Antena LIVE

Curs valutar

Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 204 LIVE TEXT. Rusia: Duma de Stat vrea să-l convoace la raport pe ministrul apărării Serghei Şoigu

Război Rusia - Ucraina, ziua 204 LIVE TEXT. Președintele Volodimir Zelenski a fost implicat într-un accident rutier în Kiev, în urma căruia a suferit răni ușoare. În ciuda incidentului, liderul ucrainean se va întâlni cu șefa Comisiei Europene, aflată la a treia vizită în capitala Ucrainei, de la începutul războiului. Între timp, rușii au bombardat ținte din oraşul Krivoi Rog, distrugând barajul Karachun și au provocat inundații extinse în regiune. Tot joi, liderii de la Beijing și Moscova se întâlnesc în Uzbekistan pentru un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului. 

De la 15.09.2022, 23:01
WhatsApp
Galerie (3)
Rusia: Duma de Stat vrea să-l convoace la raport pe ministrul apărării Serghei Şoigu Profimedia

UPDATE 23:00 Germania anunță că va livra încă două lansatoare multiple de rachete Ucrainei

Germania va furniza încă două lansatoare multiple de rachete Ucrainei, a declarat joi ministrul Apărării, Christine Lambrecht. "Am decis să livrăm încă două lansatoare multiple de rachete MARS II, inclusiv 200 de rachete, Ucrainei", a declarat aceasta la o conferință a Bundeswehr.

Instruirea operatorilor ucraineni ar urma să înceapă în septembrie, a precizat ea. "În plus, vom trimite Ucrainei 50 de transportoare blindate pentru trupe Dingo", a anunțat Lambrecht, referindu-se la un vehicul blindat pe care armata germană l-a folosit pe scară largă în timpul operațiunii militare a NATO în Afganistan.

Pe acelaşi subiect

Ea a mai spus că un acord privind un schimb de vehicule de luptă de infanterie cu Grecia și Ucraina este aproape finalizat, ceea ce înseamnă că Germania va preda în curând 40 de IFV-uri Marder Greciei, în timp ce Grecia, la rândul său, va transmite 40 dintre IFV-urile sale BMP-1, de fabricație sovietică, Ucrainei.

În cursul zilei de joi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Europa ar trebui să sprijine Ucraina cu tancuri, deoarece ucrainenii dovedesc că se pot apăra singuri dacă dispun de mijloacele militare adecvate.

"Dacă ei spun că au nevoie de tancuri, atunci ar trebui să luăm în serios și să le livrăm", a declarat von der Leyen, care s-a aflat joi la Kiev. Există o dezbatere din ce în ce mai aprinsă cu privire la faptul dacă Berlinul ar trebui să sprijine Ucraina cu tancuri, o cerere pe care Germania a respins-o până acum.

UPDATE 22:20 Ursula von der Leyen: UE va sprijini Ucraina "atât timp cât va fi nevoie"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis joi, în cursul unei vizite la Kiev, că UE va sprijini Ucraina "atât timp cât va fi nevoie" în faţa Rusiei, într-un moment în care trupele ucrainene înregistrează succese în contraofensiva lor, relatează AFP, citat de Agerpres.

Vizita survine în paralel cu o întrevedere între preşedinţii rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping, în Uzbekistan, pentru un summit regional al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), prezentată ca o soluţie "alternativă" la alianţele occidentale.

Putin a denunţat cu această ocazie încercările occidentale de a crea o "lume unipolară", salutând poziţia "echilibrată" a Beijingului, care nu a denunţat invazia din Ucraina (dar nici nu a aprobat-o). Xi a subliniat că ţara sa este gata să îşi asume rolul de "mare putere" cu Rusia, insistând în acelaşi timp asupra obiectivului de "stabilitate" în faţa "haosului".

În Ucraina, Von der Leyen s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, declarându-se impresionată de "vitejia" forţelor ucrainene pe front.

"Îi veţi avea alături pe prietenii voştri europeni atât timp cât va fi nevoie. Suntem prieteni pentru totdeauna", a afirmat ea alături de Zelenski.

Ucraina are ca "prioritate" să facă parte din piaţa comună a Uniunii Europene, unde bunurile, serviciile şi capitalurile pot circula libere între ţări, a subliniat la rândul său preşedintele ucrainean, a cărui ţară vrea în special să îşi sporească livrările de electricitate către UE.

Este a treia vizită în Ucraina a Ursulei von der Leyen, însă prima de când această ţară a devenit candidată la aderarea la UE.

Europenii au oficializat în iunie candidatura Ucrainei, care vrea de asemenea să adere şi la NATO. Această perspectivă este percepută ca o ameninţare existenţială de către Moscova, care a declanşat sub acest pretext, dar şi sub altele, invazia sa de la 24 februarie.

Ca reacţie, Occidentul a adoptat o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, furnizând în acelaşi timp arme Kievului, un sprijin crucial care i-a permis Ucrainei să elibereze în ultimele săptămâni mii de kilometri pătraţi de teritoriu de sub controlul forţelor ruse.

Ucraina pledează de asemenea pentru un sprijin financiar, deoarece economia sa s-a prăbuşit şi are nevoie în prezent de cinci miliarde de dolari pe lună pentru a-şi acoperi deficitul bugetar.

UPDATE 21:30 AIEA cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina

Consiliul Guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat joi o rezoluţie care face apel la Rusia să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie, ţintă regulată a bombardamentelor, au afirmat surse diplomatice, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Forţele ruse au ocupat complexul nuclear la 4 martie, la puţin timp de la începutul invaziei lor în Ucraina.

Textul, înaintat de Polonia şi Canada, a fost aprobat de 26 dintre cele 35 de state membre ale Consiliului, Rusia şi China votând împotrivă, a precizat un diplomat contactat de AFP.

Şapte ţări s-au abţinut: Africa de Sud, Burundi, Egipt, India, Pakistan, Senegal şi Vietnam.

"Consiliul Guvernatorilor a transmis un mesaj puternic Rusiei, cerându-i să înceteze imediat toate acţiunile care ameninţă siguranţa nucleară şi să predea Kievului centrala Zaporojie şi orice alt teritoriu ucrainean", a comentat pe reţeaua Twitter ambasadorul australian Richard Sadleir.

Rezoluţia susţine de asemenea eforturile AIEA, care a început consultări cu Ucraina şi Rusia pentru a crea o zonă de securitate în perimetrul centralei.

Consiliul a adoptat o primă rezoluţie la începutul lunii martie, avertizând asupra "riscului unui accident nuclear care ar pune în pericol populaţia Ucrainei, a statelor vecine şi a comunităţii internaţionale".

Situată în sudul Ucrainei, centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost bombardată de mai multe ori în ultimele săptămâni, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc de aceste atacuri.

După incidente în serie şi oprirea a şase reactoare, situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimele zile prin restabilirea de către inginerii ucraineni a trei linii electrice de urgenţă, care au fost avariate, conform AIEA, care dispune de doi experţi la faţa locului.

UPDATE 21:00 Rusia: Duma de Stat vrea să-l convoace la raport pe ministrul apărării Serghei Şoigu

Duma de Stat a Rusiei ia în calcul convocarea ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, pentru o audiere cu uşile închise, a declarat Serghei Mironov, liderul facţiunii parlamentare a partidului 'Rusia Justă', citat joi de publicaţia rusă Kommersant, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Este un fapt inedit ca Duma (camera inferioară a parlamentului federal) să-l convoace la raport pe ministrul apărării. Forţele ruse au fost criticate deschis de către experţi militari săptămâna aceasta după ce au pierdut controlul asupra celei mai mari părţi a regiunii Harkov (nord-estul Ucrainei) în faţa unei contraofensive fulger a armatei ucrainene.

Mironov, un susţinător înflăcărat al invaziei Rusiei în Ucraina, lider al micului partid pro-Kremlin 'Rusia Justă', ar fi spus că Consiliul Dumei de Stat - care se ocupă de afacerile camerei inferioare - ar putea dezbate această problemă luni.

Într-un mesaj pe Twitter miercuri, Mironov afirmase că partidul său a propus o şedinţă cu Şoigu 'pentru ca deputaţii să poată vorbi cu el în spatele uşilor închise şi să-i pună toate întrebările care ne interesează pe noi şi pe cetăţeni'.

Înfrângerea Rusiei în regiunea Harkov reprezintă cel mai important eşec al său după retragerea din împrejurimile Kievului în martie, până unde avansase în primele săptămâni ale invaziei sale declanşate în 24 februarie.

Moscova susţine că ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială" a fost necesară pentru a preveni ca Ucraina să servească drept platformă pentru o agresiune din partea Occidentului şi pentru a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă. Kievul şi aliaţii săi occidentali resping aceste argumente ca fiind pretexte fără temei pentru un război de agresiune de tip colonial.

UPDATE 18:00 SUA transmit Chinei să nu sprijine Rusia în războiul din Ucraina:Toată lumea trebuie să fie aliniată împotriva lui Putin

Casa Albă a cerut joi Chinei să nu sprijine Moscova în războiul din Ucraina considerând că întreaga lume ar trebui aliniată împotriva agresiunii Moscovei şi nu să rămână pe margine, relatează Reuters.

"Nu credem că cineva ar trebui să rămână pe margine", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-un interviu la CNN, în timp ce preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu Vladimir Putin la un summit în Uzbekistan. "Întreaga lume ar trebui să fie aliniată împotriva a ceea ce face Putin", a adăugat el. "Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Putin", a adăugat Kirby.

UPDATE 17:40 Vladimir Putin, lăsat să aștepte 30 de secunde de președintele Kârgâzstanului

Ucrainenii susțin din nou că Putin a fost umilit pentru că a fost lăsat, joi, să aștepte de liderul Kârgâzstanului, după ce în iulie a fost lăsat să aștepte de Erdogan. De fapt, Putin l-a așteptat pe Sadyr Japarov doar 30 de secunde, iar pe Erdogan 8 secunde.

Vladimir Putin a fost umilit din nou", susține Anton Gheraşcenko, fostul ministru adjunct al Afacerilor Interne din Ucraina. "În trecut, Putin îi lăsa pe liderii mondiali să-l aștepte, iar acum președintele Kârgâzstanului își permite să întârzie la o întâlnire cu liderul de la Kremlin".

UPDATE 17:00 Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping în Uzbekistan. Liderul rus i-a mulțumit pentru "poziţia echilibrată a Chinei" privind războiul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi tentativele occidentale de a crea o 'lume unipolară', în cadrul unei întrevederi cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Uzbekistan, salutând 'poziţia echilibrată' a Beijingului cu privire la Ucraina, scrie Agerpres. La rândul său şeful statului chinez l-a asigurat pe liderul rus că China doreşte să-şi asume un rol de 'mare putere' împreună cu Rusia, relatează France Presse.

"Tentativele de a crea o lume unipolară au luat recent o formă absolut urâtă şi sunt total inacceptabile", a declarat Putin, adresându-i-se lui Xi la Samarkand (Uzbekistan) în cadrul unei întâlniri în marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), prima dintre cei doi lideri după lansarea ofensivei ruse în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

UPDATE 16:30 Prigojin recrutează ”carne de tun” pentru Ucraina într-o pușcărie din Rusia

Imagini publicate în premieră în Rusia cu momentul ireal în care Evgheni Prigojin (Yevgeny Prigozhin), miliardarul rus, un apropiat al lui Vladimir Putin, recrutează prizonieri într-o închisoare pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. Înconjurat de deținuți ruși, în ceea ce pare a fi curtea unui închisori, Prigojin le transmite acestora că dacă ajung în Ucraina și descoperă că nu e de ei, vor fi executați direct. 

UPDATE 16:20 Putin salută ”poziţia echilibrată” a Chinei faţă de Războiul rus din Ucraina

Preşedinţii rus Vladimir Putin denunţă joi încercări ale Occidentului de a crea ”o lume unipolară”, într-o întâlnire cu omologul său chinez Xi Jinping, la un summit al Organizaţiei Cooperării de la Shanghai (OCS), în Uzbekistan, şi salută ”poziţia echilibrată” a Beijingului faţă de Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

”Încercările de creare a unei lumi unipolare au luat recent o formă absolut urâtă şi total inacceptabilă”, i-a spus Putin lui Xi. ”Noi apreciem mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi în ceea ce priveşte criza ucraineană”, a adăugat el în această primă întâlnire cu liderul de la Beijing de după ce a invadat Ucraina.

UPDATE 15:00 UK: Unele unități rusești au fugit "într-o aparentă panică"

Ministerul britanic al Apărării a transmis, joi, că unii soldați ruși au fugit "într-o aparentă panică" din Harkov, regiunea unde armata ucraineană a lansat o contraofensivă.

Totodată, britanicii au transmis că forțele ucrainene continuă să își consolideze controlul asupra zonelor recent eliberate, iar ocupanții s-au retras în mare parte din zona de la vest de râul Oskil.

UPDATE 14:10 Deputat ucrainean: armata a declanșat acum ofensiva deoarece luptele se vor opri la iarnă

Contraofensiva ucraineană s-a produs în această perioadă deoarece luptele se vor opri când va veni iarna, susține un deputat ucrainean.

Deputatul ucrainean Kira Rudik a declarat pentru Sky News că motivul pentru care atacul ucrainean s-a produs în această perioadă este că iarnă se apropie. Scopul este de a cuceri cât mai mult teritoriu posibil înainte de venirea iernii.

Kira Rudik a explicat că sosirea iernii va duce la blocarea luptelor. În sezonul rece, temperaturile în centrul și nordul Ucrainei scad frecvent până la -18 Celsius.

UPDATE 13:10 Momentul în care ruşii distrug barajul Karachun

Opt rachete de croazieră rusești au lovit ținte din oraşul Krivoi Rog, distrugând barajul Karachun și au provocat inundații extinse în regiune. Obiectivul ruşilor este să oprească sau să îngreuneze operațiunile ucrainene de peste râul Inhuleţ, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War).

UPDATE 12:20 Poporul ucrainean va primi o distincţie în Germania pentru "curajul său eroic"

Boxerul ucrainean Vladimir Kliciko - fratele primarului Kievului, Vitali Kliciko - va primi joi, în numele poporului ucrainean, o distincţie din partea presei în Germania. M100 Media Award va fi decernat la Potsdam, lângă Berlin, în cadrul unui eveniment mai amplu consacrat libertăţii presei.

Premiul se acordă ucrainenilor care ''cu curaj eroic, putere stoică şi dorinţă arzătoare de a se apăra împotriva invaziei brutale a Rusiei, deja de luni întregi''. ''Ei apără nu doar propria independenţă, dar şi independenţa întregii Europe'', au afirmat organizatorii.

UPDATE 11:50 Exerciţii de patrulare comună ruso-chineze în regiunea Pacificului

Nave chineze şi ruse au început exerciţii de patrulare în comun în regiunea Pacificului, a anunţat joi Ministerul rus al Apărării, informează Kyodo şi Reuters.

Exerciţiile cuprind manevre tactice şi tiruri de artilerie, a menţionat ministerul, citat de agenţia rusă de presă TASS. Un prim astfel de exerciţiu comun a avut loc în octombrie anul trecut.

"Misiunea acestor manevre este de a întări cooperarea navală între Rusia şi China, de a menţine pacea şi stabilitatea în regiunea Asia-Pacific, de a monitoriza apele mării şi de a proteja activităţile economice maritime ruse şi chineze", se precizează în comunicat.

Prima rundă de astfel de exerciţii ruso-chineze, din toamna trecută, a fost urmărită îndeaproape de Japonia, care le-a calificat drept "neobişnuite", aminteşte Reuters.

UPDATE 11:20 Șefa Comisiei Europene a sosit la Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit joi la Kiev, pentru a treia sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, prilej cu care va evoca proiectele de integrare a acestei ţări în Uniunea Europeană, transmite AFP.

''La Kiev pentru a treia mea vizită de la debutul războiului Rusiei'', a indicat Ursula von der Leyen pe Twitter. Ea a precizat că va avea întrevederi cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmîgal.

UPDATE 09:40 Ce au lăsat în urmă rușii care s-au retras din Harkov 

Rușii care s-au retras din regiunea Harkov, în urma contraofensivei ucrainene, au lăsat în urmă echipamente esențiale pentru luptele care se bazează pe artilerie. 

UPDATE 08:50 Zelenski s-ar putea adresa Adunării Generale a ONU

Perspectiva participării fizice a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pare tot mai improbabilă, apreciază joi dpa. Mai multe surse diplomatice de la New York au declarat agenţiei germane că ONU pregăteşte o rezoluţie prin care să-i permită liderului de la Kiev să se adreseze Adunării prin videoconferinţă, notează Agerpres.

Pentru aprobarea documentului este necesară doar majoritatea simplă a ţărilor cu drept de vot în Adunarea Generală, iar votul va avea probabil loc vineri. O eventuală deplasare a lui Zelenski la New York ar fi prima în afara Ucrainei de la începutul invaziei ruse.

Dezbaterile în Adunare urmează să înceapă marţi; sunt aşteptaţi peste 150 de şefi de stat şi de guvern, printre care preşedintele SUA, Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

UPDATE 08:30 Noua figură centrală a "operațiunii militare speciale" rusești din Ucraina

Finanțatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, devine o figură centrală a "operațiunii militare speciale" rusești din Ucraina. Un blogger militar rus a remarcat că acest apropiat al lui Putin introduce o metodă "stalinistă" care permite Kremlinului să evite comandarea unei mobilizări generale care ar putea accentua tensiunile sociale în societatea rusă. Bloggerii au lăudat în mod constant succesul lui Prigojin în Ucraina și unii chiar au spus că ar trebui să-l înlocuiască pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, pe care mulți civili și oficiali de la Kremlin îl consideră vinovat de înfrângerile suferite în regiunea Harkov, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Corespondentul militar rus Maksim Fomin (alias Vladon Tatarsky) susține că a vorbit cu Prigojin despre situația de la granița ucraineano-rusă după retragerea forțelor ruse din zonă. Întâlnirea, dacă a avut loc, ar putea indica faptul că Kremlinul încearcă să gestioneze problemele ridicate în mediul online legate de activitatea Ministerul Apărării și ineficiența comandamentului superior rus. Prigojin este un apropiat al lui Putin, iar relația sa în curs de dezvoltare cu influencerii din zona digitală poate ajuta la menținerea sprijinului acestora pentru efortul de război al Kremlinului în timp ce actualul ministru devine ținta criticilor publicului rusesc.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat anterior că Kremlinul și-a schimbat modul în care comunică pentru a răspunde cerințelor bloggerilor militari și ale naționaliștilor, sugerând că Putin încearcă să recâștige vocile din online dezamăgite de evoluția războiului din Ucraina.

UPDATE 08:00 Zelenski, rănit ușor într-un accident de mașină

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost implicat într-un accident de mașină, a anunțat purtătorul său de cuvânt Serghei Nikiforov pe Facebook. Accidentul a avut loc pe o stradă din Kiev, unde un alt autoturism a intrat în coloana oficială, lovind atât mașina în care era Zelenski, cât și în alta care îl escorta.

UPDATE 07:40 Întâlnire între Vladimir Putin și Xi Jinping

Preşedinţii Chinei, Xi Jinping, şi Rusiei, Vladimir Putin, se întâlnesc joi în Uzbekistan pentru un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului, în pline tensiuni exacerbate de războiul din Ucraina.

Lui Xi Jinping şi Vladimir Putin li se vor alătura în oraşul Samarkand, o etapă-cheie pe străvechiul Drum al Mătăsii, liderii Indiei, Pakistanului, Turciei, Iranului şi altor ţări pentru un summit de două zile al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO).

Dacă vineri va avea loc principala reuniune a acestui summit, întâlnirea bilaterală dintre preşedinţii chinez şi rus de joi va fi cea mai analizată, ţările lor fiind în centrul unor crize diplomatice internaţionale.

Pentru Putin, care încearcă să accelereze un pivot spre Asia în faţa sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, acest summit este ocazia de a arăta că Rusia nu este izolată pe scena mondială.

Xi, care efectuează în Asia Centrală prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei de coronavirus, îşi poate consolida statura de lider de prim-plan înaintea congresului Partidului Comunist Chinez din octombrie, în cursul căruia vizează inedit al treilea mandat.

Întâlnirea lor are, de asemenea, un aer de sfidare lansată Statelor Unite, care au preluat conducerea sancţiunilor împotriva Moscovei şi sprijinului militar acordat Kievului şi care au stârnit furia Beijingului prin vizita mai multor oficiali americani în Taiwan.

"Organizaţia de Cooperare de la Shanghai oferă o alternativă reală la structurile orientate spre Occident", a declarat presei marţi consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov. Este "cea mai mare organizaţie din lume, care cuprinde jumătate din populaţia planetei" şi acţionează pentru o "ordine internaţională justă", a adăugat el.

Înainte de sosirea liderilor la Samarkand, o fostă răscruce majoră a rutelor comerciale dintre China şi Europa, deplasările în oraşul plasat sub securitate întărită au fost restricţionate, iar aeroportul a fost închis pentru zborurile comerciale. Străzile acestui oraş cunoscut pentru moscheile şi mausoleele sale acoperite cu mozaicuri albastre au fost aproape pustii miercuri, au constatat jurnalişti ai agenţiei France Presse. Şcolile vor fi închise joi şi vineri.

SCO, ai cărei membri sunt China, Rusia, India, Pakistan şi fostele republici sovietice din Asia Centrală, a fost creată în 2001 ca instrument de cooperare politică, economică şi de securitate în competiţie cu organizaţiile occidentale. Nu este o alianţă militară precum NATO şi nici o organizaţie de integrare politică precum Uniunea Europeană, dar membrii săi lucrează împreună pentru a aborda provocările comune de securitate şi a promova comerţul.

Conflictul din Ucraina, situaţia din Afganistan sau chiar tulburările care au zguduit mai multe ţări din Asia Centrală în ultimele luni ar trebui să fie printre principalele subiecte abordate. Sesiunea principală a summitului din această săptămână va avea loc vineri, dar atenţia va fi îndreptată mai ales spre multiplele întâlniri bilaterale programate cu această ocazie.

Astfel, pe lângă Xi Jinping, Vladimir Putin se va întâlni joi separat cu preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, a cărui ţară doreşte să se alăture OCS, şi cu premierul pakistanez, Shehbaz Sharif, iar vineri cu premierul indian, Narendra Modi, şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Înainte de summit, Xi Jinping a mers miercuri în Kazahstan, unde s-a întâlnit cu preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev. Ultima întâlnire dintre Putin şi Xi a avut loc în februarie, când preşedintele rus a vizitat Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, cu câteva zile înainte de lansarea ofensivei Moscovei împotriva Ucrainei.

Fără a sprijini în mod explicit intervenţia militară rusă, Beijingul şi-a exprimat în repetate rânduri în ultimele luni sprijinul pentru Moscova, izolată în Occident. La rândul său, în august, Moscova a calificat vizita în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, drept o "provocare".

Iar luna trecută, China a luat parte la exerciţii militare comune în Rusia, înainte de a accepta să îşi încheie contractele de gaze cu Moscova în ruble şi yuani, şi nu în valute occidentale, reaminteşte AFP

UPDATE 07:30 Krivoi Rog, orașul natal al lui Volodimir Zelenski, amenințat de inundații după atacurile rușilor

Oraşul Krivoi Rog, în centrul Ucrainei, este ameninţat de inundaţii după ce o lovitură rusă a deteriorat infrastructura hidraulică şi a provocat creşterea nivelului apei unui râu, a afirmat miercuri preşedinţia ucraineană, notează Agerpres.

"În punctul de impact observăm un debit de apă de 100 de metri cubi pe secundă, ceea ce reprezintă un volum mare. Nivelul apei din (râul) Inguleţ se schimbă în fiecare oră", a declarat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko.

Potrivit acestuia, centrul şi un alt cartier al acestui oraş cu 600.000 de locuitori sunt "sub riscul inundaţiilor". "Este o provocare pentru noi toţi, dar situaţia este sub control. Toate serviciile sunt implicate pentru a elimina ameninţarea cât mai repede posibil", a adăugat el pe Telegram.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, originar din Krivoi Rog, anunţase anterior că o lovitură rusă vizând "infrastructura hidraulică" de acolo, fără a provoca victime. O "încercare de a inunda Krivoi Rog", a acuzat el.

Guvernatorul regiunii, Valentin Reznicenko, a anunțat că dintr-un avion au fost trase şapte rachete ruse Kh-22 care "au deteriorat grav" aceste infrastructuri. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

conflict rusia ucraina vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024