Antena Meniu Search
x

Noi imagini din satelit cu mișcările de trupe rusești. Putin a mutat arme, blindate și soldați și mai aproape de granița cu Ucraina

Noi imagini din satelit, obținute de CNN, arată că o bază militară cu tancuri rusești, artilerie și blindate din apropierea graniței cu Ucraina a fost în mare parte golită. Echipamentul militar a fost aparent mutat mult mai aproape de frontiera cu Ucraina în ultimele zile.

de Redactia Observator

la 07.02.2022, 18:10

Noi imagini din satelit cu mișcările de trupe rusești. Putin a mutat arme, blindate și soldați și mai aproape de granița cu Ucraina
Noi imagini din satelit cu mișcările de trupe rusești. Putin a mutat arme, blindate și soldați și mai aproape de granița cu Ucraina - CNN

Baza militară de la Ielnia este situată la sud-est de orașul Smolensk și la aproximativ 260 de km de granița cu Ucraina. Cantități mari de arme și echipament militar au fost mutate aici la sfârșitul anului 2021, printre care 700 de tancuri, vehicule de luptă și lansatoare de rachete balistice.

O mare parte a dispărut în prezent conform imaginilor din satelit surprinse pe 6 februarie. Din cauza norilor nu s-au putut obţine imagini de la începutul lunii care ar arăta mutările de trupe si echipament.

„Se pare că o cantitate considerabilă de vehicule (tancuri, artilerie autopropulsată și blindate) a plecat din parcul de vehicule din nord-est. Alte vehicule blindate au plecat din parcul central.” a povestit pentru CNN Stephen Wood, director senior la Maxar, companie de tehnologie spațială cu sediul în Statele Unite.

Nouă fază în escaladarea militară a Rusiei la granița cu Ucraina

Pe acelaşi subiect

Ce s-a întâmplat la Ielnia este doar una dintre cele câteva „schimbări importante în componența forțelor ruse și a locațiilor acestora”, spune Konrad Muzyka, expert militar.

El a declarat pentru CNN că Rusia a intrat într-o noua fază a comasării de soldați si echipament ”în care vedem că unități poziționate anterior sunt echipate cu personal suplimentar și că echipamentul este probabil mutat în zonele de desfășurare a conflictului”.

Clipuri publicate de pe rețelele de socializare și filmate în ultimele zile arată unele dintre aceste echipamente pe trenuri și drumuri mult mai la sud, în regiunea Bryansk, care este mai aproape de Ucraina.

„Știm că în Ielnia a ajuns echipamentul militar al armatei a 41-a din Districtul Militar Central al Rusiei. A sosit din Siberia în primăvara anului trecut pe un teren de antrenament de lângă Voronezh iar vehiculele au fost mutate ulterior la Ielnia”, a explicat jurnalistul rus independent Rusland Leviev.

Elemente precum serii și coduri de identificare arată că acele vehicule militare au ajuns acum în Bryansk. Se aflau anterior la câteva sute de kilometri distanță de graniță, iar acum au ajuns la doar zeci de kilometri distanță, potrivit acestuia. 

Preşedintele francez Emanuel Macron a ajuns luni la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Liderul francez a spus că este "hotărât şi lucid" în privinţa posibilităţii de a ajunge la o reducere a tensiunilor la granița Ucrainei şi a recunoscut că nu se aşteaptă la o soluţie "pe termen scurt".

Rusia are pregătită aproximativ 70% din puterea de luptă de care crede că ar avea nevoie pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei și trimite mai multe grupuri tactice de batalion la granița Ucraina, au declarat doi oficial americani pentru Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Noi imagini din satelit cu mișcările de trupe rusești. Putin a mutat arme, blindate și soldați și mai aproape de granița cu Ucraina