Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 241. Rușii au început retragerea din Herson. Peste 1.5 milioane de ucraineni în beznă, după ultimele bombardamente
Război Rusia - Ucraina, ziua 241. Sâmbătă au avut loc noi atacuri rusești în Nikopol, Odessa, Kirovohrad și Lutsk. Au fost lovite zeci de clădiri și instalații energetice critice. Între timp, în Lugansk, mercenarii Wagner construiesc linii de apărare împotriva tancurilor ucrainene. Iar în Marea Neagră, Rusia și-a mărit prezența navală cu ambarcațiuni echipate cu rachete Kalibr.
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
UPDATE 20:22. 18 rachete de croazieră au fost doborâte în ultimele ore, susțin ucrainenii
Armata ucraineană anunță că sâmbătă a doborât 18 rachete de croazieră în timpul atacurilor rusești asupra infrastructurii, potrivit CNN.
Armata ucraineană susține că sâmbătă a distrus 18 rachete de croazieră în timpul atacuri rusești asupra infrastructurii energetice din întreaga țară.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 240. UE, în colaborare cu cancelarul Germaniei, va organiza o conferință pentru...
- Ce s-ar întâmpla dacă rușii ar arunca în aer barajul Kahovka, cu 18 milioane de metri cubi de apă. Ar fi un...
- Propaganda rusă susţine că Ucraina vrea să detoneze o bombă termonucleară în Nikolaiev şi să dea vina pe...
Potrivit Forțelor aeriene „rachetele de croazieră inamice au fost distruse de aviație, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc".
„În plus, rușii au atacat de pe navele din Marea Neagră cu rachete de croazieră Kalibr. În total, 16 lansări", au anunțat, pe internet, reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
De asemenea, mai multe rachete care se îndreptau spre Kiev au fost doborâte sâmbătă de forțele de apărare aeriană, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, potrivit Mediafax.
Ucraina s-a confruntat cu un asalt de amploare asupra infrastructurii critice și a surselor de energie electrică începând cu 10 octombrie.
UPDATE 17:25. Peste 1,5 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică, după atacurile aeriene ale rușilor
Peste 1,5 milioane de clienți din Ucraina au rămas fără curent electric în urma unui nou val de atacuri rusești, a declarat sâmbătă șeful adjunct al biroului președintelui ucrainean. Reparațiile au început imediat, a anunțat Kyrylo Timoșenko, pe Telegram.
Noua serie de atacuri a afectat sâmbătă infrastructura din centrul și vestul Ucrainei, potrivit oficialilor din diferite regiuni. Sirenele au fost activate în aproape toată țara, potrivit Ministerului pentru Transformare Digitală, transmite news.ro.
UPDATE 16:40. Se dau lupte grele în zona Herson
Lupte grele se dau sâmbătă în regiunea ucraineană Herson unde armata din Ucraina încearcă să treacă peste liniile de control ale rușilor.
Potrivit rușilor, atacurile ucrainenilor au fost respinse.
„Toate atacurile au fost respinse, inamicul a fost împins înapoi pe poziţiile lor iniţiale", a declarat Ministerul Apărării, adăugând că ofensiva ucraineană a fost lansată spre aşezările Piatykhatky, Suhanove, Sablukivka şi Bezvodne, pe partea de vest a râului Dnipro, conform agenţiei Reuters.
În comunicatul ministerului se precizează că forţele ruse au respins, de asemenea, atacurile din regiunile estice Luhansk şi Doneţk.
Rusia se află sub presiune în Herson, în timp ce se pregăteşte pentru un impuls ucrainean de a recuceri regiunea.
UPDATE 14:40 Nepotul lui John F. Kennedy povesteşte că s-a înrolat în secret pentru a lupta în Ucraina
Conor Kennedy, băiatul fostului senator și procuror general al SUA Robert F. Kennedy şi nepotul lui John F. Kennedy, a dezvăluit pe Instagram că s-a înrolat în secret pentru a lupta în armata ucraineană. Potrivit postării lui Kennedy, el este acum acasă după ce s-a luptat în Legiunea Internațională a Ucrainei.
UPDATE 13:00 A început retragerea rușilor din Herson
Rușii au început retragerea din vestul Hersonului, transmite Institutul pentru Studiul Războiului. Forțele Kremlinului intenționează să desfășoare această acțiune și în următoarele săptămâni, dar ar putea întâmpina obstacole dacă ucrainenii lansează o contraofensivă.
UPDATE 12:00 Noi atacuri asupra instalațiilor energetice din Ucraina
Infrastructura critică din Ucraina a fost din nou lovită sâmbătă, în mai multe regiuni fiind raportate lovituri asupra unor instalații energetice, informează Reuters. Au fost lovite, potrivit oficialilor locali, facilități energetice din regiunile Odessa, Kirovohrad și Lutsk.
„Un alt atac cu rachete din partea teroriștilor care luptă împotriva infrastructurii civile și a oamenilor”, a scris șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, pe Telegram.
UPDATE 11:00 UK: Forţele ruse continuă să consolideze punctele de trecere peste Nipru
Forţele ruse continuă să consolideze punctele de trecere peste râul Nipru şi au terminat de construit un pod cu barje lângă podul Antonovski avariat din Herson, în sudul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării din Marea Britanie, citat de The Guardian.
Deşi utilizarea podurilor a fost aproape sigur inclusă în planificarea operaţiunilor din epoca sovietică pentru operaţiunile din Europa, este probabil că aceasta este prima dată când armata rusă are nevoie să folosească acest tip de pod timp de decenii.
Ministerul a spus că folosirea barjelor civile a oferit Rusiei probabil „materiale suplimentare şi beneficii logistice” după ce a pierdut cantităţi semnificative de echipamente militare şi personal de inginerie în timpul războiului cu Ucraina.
În cazul în care podul este avariat, este aproape sigur că Rusia va încerca să repare sau să înlocuiască rapid secţiunile avariate, deoarece forţele şi punctele lor de trecere peste râul Nipru sunt supuse unei presiuni crescânde în Herson.
UPDATE 10:50 Mercenarii Wagner construiesc linii de fortificații anti-tanc
Soldații ruși construiesc în orașul Hirske din Luhansk o linie de apărare cu o lungime de aproape 2 kilometri, formată din tranșee anti-tanc și structuri piramidale din beton, potrivit unor noi imagini din satelit de la Maxar Technologies.
UPDATE 10:30 Japonia: Utilizarea de către Rusia a armei nucleare ar fi ''un act de ostilitate împotriva umanităţii''
Intimidarea rusească privind "utilizarea armei nucleare este o ameninţare gravă pentru pacea şi securitatea comunităţii internaţionale şi este absolut inacceptabilă", a declarat liderul singurei ţări lovite vreodată de bomba atomică.
În mai 2023, Fumio Kishida ar urma să-i primească pe liderii statelor G7 la Hiroshima, lovită de o bombă nucleară americană pe 6 august 1945 care a provocat moartea a 140.000 de persoane. Oraşul nipon Nagasaki a fost de asemenea lovit, trei zile mai târziu.
UPDATE 09:30 Bombardamente rusești în Nikopol
20 de clădiri și mai multe conducte de gaz au fost lovite, în timpul nopții, în urma unor noi bombardamente rusești, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko. Aproape 1.000 de familii au rămas fără electricitate în urma atacurilor, potrivit Kyiv Independent.
UPDATE 09:00 Rusia crește numărul de nave în Marea Neagră
Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că Rusia și-a mărit numărul de nave din Marea Neagră. Printre noile ambarcațiuni se numără trei portavioane de rachete sol-aer echipate cu 24 de rachete Kalibr.
UPDATE 07:30 Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU: Moscova încă aşteaptă o listă cu victimele operaţiunii cu steag fals pe care Ucraina a desfăşurat-o la Bucha
Moscova încă aşteaptă o listă cu victimele operaţiunii cu steag fals pe care Ucraina a desfăşurat-o la Bucea, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, la o reuniune a Consiliului de Securitate ONU privind Ucraina, relatează TASS.
„Aş dori să reiterez că, în ciuda tuturor eforturilor, încă nu am primit o listă cu victimele operaţiunii cu steag fals pe care Ucraina a desfăşurat-o la Bucea în aprilie. Aceasta confirmă încă o dată că autorităţile de la Kiev nu au nimic de spus pentru a-şi dovedi acuzaţiile şi alegaţiile”, a menţionat el.
Nebenzia a mai subliniat că ţările occidentale „încearcă să pretindă că nu este nevoie să se dovedească nimic şi că oricare dintre acuzaţiile regimului de la Kiev pot fi luate ca atare”.
„Preferaţi să acoperiţi regimul criminal al naţionaliştilor, radicalilor şi naziştilor pur şi simplu, ajutându-i să organizeze provocări şi promovând minciuni despre Rusia şi acţiunile trupelor ruse”, a subliniat Nebenzia.
UPDATE 07:20 Peste 6.000 de civili au fost ucişi în război
Peste 6.000 de civili au fost ucişi de când Rusia a invadat Ucraina, iar numărul este, cel mai probabil, mult mai mare decât poate fi calculat acum, afirmă autoritatea Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, potrivit CNN.
”Până în 18 octombrie, Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului a înregistrat 15.956 de victime civile: 6.322 ucise şi 9.634 rănite începând din 24 februarie”, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general pentru politică şi consolidarea păcii, la reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate al ONU. ”Cel puţin 397 de copii au fost ucişi în război”. Totodată, ONU este îngrijorată de distrugerea infrastructurii energetice critice, a spus DiCarlo.
UPDATE 07:10 Zelenski: Încercările Rusiei de a exacerba criza alimentară sunt, de asemenea, o agresiune împotriva oricărei persoane de pe pământ
Încercările Rusiei de a exacerba criza alimentară sunt, de asemenea, o agresiune împotriva oricărei persoane de pe pământ, afirmă preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, acuzând Rusia că Rusia împiedică deplasarea livrarea produselor alimentare ucrainene, riscând astfel să provoace tensiuni politice şi sociale în mai multe state.
”Situaţia în ceea ce priveşte Iniţiativa pentru Exportul Cerealelor devine din ce în ce mai tensionată în aceste săptămâni. Inamicul face totul pentru a încetini exporturile noastre de alimente. Cred că, prin aceste acţiuni, Rusia provoacă în mod deliberat criza alimentară, astfel încât aceasta să devină la fel de acută cum a fost în prima jumătate a acestui an. Astăzi, peste 150 de nave sunt la coadă pentru a îndeplini obligaţiile contractuale în ceea ce priveşte furnizarea produselor noastre agricole. Aceasta este o coadă artificială. A apărut doar pentru că Rusia amână în mod deliberat trecerea navelor”, a afirmat Zelenski.
UPDATE 07:00 SUA nu văd semne că Rusia ar fi interesată să pună capăt războiului
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia în relaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate să se angajeze în discuţii semnificative, informează Reuters.
"Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomaţie semnificativă, preşedintele Putin continuă să împingă în direcţia opusă", a declarat Blinken la o conferinţă de presă cu omologul său francez, Catherine Colonna.
"Luăm în considerare şi vom lua în considerare toate mijloacele de a avansa diplomaţia dacă vedem o deschidere pentru a o promova prin orice mijloace, bineînţeles că vom lua mereu în considerare acest lucru", a spus el. În schimb, a adăugat el, Moscova " îşi dublează şi triplează" agresiunea.
Atacurile aeriene ruseşti au lovit cel puţin jumătate din centralele de termoficare din Ucraina
Atacurile aeriene ruseşti au lovit cel puţin jumătate din capacitatea de generare de energie termică a Ucrainei, provocând daune de miliarde de dolari, începând cu 10 octombrie, deşi nu toate acele unităţi de energie au încetat complet să funcţioneze, a declarat vineri ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, într-un interviu pentru Reuters.
Galuşcenko a spus că Ucraina ar putea avea nevoie de importuri de energie electrică pentru a trece peste iarnă, după ce atacurile care au lovit 30-40% din infrastructura electrică, iar traderii au purtat deja negocieri cu furnizorii.
Moscova şi-a intensificat atacurile săptămâna trecută, folosind rachete alte muniţii pentru a viza Kievul şi infrastructura majoră de energie şi de încălzire, în ceea ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat că este o reacţie la atacul ucrainean asupra unui pod către Crimeea anexată.
"Este o capacitate destul de mare. Vă pot spune că este... cel puţin jumătate din capacitatea de generare energie termică, chiar mai mult", a spus Galuşcenko, întrebat despre amploarea pagubelor.
Ucraina se confruntă de obicei cu ierni lungi şi reci, cu temperaturi medii cu câteva grade sub zero Celsius şi minime de până la -20 celsius, deşi meteorologii se aşteaptă la un sezon ceva mai blând în acest an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰