Război Rusia - Ucraina, ziua 243. Rusia susţine că Ucraina a intrat în "faza finală" pentru fabricarea unei "bombe murdare". Reacţia NATO
Război Rusia - Ucraina, ziua 243 LIVE TEXT. Armata lui Vladimir Putin continuă să atace cu drone şi rachete orașele ucrainene. Asta, în timp ce, la 8 luni de la declanșarea războiului, ministrul rus Serghei Şoigu susține că Ucraina ar pregăti un atac cu "bombă murdară" pe teritoriul propriu, pentru a da vina pe Rusia. "Lumea nu s-ar lăsa păcălită dacă ar exista o încercare de a folosi această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare", a avertizat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson. Acuzaţii "absurde" şi "periculoase", a reacţionat imediat și ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Volodimir Zelenski a respins aceste acuzaţii, precizând că ele demonstrează că Rusia pregăteşte "o nouă etapă în escaladare" şi că lumea trebuie să răspundă la aceasta "cât mai dur posibil".
De Redactia Observator la 24.10.2022, 22:10- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici
Preşedintele francez Emmanuel Macron crede că există o şansă de pace în Ucraina, chiar dacă Rusia a avertizat că acest conflict ar putea escalada. "Există perspectiva păcii, se va ajunge la un moment dat. Având în vedere modul în care evoluează lucrurile şi când poporul ucrainean şi liderii săi vor decide asupra termenilor, un acord de pace poate fi construit cu cealaltă parte”, a declarat Macron la o conferinţă de la Roma care vizează căutarea unor modalităţi de promovare a păcii mondiale.
UPDATE 22:10. Moscova nu trebuie să folosească un "pretext" pentru o "escaladare", afirmă secretarul general al NATO
NATO respinge "afirmaţiile false" ale Rusiei conform cărora Ucraina se pregăteşte să folosească o "bombă murdară", a declarat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, subliniind că Moscova nu trebuie să folosească acest "pretext" pentru o "escaladare", relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres. "Aliaţii NATO resping această afirmaţie. Rusia nu trebuie să folosească aceasta ca un pretext pentru o escaladare" a conflictului în Ucraina, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter, după convorbiri cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.
- Prețul carburanților a crescut de 13 ori în ultima lună, iar analiștii au previziuni sumbre. Ce se va întâmpla...
- Rușii și ucrainenii se pregătesc de bătălia pentru Herson. Transfer uriaș de trupe pe malul estic al Niprului
- Nepotul lui John F. Kennedy povesteşte că s-a înrolat în secret pentru a lupta în Ucraina: "Eram dispus să mor...
Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în "faza finală" pentru fabricarea unei "bombe murdare", o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali. Ucraina şi Occidentul văd în această ameninţare o pregătire pentru un atac desfăşurat sub "steag fals", suspectând Rusia că este dispusă să detoneze ea însăşi o "bombă murdară" pentru a justifica o escaladare militară, de exemplu prin folosirea unei arme nucleare tactice ca represalii.
UPDATE 22:05. Secretarul general al NATO s-a consultat cu SUA şi Marea Britanie şi avertizează Rusia
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a discutat, luni, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu Ben Wallace, ministrul Apărării în exerciţiu din Marea Britanie, şi cere Rusiei să evite acţiunile de escaladare a conflictului cu Ucraina, notează Agerpres. "Am vorbit cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, despre acuzaţiile false ale Rusiei că Ucraina se pregăteşte să utilizeze o bombă radiologică pe propriul teritoriu. Aliaţii din cadrul NATO resping aceste acuzaţii", a declarat Jens Stoltenberg, luni seară, prin Twitter.
"Rusia nu trebuie să folosească aceste acuzaţii ca pretext pentru escaladarea conflictului. Rămânem constanţi în susţinerea Ucrainei", a subliniat Jens Stoltenberg. "Acuzaţia că Ucraina pregăteşte utilizarea unor dispozitive radiologice pe propriul teritoriu, pentru eliberarea căruia luptă în condiţii atât de grele, este absurdă", a declarat Jens Stoltenberg anterior, într-un interviu acordat site-ului Politico.eu. "Noi suntem îngrijoraţi că aceste acuzaţii se înscriu într-un model pe care noi l-am observat în trecut din partea Rusiei în Siria, dar şi la începutul războiului sau chiar înainte de începerea războiului, în februarie. Rusia îi acuză pe alţii că fac ceea ce intenţionează să facă ei. Rusia nu ar trebui să lanseze acuzaţii false sau să utilizeze pretexte pentru a escalada şi mai mult conflictul din Ucraina", a subliniat Jens Stoltenberg.
Ministrul rus de Externe, Serghei Şoigu, a avertizat duminică, într-o conversaţie cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, că Ucraina pregăteşte un atac cu dispozitive radioactive artizanale. Moscova a atras atenţia şi Franţei şi Marii Britanii asupra riscurilor unui astfel de atac. Însă Casa Albă a respins imediat acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului, pe care le consideră "o acţiune falsă de transparenţă". Un oficial de la Washington a transmis că Administraţia SUA nu are indicii că Rusia ar intenţiona să utilizeze arme nucleare în conflictul cu Ucraina.
UPDATE 21:10. Washingtonul spune că "încă nu are niciun indiciu" că Rusia a decis să folosească arme nucleare în Ucraina
SUA nu au "încă niciun indiciu" că Rusia a decis să facă uz de armă nucleară, chimică sau biologică, a declarat luni un înalt responsabil militar american, într-un moment în care Ucraina şi aliaţii săi occidentali se tem de o escaladare din partea Moscovei, potrivit AFP. "Încă nu avem niciun indiciu că ruşii au luat decizia să facă uz de arme nucleare", a declarat acest înalt responsabil, sub rezerva anonimatului."Nu există nicio informaţie care să indice că au luat decizia de a folosi arme nucleare, biologice, chimice pe câmpul de luptă", a adăugat el.
În acelaşi timp, şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a purtat discuţii telefonice luni cu omologii săi american, Mark Milley, şi britanic, amiralul Tony Radakin, pe tema aşa-zisei "bombe murdare", la opt luni după începerea ofensivei ruse în Ucraina. De duminică, Moscova agită ameninţarea acestei bombe radiologice pe care armata ucraineană ar dori să o folosească, o acuzaţie respinsă cu fermitate de Kiev şi de către aliaţii săi occidentali, notează AFP, citat de Agerpres. Generalii Gherasimov şi Milley au avut o "conversaţie telefonică" în cursul căreia au evocat "eventuala utilizare a unei 'bombe murdare' de către Ucraina", a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
Este pentru prima dată din 19 mai când şefii de stat major rus şi american discută despre conflictul din Ucraina. Mai devreme luni, Valeri Gherasimov a purtat o discuţie telefonică cu omologul său britanic, amiralul Tony Radakin, de asemenea o convorbire rară între cei doi. Ministerul rus al Apărării a difuzat imediat după aceasta un scurt comunicat, explicând că cei doi şefi de stat major au evocat "bomba murdară".
UPDATE 18:59. Zelenski blamează neutralitatea Israelului în faţa ''alianţei'' dintre Moscova şi Teheran în Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat luni neutralitatea respectată de Israel de la invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a făcut posibilă, afirmă el, o "alianţă" între Moscova şi Teheran, cu inclusiv livrarea de drone iraniene pentru armata rusă, relatează France Presse, citată de Agerpres. "Această alianţă pur şi simplu nu ar fi existat dacă politicienii dumneavoastră ar fi luat o decizie la vremea respectivă. O decizie pe care am cerut-o", a afirmat Zelenski într-o intervenţie în cadrul unei conferinţe organizate de cotidianul israelian Haaretz, referindu-se la sprijinul solicitat de Kiev în repetate rânduri Israelului pentru a rezista în faţă Rusiei.
Potrivit lui Zelensky, această apropiere între Moscova şi Teheran a fost posibilă în urma "deciziei (israeliene) de a 'nu deranja' Kremlinul" din 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, în aşa fel încât să păstreze bunele relaţii diplomatice între cele două ţări. Discursul său intervine cu câteva zile înainte de alegerile legislative cu rezultat incert în Israel, preconizate să aibă loc în noiembrie. Preşedintele ucrainean a acuzat luni Iranul că a acceptat să livreze drone Rusiei în schimbul "ajutorului rusesc pentru programul nuclear iranian". "Probabil, acesta este exact sensul alianţei lor", a argumentat el. "În continuare nu avem un sistem de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă modern şi eficient care să poată să ne asigure spaţiul aerian. Iată de ce Rusia speră să utilizeze teroarea în aer pentru a compensa pierderile suferite la sol", a afirmat Zelenski, indicând că, în cele "opt luni de război, Rusia a utilizat în jur de 4.500 de rachete împotriva noastră".
Volodimir Zelenski a mai spus că Rusia comandase "aproximativ 2.000 de Shahed iraniene", drone kamikaze iraniene pentru a-şi susţine invazia în Ucraina, după mai multe eşecuri militare pe teren de la începutul lunii septembrie. Preşedintele ucrainean nu a precizat dacă această cifră include o nouă comanda sau reprezintă numărul total de drone iraniene achiziţionate de Moscova de la Teheran, dintre care unele au fost deja folosite pentru a viza în special infrastructurile energetice, potrivit Kievului. Potrivit lui Zelenski, "instructori iranieni au venit să-i înveţe pe ruşi să utilizeze aceste drone" înainte de a le folosi în Ucraina.
UPDATE 16:57. Serviciul de Informaţii Militare din Ucraina: Armata nu se aşteaptă la retragerea Rusiei din Herson
Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) nu se aşteaptă ca trupele ruse să se retragă din oraşul ocupat Herson, în sudul Ucrainei, dimpotrivă, să îl apere, relatează luni dpa, citată de Agerpres. Din contră, armata rusă se pregăteşte să apere oraşul - centrul administrativ al regiunii omonime -, a declarat şeful GUR, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat luni publicaţiei locale Ukrainska Pravda. "Ocupanţii ruşi creează impresia că pleacă din Herson, dar de fapt ei desfăşoară noi unităţi acolo", a afirmat Budanov în interviul menţionat.
Evacuările despre care ruşii au anunţat anterior ar face parte dintr-o campanie de dezinformare, în opinia lui Budanov, citat de Reuters. Pe de o parte, Rusia îşi mută structuri financiare, echipamente, locuitorii vulnerabili şi persoanele rănite din Herson, iar pe de alta ea consolidează aici apărarea, afirmă el. "Ei creează iluzia că totul este pierdut. Şi totuşi, în acelaşi timp, ei aduc aici noi unităţi militare şi se pregătesc de lupte de stradă în Herson", a declarat şeful GUR pentru agenţia de presă Interfax-Ukraina. Declaraţiile lui Budanov nu au putut fi verificat în mod independent, la fel nici cele de partea rusă cu privire la situaţia din Herson, notează dpa.
UPDATE 16:40. Rusia susţine că Ucraina a intrat în "faza finală" pentru fabricarea unei "bombe murdare"
Rusia a afirmat luni că Ucraina a intrat în "faza finală" pentru fabricarea unei "bombe murdare", o acuzaţie pe care Moscova a lansat-o începând de duminică şi care a fost respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali, relatează AFP, citat de Agerpres. "Conform informaţiilor de care dispunem, două organizaţii ucrainene au instrucţiuni specifice pentru a fabrica aşa-numita 'bombă murdară'. Munca lor a intrat în faza finală", a precizat într-un comunicat locotenent-generalul Igor Kirillov, însărcinat în cadrul armatei ruse cu substanţe radioactive, produse chimice şi biologice. El a mai spus că "scopul acestei provocări este de a acuza Rusia că foloseşte arme de distrugere în masă în Ucraina şi de a lansa astfel o campanie antirusă puternică în lume", şi că Kievul vrea în special "să intimideze populaţia locală şi să crească fluxul de refugiaţi în Europa".
"Detonarea unui dispozitiv explozibil radioactiv ar determina inevitabil contaminarea zonei pe o suprafaţă care ar putea ajunge la mai multe mii de metri pătraţi", a atras el atenţia. Kirillov a acuzat de asemenea Marea Britanie că are "contacte" cu Kievul "despre chestiunea unei eventuale procurări de tehnologii (necesare) pentru producţia de arme nucleare" de către Ucraina. Acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului conform cărora Ucraina ar dori să recurgă la o "bombă murdară" sunt "false", au transmis luni, într-o declaraţie comună, Parisul, Londra şi Washingtonul. Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a precizat la rândul său că a discutat cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, despre acest subiect şi a "invitat oficial AIEA să trimită de urgenţă experţi în instalaţii paşnice în Ucraina", aceste structuri unde Rusia "susţine în mod fals" că Ucraina dezvoltă o "bombă murdară".
UPDATE 15:28. Rusia a construit două linii de apărare la frontiera cu Ucraina, în regiunea Kursk, şi mai construieşte două
Două linii de apărare au fost construite în regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu Ucraina, în vederea înfruntării unui eventual atac al forţelor ucrainene, a anunţat în weekend guvernatorul regiunii ruseşti, Roman Starovoit, relatează AFP, citat de news.ro. ”Săptămâna aceasta au fost finalizate lucrările de construcţie la două linii de apărare consolidată în regiunea Kursk”, a anunţat el duminică într-o postare pe Telegram. O a treia linie de apărare urmează să fie construită până la 5 noiembrie, anunţă el.
”Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei atingeri a teritoriului nostru”, dă el asigurări. Guvernatorul regiunii ruse Belgrorod, care se află tot la frontiera cu Ucraina, a anunţat se asemenea, sâmbătă, începerea construirii unei linii de apărare în regiune. ”Am început să punem fortificaţii defensive”, a anunţat guvernatorul într-o postare pe Telegram şi a publicat mai multe imagini cu blocuri de beton în formă de piramidă, instalate în apropierea unui sat. Rusia care poartă un război sângeros în Ucraina, de la sfârşitul lui februarie, a denunţat la jumătatea lui octombrie o ”creştere considerabilă” a tirurilor ucrainene vizând mai multe regiuni ruse frontaliere, inclusiv în Belgorod, dar şi în Kursk şi Briansk. Sâmbătă, două persoane au fost ucise în atacuri ucrainene ale unor infrastructuri civile în regiunmea Belgorod. Aproximativ 16.000 de oameni au rămas fără electricitate timp de mai multe ore, potrivit autorităţilor locale ruse.
UPDATE 15:16. Rușii nu se retrag din Herson, ci se pregătesc pentru apărare. Anunțul făcut de șeful spionajului militar din Ucraina
Ocupanții ruși nu fac decât să creeze iluzia că părăsesc Hersonul, dar de fapt aduc noi unități militare aici și se pregătesc pentru apărare, susține Șeful Direcției Principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Kiril Budanov, într-un interviu pentru publicația ucraineană Pravda. Potrivit lui Budanov, în prezent nu se poate spune că forțele ruse fug din Herson chiar dacă Serghei Surovikin, generalul care conduce operațiunile militare ruse în Ucraina, ar fi încercat săptămâna trecută să pregătească populația de eventualitatea în care rușii ar pierde sau abandona Hersonul. Detalii, aici
UPDATE 14:24. În Ucraina, costurile de reconstrucție postbelică se apropie de 750 mld dolari
Ucraina estimează costul reconstrucției naționale postbelice la aproape 750 de miliarde de dolari până în prezent, a declarat luni premierul Denys Shmyhal, conform Reuters.
El a făcut aceste comentarii într-un discurs la un forum de afaceri germano-ucrainean, în cadrul căruia a lăudat potențialul investițional al sectorului agricol ucrainean și a mulțumit Berlinului pentru că a dotat Kievul cu apărare aeriană.
UPDATE 13:24. Un general iranian de rang înalt, acuzat că a furnizat drone Rusiei, ar fi ironizat UE
Un general iranian de rang înalt, acuzat că a furnizat drone Rusiei, ar fi ironizat Uniunea Europeană. Mohammad Bagheri a sugerat UE "să cumpere cărbune" pentru ca cetățenii săi să își poată încălzi casele în această iarnă, pe fondul creșterii prețurilor la energie cauzate de război, notează The Guardian. Bagheri s-a numărat printre cei 3 oficiali militari iranieni sancționați recent de Marea Britanie și Uniunea Europeană, după afirmațiile potrivit cărora drone iraniene ar fi fost folosite în atacuri împotriva Ucrainei.
UPDATE 12:25. Un fost șef al armatei britanice a spus că Rusia se confruntă cu o „înfrângere inevitabilă” la Herson
Un fost șef al armatei britanice a spus că Rusia se confruntă cu o „înfrângere inevitabilă” la Herson înaintea unei bătălii așteptate. „Rușii se gândesc, evident, să încerce să transforme ceea ce este probabil o înfrângere inevitabilă acolo într-un fel de retragere reușită pentru a face să pară mai puțin haotică din punctul lor de vedere”, a declarat generalul Lord Dannett pentru Sky News.
UPDATE 12:10. Franţa, Regatul Unit şi SUA afirmă că "nimeni nu s-ar lăsa păcălit" în cazul unei "bombe murdare" în Ucraina
"Nimeni nu s-ar lăsa păcălit" dacă Moscova ar pregăti o escaladare a conflictului din Ucraina sub pretextul folosirii de către Kiev a unei "bombe murdare", menţionate de guvernul rus, au afirmat luni într-o declaraţie comună miniştrii de externe din Franţa, Regatul Unit şi Statele Unite, relatează AFP, conform Agerpres. Cei trei miniştri au "respins acuzaţiile, evident false, ale Rusiei, că Ucraina se pregăteşte să folosească o 'bombă murdară' pe propriul teritoriu. Nimeni nu s-ar lăsa păcălit de o încercare de a folosi această acuzaţie drept pretext pentru o escaladare" a conflictului, au spus ei.
În cadrul unor discuţii telefonice duminică cu omologii săi american, francez, britanic şi turc, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a discutat despre conflictul din Ucraina. În timpul acestor convorbiri, Serghei Şoigu şi-a exprimat "îngrijorările legate de eventuale provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o 'bombă murdară'", potrivit unui comunicat al ministerului său.
Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, "a discutat aseară (duminică) cu ministrul de externe ucrainean despre acuzaţiile evident false ale Rusiei", a scris ea pe Twitter. "Rămânem hotărâţi să ne continuăm sprijinul pentru eforturile Ucrainei de a-şi apăra teritoriul atât timp cât este necesar", au adăugat miniştrii de externe francez, britanic şi american în declaraţia lor comună.
UPDATE 11:59. ONU cere „măsuri urgente” pentru a preveni întârzierile navelor cu cereale din Marea Neagră
Organizația Națiunilor Unite cere să se ia „măsuri urgente” pentru a preveni întârzierile navelor care navighează în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a ONU, Ismini Palla, pentru CNN. Oficialii ucraineni au susținut că Moscova încetinește în mod intenționat transporturile de alimente efectuate în baza acordului semnat în iulie de Ucraina, Rusia, Turcia și ONU. "Organizația Națiunilor Unite convoacă zilnic părțile și a îndemnat participarea deplină și cu bună-credință la inițiativă și necesitatea de a lua măsuri suplimentare urgente, astfel încât lanțul de aprovizionare să nu fie perturbat, iar inițiativa să continue să livreze alimente mai multe și foarte necesare lume", a spus Palla, care a confirmat că în prezent există „peste 150 de nave care așteaptă să se deplaseze în jurul Istanbulului, iar aceste întârzieri au potențialul de a provoca întreruperi în lanțul de aprovizionare și operațiunile portuare”.
UPDATE 11:15. România, împiedicată de Gabon să vorbească la Consiliul de Securitate ONU
Ministerul Afacerilor Externe a condamnat decizia Gabonului, care deţine preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, de a împiedica România să vorbească vineri la ONU despre situația umanitară din Ucraina. Analiştii occidentali susţin că decizia a fost luată la presiunea Rusiei şi că situaţia arată cât cum şi-a extins Moscova influenţa în Africa. Mai multe detalii, aici
UPDATE 10:55. Elon Musk spune că SpaceX nu va opri Starlink în Ucraina, indiferent de finanțarea SUA
Fondatorul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a declarat duminică că serviciul de internet prin satelit al companiei Starlink, care furnizează servicii de telecomunicații esențiale în Ucraina, nu va fi oprit, indiferent dacă compania primește finanțare de la Departamentul de Apărare al SUA, relatează CNN.
„Înainte ca [Departamentul Apărării] să revină cu un răspuns, i-am spus lui @FedorovMykhailo că SpaceX nu va opri Starlink chiar dacă DoD ar refuza să ofere finanțare”, a scris Musk pe Twitter duminică seara, făcând referire la discuțiile cu Mykhailo Fedorov, viceprim-ministrul Ucrainei. și ministrul transformării digitale. Fedorov a lăudat anterior SpaceX și Starlink, numindu-l pe Musk „printre cei mai buni donatori privați din lume care sprijină Ucraina”.
CNN a raportat pentru prima dată la începutul acestei luni că SpaceX a cerut Pentagonului să plătească zeci de milioane de dolari pe lună pentru a finanța Starlink în Ucraina și pentru a elimina povara SpaceX. Ca răspuns la această raportare, Musk aparent a inversat cursul, anunțând brusc pe Twitter că SpaceX va continua să finanțeze serviciul gratuit în Ucraina. Pentagonul a declarat săptămâna trecută că discuțiile cu SpaceX despre Ucraina sunt în desfășurare.
SpaceX susține că furnizarea de servicii Starlink în Ucraina a costat până acum 80 de milioane de dolari și că până la sfârșitul anului costurile vor depăși 100 de milioane de dolari. Terminalele de internet prin satelit Starlink produse de SpaceX, care au început să sosească în Ucraina în primăvara anului trecut, au permis armatei Kievului să lupte și să rămână conectată chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse în războiul cu Rusia.
UPDATE 10:28. Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Rusia în cele 8 luni de război
Bilanțul publicat luni de Armata Ucrainei:
- 67.940 de militari
- 2.590 de tancuri
- 5.295 de vehicule blindate de luptă
- 1.673 de sisteme de artilerie multiple de lansare
- 189 sisteme de apărare aeriană
- 270 avioane, 245 elicoptere, 1.370 de drone
UPDATE 10:15. Aproape 90.000 de persoane au intrat duminică în România, dintre care peste 8.000 de ucraineni
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că duminică au intrat în România, prin punctele de frontieră din toată ţara, 89.448 de persoane, dintre care 8.058 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu aproape 16% faţă de ziua precedentă. Prin punctele de frontieră din întreaga ţară au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 189.600 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 45.900 de mijloace de transport.
Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 2.656.793 de cetăţeni ucraineni. În zonele de competenţă - punctele de trecere şi "frontiera verde" - poliţiştii de frontieră au constatat 43 de fapte ilegale (15 infracţiuni şi 28 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, iar valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 20.400 de lei.
Duminică nu s-a permis intrarea în ţară a 23 de cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi nu s-a permis ieşirea a 26 cetăţeni români din diferite motive legale.
UPDATE 9:59. Autoritățile ruse din Herson creează miliții locale
Guvernul instalat de Moscova în regiunea ucraineană Herson a anunțat astăzi crearea unei miliții locale, la care se pot alătura toți bărbații rămași în oraș.
Autoritățile ruse au ordonat săptămâna trecută evacuarea civililor din Herson, una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia a declarat că le-a anexat luna trecută, chiar dacă forțele de la Kiev au făcut progrese militare semnificative.
UPDATE 8:55. Rusia continuă să folosească drone iraniene, susține Marea Britanie
Serviciile secrete britanice sugerează că Rusia încă folosește drone iraniene pe teritoriul Ucrainei. Probabil că folosește UAV-urile iraniene Shahed-136, pentru a se infiltra în apărarea antiaeriană ucraineană și ca înlocuitor pentru rachetele sale de precizie cu rază lungă de acțiune, a transmis Ministerul Apărării britanic, potrivit Sky News.
Britanicii au precizat că eforturile Ucrainei de a limita dronele au avut succes.
Săptămâna trecută, Regatul Unit, Franța și Germania au cerut Națiunilor Unite să cerceteze acuzațiile potrivit cărora Rusia folosește drone fabricate iranian în Ucraina. Iranul a negat ferm că a vândut astfel de arme Moscovei.
UPDATE 7:45. Volodimir Zelenski denunță afirmațiile Rusiei privind "bomba murdară"
Ucraina a condamnat afirmațiile neîntemeiate ale Rusiei potrivit cărora Kievul ar putea folosi o "bombă murdară" - explozibili convenționali împreună cu material radioactiv.
Volodimir Zelenski a declarat că acest lucru înseamnă că Rusia însăși ar putea pregăti un atac de acest tip. Președintele ucrainean a acuzat Rusia că este "sursa a tot ceea ce poate fi imaginat ca fiind murdar în acest război". El a declarat că Rusia amenință lumea "cu un dezastru radioactiv" la centrala nucleară din Zaporojie, pe care a capturat-o, și a vorbit, de asemenea, despre amenințările Moscovei de a detona un baraj important în sudul Ucrainei. Kremlinul neagă acuzațiile.
SUA resping afirmațiile "false" ale Rusiei despre intenția Ucrainei de a folosi "bombă murdară"
SUA au respins ca "în mod evident falsă" afirmația Rusiei fără dovezi conform căreia Ucraina se pregătește să folosească o "bombă murdară" pe propriul teritoriu, ca parte a unei escaladări a războiului lui Vladimir Putin.
"Respingem afirmaţiile clar false ale ministrului Şoigu, potrivit căruia că Ucraina se pregăteşte să folosească o bombă murdară pe propriul teritoriu. Lumea nu s-ar lăsa păcălită dacă ar exista o încercare de a folosi această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare", a afirmat duminică purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson, potrivit CNN.
De asemenea, secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus duminică omologului său ucrainean, Dmytro Kuleba, că "lumea va trece peste orice încercare a Rusiei de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare" și a promis că va continua să susțină Kievul atât timp cât va fi necesar. Și Kuleba a denunțat afirmațiile Moscovei ca fiind „absurde” și „periculoase”, adăugând: „Rușii îi acuză adesea pe alții de ceea ce plănuiesc ei înșiși”.
Duminică, în cursul discuţiilor telefonice cu omologii săi britanic, francez şi turc, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi-a exprimat "îngrijorările sale legate de eventuale provocări din partea Ucrainei, prin recurgerea la o bombă murdară", potrivit unui comunicat al serviciilor sale.