Antena Meniu Search
x

Ruşii vor pedeapsa cu moartea pentru terorişti. Un atacator adus la tribunal ca o "legumă" în scaun cu rotile: "Miroasea a urină și medicamente"

Atac terorist la Moscova. Cei patru suspecți reţinuţi pentru atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall, soldat cu cel puțin 137 de morți, au fost puşi luni dimineaţă sub acuzare pentru terorism. Ei riscă închisoare pe viață. Suspecții vor fi ținuți în arest preventiv până pe 22 mai cel puțin. Trei dintre inculpați au pledat "vinovat" la toate acuzațiile, potrivit agenției de presă de stat TASS.

de Redactia Observator

la 25.03.2024, 16:50

Gruparea Stat Islamic, cunoscut și sub numele de ISIS, a revendicat atacul și a publicat imagini violente care ar fi fost surprinse în timpul atentatului, soldat cu 137 de morţi şi peste 180 de răniţi. Filmările sunt importante deoarece sugerează că atacatorii aveau o legătură directă cu ISIS pentru a putea trimite imaginile. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că principalii suspecți plănuiau să fugă în Ucraina. Kievul a negat orice legătură. Iar Marea Britanie a avertizat că Rusia răspândeşte propagandă pentru a creea o diversiune. 

Toți cei patru suspecți Dalerdzhon Mirzoiev, Muhammadsobir Faizov, Shamsiddin Fariduni şi Saidakrami Rachabalizod au fost arestați preventiv până pe 22 mai. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea de act terorist, potrivit tribunalului din Moscova, care în conformitate cu Codul penal rus se pedepsește cu închisoare pe viață. Trei dintre inculpați au pledat vinovat  la toate acuzațiile, potrivit agenției de presă de stat TASS. Toți patru sunt din Tadjikistan, fostă republică sovietică, și erau în Rusia fie cu vize temporare, fie cu vize expirate.

Ambasada Rusiei la Washington susţine că nu a primit niciun avertisment din partea SUA cu privire la un potențial atac la Moscova. Săptămâna trecută, Vladimir Putin a respins avertismentele ambasadei SUA, reluate de cea din UK, de pe 7 martie, că în Rusia ar putea avea loc atentate în adunări mari de oameni. O sursă din cadrul FSB a confirmat pentru TASS ca SUA au trimis ruşilor o alertă de atac terorist, dar aceasta nu cuprindea detalii, fiind generală. 

Ruşii vor pedeapsa cu moartea pentru terorişti. Un atacator adus la tribunal ca o "legumă" în scaun cu rotile: "Miroasea a urină și medicamente"

Profimedia

Pe acelaşi subiect

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat luni să comenteze informațiile potrivit cărora cei patru suspecţi ar fi fost torturați după ce au fost reținuți. De asemenea, el a refuzat să comenteze anunţul grupării Stat Islamic conform căruia ISIS ar fi efectuat atacul. Totodată a evitat să răspundă la întreabarea dacă atentatul este un eșec al serviciilor de informații ruseşti. Preşedinţia rusă a precizat că nu ia parte la discuţiile despre utilizarea pedepsei cu moartea în legătură cu cei patru suspecţi după ce mai mulţi politicieni şi comentatori proeminenţi au cerut acest lucru.

Pe imaginile de la înfăţişarea suspecţilor la tribunal se observă că acuzații au semne vizibile de violență, vânătăi, umflături, unul are capul bandajat și plin de sânge, altul se află într-un scaun cu rotile și cu ochii închiși. Pe Telegram circulă şi imagini neverificate cu interogarea suspecților. Unul dintre ei, Saidakrami Rachabalizoda, avea o parte din urechea dreaptă tăiată și băgată în gură. Un altul ar fi fost electrocutat.

Muhammadsobir Faizov a apărut la tribunal în haine de spital, într-un scaun cu rotile, cu fața acoperită de tăieturi. "Nu reacționează deloc, este practic o legumă. Miroase a corp nespălat, urină și medicamente", a relatat un corespondent citat de site-ul independent de ştiri "Poveşti importante". Şi Shamsiddin Fariduni avea faţa învineţită.

Nici președintele Vladimir Putin, nici alți înalți oficiali ruși nu au vorbit public despre revendicarea ISIS, deşi gruparea a publicat imagini presupuse a fi din timpul atentatului.

Potrivit canalului de Telegram SHOT, Shamsiddin Fariduni, în vârstă de 25 de ani ar fi liderul grupului de terorişti care au atacat sala de concerte din Moscova. Fariduni a ajuns la Moscova pe 4 martie din Turcia şi era singurul aflat în contact cu "predicatoul" care ordonase atacul pentru carea le-a promis, bani Potrivit surselor citate de SHOT, el a fost cel care a primit instrucțiuni și a gândit operaţiunea. 

Fariduni a spus în timpul interogatoriului său că ar fi urmat să primească 500.000 de ruble pentru atac. Fariduni a fost fotografiat de un fotograf local la sala de concerte Crocus City Hall pe 7 martie. El și Muhammadsobir Faizov au vizitat sala de cel puțin cinci ori înainte de atac.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Ruşii vor pedeapsa cu moartea pentru terorişti. Un atacator adus la tribunal ca o "legumă" în scaun cu rotile: "Miroasea a urină și medicamente"