Antena Meniu Search
x

Xi Jinping și Vladimir Putin au anunțat o "nouă eră" la ultima întâlnire. Problemele din Ucraina le-ar putea planurile peste cap

Vladimir Putin și Xi Jinping se vor întâlni în Uzbekistan, un eveniment care atrage atenția comunității internaționale. Ultima dată când cei doi s-au așezat față în față, au declarat triumfător sosirea unei "noi ere" în relațiile internaționale, o lume multipolară, care nu mai este dominată de SUA și aliații săi occidentali, notează CNN.

de Adrian Popovici

la 15.09.2022, 12:32

Vladimir Putin și Xi Jingping
Xi Jinping și Vladimir Putin au anunțat o "nouă eră" la ultima întâlnire - Profimedia

La trei săptămâni după întâlnirea dintre cei doi lideri la Beijing, și la doar câteva zile după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă, Putin a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. El s-a așteptat la o victorie rapidă, dar după șapte luni Rusia este departe de a câștiga. Forțele sale sunt epuizate, demoralizate și părăsesc treptat teritoriile pe care le-au ocupa.

Ananliștii sunt de părere că rezistența urmată de înfrângerile din ultima perioadă cu care se confruntă Moscova îi îngrijorează pe oficialii chinezi. Mai exact, o înfrângere în acest conflict ar securiza poziția occidentalilor și ar transforma Moscova într-o distragere mai mică pentru SUA.

În aceste condiții, Xi Jinping trebuie să fie extrem de atent în acest moment și asta deoarece o implicare prea clară de partea rușilor expune economia Chinei în fața sancțiunilor occidentale, dar și tensiunilor diplomatice. În plus, miza pentru liderul de la Beijing este una personală, orice pas greșit punându-i în pericol șansele de a obține un al treilea mandat la conducerea Partidului Comunist.

Putin se află într-o poziție extrem de sensibilă

Pe acelaşi subiect

Pentru Vladimir Putin, invadarea Ucrainei a fost probabil un prim pas în rescrierea rolului Rusiei în ordinea internațională de după Al Doilea Război Mondial și după Războiul Rece.O victorie ar fi dat o lovitură dureroasă NATO, ar fi extins sfera de influență a Moscovei și ar fi schimbat semnificativ echilibrul de putere în Europa, în favoarea Kremlinului.

O victorie a Rusiei ar fi putut stabili, de asemenea, un precedent periculos în ceea ce privește China, care a promis să se "unifice" cu Taiwan - prin forță, dacă este necesar.

Întâlnirea lui Putin cu Xi, între timp, nu ar fi putut veni într-un moment mai prost. Forțele ruse se retrag din nord-estul Ucrainei. Deși este încă prea devreme pentru a prezice rezultatul, chiar și perspectiva ca Rusia să piardă războiul este suficientă pentru a face Beijingul să ezite.

În timp ce relațiile tot mai strânse dintre China și Rusia sunt în primul rând determinate de tensiunile lor cu Occidentul, ele sunt, de asemenea, parțial propulsate de relația personală strânsă dintre cei doi lideri. În timpul deceniului său la putere, Xi s-a întâlnit cu Putin de 38 de ori, de două ori mai mult decât s-a întâlnit cu orice alt lider mondial.

Nu există nici o garanție că o Rusie fără un Putin puternic ar fi la fel de dornică să urmeze o prietenie fără limite cu Beijingul; într-un scenariu luat în calcul de analiști, ar putea deveni chiar mai prietenoasă cu Occidentul, accentuând temerile chineze de lungă durată cu privire la încercuirea geopolitică de către SUA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping și Vladimir Putin au anunțat o "nouă eră" la ultima întâlnire. Problemele din Ucraina le-ar putea planurile peste cap