Antena Meniu Search
x

Video "Iadul pe Pământ", privit de românii din Israel. Doar o parte au reuşit să se întoarcă în ţară. Bătaie pe locuri în avion, cu 350 de euro biletul: "A fost o luptă"

Război în Israel. Dacă iadul există pe pământ, acesta e în Israel acum. Spun românii care au reuşit să fugă din mijlocul războiului şi au ajuns în siguranţă acasă. Mulţi dintre ei, pelerini în Ţara Sfântă sau turişti. 346 de români au aterizat pe Aeroportul Otopeni. Cu lacrimi în ochi, în stare de şoc şi cu zgomotul alarmelor încă în minte. Alţi 400 aşteaptă să fie repatriaţi. Patru aeronave vor pleca în această noapte să-i aducă acasă. 

de Redactia Observator

la 08.10.2023, 20:21

Vezi și

"Sunteţi în linişte, şi să apreciaţi asta, pentru că noi suntem în TelAviv! Abia aşteptăm să ajungem acasă!" Artistele Ana Baniciu şi Raluka povestesc momentele de groază prin care au trecut. Aveau bilete pentru concertul lui Bruno Mars. S-au trezit captive in infern, în zgomotul asurzitor al sirenelor.

Ana Banicu şi Raluka, mărturii din Israel. "E sunetul războiului!"

"Un sunet absolut terifiant, sunet care ne-a marcat pe viaţă. E sunetul războiului! Războiul există, este o realitate şi este crunt! Ne-am dat seama ce înseamnă război: panică, nesinguranţă, cât de mic eşti în faţa acestor distrugeri", povesteşte Ana Baniciu, artistă.

Luna de miere in Israel a Anei Baniciu s-a transformat în ore de coşmar în încercarea de a fugi din iadul bombardamentelor. "În momentul în care am încercat să plecăm a început din nou sirena, a trebuit să coborâm din nou în buncăr. Ne-am gândit că vom pierde avionul. Am găsit un taxi. După două minute în care ne-am urcat în el, ne-a spus că s-a auzit un boom în aeroport. A oprit maşina. Ne-a zis că dacă începe alarma o să ne oprim şi o să ne aşezăm pe jos", adaugă Ana Baniciu, artistă.

Pe acelaşi subiect

Panică în aeroport. Aproape 350 de români s-au întors acasă: preţul unui bilet

Jurnalistul de război al postului CNN a surprins disperarea şi frica oamenilor pe aeroportul Ben Gurion. "Tocmai ce am coborât din avion pe Ben Gurion. S-au pornit sirenele. Puteţi să auziţi interceptările rachetelor. Oamenii se feresc, se pun la pământ. E foarte multă îngrijorare despre ce o să se întâmple în noaptea asta", transmite Nic Robertson, jurnalist american.

346 de români au reuşit să prindă un loc în avioanele trimise seara trecută la Tel Aviv. A fost bătaie pe bilete, spun oamenii care au plătit 350 de euro pe călătoria spre casă.

"A fost o luptă pentru supravieţuire"

"Nu au prins toţi locuri, a fost o luptă pentru supravieţuire, cine prinde prima dată bilet să vină în siguranţă acasă", mărturiseşte o femeie.

  • Reporter: Cum a fost experienţa?
  • Femeie: Neplăcută, neplăcută. Foarte neplăcută. Mulţumim lui Dumnezeu că am ajuns acasă.
  • Reporter: Care a fost primul instinct?
  • Femeie: Nu ştiu, că murim, primul instinct. Că murim.

"Ne-am văzut că murim toţi în momentul când ne-a spus să ne adăpostim în buncăre, că se trage, că-s bombele detonate şi noi le-am auzit, am văzut rachetele, evident că toată lumea s-a gândit că o să moară", spune un român.

"Ne duceam la aeroport şi au început. În momentul în care porneau alarmele, trebuia să te opreşti, să opreşti maşina pe dreapta, nu puteai să mai mergi, trebuia să te adăposteşti", povesteşte un altul.

Cei mai mulți români aflați în acest moment în Israel sunt în pelerinaj la locurile sfinte. "Am văzut oameni care plângeau, care aveau spaimă în suflet, ne spuneau să coborâm în buncărele de la hotel", spune un preot.

"Noi am fost pelerini în Ţara Sfântă şi ne-am pus nădejdea în Dumnezeu şi El ne-a scos. Experienţa... tristă, repet, foarte tristă!", a precizat un pelerin.

Sute de români în mijlocul războiului

Cel puţin 400 de români sunt încă prinşi în mijlocul războiului. Două aeronave Tarom, plus alte două private au zboruri programate în această noapte. Cântăreaţa Ruby aşteaptă şi ea îmbarcarea. Trebuia să concerteze pentru românii stabiliţi acolo. 

"În hotel, dormitorul este un buncăr. Acum suntem pe stradă, am fost la micul dejun. Aşteptăm să ne contacteze consulatul şi să ne spună când putem pleca. Ore în şir am sunat, suna ocupat, toată lumea a sunat să găsească o soluţie să plece din ţară", spune Ruby, artistă.

90 de români au reuşit să fugă din Israel în Iordania, iar oficialii de la Bucureşti înceracă să-i aducă acasă. Ministerul de Externe a pus la dispoziţie două numere de telefon pentru toţi românii prinşi în calvarul din Israel. În continuare, MAE menţine alerta de călătorie. 

  • Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279
  • Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Evenimente » "Iadul pe Pământ", privit de românii din Israel. Doar o parte au reuşit să se întoarcă în ţară. Bătaie pe locuri în avion, cu 350 de euro biletul: "A fost o luptă"