Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Israelul, atacat cu rachete şi din Liban. Mai mulţi luptători, lichidaţi de IDF după un raid. Hezbollah neagă implicarea
Război Israel - Hamas. Un român cu dublă cetăţenie a murit în atacurile din Israel. Armata israeliană a lansat luni un bombardament amplu asupra Gaza după ce Hamas a reluat un atac cu rachete la scară largă asupra Israelului. În două zile, 1.300 de oameni au murit şi alţi 4.500 au fost răniţi, mulţi dintre ei civili, de ambele părţi ale conflictului.Ministrul israelian al Apărării a anunţat că a ordonat un "asediu complet" al Fâșiei Gaza: "Fără electricitate, fără alimente, fără gaz". Armata Israelului susţine că a reluat controlul asupra tuturor comunităților din jurul Fâșiei Gaza, dar că ''s-ar putea să existe încă terorişti în zonă''.
De Redactia Observator la 09.10.2023, 22:45Israelul a reluat controlul asupra tuturor comunităților din jurul Fâșiei Gaza, la mai bine de 48 de ore după atacul surpriză al Hamas, care a lansat mii de rachete și a trimis luptători palestinieni peste graniță. Alarmele antiaeriene au răsunat din nou în Ierusalim și în Israel, luni, în jurul prânzului după ce Hamas a lansat noi rachete.
Hamas și Hezbollah susțin că Iranul a ajutat la planificarea atacului asupra Israelului. Oficial, Iranul neagă vreo implicare, dar a salutat ofensiva. Teheranul a dat undă verde pentru asalt în cadrul unei întâlniri care a avut loc lunea trecută la Beirut, potrivit unor membri de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah, relatează The Wall Street Journal. Hezbollah, o altă grupare militantă susţinută de Iran, ar putea deschide un al doilea front în nordul Israelului, dinspre Liban.
Armata israeliană susţine că atacurile lansate sâmbătă de Hamas sunt ca atacurile teroriste lansate de al-Qaeda în 2001 asupra SUA. "Acesta este 11 septembrie al nostru. Ne-au lovit", a spus un purtător de cuvânt, în timp ce un alt oficial a comparat ofensiva Hamas cu atacul de la Pearl Harbor din 1941.
În două zile de război între organizaţia islamistă palestiniană Hamas şi Israel, bilanţul este de 1.300 de morţi şi 4.500 de răniţi, mulţi dintre ei civili, de ambele părţi ale conflictului. Dintre acestea, peste 800 de persoane au fost ucise în Israel şi peste 2.200 rănite, în timp ce în Fâşia Gaza s-au înregistrat cel puţin 560 de morţi, dintre care 91 de copii, şi 2.751 de răniţi, dintre care 244 de copii.
- "Trăim toţi sau murim toţi". Terifiaţi şi cu lacrimi în ochi, pelerinii români povestesc clipele de groază...
- "A fost un masacru. Au început pur şi simplu să-i elimine". Scene apocaliptice din Israel. 260 de tineri, uciși...
- 115 cetăţeni români au fost aduși din Israel cu un zbor operat de o companie privată, anunță MAE
UPDATE 22:45 Erdogan le cere palestinienilor "să înceteze să-i hărţuaiscă" pe israelieni
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut luni palestinienilor "să înceteze să-i hărţuiască" pe israelieni în timp ce luptele devastează Gaza, relatează AFP, citată de Agerpres. "Cerem Israelului să înceteze bombardamentele asupra teritoriului palestinian şi ca palestinienii să înceteze să hărţuiască coloniile israeliene", a declarat Erdogan într-un discurs televizat.
Peste 800 de persoane au fost ucise în Israel de la declanşarea ofensivei Hamas. sâmbătă, potrivit unui bilanţ în creştere anunţat luni seara de biroul de presă al guvernului. Peste 2.600 de persoane au fost rănite în Israel şi aproximativ 150 au fost răpite de Hamas, a adăugat biroul de presă pe contul său de Facebook.
UPDATE 22:10 Cel puţin 86 de militari israelieni, ucişi în atacul Hamas
Cel puţin 85 dintre persoanele ucise în atacuri Hamas în israel erau militari israelieni, anunţă un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, relatează CNN, citat de news.ro. În total, 900 de persoane au fost ucise în atacul Hamas, a anunţat luni, separat, postul de radio al armatei. ”Sute” de activişti Hamas au fost ucişi în Fâşia Gaza în atacuri israeliene recente, anunţă Daniel Hagari.
Armata israeliană a încheiat evacuarea civililor israelieni care locuiesc în apropierea Fâşiei Gaza,precizează el. De-a lungul întregii bariere de la frontiera cu Fâşia Gaza sunt desfăşurate tancuri, iar întreaga barieră este acoperită aerian, subliniază el. ”Luptătorii noştri merg din casă în casă. Niciun activist nu trece gardul acum”, subliniază purtăttorul de cuvânt al Forţelor Apărării israeliene (IDF). Peste 300.000 de rezervişti au fost mobilizaţi, anunţă el.
UPDATE 20:55 Hamas ameninţă că va ucide ostatici în ripostă la raidurile israeliene
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a ameninţat luni seara că va ucide ostaticii israelieni în Gaza ca reacţie la raidurile israeliene asupra enclavei palestiniene, potrivit unui comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres. "De fiecare dată când oamenii noştri vor fi luaţi ţină fără avertisment, aceasta va avea ca rezultat execuţia unuia dintre ostaticii civili", a indicat braţul armat al Hamas, Brigăzile Al-Qassam, într-un comunicat.
"Nicio negociere" nu este posibilă în acest moment cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, a declarat, de asemenea, un responsabil al mişcării palestiniene Hamas, cu sediul la Doha. "Operaţiunea militară continuă, iar rezistenţa, condusă de Brigăzile Al-Qassam, continuă să apere drepturile poporului nostru, aşa că în prezent nu este posibilă nicio negociere asupra problemei prizonierilor sau a altora" cu Israelul, a declarat Hossam Badran, membru al biroului politic al Hamas în capitala Qatarului.
UPDATE 20:45 Un rus ucis în ofensiva Hamas, patru dispăruţi
Cel puţin un cetăţean rus a fost ucis în ofensiva lansată sâmbătă împotriva Israelului de gruparea palestiniană Hamas, iar alţi patru sunt daţi dispăruţi, a anunţat luni ambasada rusă din Tel Aviv, citată de agenţiile de presă ruse, relatează AFP, citată de Agerpres. "Potrivit informaţiilor primite din partea israeliană, un cetăţean al Federaţiei Ruse este considerat mort", a indicat ambasada rusă, afirmând că este "în curs de clarificare a tuturor circumstanţelor" acestui deces.
De asemenea, ambasada a raportat dispăruţi patru cetăţeni ruşi, ale căror nume apar "pe listele persoanelor dispărute furnizate de partea israeliană", şi alţi nouă ruşi prezenţi în Israel cu care deocamdată nu s-a putut lua legătura. "Facem tot posibilul pentru a-i localiza pe cetăţenii dispăruţi", a spus ambasada, citată de agenţia de presă Ria Novosti.
Israelul are o comunitate importantă din Rusia şi din alte ţări din fosta URSS. Moscova, care are relaţii strânse atât cu autorităţile israeliene, cât şi cu cele palestiniene, a declarat luni că crearea unui stat palestinian este "cea mai credibilă" soluţie la război. Rusia şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la un risc "crescut" ca "terţe forţe" să intre în conflictul cu Hamas.
UPDATE 18:42 Netanyahu ameninţă că urmează un adevărat cataclism în regiune, după atacurile Hamas
Răspunsul Israelului la atacurile lansate de gruparea militantă islamistă Hamas "va schimba Orientul Mijlociu", a declarat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează dpa şi AFP, citat de Agerpres. "Cu ce se va confrunta Hamas va fi dur şi teribil (...), vom schimba Orientul Mijlociu", le-a spus Netanyahu unor importanţi oficiali locali din sudul Israelului, unde combatanţii Hamas au lansat un atac surpriză sâmbătă dimineaţa. Armata israeliană a ordonat luni un "asediu total" asupra Fâşiei Gaza controlată de Hamas, în cea de-a treia zi a ofensivei masive declanşate de mişcarea islamistă, comparată de Israel cu atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA.
UPDATE 17:00 Uniunea Europeană suspendă ajutorul către palestinieni
Uniunea Europeană a suspendat toate plăţile ajutorului său pentru dezvoltare către palestinieni şi a decis să îşi reevalueze toate programele în derulare, a anunţat luni comisarul european Oliver Varhelyi, potrivit AFP. "Toate plăţile au fost suspendate imediat, toate proiectele revizuite, toate bugetele proiectelor, inclusiv pentru 2023, amânate până la noi ordine, reevaluare a întregului program", a precizat comisarul ungar pentru vecinătate şi extindere pe reţeaua X (ex-Twitter).
El a spus că actualul program de asistenţă pentru dezvoltare se ridică la 691 de milioane de euro, fără a da detalii. "Amploarea terorii şi brutalităţii împotriva Israelului şi a poporului său marchează un punct de cotitură. Nu este posibil să ne comportăm ca şi cum nu s-a întâmplat nimic", a declarat comisarul, în ajunul unei reuniuni extraordinare de urgenţă a miniştrilor de externe din UE, convocată în urma atacului Hamas asupra Israelului.
Uniunea Europeană, unul dintre cei mai mari susţinători financiari ai palestinienilor, intenţiona să cheltuiască aproximativ 1,2 miliarde de euro între 2021 şi 2024 pentru a finanţa proiecte, în special în educaţie sau sănătate. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Comisiei a subliniat luni că UE nu finanţează "direct sau indirect" Hamas, care conduce Fâşia Gaza şi este considerată de Uniunea Europeană o organizaţie teroristă.
UPDATE 16:35 Armata Israelului: Mai multe persoane s-au infiltrat în nordul ţării din Liban
Mai multe persoane s-au infiltrat pe teritoriul israelian din Liban, au anunţat Forţele de Apărare ale Israelului în urmă cu câteva ore. Soldați IDF au fost dislocați în zonă. La granița cu Liban au fost raportate focuri de armă și explozii.
Un reporter al televiziunii Al-Manar, care are legături cu Hezbollah, a publicat o filmare în care se aud focuri de armă și explozii, în apropiere de satul Dhayra, din sudul Libanului. Locuitorii mai multor orașe din zonă au primit instrucțiuni să rămână în casele lor. Mai mulți oameni înarmați au fost uciși de forțele israeliene după ce au trecut graniţa. "Trupele continuă să cerceteze zona", spune armata care a adaugat şi că un elicopter de luptă lovește ținte în zonă.
Un oficial Hezbollah a declarat pentru Reuters că gruparea nu a fost implicată în niciun raid transfrontalier. IDF a mai anunţat că două rachete (mortiere) au fost lansate din Liban în nordul ţării. În orașele israeliene Iftach și Ramot Naftali au fost pornite sirenele antiaeriene. Armata susţine că un proiectil a aterizat într-o zonă deschisă, fără a provoca răniţi, iar celălalt proiectil a aterizat tot în Liban.
UPDATE 16:30 Cel puţin 10 britanici sunt morți sau dispăruți în Israel - Surse BBC
Cel puţin 10 cetățeni britanici au murit sau au fost daţi dispăruți în Israel în urma atacurilor lansate de Hamas, relatează BBC citând surse.
UPDATE 16:30 Nouă cetățeni americani, confirmați morți în Israel
Guvernul SUA a confirmat că nouă dintre cetățenii săi au fost uciși în Israel. "Transmitem cele mai profunde condoleanțe victimelor și familiilor tuturor celor afectați și le dorim celor răniți însănătoșire rapidă. Continuăm să monitorizăm situația îndeaproape și rămânem în legătură cu partenerii noștri israelieni, în special cu autoritățile locale", a anunţat Casa Albă într-o declarație.
UPDATE 16:21 Numărul celor uciși în Gaza depășește 500
Ministerul Sănătăţii din Gaza spune că 511 persoane au fost ucise şi 2.750 au fost rănite, ca urmare a loviturilor cu rachete asupra Fâşiei Gaza. Israelul spune că lovește ținte Hamas în Gaza după atacul fără precedent de sâmbătă asupra civililor și soldaților israelieni. Şi bilanțul morților din Israel a ajuns la 800.
UPDATE 16.20 Egiptul îşi înmulţeşte contactele pentru a opri escaladarea
Egiptul, mediator tradiţional în negocierile dintre israelieni şi palestinieni, îşi înmulţeşte contactele luni, în a treia zi a războiului dintre Israel şi Hamas, pentru "a opri escaladarea", a anunţat preşedinţia de la Cairo, potrivit AFP. Preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a vorbit luni cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, care a recunoscut recent statul Israel.
Cu o zi înainte, el a discutat cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, stat care are în responsabilitate locurile sfinte din Ierusalim şi este una dintre primele două ţări arabe, împreună cu Egiptul, ce au stabilit relaţii cu Israelul, punând capăt stării de război vechi de zeci de ani cu acest stat vecin.
Mohammed bin Zayed şi Sisi, care provine din serviciile secrete militare egiptene - responsabile de negocierile cu mişcările din Fâşia Gaza, inclusiv Hamas, care se află la putere în enclava blocată de Israel -, "au convenit să intensifice discuţiile şi eforturile diplomatice" în vederea "opririi escaladării militare în curs", a transmis preşedinţia egipteană.
Sisi a purtat, de asemenea, discuţii, printre alţii, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce miniştrii de externe ai UE organizează marţi o "reuniune de urgenţă" pentru a discuta despre situaţia din Israel şi Gaza.
Liga Arabă, cu sediul la Cairo, ia în considerare o cerere similară din partea reprezentantului permanent al Palestinei. Secretarul general al organizaţiei panarabe, Ahmed Aboul Gheit, a cerut "o soluţionare justă a conflictului israeliano-palestinian", într-un mesaj de la Moscova, alături de ministrul rus de externe Serghei Lavrov
UPDATE 16:15 Qatarul încearcă să negocieze eliberarea femeilor şi copiilor israelieni răpiţi de Hamas
Mediatori din Qatar au purtat convorbiri telefonice urgente cu oficiali ai Hamas în încercarea de a negocia eliberarea femeilor şi copiilor israelieni răpiţi de gruparea militantă şi ţinuţi ostatici în Gaza, în schimbul eliberării a 36 de femei şi copii palestinieni din închisorile din Israel, a declarat luni o sursă pentru Reuters.
Negocierile, pe care Qatarul le conduce în coordonare cu Statele Unite încă de sâmbătă seară, "se derulează pozitiv", a spus sursa, care a fost informată cu privire la discuţii. Qatarul a luat legătura cu oficiali ai Hamas din Doha şi Gaza, a declarat sursa, după ce gruparea islamistă a lansat un asalt din Gaza asupra unor oraşe israeliene, ucigând peste 700 de israelieni şi luând zeci de ostatici.
Numărul exact de femei şi copii israelieni ţinuţi ostatici pe care Hamas îi oferă în potenţialul schimb pentru 36 de femei şi copii palestinieni prizonieri identificaţi de gruparea islamistă nu este clar, a spus sursa. Detalii despre negocierile care se concentrează asupra eliberării a 36 de palestinieni din închisorile israeliene nu au fost raportate anterior. Numărul ostaticilor israelieni ţinuţi în Gaza rămâne de asemenea neclar, dar se crede că Hamas a capturat sâmbătă femei, copii, bătrâni şi soldaţi.
UPDATE 15:30 SUA trimit cel mai mare portavion din lume şi nave de război mai aproape de Israel
SUA au ordonat trimiterea celui mai mare portavion din lume, USS Gerald Ford, în estul Mediteranei, mai aproape de Israel. Alături de acesta, americanii mai trimit în regiune navele care îl susţin: un crucișător (navă militară rapidă, de război) cu rachete ghidate și patru distrugătoare cu rachete ghidate. În plus, Statele Unite au luat măsuri pentru a creşte escadrilele de avioane de luptă F-35, F-15, F-16 și A-10 ale Forțelor Aeriene ale SUA în regiune. Washingtonul va furniza și muniții Israelului.
UPDATE 15:00 Reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe ai UE
Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se vor reuni marţi la Bruxelles pentru o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre situaţia din Israel şi din regiune, a anunţat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell - transmit agenţiile internaţionale de presă.
UE şi-a exprimat solidaritatea cu Israelul în urma atacului comis de gruparea islamistă Hamas, clădirile instituţiilor europene au fost iluminate în acest weekend cu drapelul israelian în semn de susţinere, iar Borrell şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au multiplicat contactele diplomatice pentru a evita o spirală a violenţei
UPDATE 13:50 Israelul a lansat un bombardament amplu în Fâşia Gaza
Armata israeliană a anunţat că a lansat un bombardament amplu asupra centrelor Hamas din Fâşia Gaza. Atât Forțele de Apărare Israeliene, dar și Forțele Aeriene Israeliene au anunțat operațiunea pe rețelele de socializare. Acesta vine în momentul în care Hamas a reluat din Fâșia Gaza un atac cu rachete la scară largă asupra Israelului, notează BBC.
UPDATE 13:40 Un român cu dublă cetăţenie a murit în atacurile din Israel
Un român care avea şi cetăţenia israeliană a murit în urma atacurilor din Israel. El a servit în Forţele de Apărare ale Israelului. Anunţul a fost făcut de către oficialii Ministerului Afecerilor Externe. "Profund întristaţi de pierderea unui cetăţean cu dublă cetăţenie, română şi israeliană, care a servit în Forţele de Apărare ale Israelului", este anunţul MAE. Oficialii instituţiei au transmis condoleanţe familiei şi au reiterat sprijinul pentru Israel. "Sincere condoleanţe familiei victimei. Suntem solidari cu Israelul în aceste momente dificile. România condamnă cu fermitate atacurile continue asupra populaţiei din Israel", a mai transmis MAE
UPDATE 12:30 Israelul a ordonat asedierea totală a Fâşiei Gaza
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunţat că a ordonat un "asediu complet" al Fâșiei Gaza: "Fără electricitate, fără alimente, fără gaz". "Ne luptăm cu nişte animale umane şi acţionăm în consecinţă", a spus el, citat de Times of Israel. Israelul controlează spațiul aerian deasupra Fâşiei Gaza și a țărmului său și restricționează cine și ce mărfuri sunt permise să intre și să iasă prin punctele de trecere a frontierei. În mod similar, şi Egiptul controlează cine intră și iese pe la granița sa cu Gaza, aminteşte BBC.
UPDATE 12:20 Alarmele antiaeriene au răsunat luni la Ierusalim, Tel Aviv şi în alte oraşe ale Israelului
Forțele de Apărare ale Israelului au anunţat că sirenele de raid aerian au pornit în jurul prânzului în Ierusalim,Tel Aviv şi în alte oraşe din ţară în urma lansărilor de noi rachete din Gaza. Cel puțin trei explozii au fost auzite în Ierusalim. Nu este încă clar dacă acestea sunt rachete care lovesc teritoriul israelian sau sunt interceptate de apărarea israeliană, scrie BBC.
Potrivit unor jurnalişti ai AFP, la Ierusalim sirenele au răsunat luni în jurul prânzului (ora 09:00 GMT), după ce fuseseră auzite sâmbătă, în prima zi a ofensivei militare declanşate de Hamas-ul palestinian dinspre Fâşia Gaza, şi mai multe rachete au fost interceptate de apărarea antiaeriană israeliană. Duminică, sirenele nu au răsunat la Ierusalim.
Deocamdată nu există informaţii privind posibile victime umane sau distrugeri materiale. Televiziunea israeliană a informat că o rachetă a lovit o zonă deschisă lângă Tel Aviv, luni. Militanţi palestinieni au tras mii de rachete asupra Israelului începând de sâmbătă. Majoritatea dintre ele au vizat oraşele de frontieră cu Fâşia Gaza
UPDATE 12:00 Israelul a reluat controlul asupra tuturor comunităților din jurul Fâșiei Gaza
Nu mai există lupte între trupele Forțelor de Apărare ale Israelului și Hamas în interiorul Israelului, a anunţat armata israeliană. IDF (Israel Defense Forces) a reluat controlul asupra tuturor comunităților din jurul Fâșiei Gaza, a declarat luni dimineața purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari.
Anunțul vine la mai bine de 48 de ore după ce Hamas a lansat un atac surprinzător cu mii de rachete și a trimis luptători peste graniță într-o incursiune cum Israelul nu a mai văzut de la Războiul de Independență din 1948.
''Avem controlul total al comunităţilor'', a declarat Daniel Hagari, în timpul unei intervenţii televizate. El a adăugat, totuşi, că ''s-ar putea să existe încă terorişti în zonă''. De asemenea, purtătorul de cuvânt a confirmat că Israelul mobilizează aproximativ 300.000 de rezervişti ca răspuns la atacul masiv lansat sâmbătă de militanţii Hamas din Fâşia Gaza asupra sudului Israelului şi soldat cu peste 700 de decese în rândul israelienilor. Potrivit lui Hagari, printre cei decedaţi se află şi 73 de membri ai forţelor de securitate israeliene.
''Niciodată nu am mobilizat atât de mulţi rezervişti în acelaşi timp. Vom merge în ofensivă'', a spus Hagari. Un motiv de îngrijorare pentru este Israel este soarta celor peste 100 de cetăţeni de-ai săi răpiţi de militanţii palestinieni şi duşi în Fâşia Gaza.
UPDATE 11:20 Atacul Hamas contra Israelului, o operaţiune coordonată care poate dura
Atacul Hamas asupra Israelului este rezultatul unei operaţiuni coordonate minuţios şi susceptibile să dureze, iar în acest context, în Occident au apărut numeroase acuzaţii referitoare la participarea Iranului, care neagă însă orice implicare, comentează luni AFP, care citează mai mulţi experţi.
Ofensiva a fost lansat sâmbătă în zori în plin Sabat, la 50 de ani şi o zi de la Războiul de Yom Kippur. ''Este un eşec enorm pentru Israel şi o reuşită imensă pentru Hamas'', îşi exprimă regretul Kobi Michael, expert în cadrul grupului de reflecţie INSS din Tel Aviv. ''Eram nepregătiţi şi încă suntem, ca să rămân politic corect'', adaugă el.
Amploarea atacului nu lasă loc de dubii. ''Pentru a lansa o asemenea operaţiune, este nevoie de multă pregătire, planificare, coordonare şi trebuie să ai perspective sau obiective semnificative'', afirmă expertul, adăugând că ''Hamas ştie foarte bine că preţul plătit pentru astfel de operaţiuni va fi foarte ridicat''. În mai 2021, Hamas surprinsese deja Israelul cu lansarea a mii de rachete, vizând să satureze sistemul de apărare antirachetă israelian Domul de fier.
La acea vreme, 4.360 de rachete fuseseră utilizate într-o perioadă de 15 zile, în timp ce acum în Israel au căzut aproximativ 3.000 de rachete în numai două zile, potrivit lui Elliot Chapman, expert în problemele Orientului Mijlociu pentru compania de informaţii britanică Janes. Dacă Hamas păstrează acest ritm, ''ar fi cel mai mare atac cu rachete asupra Israelului până în prezent'', adaugă Chapman. ''Hamas ar trebui să dispună în continuare de un arsenal substanţial de rachete şi pare probabil să poată menţine focul pentru o bună perioadă'', estimează Fabian Hinz, specialist în cadrul Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS).
Hamas dispune de un arsenal dificil de evaluat din punct de vedere numeric, dar cu siguranţă foarte variat. El provine din Iran, Siria, Libia post-Ghadafi, dar şi din ţări din Orientul Mijlociu, explică un expert occidental în armament care publică pe platforma X sub pseudonimul Calibre Obscura. Armele de mici dimensiuni vin din China sau din fostul bloc sovietic, iar ''importante cantităţi au fost furate sau capturate în timpul luptelor cu armata israeliană'', precizează el, evocând de asemenea drone şi lansatoare de rachete.
Cea mai mare parte a rachetelor Hamas sunt însă fabricate pe plan local, ''sisteme de rachete neghidate care nu necesită tehnologie avansată'' şi sunt puţin precise, explică Elliot Chapman. Mişcarea palestiniană ar putea printre altele să imite Hezbollahul libanez, care îşi disimulează forţele până în momentul declanşării unei operaţiuni majore, remarcă Fabian Hinz. ''S-ar putea vedea că apar capacităţi cu totul noi în cazul invadării terestre a Fâşiei Gaza'' de către Israel.
''Este prea devreme de spus'' că Iranul este ''implicat în mod direct'' în această ofensivă şi pentru moment Statele Unite nu au niciun indiciu în acest sens, a declarat Casa Albă, adăugând totuşi că nu are ''niciun dubiu'' asupra faptului că Hamas este ''finanţat, echipat şi înarmat'' şi de către Teheran. De partea sa, Iranul a declarat că ''susţine legitima apărare a naţiunii palestiniene''.
''Au existat transferuri de armament, de tehnologie. Există în mod clar o ramificaţie iraniană ce permite o producţie locală de rachete'', este de părere David Rigoulet-Roze, specialist în Orientul Mijlociu în cadrul IRIS. În opinia lui Kobi Michael, ''Hamas nu s-ar fi încumetat să lanseze o asemenea operaţiune fără a dispune de o poliţă de asigurare serioasă şi a obţinut-o de la Hezbollah şi Iran''. Israelul se teme de câteva luni de un atac pe mai multe fronturi, temere întărită după ce Hezbollah a anunţat că a tras ''obuze de artilerie şi rachete ghidate'' la frontiera dintre Liban şi Israel.
Un ataca la sol al armatei israeliene în Fâşia Gaza ar fi promisiunea unei lupte urbane mortale. ''Există motive serioase să credem că israelienii au încercat să evite asta de mulţi ani'', consideră Fabian Hinz, în contextul în care Hamas ''a avut timp pentru a se pregătit pentru acest tip de scenariu''.
Şi alte grupări ar putea fi tentate să intervină contra Israelului. Planează o ameninţare privind o implicare mai importantă a Hezbollah, care a ''declarat că lucrează în coordonare totală cu combatanţii palestinieni'', subliniază Elliot Chapman. Potrivit lui, gruparea a afirmat "că va interveni dacă Israelul lansează un asalt asupra Fâşiei Gaza, ceea ce pare probabil în acest stadiu".
UPDATE 11:00 Misiunea Iranului la ONU: Teheranul nu a fost implicat în atacurile Hamas
Misiunea Iranului la ONU a anunţat duminică, într-un comunicat, că Teheranul nu a fost implicat în planificarea atacului Hamas. "Măsurile hotărâte luate de Palestina reprezintă întru totul o apărare legitimă împotriva a şapte decenii de ocupaţie opresivă şi de crime abominabile comise de regimul sionist nelegitim", a menţionat misiunea Iranului la ONU în comunicat.
Iranul nu a făcut un secret din faptul că sprijină Hamas, finanţând şi înarmând atât această grupare, cât şi organizaţia Jihadul Islamic. Atacul Hamas de sâmbătă, cea mai mare incursiune în Israel de decenii, a avut loc în contextul în care Arabia Saudită se îndrepta spre normalizarea relaţiilor cu Israel în schimbul unui acord de apărare între Washington şi Riad, o decizie care poate frâna apropierea regatului de Teheran, notează Reuters.
"Rămânem cu empatie susţinători neclintiţi ai Palestinei; totuşi, nu suntem implicaţi în răspunsul Palestinei, care a fost numai al Palestinei", a mai precizat misiunea iraniană la ONU. Atacul combatanţilor Hamas prin oraşele israliene de sâmbătă a fost cea mai sângeroasă incursiune de la atacurile simultane ale Egiptului şi Siriei din războiul de Yom Kippur din urmă cu 50 de ani şi a ameninţat să declanşeze o nouă conflagraţie în conflictul de lungă durată.
Misiunea iraniană la ONU a spus că "succesul" operaţiunii Hamas se explică prin faptul că a fost o surpriză, ceea ce o face să fie în acelaşi timp "cel mai mare eşec" al organizaţiilor israeliene din domeniul securităţii. "Încearcă să-şi justifice eşecul şi să-l atribuie puterii şi planificării operaţionale ale serviciilor de informaţii iraniene", a mai precizat sursa citată. "Lor li se pare foarte dificil să accepte că în comunitatea de informaţii se vorbeşte că au fost învinşi de o grupare palestiniană", a mai afirmat misiunea Iranului la ONU.
UPDATE 10:50 Armata israeliană: "Acesta este 11 septembrie al nostru"
În ultimele ore, doi membri de rang înalt ai armatei israeliene au comparat ofensiva Hamas de sâmbătă din Gaza cu atacurile teroriste din 11 septembrie asupra SUA. "Acesta este 11 septembrie al nostru. Ne-au lovit", a declarat maiorul Nir Dinar, citat de BBC.
Locotenent-colonelul Jonathan Conricus a comparat şi el atacul Hamas cu atacurile teroriste asupra Americii din 2001. "Acesta ar putea fi un 11 septembrie și un Pearl Harbor la un loc", a spus el. "Este, de departe, cea mai neagră zi din istoria israeliană. Niciodată până acum nu au fost uciși atât de mulți israelieni de un singur lucru, cu atât mai puțin de activitatea inamicului într-o singură zi."
UPDATE 10:10 Momentul în care teroriștii Hamas au reușit să treacă de gardul graniței cu Israelul
Clipurile au fost difuzate de canalul TV Al-Aqsa al Hamas, duminică după-amiază, și pretind să arate cum a reușit gruparea teroristă să invadeze sudul Israelului. În imagini se văd cum drone aruncă dispozitive explozive asupra țintelor IDF (armata israeliană) de la granița cu Gaza.
Mai întâi, au bombardat turnurile de observare și sistemele de apărare israeliene, apoi au tras sute de rachete, în timp ce teroriști cu parapanta zburau peste graniță. Imediat, alți luptători Hamas s-au apropiat de gardul graniței, au făcut găuri în el, permițând astfel sutelor de teroriști să se infiltreze în Israel, mulți dintre ei în camioane și pe motociclete.
UPDATE 09:10 Israelul încă nu deţine controlul de-a lungul frontierei cu Gaza
Israelul nu deţine controlul deplin al teritoriului său de-a lungul graniţei cu Gaza, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene pentru CNN, în timp ce luni dimineaţă armata israeliană a spus că luptele continuă în şapte-opt zone şi există în desfăşurare o luare de ostatici la un kibbutz, relatează The Guardian.
"Încă îi vânăm pe ultimii terorişti din interiorul teritoriului israelian", a declarat la CNN locotenent-colonelul Jonathan Conricus. "Trupele noastre merg din uşă în uşă şi din casă în casă, căutând şi, în multe cazuri, angajându-se în luptă cu ultimii terorişti din interiorul Israelului", a afirmat purtătorul de cuvânt.
Evaluarea forţelor israeliene este că majoritatea militanţilor rămaşi probabil "au trecut mai întâi în Israel, iar apoi pur şi simplu nu au mai putut să se întoarcă şi au rămas blocaţi pe teren israelian, iar acum aleg probabil să iasă la luptă şi încearcă să ucidă civili israelieni sau să se angajeze în schimburi de focuri cu trupele israeliene", a spus Conricus.
Obiectivul forţelor de apărare israeliene este acum de a lăsa Hamas fără capacităţile sale militare de luptă şi de a-i împiedica pe militanţi să facă rău civililor israelieni şi, de asemenea, de a ajunge la situaţia în care Hamas nu mai are capacitatea de a controla Fâşia Gaza, a explicat el.
"Mâine dimineaţă, ei vor vedea o mare parte din infrastructura lor militară distrusă. Şi cred că vor exista pierderi semnificative pentru Hamas", a mai spus purtătorul de cuvânt. În briefingul de presă de luni dimineaţă, armata israeliană a anunţat însă că există în continuare tiruri cu rachete şi artilerie în Ashkelon.
De asemenea, luptele continuă în şapte sau opt zone, existând inclusiv o situaţie în desfăşurare de luare de ostatici în kibbutzul Kfar Aza. Celulele Hamas continuă să intre în Israel sau să facă scurte incursiuni. Nu toate breşele de la frontieră au fost securizate încă. De asemenea, este probabil să existe un tunel în zona Be'eri, unde 70 de militanţi Hamas au luptat acolo peste noapte.
Pe de altă parte, 25 de persoane au fost ucise în urma unui atac asupra unei singure clădiri din Rafah, în Gaza. Nu a existat în prealabil un foc de avertisment înainte de efectuarea acestui atac aerian, ceea ce ridică suspiciunea că Israelul a încetat această practică folosită anterior.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat că evenimentele din ultimele trei zile au reprezentat "o schimbare de paradigmă" şi nu a făcut niciun comentariu cu privire la utilizarea raportată a fosforului alb în Gaza, menţionează The Guardian.
UPDATE 08:10 Lupte în sudul Israelului
Sudul Israelul a fost ţinta principală a grupării Hamas şi noptea trecută. Oraşul Ashkelon a fost împânzit de ambulanţe şi echipaje de salvare, după ce rachetele au distrus numeroase blocuri şi case. Atacurile l-au determinat pe preşedintele ţării să confirme că Israelul se află cu adevărat în mijlocul unui război feroce.
Isaac Herzog, preşedintele Israelului: Ştiu cât de dificil este. Ştiu cât de mult doare. Cu toate acestea, spiritul israelian a câştigat întotdeauna şi va câştiga şi de data aceasta.
Ambasadorul Israelului din Statele Unite estimează că cel puţin 4000 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza în ultimele zile. Armata israeliană continuă să-şi consolideze poziţiile la graniţă, dar continuă şi atacurile aeriene. Cu toate acestea, nu pot opri răpirea civililor. Familiile copiilor luaţi ostatici trăiesc un coşmar continuu.
Părinţii victimelor: La ora zece m-a sunat şi mi-a spus "Mami, am fost bombardaţi, ne-au împuşcat. Maşina a fost ciuruită şi noi nu putem conduce, toată lumea e rănită."
Părinţii victimelor: I-am spus că o iubim şi că totul e ok, că încercăm să găsim o soluţie să o scoatem de acolo, că trimitem oameni, dar ştiam că mint, pentru că nu avem răspunsuri nici acum, cum nu aveam nici atunci. Nimeni nu are.
Daniela Rozenfeld, o româncă stabilită în Israel, a trecut prin spaima vieţii. Fiul ei se afla acolo cu iubita. "Am crezut că nu mai am copii. Au şi vorbit cu noi la telefon, am auzit cum îi împuşcă. Au intrat pur şi simplu să îi omoare. Patru ore am auzit doar ţipete".
Supravieţuitorii povestesc cu groază clipele teribile pe care le-au trăit. Unii s-au prefăcut morţi, alţii s-au ascuns în copaci şi în tufişuri. "Este un festival pentru tineri. Mulţi, mulţi tineri mureau pe drum. Oricine încerca să fugă era împuşcat din ambele părţi."
Alţi tineri au fost răpiţi de terorişti înarmaţi, care i-au dus în Gaza şi i-au prezentat ca trofee de război. Imaginile cu o studentă de 25 de ani luată prizonieră fac înconjurul lumii.
MAE: 245 de cetățeni români au fost repatriați din Israel
MAE informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, duminică, 245 de cetățeni români au fost repatriați din Statul Israel, printre care și 2 grupuri de pelerini, prin intermediul a două curse operate de compania Tarom, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată.
MAE precizează că, pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.
De asemenea, MAE susține că o echipă din cadrul Unității de Reacție Rapidă ale Celulei de Criză MAE s-a deplasat duminică în statul Israel, în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere a cetățenilor români, deja întreprinse de către misiunile consulare implicate.
Urmările atacurilor Hamas
Violenţele au alimentat luni volatilitatea de pe pieţele globale, cu îngrijorări legate de posibilele întreruperi ale livrărilor din Iran, contribuind la creşterea preţului ţiţeiului Brent cu 4,18 dolari, sau 4,94%, la 88,76 dolari pe baril la ora 0120 GMT în tranzacţiile asiatice.
Iranul este un aliat al Hamas şi, deşi a felicitat Hamas pentru atac, misiunea sa la Naţiunile Unite a declarat că Teheranul nu a fost implicat în atacuri.
Orice creştere susţinută a preţului petrolului ar acţiona ca o taxă asupra consumatorilor şi ar adăuga presiuni inflaţioniste la nivel global, ceea ce a afectat acţiunile, deoarece contractele futures S&P 500 au pierdut 0,7%, iar cele Nasdaq 0,6%.