"Mi-au scris pe Telegram, fără nume sau prenume". Jihadiştilor li s-ar fi cerut printr-un mesaj să comită masacrul din Moscova
Vladimir Putin a recunoscut într-un final că masacrul de la Moscova a fost comis de gruparea teroristă ISIS, ipoteză pe care, iniţial, însuşi liderul de la Kremlin şi FSB-ul au respins-o. Europa este în alertă după masacrul de vineri din Moscova. Franţa consideră că un atentat e iminent iar Italia sporeşte securitatea în zona lăcaşurilor de cult, mai ales că duminică este Paştele Catolic.
De Redactia Observator la 26.03.2024, 08:28"Ştim că crima a fost comisă de islamişti radicali, cu o ideologie împotriva căreia lumea islamică încearcă să lupte de secole". Vladimir Putin a recunoscut cine sunt autorii atacului de la Moscova, deşi, în primele lui declaraţii după carnagiu s-a abținut să pronunţe numele grupării teroriste Stat Islamic.
Asta însă nu l-a oprit pe liderul de la Kremlin să arate în continuare cu degetul spre Ucraina. "De asemenea, vedem că Statele Unite, prin diverse canale, încearcă să-și convingă aliaţii și alte țări ale lumii că nu există nicio amprentă a Kievului în atacul terorist de la Moscova. Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului ei. Vrem să ştim însă, cine este 'clientul'."
Declaraţiile liderului rus l-au scos din minţi pe omologul său, preşedintele Volodimir Zelenski. "Putin a vorbit din nou de unul singur, lucru care a fost transmis la televiziune. Din nou, el a acuzat Ucraina. O creatură bolnavă și cinică. În mintea lui, toți sunt teroriști, cu excepția lui, în ciuda faptului că el cu teroare s-a hrănit timp de două decenii. El este cea mai mare portavoce a terorismului. El și serviciile sale speciale. Când el va dispărea, teroarea și violența vor dispărea şi ele".
Autorii atacului terorist din Moscova, torturaţi de trupele speciale
- Putin, ameninţat de ISIS după ce teroriştii din Moscova au fost torturaţi. Unul a fost filmat în timp ce e...
- ONU a adoptat o rezoluție prin care cere o încetare imediată a focului în Fâşia Gaza, după 5 luni de război....
- Ruşii vor pedeapsa cu moartea pentru terorişti. Un atacator adus la tribunal ca o "legumă" în scaun cu rotile:...
Urmărit prin pădure de trupele ruse şi de câinii special antrenaţi, unul dintre jihadişti a fost bătut bine după ce a fost prins. Cei patru membri ISIS au apărut în sala de tribunal cu vânătăi şi urme clare de lovituri. Pe canalele de Telegram, circulă clipuri cu felul în care au fost torturaţi - unul a fost electrocutat în zona genitală, iar altuia i s-a tăiat urechea.
Din acest motiv, gruparea teroristă Stat Islamic îl ameninţă pe Putin cu un alt masacru. Liderul celulei este Şamsidin Fariduni. Bărbatul de 25 de ani e singurul cu legături externe. Pe 23 februarie, el a postat fotografii din Istanbul. Acolo se crede că a primit ordinele de la predicatorul care l-a abordat online şi l-a şi plătit.
Şamsidin Fariduni: Am primit jumătate de milion.
Autorităţi: Jumătate de milion de ce?
Şamsidin Fariduni: O jumătate de milion de ruble.
Autorităţi: De la cine ai primit banii?
Şamsidin Fariduni: Am primit doar jumătate şi apoi nu am mai primit restul. Nu ştiu cine sunt. Mi-au scris pe Telegram, fără nume sau prenume, fără nimic.
Pe 7 martie, Feriduni a fost fotografiat în faţa sălii de concerte. Pregătea atacul peste două zile, dar a amânat totul după ce ambasada americană a avertizat public asupra pericolului. Teroriştii riscă închisoarea pe viaţă, însă apropiaţii lui Putin cer reintroducerea pedepsei cu moartea pentru ei.
În timpul acesta, pompierii continuă munca la sala de concerte care a ajuns de nerecunoscut. Printre morţi se numără şi un cetăţean din Republica Moldova. Ruşii îndureraţi continuă să aducă flori şi jucării de pluş în faţa clădirii. Duminică seara, mii de ruşi au participat la o comemorare în faţa sălii Crocus. Oamenii au depus lumânări în timp ce pe ecrane rulau imagini cu cocori albi care se ridicau la cer.
Putin a vizitat şi el o biserică şi a aprins o lumânare în memoria victimelor. Kreminul a dezvăluit însă că preşedintele rus nu are în plan să meargă la locul tragediei. La ordinul lui, doi adolescenţi au fost premiaţi pentru eroismul de care au dat dovadă în timpul atacului. Cei doi băieţi de 15 ani au ajutat peste 100 de oameni să iasă din clădirea asediată de terorişti şi cuprinsă de flăcări. Grănicerii care au ajutat la prinderea jihadiştilor în apropiere de graniţa cu Ucraina au fost şi ei decoraţi.
Îngrijorări în Occident
Deşi gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul, la televiziunile ruse şi în declaraţiile oficiale, se insistă asupra informaţiei că teroriştii au fost prinşi aproape de graniţa cu Ucraina. Casa Albă a confirmat varianta implicării ISIS - mai exact a filialei regionale din Afganistan. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a cerut Statelor Unite să reevalueze teoria că ISIS ar fi de vină.
La rândul lui, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, spune că a oferit Moscovei detalii despre reţeaua jihadistă. În Franţa nivelul alertei teroriste a fost ridicat la maximum. Patru mii de soldaţi au fost mobilizaţi şi pot fi trimişi în marile oraşe unde vor păzi în special şcolile, mai ales că azi 130 de instituţii de învăţământ au primit ameninţări cu bomba. Doar în 2024, serviciile franceze au dejucat două tentative. "Acelaşi grup care pare să fie implicat în acest atac a făcut mai multe încercări eșuate pe teritoriul nostru", a declarat Emmanuel Macron.
Ministerul de Externe de la Bucureşti a alertat românii de faptul că un atac terorist e considerat iminent în Hexagon. Italia a sporit şi ea securitatea instituţiilor publice. Vor fi mai multe controale în locurile aglomerate şi cele cu tranzit intens, în timp ce autorităţile vor supraveghea cu atenţie şi reţele de socializare. Finalul săptămânii va aduce o pază suplimentară şi pentru Papa Francisc, cel care va oficia mai multe ceremonii cu ocazia Paştelui catolic, sărbătorit duminică.