Antena Meniu Search
x

Video Despre viaţa celui mai longeviv suveran britanic: "Se încheie Era Elisabetană şi începe Era Majestăţii Sale, Charles al III-lea"

The Queen has died, God save the King. Este expresia solemnă ce mai mult ca sigur a fost rostită în şoaptă, cu tristeţe şi resemnare, la castelul Balmoral, acolo unde cel mai longeviv monarh al Regatului Unit şi Commonwealth-ului a încetat din viaţă, în linişte, alături de cei care i-au vegheat ultimele clipe. 

de Redactia Observator

la 10.09.2022, 08:35

Este începutul unei noi ere a monarhiei britanice, încheierea unei domnii de şapte decenii, în decursul căreia s-au schimbat poli de putere, regimuri politice, premieri şi Papi, însă un simbol a rămas neclintit, veşnic dedicat ţării, datoriei sale faţă de ţară, aşa cum obişnuia să spună. 

De la tânăra plăpândă care s-a adresat pentru prima dată suspuşilor săi de la un microfon BBC, la femeia dârză de la volanul Land Roverului sau, la mama dedicată şi diplomatul sârguincios, care a păşit pe teritoriile tuturor statelor din Commonwealth şi şi-a îndeplinit îndatoririle cu sfinţenie, Regina Marii Britani a devenit LARGER THAN LIFE, o expresie uzuală în limba engleză, folosită pentru a descrie pe cineva care rămâne în conştientul colectiv şi dăinuie mult după încheierea existenţei sale pe Pământ. 

"Regina Elisabeta a Marii Britanii este un pilon pentru Monarhie, este elementul definitoriu. Ţineţi cont de următorul element, ea a fost unsă în faţa lui Dumnezeu şi a primit Taina Euharistirii. Este mai degrabă un om la care te închini şi eşti devotat. Elementrul central al Majestăţii Sale a fost devotarea în faţa Imperiului Britanic. 

Pe acelaşi subiect

A fost într-un fel forţată să părăsească Marea Britanie şi nu a acceptat în al II-lea Război Mondial, era un om dârz la o vârstă fragedă. A fost aproape de supuşii ei, a trecut prin al II-lea Război Mondial, atacurile Insulei Falkland, Războiul din Irak, căderea comunismului şi nenumărate alte elemente politice interne. A trecut prin nenumărate elemente dure şi totuşi şi-a păstrat echilibrul şi dârzenia şi credinţa. Sub semnul credinţei a dăinuit 70 de ani. 

Se încheie o eră, era Elisabetană şi începe era Majestăţii Sale, Charles al III-lea. În felul acesta, avem de-a face cu un monarh care s-a pregătit să devină Rege şi care îşi începe domnia la 72 de ani. 

Gândiţi-vă că actualul monarh are un statut diferit, este pregătit. Are câteva direcţii politice deşi monarhul nu trebuie să facă politică. Este clar un ecologist, este un om pregătit. Relaţia sa cu România este extrem de importantă din perspectiva relaţiilor bilaterale România - Marea Britanie.

Toate aceste lucruri ne avantajează şi trebuie să ţinem cont de aceste relaţii, gândindu-mă şi la gradul de rudenie dintre Regina Maria a României şi tatăl Reginei Elisabeta a II-a, gradul de rudenie dintre Regele Mihai şi Regina Elisabeta şi Prinţul Consort Philip. Aceştia se jucau şi petreceau timp împreună, sunt şi poze la Mamaia.", a declararat pentru Observator Adrian Buga, consultant şi expert al casei Majestăţii Sale Margareta a României.

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Invitatii Observator 12-14 » Despre viaţa celui mai longeviv suveran britanic: "Se încheie Era Elisabetană şi începe Era Majestăţii Sale, Charles al III-lea"