Război Rusia - Ucraina, ziua 242. Rușii, "îngrijorați" că ucrainenii ar putea detona o "bombă murdară". În Kiev se dă curent cu porția
Război Rusia - Ucraina, ziua 242. Un milion şi jumătate de familii ucrainene au rămas, ieri, în întuneric după un nou val de atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice. Au fost afectate şi regiuni din vestul Ucrainei, departe de linia frontului. Primăria din Kiev a avertizat că locuitorii capitalei ar putea fi lipsiţi de curent electric şi căldură "mai multe zile sau chiar săptămâni". În acest timp, ruşii îndeamnă, şi mai insistent, populaţia civilă din Herson să se retragă pe malul estic al Niprului.
De Redactia Observator la 23.10.2022, 21:52- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
UPDATE 21:50. Macron spune că pacea este posibilă atunci când ucrainenii "o vor decide"
"O pace este posibilă" în Ucraina atunci când ucrainenii "o vor decide", a declarat duminică preşedintele francez Emmanuel Macron în deschiderea unui summit pentru pace la Roma, relatează France Presse.
"Să nu lăsăm ca pacea să fie astăzi capturată cumva de puterea rusă. O pace este posibilă, cea pe care o vor decide ei (ucrainenii) când ei o vor decide", a adăugat el în cursul unui discurs în deschiderea acestui summit organizat de comunitatea Sant'Egidio.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 241. Rușii au început retragerea din Herson. Peste 1.5 milioane de ucraineni în...
- Rușii și ucrainenii se pregătesc de bătălia pentru Herson. Transfer uriaș de trupe pe malul estic al Niprului
- Nepotul lui John F. Kennedy povesteşte că s-a înrolat în secret pentru a lupta în Ucraina: "Eram dispus să mor...
Macron a justificat de asemenea sprijinul occidental acordat Kievului, "ca la un moment dat poporul ucrainean să poată alege pacea în termenii pe care el o va decide".
UPDATE 20:00. Kievul se teme de un posibil atac "sub steag fals"
Kievul a exprimat duminică temeri cu privire la un posibil atac "sub steag fals" din partea Rusiei după ce ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat în convorbiri telefonice purtate în aceeaşi zi cu omologii săi din Franţa, Turcia şi Marea Britanie că Ucraina ar pregăti un atac cu "bombă murdară" pe teritoriul propriu pentru a da vina pe Rusia, iar Moscova acuză de regulă partea adversă când intenţionează să întreprindă vreo acţiune reprobabilă, potrivit agenţiei de presă Unian, transmite Agerpres.
UPDATE 17:30. Întreruperi programate ale furnizării de energie în Kiev
Operatorul rețelei energetice din Kiev a anunțat o serie de întreruperi de energie electrică, în urma loviturilor rusești de sâmbătă asupra unor instalații energetice. Potrivit The Guardian, peste un milion de gospodării au rămas fără electricitate în urma loviturilor asupra unor instalații energetice din Ucraina.
Într-o declarație publicată pe site-ul său, compania energetică a anunțat că operatorul național de energie, Ukrenegro, a introdus întreruperile în capitală pentru a „evita accidentele”.
Penele de curent au început în jurul orei locale 11.00, iar gospodăriile din Kiev au fost împărțite în trei grupuri care vor fi „deconectate pentru o anumită perioadă de timp”, a precizat compania. Acesta a adăugat că întreruperile de curent ar trebui să dureze „nu mai mult de patru ore”, dar că acestea ar putea fi mai lungi.
Președintele Zelenski a făcut apel la oamenii din întreaga țară să fie atenți la consumul de energie și să limiteze utilizarea aparatelor care necesită multă energie.
UPDATE 15:55. Rușii le-au spus francezilor despre o presupusă "bombă murdară" a ucrainenilor
Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a discutat duminică la telefon cu omologul său francez Sebastien Lecornu despre situaţia din Ucraina, situaţie care "are o tendinţă spre o escaladare necontrolată", informează AFP şi Reuters.
Serghei Şoigu "i-a împărtăşit omologului său francez îngrijorările sale legate de eventualele provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o 'bombă murdară'", însă fără a oferi dovezi în susţinerea afirmaţiilor că Ucraina ar putea folosi o astfel de armă.
Cei doi miniştri "au discutat despre situaţia din Ucraina, care se deteriorează rapid", a informat Ministerul Apărării rus într-un comunicat. "Există în continuare o tendinţă către o escaladare necontrolată", adaugă comunicatul, potrivit Agerpres.
Aşa-zisa "bombă murdară" combină explozivi tradiţionali cu materialele radioactive şi are, prin urmare, un efect dublu: provoacă o explozie şi contaminează radioactiv zona.
UPDATE 14:40 Avion de vânătoare rus, prăbuşit peste o casă în Siberia
Potrivit serviciilor de urgenţă citate de agenţiile de presă ruse, este vorba de un avion de vânătoare Su-30, care s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament, în Irkutsk, Siberia.
UPDATE 14:20 Întreruperi controlate de energie electrică la Kiev, după lovituri ucrainene
Operatorul reţelei de electricitate a Ucrainei, Ukrenergo, a operat duminică întreruperi controlate de curent la Kiev, pentru a "stabiliza" furnizarea de energie electrică, după lovituri ruse repetate asupra infrastructurilor energetice ale ţării.
"Pe 23 octombrie, întreruperi de stabilizare au avut loc la Kiev, pentru a evita accidente", a explicat furnizorul privat de electricitate ucrainean DTEK, precizând că întreruperile de curent, care vizează alternativ diferite cartiere ale capitalei ucrainene, nu ar trebui să dureze mai mult de patru ore.
Vinerea trecută, Ukrenergo a anunţat că va impune restricţii şi opriri ''controlate şi temporare'' ale furnizării energiei electrice în principalele regiuni ale ţării, inclusiv la Kiev, în urma bombardamentelor continue ale Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene.
UPDATE 14:10 Două linii de apărare, construite într-o regiune rusă la frontiera cu Ucraina
Două linii de apărare au fost construite în regiunea rusă Kursk, la frontiera cu Ucraina, pentru a face faţă unor "eventuale atacuri ale forţelor ucrainene", a anunţat duminică guvernatorul regiunii, Roman Starovoit.
"Săptămâna aceasta, lucrările de construcţie la două linii de apărare întărite în regiunea Kursk au fost încheiate", a scris Starovoit pe Telegram, precizând că o a treia linie de apărare ar urma să fie construită până pe 5 noiembrie. "Suntem gata să facem faţă oricărui atac asupra teritoriului nostru".
La rândul său, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, situată şi ea la frontiera cu Ucraina, a anunţat sâmbătă începerea construirii unei linii de apărare în regiunea sa.
"În regiunea Belgorod s-a început construcţia unor fortificaţii defensive", a anunţat Viaceslav Gladkov pe Telegram, postând fotografii cu mai multe blocuri de beton în formă de piramidă instalate la marginea unui sat.
UPDATE 13:40 Olena Zelenska s-a întâlnit cu refugiaţi ucraineni în Germania
Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu refugiaţi din Ucraina în oraşul german Kelsterbach.
“Evacuarea, fuga de război este mereu o provocare. Evacuarea având un handicap este o provocare şi mai mare. Însă ei au reuşit. 120 de cetăţeni ucraineni au găsit adăpost la un hotel din oraşul german Kelsterbach. Majoritatea familiilor au un copil sau un adult cu handicap”, a notat Zelenska pe Facebook
UPDATE 12:30 Pierderile suferite de ruși în ultimele 24 de ore
Rusia a pierdut încă 400 de soldați, în ultimele 24 de ore, estimează armata ucraieană. Pagubele suferite de forțele Kremlinului includ și: 5 tancuri, 18 blindate de luptă, 14 piese de artilerie, 1 lansator multiplu de rachete, 2 elicoptere, 20 de drone și 18 diferite vehicule, plus 21 de rachete de croazieră doborâte.
UPDATE 10:30 Ucrainenii au doborât 16 drone kamikaze
Forțele aeriene ucrainene au raportat că au distrus 16 drone kamikaze, în noaptea de sâmbătă spre duminică: 14 drone kamikaze „Shahed-136" de fabricație iraniană au fost doborâte în regiunea Nikolaev, iar alte două drone au fost distruse în regiunile de est și de nord ale Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.
UPDATE 10:00 Spania trimite avioane de luptă în România
Spania va trimite "lunile următoare" mai multe avioane de vânătoare în Bulgaria şi România pentru a-şi întări prezenţa militară pe flancul de est al NATO şi a participa astfel la strategia de descurajare a aliaţilor în faţa invaziei ruse din Ucraina, scrie Agerpres.
UPDATE 08:40 Un fost proprietar al unui prestigios constructor ucrainean de motoare de aeronave, reținut pentru trădare
Un fost proprietar al unui prestigios constructor de motoare de aeronave din centrul Ucrainei a fost reţinut pentru acuzaţii de trădare, a informat sâmbătă presa ucraineană, citând surse de securitate, scrie Reuters.
Mai multe instituţii de presă din Ucraina au declarat că Viaceslav Boguslaev, „şeful onorific” al companiei Motor Sich din Zaporojie, a fost reţinut şi a fost dus la Kiev într-un convoi.
Conform acestora, Boguslaev, un fost membru al parlamentului, a fost suspectat că a colaborat şi a ajutat forţele ruse care ocupă părţi din patru regiuni ucrainene, inclusiv regiunea Zaporojie.
UPDATE 08:00 Avertismentul Iranului, după ce statele europene au cerut o anchetă cu privire la dronele furnizate Rusiei
Iranul a avertizat sâmbătă împotriva oricărei abordări provocatoare după un apel al ţărilor europene pentru o anchetă a ONU cu privire la dronele iraniene furnizate Rusiei, potrivit Occidentului, şi care sunt folosite în războiul împotriva Ucrainei, informează AFP.
Ministerul iranian de externe a negat din nou, într-un comunicat de presă, că Teheranul ar fi furnizat arme Moscovei, acuzând în acelaşi timp Occidentul că încearcă să pună presiune asupra Iranului.
Franţa, Regatul Unit şi Germania au cerut vineri, într-o scrisoare adresată ONU, o anchetă imparţială asupra dronelor iraniene livrate Rusiei "prin încălcarea rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate". Această rezoluţie a fost adoptată în 2015 pentru a încadra acordul nuclear civil iranian şi prevedea la momentul respectiv ridicarea treptată a sancţiunilor economice împotriva Iranului.
Uniunea Europeană şi Regatul Unit au anunţat joi noi sancţiuni împotriva Iranului. Acestea vizează trei generali şi o companie de armament,"responsabili pentru furnizarea de drone kamikaze Rusiei" pentru a fi folosite în Ucraina.
"Iranul consideră că abordările provocatoare ale UE şi Regatului Unit fac parte dintr-un scenariu politic ţintit", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Nasser Kanani, citat într-un comunicat.
Acesta a "condamnat ferm" măsurile "distructive" ale UE şi ale Marii Britanii, adăugând că Iranul "îşi rezervă dreptul de a răspunde oricărei acţiuni iresponsabile şi nu va ezita să îşi apere interesele".
UPDATE 07:30 Jafuri numeroase în Herson în timp evacuării rușilor, acuză armata rusă
Reprezentanții armatei ucrainene susțin că numărul jafurilor a crescut în Herson, în timp ce Rusia ordonă evacuări și își retrage trupele. Armata ucraineană a primit informații despre tot mai multe jafuri în orașul Herson, controlat de Rusia, au anunțat sâmbătă reprezentanții armatei.
„Numărul de cazuri de jafuri și acțiuni ilegale în Herson a crescut. Ocupanții confiscă mașini de la populația locală și încearcă să părăsească orașul folosind trecerea cu feribotul de lângă podul Antonivskyi", a afirmat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.
Anterior, administrația susținută de Rusia le-a spus civililor să plece pe malul estic al râului Dnipro. Armata ucraineană susține că forțele rusești sunt în retragere. Ofițeri și personal medical au fost evacuați și din Beryslav, la est de orașul Herson, a precizat armata ucraineană.
UPDATE 07:00 G7 condamnă răpirea de către Rusia a conducerii centralei nucleare Zaporojie
Grupul celor Şapte (G7) naţiuni industrializate a condamnat sâmbătă răpirea de către Rusia a conducerii centralei nucleare Zaporojie şi a cerut revenirea imediată a controlului deplin al centralei Ucrainei, informează Reuters.
"Condamnăm răpirile repetate de către Rusia a conducerii şi a personalului ZNPP (centrala nucleară Zaporijie) ale Ucrainei ", au afirmat directorii generali pentru neproliferare din statele membre G7 într-o declaraţie comună.
"Îndemnăm Rusia să redea imediat controlul deplin al ZNPP proprietarului său suveran de drept, Ucraina", se arată în comunicat.
Zelenski: Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că se lucrează pentru eliminarea efectelor atacurilor ruşilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina, el precizând că în unele zone s-a reluat alimentarea. Zelenski a subliniat că “aceaastă teroare” nu încetineşte acţiunile armatei Ucrainei şi că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul.
“Continuăm să eliminăm urmările atacurilor teroriste de astăzi asupra infrastructurii noastre. Geografia acestui atac masiv este foarte largă: Volin, Odesa, regiunea Hmelniţki, regiunea Kirovohrad, regiuneaa Dnipropetrovsk, regiunea Rivne, regiunea Mikolaiv, regiunea Zaporojie şi alte locuri.
Principala ţintă a teroriştilor este energia. Drept urmare, vă rog să fiţi şi mai atenţi decât înainte în ceea ce priveşte nevoia de consum în mod conştient de electricitate. Stabilitate industriei energiei statului nostru se bazează pe fiecare oraş şi fiecare district al Ucrainei. Vă rog să limitaţi folosirea dispozitivelor electrice care consumă mult curent. Şi în special în orele de vârf, dimineaţa şi seara”.