Moartea Reginei Elisabeta a II-a "va zgudui profund această țară". Ce se întâmplă azi în Marea Britanie
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit, joi seară, la reședința sa de la Castelul Balmoral, înconjurată de familie. Funeraliile de stat urmează să aibă loc în 10 zile, la Westminster Abbey, Londra. Lideri din întreaga lume, inclusiv Joe Biden, Vladimir Putin şi Xi Jinping au adus un omagiu Reginei Elisabeta, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii. Ea va fi urmată la tron de fiul ei, Charles, care devine Regele Charles al III-lea. Regele a declarat o perioadă de doliu, de astăzi, vineri, până la șapte zile după înmormântarea Reginei.
De Redactia Observator la 09.09.2022, 13:50Regina Elisabeta a II-a a murit. O epocă din istoria Marii Britanii, dar şi a lumii, ia sfârşit odată cu dispariţia monarhului britanic cu cea mai lungă domnie: şapte decenii. Regina s-a stins din viaţă la 96 de ani, la puţin peste un an de la moartea soţului ei, prinţul consort Phillip. La Londra, mii de oameni s-au adunat în faţa palatului Buckingham şi au cântat în memoria reginei, iar mesaje de condoleanţe au venit din lumea întreagă, de la oameni politici şi vedete. Cât de importante sunt următoarele zece zile citiţi aici.
"Inevitabil, o viaţă lungă înseamnă confruntarea cu multe puncte de cotitură. A mea nu face excepție". Sunt cuvintele Regina Elisabeta a II-a, monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria britanică. La 96 de ani, cu tot mai dese probleme de sănătate, suverana a pus mereu pe primul loc datoria şi a făcut-o până în ultima clipă. Ultima apariţie publică, în urmă cu doar câteva zile, a fost la desemnarea noului premier: Liz Truss. Atunci, mâinile reginei trădau faptul că starea sa de sănătate nu este deloc bună. Chiar şi aşa, vestea decesului a venit ca un şoc. În faţa palatului Buckingham, mulţimea începuse să se adune de îndată ce s-a aflat că medicii sunt îngrijoraţi de starea reginei. În momentul anunţului oficial, un curcubeu apărut pe cer iar drapelul Palatului a fost coborât în bernă.
Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Doliu în Regatul Unit; Regele Charles al III-lea se adresează britanicilor
Primul care a transmis un mesaj, scris, a fost regele Charles al III-lea: "Deplângem, cu durere, stingerea din viaţă a unei suverane îndrăgite şi a unei mame mult iubite". Noul rege se va adresa, astăzi, personal, întregii naţiuni. Noul premier, Liz Truss, a fost cea care a vorbit însă despre doliul poporului britanic. "Regina Elisabeta a II-a este piatra de temelie pe care a fost construită Marea Britanie modernă. Ţara noastră a crescut şi a înflorit sub domnia ei. Marea Britanie este naţiunea măreaţă de azi datorită ei", a spus Liz Truss.
- Despre viaţa celui mai longeviv suveran britanic: "Se încheie Era Elisabetană şi începe Era Majestăţii Sale,...
- Portretul lui Charles, noul rege al Marii Britanii. Viața fostului prinţ de Wales, împărţită între Camilla...
- Moartea Reginei schimbă istoria Regatului. Succesiunea la tron modifică simbolurile, imnul, bancnotele şi...
"În momentul în care marea noastră Eră Elisabetană ia sfârşit, vom onora memoria defunctei regine, păstrând vii valorile serviciului public, pe care le-a încarnat", a spus Keir Starmer, lider al Opoziției din Marea Britanie. "Moartea Reginei va zgudui profund această țară - ea a fost un punct ferm în centrul unui flux constant de schimbări" a scris jurnalistul Jonathan Freedland de la The Guardian. "Marea Britanie s-a trezit pentru prima dată în peste 70 de ani fără regina sa", a titrat şi CNN.
La Washington, drapelele au fost coborâte în bernă la Casa Albă. "A fost o prezenţă echilibrată şi o sursă de bunăstare şi mândrie pentru generaţii de britanici", a scris preşedintele Joe Biden în cartea de condoleanţe de la Ambasada Marii Britanii. Omagii emoţionante au venit din ţările fostului imperiu britanic, pentru care regina era, oficial, şeful statului. "Canada este în doliu... A fost una din persoanele mele favorite din întreaga lume şi îmi va fi tare dor de ea" a spus Justin Trudeau.
Papa Francisc, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, foştii preşedinţi americani Trump, Obama, Bush şi Clinton sunt doar câteva din numeroasele personalităţi politice care şi-au exprimat tristeţea. "Domnia reginei Elisabeta a Doua a modelat istoria modernă", a scris, în mesajul său, preşedintele Klaus Iohannis. Chiar şi Vladimir Putin a transmis un mesaj de condoleanţe. În Brazilia au fost decretate trei zile de doliu iar la Paris, turnul Eiffel şi-a stins luminile într-un gest de solidaritate cu poporul îndoliat.
Ce se întâmplă azi în Marea Britanie
Regele Charles al III-lea sosește la Londra: Regele a petrecut noaptea de joi la Castelul Balmoral din Scoția. Vineri a plecat spre capitala Marii Britanii și își va face prima apariție în noul său rol.
Monarhul se va întâlni cu premierul Liz Truss: Charles al III-lea se va întâlni pentru prima dată cu noul prim-ministru britanic Liz Truss, numită în funcţie marți de regină, în ceea ce a fost ultimul său act oficial.
Clopotele bat pentru regină: la ora locală 12, toate bisericile din Marea Britanie vor trage clopotele timp de o oră pentru a-i aduce un omagiu reginei Elisabeta a II-a.
Şi parlamentarii îi aduc azi un omagiu: de la ora locală 12, parlamentarii din Camera Comunelor vor începe o zi întreagă de omagiu adus Reginei în Parlament.
Onoruri militare: de la ora locală 13:00 vor avea loc onoruri militare în parcurile și proprietățile regale din ţară, inclusiv Hyde Park din Londra și la Palatul Buckingham din Green Park. Vor fi 96 de salve, câte una pentru fiecare an din viața reginei.
Discursul Regelui Charles al III-lea: Spre seară, noul monarh va ţine primul său discurs în faţa naţiunii în doliu și va aduce un omagiu regretatei sale mame.
Slujba la catedrala Sf. Paul: O slujbă de seară va avea loc la Catedrala Sf. Paul din Londra.