expresie din folclorul rusesc, fără nicio conotație sexuală

Putin a râs de eforturile lui Macron: M-a chinuit 

La toate acestea, Macron nu a avut practic niciun răspuns în afară de a insista că este important să continue dialogul. Și chiar și atunci, Putin a fost disprețuitor, spunând că în timpul întâlnirii a simțit că Macron îl „chinuie” vorbind prea mult timp (aproape 6 ore) în încercarea lui de a găsi o soluție la criză.

„Este responsabilitatea Franței să aibă cea mai puternică relație posibilă cu Rusia”, a spus Macron, imediat după ce Putin a declarat că Crimeea este irevocabil a Rusiei. „Suntem două mari țări europene... membre ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Pentru mine este evident: Rusia este europeană. Dacă cineva crede în Europa, trebuie să fie capabil să lucreze cu Rusia și să găsească modalități și mijloace pentru a construi viitorul în Europa și cu europenii”, a spus Macron.

Vizita lui Macron la Moscova, comparată cu un alt eșec diplomatic

Eșecul lui Macron de a răspunde la declarațiile provocatoare ale lui Putin, reiterînd pozițiile ferme ale Franței și ale UE, cum ar fi de exemplu că Rusia a invadat și a anexat ilegal Crimeea, amintește de o altă vizită dezastruoasă la Moscova. Cea de anul trecut a șefului politicii externe din UE, Josep Borrell, care a tăcut în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a numit UE drept „un partener nesigur”.

Efortul președintelui francez de a demonstra preocuparea profundă pentru nevoile și interesele Rusiei a fost, de asemenea, în contrast puternic cu declarațiile președintelui american Joe Biden, care s-a întâlnit luni cu cancelarul german Olaf Scholz la Washington.

Casa Albă a avertizat în mod clar că gazoductul Nord Stream 2 nu va funcționa niciodată dacă Rusia atacă Ucraina. Într-un interviu pentru CNN, Scholz nu a repetat în mod specific amenințarea cu privire la gazoduct, dar a insistat că Germania și SUA vor acționa în mod unitar pentru a răspunde unui atac asupra Ucrainei.

Putin, neclintit și cu o privire de gheață în timp ce Macron vorbea 

Chiar dacă Franța ar putea, teoretic, să promită unilateral lui Putin că Ucraina nu va adera niciodată la NATO - oricare dintre cei 30 de aliați poate bloca aderarea - Macron nu s-a oferit să facă acest lucru, cel puțin nu public. Multe dintre celelalte cereri ale Rusiei - cum ar fi asigurările că trupele și rachetele nu vor fi dislocate pe teritoriul ucrainean - sunt sub controlul SUA sau necesită o decizie colectivă din partea tuturor aliaților, cum ar fi insistența ca NATO să retragă forțele militare din România și Bulgaria.

La final, Putin s-a convins că Macron nu a dorit sau nu a putut să îndeplinească cererile concrete ale Rusiei și, prin urmare, liderul rus nu a oferit nici el nimic concret în schimb. Spre sfârșitul conferinței de presă, Macron l-a taxat în cele din urmă pe Putin spunând că Occidentul nu va ceda presiunii. După ce a acuzat Rusia că a „încălcat” principii precum „suveranitatea, integritatea teritorială și drepturile omului”, el a precizat că „nici NATO, nici Statele Unite ale Americii nu vor îndeplini toate cerințele formulate de Rusia” în ciuda presiunilor militare.

Vizita lui Macron la Moscova a fost încă de la început un joc politic cu risc mare. NATO și SUA au răspuns deja în scris la cererile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate și nu era clar ce ar putea promite sau oferi Macron care să nu să spargă unitatea occidentală. Era clar de la început că Macron se afla într-un dezavantaj față de mult mai experimentat președinte rus.

Așezat la capătul opus al unei mese de conferință uriașă, într-o cameră opulent decorată de la Kremlin, Macron și-a exprimat opiniile despre situația tensionată de la granița cu Ucraina. De cealaltă parte a mesei lungi, Putin era neclintit și avea o privire de gheață. Avea căști pentru traducerea din franceză, dar nu părea clar că ascultă invitația la dialog a lui Macron.

În timp ce Macron vorbea, Putin abia clipea. Abia la sfârșit, după ce Macron a spus că este „încântat” că s-au întâlnit și a dat semnale că se încheie discuția, Putin a dat în cele din urmă din cap și făcut ceea ce pentru mulți e o grimasă, dar pentru liderul rus e un zâmbet. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vladimir putin emmanuel macron rusia intalnire ucraina rusia ucraina conflict
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024