Video A doua zi de război în Israel. Sute de tineri executați de Hamas la "Festivalul Morții". Netanyahu jură răzbunare cruntă: "Îi vom nimici"
Două zile de groază şi teroare - Israel a declarat în mod oficial stare de război, pentru prima dată în ultimii 50 ani. Analiştii spun că atacurile Hamas sunt un fel de Pearl Harbour al Israelului. Cel puţin 600 de oameni au fost ucişi în atacurile teroriste şi peste două mii au fost răniţi. În oraşele din sud, armata poartă lupte de stradă cu teroriştii şi încearcă să elibereze familii întregi luate ostatice. Tot mai mulţi martori povestesc faptul că militanţii Hamas au făcut un adevărat masacru la un festival de muzică - au împuşcat zeci de tineri şi au luat pe alţii prizonieri. Printre cei care au scăpat miraculos sunt şi copiii unor familii de români stabiliţi în Israel. Imagini şi informaţii cu puternic impact emoţional.
- Daniela Rozenfeld, româncă stabilită în Israel: Băiatul cel mare a fost la un party. Festivalul morţii se numeşte astăzi.
Peste 250 de tineri au murit la Festivalul Morţii. Daniela Rozenfeld, o româncă stabilită în Israel, a trecut prin spaima vieţii. Fiul ei se afla cu iubita la acest festival de muzică rave de la graniţa cu fâşia Gaza. Evenimentul a fost una dintre primele ţinte ale teroriştilor Hamas.
- Daniela Rozenfeld, româncă stabilită în Israel: Am crezut că nu mai am copii. Au şi vorbit cu noi în telefon, am auzit cum îi împuşcă, cum trag în ei şi cum fug. Ce au văzut copiii mei ieri, la festival... Au intrat pur şi simplu să îi omoare. Patru ore am auzit toate chestiile astea, toate ţipetele.
Printre victime este şi un fotbalist al clubului Hapoel Tel Aviv, coleg cu românul Antonio Sefer. Supravieţuitorii au poveşti de groază. Unii s-au prefăcut morţi, alţii s-au ascuns în copaci şi în tufişuri.
- Război în Israel LIVE TEXT. Armata plănuieşte să închidă graniţa. Sunt 600 de morţi şi peste 2000 de...
- Masacru în Israel: Fotbalist de la Hapoel Tel Aviv, împușcat cu sânge rece de teroriștii Hamas, la un festival...
- "Sunt prea tânăr să mor!" O mamă din Israel a ascultat neputincioasă, la telefon, cum cei doi copii sunt...
- "Războiul este o înfrângere". Rugăciunea închinată de Papa Francisc, pentru pace în Israel şi Palestina
- Cum a fost posibil atacul fulgerător al militanților Hamas. Un eșec inimaginabil al serviciilor secrete israeliene...
- Turistă de origine germană, ucisă de gruparea Hamas, în timpul unui festival de muzică. Mama fetei a aflat...
- "Nu mă omorî, te rog". Tânără studentă, luată ostatică de gruparea Hamas în timp ce era la un festival....
- Supravieţuitoare atac: Este un festival pentru tineri. Mulţi, mulţi tineri mureau pe drum. Oricine încerca să fugă era împuşcat din ambele părţi.
Alţi tineri au fost răpiţi de teroriştii înarmaţi care i-au dus în Gaza şi i-au prezentat ca trofee de război. Imaginile cu o studentă de 25 de ani luată prizonier fac înconjurul lumii. Tatăl fetei este disperat: "Era atât de înspăimântată. Am protejat-o mereu şi fix acum nu am putut să fac asta".
O tânără din Germania a fost executată de terorişti
Shana Louk este artist tatuator. A a fost răpită de la festival şi dusă în Gaza. Au plimbat-o, pe jumătate dezbrăcată, într o camionetă. Au prezentat-o drept soldat israelian. Familia a recunoscut-o după tatuaje şi păr.
- Mama tinerei: Am văzut-o clar pe fiica mea în maşină, inconştientă, cu palestinienii şi alţii care conduceau prin Fâşia Gaza. Vă rog să îmi trimiteţi orice ajutor posibil, orice informaţie.
Ministerul Afacerilor Externe din Israel spune că 100 de oameni ar fi în mâinile Hamas, luaţi prizonieri şi promite răzbunare. Printre ei o mamă şi fetele, femei în vârstă şi familii întregi cu copii.
Pe reţelele de socializare, sute de oameni postează imagini cu cei dragi care sunt daţi dispăruţi şi cer ajutorul
Război în Israel. Zeci de oameni ar fi fost luați ostatici de militanții Hamas
Pe reţelele de socializare circulă un clip sfâşietor care arată o familie - doi părinţi şi doi copii - pe care militanţii o ţin ostatică în propria casă. Asta după ce ar fi ucis sub ochii lor un al treilea copil.
În timpul acesta, armata israeliană a ajuns cu tancuri şi trupe terestre în satele ocupate de Hamas. Cel puţin opt localităţi sunt încă sub controlul teroriştilor.
- Reuven Azar, ambasadorul israelului în România: Israel nu va permite acestor forţe să distrugă statul Israel. Noi ne vom apăra. Poate să treacă timp, dar sunt sigur că nu va dura ani, va dura săptămâni sau probabil mai mult, dar vom îndepărta această ameninţare.
În unele localităţi, familii întregi sunt în mâinile teroriştilor. Localnicii sunt furioşi din cauza eşecului guvernului de a preveni teroarea: "Unde este armata? Unde este Guvernul? Unde sunt toți factorii de securitate care trebuie să păzească poporul Israelului?".
Premierul Benjamin Netanyhu asigură populaţia că acesta este sfârşitul grupării Hamas
- Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Forţele Armate Israeliene vor folosi toată forţa pentru a distruge capabilităţile grupării Hamas. Îi vom nimici şi vom răzbuna această zi neagră pe care ei au adus-o asupra Israelului.
Invazia Hamas a fost sărbătorită la Londra, Baghdad şi chiar în Canada de palestinienii stabiliţi acolo. În Egipt, un poliţist a tras asupra unui autobuz turisttic plin cu israelieni şi a ucis doi dintre ei. În timpul acesta, Armata israeliană a continuat bombardamentele în Fâşia Gaza împotriva sediilor Hamas. Unele clădiri au fost efectiv puse la pământ.
Fâșia Gaza, o enclavă săracă și izolată, incubator pentru teroriști
Fâșia Gaza - o mică enclavă de coastă, de numai 40 de kilometri lungime şi care găzduiește aproximativ 2,3 milioane de palestinieni - a fost preluată de gruparea teroristă Hamas, în 2007, la un an după ce câştiga alegerile parlamentare. Gruparea islamistă a înlăturat toți militanții Fatah, agreaţi de Israel, din pozițiile de control și au fost declanșate atacuri puternice asupra Israelului. Atunci a început confictul sângeros Israel-Hamas. Israelul și Egiptul și-au înăsprit apoi blocada asupra teritoriului. Localnicilor nu li s-a mai permis să părăsească enclava şi şomajul a depăşit 50%.
În 2012 Israelul a încercat recuperarea teritoriului printr-o operațiune militară în care a fost ucis șeful statului major al Hamas, dar nu a reuşit. După conflictul din 2021, după discuţii mediate de Egipt, Qatar şi ONU, Israel şi Hamas au încheiat un armistiţiu de încetare a focului, care a fost respectat până ieri, cu excepţia unor incidente izolate.
Casa Albă anunţă că Statele Unite sunt pregătite să ofere orice tip de ajutor, inclusiv militar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰