Antena Meniu Search
x

Război Rusia - Ucraina, ziua 203 LIVE TEXT. Zelenski a ridicat steagul ucrainean în oraşul eliberat Izium: "Ne mişcăm într-o singură direcţie - înainte şi spre victorie"

Război Rusia - Ucraina, ziua 203 LIVE TEXT. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere Occidentului să accelereze livrările de arme, pe măsură ce trupele ucrainene se deplasează pentru a consolida controlul asupra unei mari părți a teritoriului din nord-est, notează Al Jazeera. Şeful statului a spus că forțele ucrainene au recucerit 8.000 de km pătrați. De asemenea, Kievul susține că Rusia a încetat să mai trimită noi trupe în Ucraina. Confruntat cu una dintre cele mai grave înfrângeri din aproape șapte luni de război, Kremlinul a insistat că își va atinge obiectivele militare. Între timp, SUA observă o "schimbare de dinamică" şi promite noi ajutoare militare.

de Redactia Observator

la 14.09.2022, 22:15

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:30 Ucraina a eliberat aproximativ 388 de localități din Harkov din 6 septembrie

Ucraina a eliberat aproximativ 388 de localități din Harkov din 6 septembrie. Hanna Maliar, ministrul adjunct ucrainean al apărării, a prezentat un bilanț actualizat al teritoriilor recucerite de forțele ucrainene.

Din 6 septembrie, trupele ucrainene au eliberat aproximativ 388 de localitățu, 8.500 de kilometri pătrați și aproximativ 150.000 de persoane, a declarat Maliar, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

Pe acelaşi subiect

"Cifrele sunt în mod constant actualizate, deoarece procesul este dinamic", a explicat ea. "În plus, teritoriile eliberate au încă nevoie de măsuri suplimentare de securitate și stabilizare pentru a putea trăi în siguranță acolo”.

Ea a precizat că linia frontului măsoară acum 2.500 km, dintre care 1.300 km sunt de luptă activă.

"Da, am așteptat mult timp acest succes, dar trebuie să luptăm în continuare", a declarat Maliar: "Până la o victorie completă, eliberăm încă mulți dintre oamenii noștri și pământurile noastre. Avem nevoie de mai mult timp, putere și răbdare".

UPDATE 22:00 Cancelarul german: Putin nu consideră războiul din Ucraina drept o 'eroare'

Vladimir Putin nu consideră războiul din Ucraina drept o 'eroare', a afirmat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă în care a fost întrebat despre discuţia avută în urmă cu o zi cu preşedintele rus, transmite AFP, citat de Agerpres.

'Din păcate, nu pot să vă spun acum că există o conştientizare în creştere că a fost o eroare să se înceapă acest război', a spus Scholz la Berlin.

Potrivit cancelarului, opinia lui Putin nu este pe cale să se schimbe: 'Nimic nu lasă să se creadă că o poziţie nouă este pe cale să apară acolo', a afirmat Scholz, care a avut marţi o convorbire telefonică de 90 de minute cu preşedintele rus.

Olaf Scholz a mai spus că este 'corect' să se discute şi fiecare să spună ceea ce are de spus. 'Pentru că sunt ferm convins că Rusia trebuie să se retragă, că trupele sale trebuie să se retragă, pentru ca pacea să aibă o şansă în această regiune', a insistat el.

'Şi, cu fiecare zi, devine tot mai clar că este singura perspectivă' posibilă, a adăugat cancelarul german, punctând că 'trebuie să discutăm despre aceasta'.

În discuţia de marţi, Scholz i-a cerut lui Putin să ordone 'retragerea completă' din Ucraina a forţelor ruse, puse în dificultate de o contraofensivă.

UPDATE 21:30 Soldații ruși au furat mopede și biciclete în timp ce fugeau de armata Ucrainei

Primarul orașului Melitopol, din sudul Ucrainei, a declarat că, în regiunea Harkov, soldații ruși au luat orice mijloc de transport pe care au putut pune mâna în timp ce fugeau de militarii ucraineni în timp ce armata recucerea teritorii, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Ivan Fedorov, într-o postare pe Telegram, spune că, atunci când trupele rusești au ajuns la graniță, era o coadă de 20 de kilometri. Fedorov a afirmat anterior că a văzut forțele rusești plecând spre graniță cu o zi înainte.

Sky News nu a putut verifica independent aceste afirmații. Fedorov a declarat miercuri după-amiază: „Ofițerii ruși nu au avut suficient transport pentru evacuare.(...) Soldații au fost nevoiți să fure mopede și biciclete pentru a se salva. Benzinăriile locale au încetat imediat să mai vândă benzină la instrucțiunile comandanților militari. Doar vehiculele speciale ale ocupanților au fost realimentate. Acei colaboratori locali care au reușit să plece spre granița cu Rusia au fost surprinși neplăcut de „surpriză”. Coada la graniță a ajuns la 20 km... La graniță îi aștepta o tabără de corturi filtrantă, fără încălzire. Ofițerii ucraineni i-au reținut instantaneu pe colaboratorii locali datorită unei mari serii de informații de la cetățenii pro-ucraineni”.

„Credem că foarte curând steagul ucrainean va flutura pe piața principală din Melitopol! Ofensiva eroică a forțelor armate continuă! Pe diferite fronturi. În diferite zone ale frontului. În curând vor fi noi surprize pentru ocupanți!”, a spus primarul.

Anterior, Fedorov a afirmat că forțele ruse au părăsit Melitopolul și s-au îndreptat spre Crimeea ocupată, fiind raportate coloane de echipament militar la un punct de control din Chongar, la granița cu peninsula.

UPDATE 18:30 Datoria externă a Ucrainei va fi îngheţată

Guvernele occidentale care au împrumutat Ucraina au încheiat miercuri un memorandum de înţelegere cu privire la suspendarea serviciului datoriei externe, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Grupul, din care fac parte Canada, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie şi SUA, a anunţat încă din luna iulie că va oferi autorităţilor de la Kiev o suspendare coordonată a serviciului datoriei externe până la finele lui 2023, şi posibil pentru încă un an suplimentar.

"Acest memorandum de înţelegere reduce presiunile de lichiditate asupra Ucrainei şi permite Guvernului de la Kiev să majoreze cheltuielile sociale, cu asistenţa medicală şi cheltuielile economice ca răspuns la războiul de agresiune nejustificat, neprovocat şi ilegal declanşat de Rusia", a informat grupul creditorilor oficiali într-un comunicat remis de Ministerul francez al Finanţelor.

De asemenea, grupul creditorilor oficiali occidentali a făcut un apel şi către ceilalţi creditori oficiali să ajungă rapid la un acord cu Ucraina pentru suspendarea serviciului datoriei externe.

Cu un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari în fiecare lună, Ucraina este puternic dependentă de finanţarea oferită de aliaţii occidentali şi instituţiile financiare multilaterale, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

"La fel ca şi sprjinul nostru bugetar pentru Ucraina, cu o valoare totală de 8,5 miliarde de dolari, amânarea serviciului datoriei este o nouă modalitate prin care SUA stau alături de Ucraina în lupta împotriva Rusiei", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat separat.

Grupul creditorilor oficiali occidentali a salutat reformele pe care Ucraina le implementează pentru a răspunde consecinţelor războiului şi de asemenea a salutat acordul la care au ajuns deţinătorii de obligaţiuni ucrainene pentru a amâna plata datoriilor timp de doi ani.

În luna august, creditorii privaţi externi ai Ucrainei s-au declarat în favoarea cererii formulate de autorităţile de la Kiev vizând îngheţarea plăţilor pentru obligaţiuni internaţionale în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari, o măsură care va permite Ucrainei să evite intrarea în incapacitate de plată.

UPDATE 18:00 Ucrainenii anchetează posibile crime de război în teritoriile eliberate

Numărul zonelor pe care anchetatorii le examinează pentru a găsi dovezi ale crimelor de război continuă să crească, pe măsură ce Ucraina recucerește teritoriile ocupate în ultimele luni de ruși. Procurorii au declarat că au găsit șase cadavre cu urme de tortură în satele recent recucerite din regiunea Harkov, scrie Mediafax.

Sky News a relatat luni de la Zaliznyche despre modul în care retragerea Rusiei a permis echipelor de poliție ucrainene să se deplaseze în zonele recent eliberate pentru a investiga un număr mare de suspiciuni de crime de război comise de trupele rusești.

Șeful biroului procurorului din Harkov, Oleksandr Filchakov, a declarat că au fost găsite cadavre și în Hrakove, un sat situat la aproximativ 60 km sud-est de Harkov. El a spus că anchetatorii au auzit, de asemenea, despre locuitori uciși și îngropați de trupele rusești într-un alt oraș recucerit, Balakliia.

Aceasta urmează acuzațiilor de crime de război în orașele și satele din apropierea Kievului, cum ar fi Bucea, care a fost catalogat drept genocid de către președintele Zelenski. „Avem o imagine teribilă a ceea ce au făcut ocupanții... Orașe precum Balakliia, Izyum stau în același rând cu Bucea, Borodyanka, Irpin", a declarat procurorul general Andriy Kostin. Până în prezent, nu există dovezi de atrocități de amploarea celor care au fost constatate la Bucea.

UPDATE 16:20: Cinci civili au fost uciși și alți 16 au fost răniți la Bakhmut, în regiunea Donețk

Cinci civili au fost uciși și alți 16 au fost răniți la Bakhmut, marți, în regiunea Donețk, a declarat miercuri Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

Regiunea Donețk a cunoscut lupte grele în ultima zi, a declarat Pavlo Kyrylenko, în timp ce trupele rusești atacă infrastructura „cu tancuri, mortiere și artilerie”.

Pe lângă victimele din Bakhmut, trupele ruse au rănit 12 persoane în Torețk, una în Avdiivka, una în Kurdiumivka și una în Kodema, a precizat Kyrylenko.

„Fiecare noapte în regiunea Donețk este agitată. Civilii ar trebui să părăsească zona. Aceasta este o chestiune de viață și de moarte”, a scris Kyrylenko pe Telegram.

UPDATE 14.44: Rusia a plătit în secret 300 de milioane de dolari unor partide și politicieni din 24 de țări - SUA

Rusia a dat în secret cel puțin 300 de milioane de dolari partidelor politice, oficialilor și politicienilor din peste 24 de țări din 2014 încoace şi plănuieşte să folosească alte sute de milioane de dolari pentru a exercita influență politică și a influența alegerile interne, potrivit unui raport al Departamentului de Stat din SUA, citat de The New York Times.

Rusia ar fi folosit în realitate mai mulți bani pentru ingerință politică în lume, dar sumele au rămas detectate, se mai arată în documentul Departamentului de Stat din SUA. ''Kremlinul și împuterniciții săi au transferat aceste fonduri într-o încercare de a schimba politica străină în favoarea Moscovei'', se arată în documentul citat.

UPDATE 14.10: Zelenski a făcut o vizită surpriză în Izium

Preşedintele Volodimir Zelenski a efectuat miercuri o vizită surpriză în Izium, oraş recent eliberat după luni de ocupaţie rusească. ''Președintele Ucrainei a mulțumit soldaților pentru eliberarea teritoriilor ucrainene și a ridicat solemn steagul ucrainean deasupra consiliului municipal", a transmis Brigada 25 Separată Aeropurtată Sicheslav.

''Mai devreme, când ne uitam în sus, căutam întotdeauna cerul albastru. Astăzi, când ne uităm în sus, căutăm un singur lucru – steagul Ucrainei. Steagul nostru galben-albastru este deja arborat în Izium. Și așa va fi în fiecare oraș și sat ucrainean. Ne mișcăm într-o singură direcție – înainte și spre victorie'', a postat Zelenski pe Facebook.

UPDATE 13.40: Rusia foloseşte drone iraniene în Ucraina, susţine Londra

Moscova a desfăşurat drone iraniene în războiul său declanşat asupra Ucrainei, în condiţiile în care propriile stocuri de arme se reduc, potrivit unei evaluări făcute de analişti britanici în domeniul informaţiilor, transmite Reuters.

În mod aproape cert, Rusia cumpără arme de la state aflate pe lista celor sancţionate, precum Iran sau Coreea de Nord, în condiţiile în care propriile sale stocuri de arme se epuizează, au subliniat miercuri analişti din cadrul Ministerului Apărării britanic în conferinţa lor de presă zilnică.

Probabil, Moscova a folosit drone iraniene în Ucraina recent, au scris analiştii în raportul lor care survine la o zi după ce Ucraina a susţinut că a doborât o dronă Shahed-136 fără echipaj lângă oraşul Kupiansk din nord-estul ţării, în timpul contraofensivei sale. "Pierderea unei drone Shahed-136 lângă linia frontului sugerează că există posibilitatea reală ca Rusia să încerce să folosească acest sistem pentru a întreprinde mai degrabă lovituri tactice decât lovituri împotriva unor ţinte mai strategice mai în adâncul teritoriului ucrainean", se spune în această analiză.

Potrivit Londrei, drone de luptă similare, cu o rază de acţiune de 2500 de kilometri, au fost folosite în Orientul Mijlociu, de exemplu într-un atac asupra petrolierului Mercer Street, anul trecut.

UPDATE 12.20: Consilier Zelenski: Contraofensiva ucraineană continuă, dar a ''încetinit ușor''

Ucraina continuă să elibereze zone de teritoriu aflate sub ocupația rusă, în est, dar consilierul militar prezidențial Oleksiy Arestovici spune că contraofensiva țării a încetinit. ''Contraofensiva continuă, dar a încetinit ușor, deoarece majoritatea forțelor ucrainene luptă pentru a captura orașul Liman, pentru a ne deschide calea în regiunea Lugansk. Ne vom intensifica loviturile și vom elibera noi teritorii într-un mod diferit'', a declarat pentru CNN.

UPDATE 12.10: Retragerea Rusiei din Ucraina nu va salva Europa de recesiune în această iarnă - analiză CNN

În ultimele zile, Ucraina a lansat o contraofensivă care pare că schimbă ritmul în care se poartă războiul, reușind să recupereze teritorii importante aflate sub ocupația rușilor. Dacă eforturile ucrainenilor se dovedesc eficiente, atunci există posibilitatea ca Vladimir Putin să fie nevoit să își schimbe obiectivele și strategia din acest conflict, notează CNN.

În aceste condiții, subliniază experții citați, chiar dacă trupele rusești sunt împinse sau se retrag după graniță și sunt reluate exporturile de, șansele ca țările europene să evite o recesiune economică sunt scăzute.

"Nu cred că este probabil ca dintr-o dată Ucraina să împingă înapoi forțele rusești, războiul să se termine, fluxurile de gaze rusești către Europa să se reia și prețurile să scadă", a declarat Neil Shearing, economist șef al grupului al Capital Economics. "Asta nu se va întâmpla."

UPDATE 11.55: Kremlinul a recunoscut în premieră înfrângerea din Harkov

Kremlinul și-a recunoscut înfrângerea din regiunea Harkov, fiind pentru prima dată de la declanșarea războiului din Ucraina când admite un eșec. Kremlinul încearcă să arunce vina eșecului pe consilierii militari, departe de Vladimir Putin, sunt de părere experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War).

Experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susţin în analiza de miercuri că Kremlinul a recunoscut înfrângerea din Harkov. Este pentru prima dată când Moscova admite în mod deschis o înfrângere de la începutul invaziei din februarie 2022, relatează analiştii care sunt de părere că sursele de la Kremlinul încearcă acum să-l scoată curat pe Putin de orice responsabilitate pentru eşecul prin care Rusia a pierdut întreg Harkovul

UPDATE 11.05: Ursula von der Leyen: Dacă găsim solidaritatea necesară, Putin va eşua

Dacă găsim solidaritatea necesară Putin va eşua, iar Ucraina şi Europa vor izbândi, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, miercuri, în cadrul discursului ei privind starea Uniunii Europene susţinut în plenul PE reunit la Strasbourg.

"Acest Parlament nu a dezbătut niciodată starea Uniunii în stare de război pe teritoriul european. Ne amintim acea dimineaţă fatidică de 24 februarie când europenii s-au trezit în război. După acea zi, un întreg continent s-a ridicat în solidaritate. Străzile noastre s-au umplut de steaguri europene, şcolile noastre s-au umplut de copii ucraineni", a spus şefa executivului UE în discursul său.

UPDATE 10.20: Putin a respins un acord de pace cu Ucraina la câteva zile de la începerea războiului - Reuters

Dmitri Kozak, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, i-ar fi comunicat liderului de la Kremlin că a reușit să semneze un acord provizoriu cu partea ucraineană înainte de începerea războiului. În această înțelegere era inclusă și garanția că Ucraina nu se va alătura NATO. Cu toate acestea, jurnaliștii de la Reuters transmit că președintele rus ar fi respins această înțelegere, alegând să-și continue planurile legate de invazie.

Kozak, i-a spus lui Putin că el crede că acordul pe care l-a încheiat a eliminat necesitatea ca Rusia să demareze o ocupație pe scară largă a Ucrainei, potrivit surselor citate. Recomandarea lui ar fi fost în acel moment a fost acea ca președintele să adopte înțelegerea.

UPDATE 09.43: Ucrainenii susţin că au eliberat 8.000 de km pătrați de teritoriu

Președintele Zelenski a afirmat că Ucraina a recucerit aproximativ 8.000 de kilometri pătrați, aparent toți în regiunea nord-estică Harkov. Ieri, şeful statului afirmase că este vorba despre 6.000 de kilometri pătraţi recuceriţi de la ruşi. 

UPDATE 09.24: Ucraina a prezentat propuneri pentru securitatea sa post-conflict

Guvernul de la Kiev a prezentat marţi garanţiile de securitate pe care le consideră necesare pentru Ucraina odată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat, relatează DPA. Planul, care a fost prezentat de Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean, şi de Anders Fogh Rasmussen, fost secretar general al NATO, include echipamentul şi pregătirea solicitate de către armata ucraineană de la aliaţii occidentali pentru ca Ucraina să se asigure că îşi poate apăra suveranitatea în viitor.

Printre altele, planul propune ca mai multe state europene şi SUA, Canada, Australia şi Turcia să garanteze securitatea Ucrainei şi ca această ţară să-şi continue eforturile în vederea aderării sale la Alianţa Nord-Atlantică.

Deşi la începutul invaziei ruse Ucraina afirma că, în schimbul unei încetări a focului, este pregătită să nu pună în aplicare mandatul constituţional de aderare la NATO, în prezent Kievul declară că este interesat exclusiv de un statut de membru cu drepturi depline al Alianţei, mai degrabă decât de garanţii de securitate evazive.

Totuşi, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, care a devenit unul dintre cei mai vocali politicieni pro-război din Rusia, a avertizat că propunerile Kievului vor conduce la un ''Al Treilea Război Mondial''. Medvedev a scris pe aplicaţia Telegram că aderarea la NATO ar obliga alte state membre să vină în apărarea Ucrainei, adăugând că, dacă NATO speră să slăbească Rusia în acest fel atunci, Alianţa va vedea ''Pământul ars şi cimentul topit''.

UPDATE 09.05: Biden: Ucraina a făcut progrese, dar este dificil de prezis dacă va întoarce soarta războiului

Ultimele progrese înregistrate de Ucraina pe fronturile de sud şi est au dat speranţă campaniei de recuperare a teritoriilor ocupate de ruşi. Totuşi, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, este rezervat în privinţa obiectivului propus de ucraineni.

Biden vede posibilitatea atingerii obiectivului prin respectarea unui plan riguros pe termen lung. ''Este greu de precizat dacă Ucraina este într-un punct de cotitură în cadrul războiului. Este clar că ucrainenii au făcut progrese semnificative. Dar cred că este cale lungă până când vor reuşi ce şi-au propus'', a declarat preşedintele american Joe Biden.

UPDATE 08.21: Războiul din Ucraina: În zonele eliberate apar relatări despre torturile la care au recurs rușii

În nord-estul Ucrainei, o contraofensivă a permis forțelor armate să recucerească porțiuni de teritoriu și să alunge trupele rusești. Dar în zonele recent eliberate, ușurarea și durerea se împletesc - pe măsură ce apar relatări despre torturi și crime în timpul lunilor lungi de ocupație rusă.

Artem, care locuiește în orașul Balakliya din regiunea Kharkiv, a declarat pentru BBC că a fost reținut de ruși timp de peste 40 de zile și a fost electrocutat. Balakliya a fost eliberată pe 8 septembrie, după ce a fost ocupată mai mult de șase luni. Epicentrul brutalității a fost secția de poliție din oraș, pe care forțele ruse au folosit-o ca sediu. Artem a spus că putea auzi țipete de durere și teroare venind din alte celule.

Ocupanții s-au asigurat că strigătele puteau fi auzite, a spus el, închizând sistemul de ventilație zgomotos al clădirii. "L-au oprit pentru ca toată lumea să poată auzi cum țipă oamenii atunci când sunt electrocutați", ne-a spus el. "Au făcut acest lucru cu unii dintre deținuți o dată la două zile... Au făcut acest lucru chiar și femeilor".

I-au făcut-o și lui Artem, deși în cazul lui doar o singură dată. "M-au pus să țin în mână două fire", a spus el. "Era un generator electric. Cu cât mergea mai repede, cu atât mai mare era tensiunea. Mi-au spus: 'dacă îi dai drumul, ești terminat'. Apoi au început să pună întrebări. Au spus că mint, iar ei au început să îl învârtă și mai mult, iar tensiunea a crescut".

Artem ne-a spus că a fost reținut pentru că rușii au găsit o fotografie a fratelui său, un soldat, în uniformă. Un alt bărbat din Balakliya a fost reținut timp de 25 de zile pentru că avea steagul ucrainean, a spus Artem.

O directoare de școală pe nume Tatiana spune că a fost reținută în secția de poliție timp de trei zile și că a auzit, de asemenea, țipete din alte celule.

Ofițerii de poliție ucraineni spun că până la opt bărbați au fost ținuți în celule pentru două persoane. Aceștia spun că localnicilor le era frică chiar și să treacă prin stație când rușii erau la conducere, în caz că ar fi fost prinși de soldații ruși.

În centrul orașului Balakliya, unde steagul ucrainean flutură din nou, mulțimea s-a adunat în jurul unui camion mic care transporta provizii. Mulți dintre cei care stăteau la coadă erau în vârstă și păreau epuizați, dar au existat și întâlniri fericite. La capătul unei străduțe singuratice, unele dintre victime zac îngropate în grabă de către vecinii lor. O cruce rudimentară din lemn marca mormântul improvizat al unui șofer de taxi pe nume Petro Shepel. Pasagerul său - a cărui identitate este încă necunoscută - zace lângă el.

Mirosul morții a umplut aerul în timp ce poliția le-a exhumat rămășițele și le-a băgat în saci mortuari. Autoritățile spun că cei doi bărbați au fost împușcați în apropierea unui punct de control rusesc în ultima zi a ocupației. Mama lui Petro, Valentyna, a privit la exhumarea cadavrelor și a răbufnit împotriva rușilor care i-au ucis singurul fiu. "Vreau să-l întreb pe Putin, de ce l-a împușcat și l-a ucis pe fiul meu?", a strigat ea. "Pentru ce? Cine i-a cerut să vină aici cu astfel de arme amenințătoare? Nu numai că ne-a ucis copiii, dar ne-a ucis și pe noi, mamele lor. În aceste zile sunt o femeie moartă. Și vreau să mă adresez tuturor mamelor din lume: răzvrătiți-vă împotriva acestui asasin."

UPDATE 08.00: Cancelarul german Olaf Scholz și președintele rus Vladimir Putin au vorbit la telefon despre Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut lui Vladimir Putin, în cadrul convorbirii telefonice, să găsească o soluție diplomatică pentru conflictul din Ucraina, bazată pe o încetare a focului și pe retragerea completă a trupelor rusești cât mai curând posibil, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

În cadrul convorbirii telefonice care a durat 90 de minute, Scholz a subliniat necesitatea de a asigura siguranța centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și a făcut apel la Putin să continue să implementeze pe'' deplin acordul privind cerealele susținut de ONU, a adăugat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit.

''Cancelarul federal a subliniat că orice noi pași de anexare a Rusiei nu vor rămâne fără răspuns și nu vor fi recunoscuți în nicio circumstanță'', a declarat Hebestreit în comunicat, adăugând că Scholz și Putin au convenit să rămână în contact.

UPDATE 07.25: Washingtonul observă o "schimbare de dinamică", promite noi ajutoare militare

Statele Unite constată "o schimbare de dinamică din partea forţelor armate ucrainene", angajate într-o contraofensivă fulgerătoare, şi vor anunţa un nou ajutor militar "în zilele următoare", a făcut cunoscut marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe. "Îl las pe preşedintele Zelenski (...) să decidă dacă are impresia că a ajuns la un punct de cotitură pe plan militar, dar clar, cel puţin în Donbas, există o dinamică", a mai spus John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

"Vom continua să-l sprijinim", a spus el, adăugând: "Suntem în strâns contact cu ucrainenii, vorbim cu ei în fiecare zi". Avertizând în acelaşi timp: "Este război, iar războiul este imprevizibil". "O mare parte din echipamentele pe care le-am livrat în ultimele săptămâni şi luni s-au dovedit importante şi eficient în capacitatea ucrainenilor de a trece la ofensivă", a adăugat John Kirby.

"Veţi vedea o altă componentă de asistenţă militară în următoarele zile", a promis el. Ucraina a raportat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi a restabilit într-o lună controlul asupra unei suprafeţe de şapte ori mai mare decât capitala Kiev. 

07.00: Ambasadorul Ucrainei în SUA: Contraofensiva este un punct de cotitură major în război

Ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, a declarat ieri că contraofensiva împotriva ruşilor arată că forţele ucrainene au luat avânt, transmite CNN. "Este a 202-a zi de război, iar această contraofensivă, care ne-a permis deja să eliberăm mai mult de 3.500 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean şi, mai important, aproape 300 de sate şi diferite aşezări, precum şi pe oamenii noştri de acolo, este unul dintre punctele de cotitură majore", a declarat Markova pentru Wolf Blitzer de la CNN. 

 Ea a adăugat că forţele ucrainene se confruntă în continuare cu dificultăţi în război. "Lupta pe care o duc ruşii, bineînţeles când nu fug, este destul de mare. Şi mai ales fac atacuri foarte laşe asupra infrastructurii noastre şi pur şi simplu continuă să tragă în clădirile civile, în locuri, peste tot. Dar este un mare impuls atunci când arătăm că putem câştiga", a adăugat ea.  

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi seară, că în regiuni de pe o suprafaţă de peste 4.000 de kilometri pătraţi au fost finalizate măsurile de stabilizare după reluarea controlului de către forţele Ucrainei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 203 LIVE TEXT. Zelenski a ridicat steagul ucrainean în oraşul eliberat Izium: "Ne mişcăm într-o singură direcţie - înainte şi spre victorie"