Antena Meniu Search
x

El Pais a publicat documente confidențiale. SUA și NATO i-au oferit lui Putin acorduri de dezarmare ca să reducă amenințarea militară la adresa Ucrainei

Publicația spaniolă EL PAIS a intrat în posesia unor documente confidențiale care conțin răspunsurile oferite de SUA și NATO la solicitările lui Vladimir Putin ca Ucraina să nu fie primită niciodată în alianță și ca NATO să-și retragă trupele din Europa de Est (România și Bulgaria).

de Redactia Observator

la 02.02.2022, 16:14

El Pais a publicat documente confidențiale. SUA și NATO au oferit Rusiei acorduri de dezarmare ca să reducă amenințarea militară la adresa Ucrainei
Exerciții militare ale armatei ruse în Rostov - Profimedia

Statele Unite și NATO resping semnarea unui acord bilateral privind securitatea în Europa cu Rusia și totodată exclud să dea asigurări rușilor că Ucraina nu va face parte niciodată din NATO. Acestea au fost două dintre principalele cereri prezentate de Moscova pentru a pune capăt crizei din Ucraina într-un moment de maximă tensiune între Rusia și Occident și care amenința securitatea euro-atlantică. 

În schimb, atât SUA, cât și NATO îi oferă lui Putin negocieri privind acorduri de dezarmare și măsuri de consolidare a încrederii în diferite organizații – precum Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Dialogul de stabilitate strategică SUA-Rusia și Consiliul NATO-Rusia. Succesul acestor negocieri este condiționat de începerea retragerii soldaților de la granița Ucrainei și de reducerea amenințării la adresa Kievului. Asta arată cele două documente confidențiale trimise miercurea trecută de SUA și NATO către Moscova și la care El Pais a avut acces.

„Având în vedere consolidarea substanțială, neprovocată, nejustificată și în curs de desfășurare a armatei ruse în și în jurul Ucrainei și în Belarus, solicităm Rusiei să detensioneze imediat situația într-un mod verificabil, în timp util și pe termen lung”, transmite NATO Rusiei în document. „Poziția guvernului Statelor Unite este că progresele în aceste probleme pot fi realizate doar într-un mediu de detensionare în ceea ce privește acțiunile amenințătoare ale Rusiei față de Ucraina”, avertizează și Washingtonul.

Ce conțin documentele confidențiale cu răspunsurile oferite de NATO și SUA

Pe acelaşi subiect

Autoritățile ruse au cerut un răspuns scris la propunerea lor de a semna un acord care să ofere garanții de securitate Moscovei în ceea ce privește extinderea NATO spre est. Moscova a inclus chiar și o versiune preliminară a unei înțelegeri ipotetice.

Răspunsul a constat în două texte: unul intitulat „Confidential/Rel Russia” (constând dintr-o introducere, șapte puncte și câteva scurte concluzii) din partea Washingtonului şi altul, cu titlul „NATO-Russia Restricted” (cu 12 secţiuni) din partea NATO. Textele surprind în mare măsură, deși într-o formă mult mai detaliată, mesajele pe care liderii occidentali le-au transmis în public Kremlinului. SUA și NATO și-au coordonat răspunsurile, care sunt complementare, dar conțin unele diferențe.

Principala diferență dintre ambele texte este că Washingtonul este pregătit să discute conceptul de „indivizibilitatea securității”, pe care OSCE l-a aprobat la summitul său de la Nur-Sultan, Kazahstan, în 2010. Moscova a inclus acest lucru în primul articol din proiectul său de acord, folosind acest principiu pentru a susține că eventuala intrare a Ucrainei în NATO i-ar afecta securitatea. 

Răspunsul SUA susține că nu împărtășește punctul de vedere al Rusiei și notează că principiul indivizibilității securității „nu poate fi privit izolat”. Chiar și așa, își exprimă disponibilitatea de a face față „interpretărilor respective”. Și subliniază că „Statele Unite și Rusia au reafirmat, de asemenea, dreptul inerent al fiecărui stat participant de a fi liber să-și aleagă sau să-și schimbe aranjamentele de securitate, inclusiv tratatele de alianță”.

Încă de la început, documentul de la Washington arată clar că „continuă să sprijine ferm politica ușilor deschise a NATO” și, prin urmare, nu exclude viitoarea includere a Ucrainei sau a Georgiei în Alianță. Și clarifică faptul că, indiferent de caz, această problemă ar trebui tratată la Consiliul NATO-Rusia. Răspunsul NATO consolidează și el politica ușilor deschise și subliniază dreptul tuturor statelor de a-și alege acordurile de securitate „fără interferențe externe”.

Reacția Rusiei la răspunsuri

Moscova nu a trimis încă un răspuns scris, dar surse aliate spun că Rusia a cerut Statelor Unite și NATO să-și unifice răspunsurile și ca aceasta din urmă să fie de acord cu o discuție asupra conceptului de „indivizibilitate a securității”, așa cum au făcut SUA.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, au avut ieri primul contact telefonic de când SUA și NATO au trimis răspunsurile la Moscova. Blinken, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, i-a transmis lui Lavrov disponibilitatea sa de a continua cu un schimb „substanțial” de propuneri privind securitatea, în timp ce omologul său rus a spus că ambii vor accepta continuarea dialogului. „Vom vedea cum merge”, a spus el pentru televiziunea rusă.

În ceea ce privește Ucraina, administrația Biden oferă Rusiei „măsuri de transparență reciprocă bazate pe condiții”, în baza cărora Rusia și SUA ar fi de acord să „se abțină de la desfășurarea de sisteme ofensive de rachete lansate la sol și forțe permanente cu o misiune de luptă pe teritoriul Ucrainei.”

Pentru aceasta, Washingtonul își anunță propunerea de a se consulta cu Kievul. Aceste acorduri de încredere reciprocă, împreună cu acordurile de dezarmare, sunt cele două chei ale textelor transmise de Washington și NATO. Documentul trimis de SUA susține că Washingtonul este „pregătit să lucreze pentru a ajunge la o înțelegere cu Rusia, împreună cu aliații și partenerii noștri transatlantici, în problemele de securitate semnalate”.

Prezintă o serie de probleme asupra cărora este „gata să discute angajamente sau acțiuni reciproce” și organizațiile în care acestea ar trebui abordate. SUA declară că sunt pregătite să facă față acestui proces „cu bună-credință”, în timp ce îi reproșează lui Putin că a dislocat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, că a ocupat Peninsula Crimeea și că a încurajat conflictul din Donbas.

Washingtonul deplânge că, în proiectul său de acord privind securitatea în Europa, „Rusia a făcut anumite cereri care subminează principiile la care tot Rusia s-a angajat în documentele anterioare”. „Este imperativ ca discuțiile să aibă loc pe baza documentelor fondatoare privind securitatea europeană”, precum Acordurile de la Helsink, Actul fondator NATO-Rusia și Carta de la Paris și Carta Națiunilor Unite, „ care consacră principiile suveranității, integrității teritoriale și dreptul fiecărui stat de a-și alege acordurile și alianțele de securitate [...]”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » El Pais a publicat documente confidențiale. SUA și NATO i-au oferit lui Putin acorduri de dezarmare ca să reducă amenințarea militară la adresa Ucrainei