Antena LIVE

Curs valutar

Update

Război Rusia - Ucraina, ziua 62 LIVE TEXT. Erdogan îi cere lui Putin să accepte un summit cu Zelenski. Oficial ucrainean: Moscova ţinteşte poduri şi căi ferate pentru a încetini livrările de arme

Război Rusia - Ucraina, ziua 62. Rușii continuă să bombardeze atât oraşele ucrainene, cât şi gările pe unde ar urma să intre trenurile cu echipamente militare trimise de ţările occidentale. În timp ce armata rusă afirmă că a lovit luni în jur de 100 de ţinte în Ucraina, inclusiv instalaţii feroviare în centrul ţării, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat Ucraina că "se preface" că discută şi a avertizat împotriva pericolului "real" al unui Al Treilea Război Mondial. De asemenea, Lavrov a spus că riscul războiului nuclear "nu poate fi subestimat".

De la 26.04.2022, 22:24
WhatsApp
Galerie (7)
Shutterstock

UPDATE: 22.24. Oficial ucrainean: Moscova ţinteşte poduri şi căi ferate pentru a încetini livrările de arme

Forţele ruse bombardează poduri şi căi ferate pentru a încetini livrările de arme occidentale pentru Ucraina, a indicat marţi un consilier al ministrului de interne ucrainean, după distrugerea unei căi strategice care lega Ucraina de România, potrivit France Presse, notează Agerpres

Podul rutier şi feroviar care traversează estuarul Nistrului a fost avariat marţi de o lovitură de rachetă a forţelor ruse, a declarat Oleksandr Kamîşin, directorul căilor ferate ucrainene. "Inamicul a provocat daune importante infrastructurii podului, a cărui restaurare va necesita eforturi şi un timp considerabile", a precizat Ministerul Transporturilor pe Telegram. Potrivit acestuia, circulaţia este întreruptă. Lovitura nu a făcut victime, potrivit autorităţilor.

Pe acelaşi subiect

"Rusia distruge infrastructurile de transport ucrainene - poduri şi căi ferate - pentru a încetini aprovizionarea cu arme din partea aliaţilor noştri", a scris pe Twitter Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne. El a cerut ţărilor occidentale să furnizeze sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei.

UPDATE: 21.53. Şeful Pentagonului afirmă că războiul din Ucraina nu este un conflict prin intermediari SUA-Rusia

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a negat, marţi seară, că Statele Unite ar fi într-un conflict militar cu Rusia prin intermediari, şeful Pentagonului subliniind că, "în mod clar, este lupta Ucrainei". Întrebat de un jurnalist, în conferinţa de presă organizată la reuniunea internaţională din Baza militară americană Ramstein (Germania), dacă este vorba de un conflict prin intermediari între SUA şi Rusia, Lloyd Austin a declarat, potrivit CNN: "Nu. În mod clar, este lupta Ucrainei".

"Vecinii Ucrainei, aliaţii şi partenerii intensifică asistenţa pentru a se asigura că ucrainenii au tot ce le trebuie pentru a avea succes. Ucrainenii luptă pentru apărarea propriei suveranităţi", a subliniat Lloyd Austin.

UPDATE 21:30. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu s-au întâlnit cu președintele Zelenski la Kiev

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-a aflat marți, într-o vizită oficială în Ucraina, alături de premierul Nicolae Ciucă. Ei au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Președintele Camerei Deputaților și premierul României au mers în Irpin și Borodianka, localități unde armata rusă a comis atrocități împotriva populației civile.

În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, președintele Marcel Ciolacu a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să și-l asume în procesul de reconstrucție a Ucrainei după război și a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina.

UPDATE 20:50. Recep Erdogan i-a cerut din nou lui Vladimir Putin să accepte un summit cu Volodimir Zelenski

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat, marţi, cu omologul său rus, Vladimir Putin, propunându-i din nou să accepte un summit pentru încheierea conflictului militar din Ucraina.

"Preşedintele Erdogan a propus continuarea acţiunilor în Formatul Istanbul la nivel de lideri, un prag crucial în negocierile Rusia-Ucraina. Vrem continuarea progreselor înregistrate în discuţiile de la Istanbul", a transmis Preşedinţia Turciei, potrivit cotidianului The Times of Israel.

În cursul conversaţiei telefonice, Recep Tayyip Erdogan a evidenţiat importanţa ajungerii la un armistiţiu în Ucraina şi a creării de noi culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele beligerante. "Conversaţia telefonică a abordat relaţiile Turcia-Rusia şi cele mai noi evoluţii din războiul Rusia-Ucraina. Turcia va face în continuare toate eforturile pentru a opri actuala situaţie, care afectează pe toată lumea, şi pentru instituirea unei păci durabile", a comunicat Preşedinţia de la Ankara.

În urmă cu câteva săptămâni, s-au întâlnit la Istanbul miniştrii de Externe din Rusia şi Ucraina, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba. Turcia insistă ca Vladimir Putin să accepte un summit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru încheierea conflictului militar. Turcia este implicată activ în negocierile pentru oprirea confruntărilor militare între Rusia şi Ucraina şi s-a oferit să devină garant al securităţii naţiunii ucrainene.

UPDATE 20:30. Ucraina s-ar putea sparge în mai multe state, ameninţă secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev

Ucraina s-ar putea rupe în mai multe state, ameninţă un oficial de rang înalt de la Kremlin, relatează AFP. ''Politicile Occidentului şi ale regimului de la Kiev, pe acesta care acesta îl controlează, nu pot duce decât la spargerea Ucrainei în mai multe state'', declară marţi secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patruşev.

Patruşev face aceste declaraţii după ce Rusia a anunţat că şi-a recentrat ofensiva în Ucraina în vederea preluării controlului asupra zonei separatiste ucrainene industriale Donbas. Separatişti proruşi susţinuţi de Moscova luptă în această regiune împotriva trupelor ucrainene din 2014, un război care izbucnit după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea.

UPDATE 20:15. Moscova ameninţă cu atacuri împotriva Kievului, dacă forţele ucrainene vor utiliza arme britanice împotriva Rusiei

Ministerul rus al Apărării a avertizat marţi că va lansa atacuri împotriva capitalei ucrainene Kiev dacă trupele ucrainene vor utiliza arme furnizate de Marea Britanie împotriva teritoriului rus, după ce un înalt oficial britanic a susţinut o astfel de posibilitate, transmit EFE şi Reuters, notează Agerpres

"Aşa cum am avertizat, Forţele armate ruse sunt pregătite 24 de ore din 24 să lanseze atacuri de represalii cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune împotriva centrelor decizionale din Kiev", a atenţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. "Dorim să subliniem că incitarea directă de către Londra a regimului de la Kiev de a întreprinde astfel de acţiuni va avea - în cazul unei încercări de a le pune în aplicare - un răspuns proporţional imediat", a adăugat el.

Secretarul de stat al forţelor armate ale Regatului Unit, James Heappey, a apreciat marţi drept "legitimă" posibila atacare de către armata ucraineană a unor ţinte militare de pe teritoriul rusesc, chiar dacă armele folosite sunt de origine britanică.

UPDATE 20:04. Vasile Dîncu, întâlnire cu Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării

Ministrul Apărării Vasile Dîncu s-a întâlnit marți cu Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării. Dîncu a participat la prima reuniune a Grupul Consultativ în domeniul Apărării privind Ucraina, găzduită în Baza Aeriană Ramstein de secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

Vasile Dîncu susține că reuniunea Grupului Consultativ a avut pe agendă evaluarea situației de securitate din Ucraina, având în vedere continuarea ofensivei militare nejustificate și ilegale a Federației Ruse, aflată acum într-o nouă etapă.

S-a discutat despre modalitățile de continuare și intensificare a sprijinului pentru Ucraina. Vasile Dîncu s-a întâlnit și cu ministrul ucrainean al Apărării. El susține că a reafirmat sprijinul necondiționat al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional, a condamnat atrocitățile comise în orașele și satele Ucrainei și a evidențiat nevoia urgentă de deschidere și funcționare necondiționată a unor culoare umanitare.

UPDATE 19:20. MAE recomandă ''reținere și prudență'' în abordarea situației din Transinistria și face apel la calm

Ministerul Afacerilor Externe al României a luat act de incidentele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și apreciază că e nevoie de o abordare ''cu reținere și prudență''. De asemenea, se recomandă evitarea angajării în orice eventuale provocări.

''Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm și responsabilitate al Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, precum și pentru eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona aceste evoluții în mod responsabil, transparent și echilibrat. Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menținerea unui climat predictibil și stabil și nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate'', au transmis reprezentanții MAE.

UPDATE 18:55. Şeful Pentagonului: SUA, gata să "mute munţii din loc" pentru consolidarea apărării ucrainene

Statele Unite sunt decise să ''mute munţii din loc'' pentru a face ca Ucraina să câştige împotriva Rusiei, a dat asigurări marţi secretarul apărării american Lloyd Austin, în faţa reprezentanţilor din 40 de ţări reuniţi la baza aeriană americană Ramstein, în vestul Germaniei, pentru a analiza mijloacele de consolidare a capacităţilor militare ale Kievului, scrie Agerpres.

UPDATE 17:36. Nivelul radioactivităţii la Cernobîl este ''anormal'', anunţă directorul AIEA Rafael Grossi într-o vizită la faţa locului

Nivelul radioactivităţii la centrala Nucleară de la Cernobîl este ''anormal'', estimează marţi directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi, în cursul unei vizite la faţa locului, conform AFP: ''Nivelul radioactivităţii este, aş spune, anormal'', le-a declarat Rafael Grossi unor jurnalişti la faţa locului.

UPDATE 17:06. Putin discută cu Erdogan despre situaţia ”umanitară” din Ucraina şi ”apărarea” Donbasului, anunţă Kremlinul

Preşedintlee rus Vladimir Putin a discutat marţi cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan despre situaţia ”umanitară” din Ucraina, într-o convorbire telefonică, anunţă Kremlinul, relatează AFP.

Cei doi preşedinţi au ''evocat în detaliu situaţia din Ucraina, în contextul operaţiunii militare speciale de apărare a Donbasului şi eforturilor întreprinse în mod permanent de partea rusă de asigurare a securităţii civililor, inclusiv organizarea unor culoare umanitare'', anunţă într-un comunicat preşedinţia rusă.

UPDATE 16:38. Rusia expulzează trei diplomaţi suedezi

Rusia anunţă marţi expulzarea a trei diplomaţi suedezi, după o măsură similară a Stockholmului, relatează AFP. Ministerul rus de Externe anunţă că a convocat-o pe ambasadoarea suedeză pentru a ''protesta'' faţă de expulzarea unor diplomaţi ruşi, la începutul lui aprilie, şi faţă de o susţinere militară pe care Suedia o acordă Guvernului ucrainean.

UPDATE 16:10. China: Nimeni nu vrea un Al Treilea Război Mondial

Autoritățile chineze nu urmăresc începerea unui Al Treilea Război Mondial și sunt în favoarea rezolvării conflictului din Ucraina prin diplomație, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin, potrivit Tass

''Nimeni nu vrea să vadă un al Treilea Război Mondial, <...> este necesar să se sprijine procesul de promovare a discuțiilor de pace [între Rusia și Ucraina]'', a spus el, răspunzând la întrebarea unui jurnalist occidental despre modul în care evaluează recentele cuvinte ale ministrului rus de Externe Serghei Lavrov despre amenințarea celui de-Al Treilea Război Mondial.

UPDATE 15:50. Vladimir Putin nu are în vedere vreo discuţie cu Maia Sandu, în contextul situaţiei din Transnistria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu planifică vreo discuţie cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat pentru presa rusă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Unimedia.info, conform Agerpres

''Nu, la momentul actual nu este planificat vreun dialog. Nu avem în plan", a răspuns Peskov, întrebat despre posibilitatea unei discuţii cu preşedinta Republicii Moldova "în contextul ultimelor situaţii din Transnistria".

Kremlinul urmăreşte cu atenţie situaţia din regiunea transnistreană, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin. La rândul său, preşedintele comitetului din parlamentul de la Moscova pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI), Leonid Kalaşnikov, a declarat că ''evenimentele din Transnistria reprezintă o provocare menită să atragă Rusia în ostilităţile din regiune''.

În acest timp, consiliul de securitate al regiunii separatiste Transnistria a raportat marţi un al treilea ''atac terorist'', acesta fiind comis asupra unei unităţi militare din apropiere de Tiraspol, relatează agenţia TASS, citată de Reuters şi EFE.

UPDATE 15:15. Lavrov: Pericolul unui ai treilea război mondial nu poate fi subestimat

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a asigurat luni că Rusia va continua negocierile de pace cu Ucraina şi a avertizat asupra pericolului real al unui război mondial, transmite AFP.

"Bunăvoinţa are limitele ei. Şi dacă nu este reciprocă, nu contribuie la procesul de negociere", a spus Lavrov, citat de agenţiile ruse de presă."Dar continuăm să purtăm negocieri cu echipa delegată de (preşedintele Volodimir) Zelenski, iar aceste contacte vor continua", a spus el.

UPDATE 14:10. A treia groapă comună găsită lângă Mariupol

O a treia groapă comună a fost găsită în apropiere de Mariupol, a declarat marți Vadim Boichenko, primarul orașului asediat, pentru televiziunea ucraineană. Pe lângă gropile comune descoperite în satele Manhush și Vînohradne, „vedem că mai există încă una", a spus Boichenko, potrivit CNN.

Noi imagini din satelit au arătat o groapă comună în satul Starîi Krîm, potrivit canalului Telegram al autorităților orașului. Imaginile arată gropi săpate pe teritoriul cimitirului vechi din Crimeea, a declarat primăria orașului pe Telegram. Acestea au apărut pe 24 martie, după ce satul a fost ocupat de ruși, și aveau o lungime de aproximativ 60-70 de metri.

Până la 7 aprilie, conform noilor imagini, o parte din gropi au fost acoperite, a precizat consiliul, iar zona de înhumare a crescut. „Noi gropi au fost înregistrate pe 24 aprilie. Lungimea gropii comune a crescut la mai mult de 200 de metri", a precizat sursa citată.

Boichenko a acuzat forțele rusei că au implicat populația locală în înmormântări în masă în schimbul hranei. „Ei (localnicii - n.r.) ne-au spus că trebuie să muncească ore întregi pentru a avea mâncare și apă. Acum nu există suficient ajutor umanitar în Mariupol, așa că oamenii sunt forțați să facă acest lucru", a afirmat primarul pe Telegram.

CNN nu a putut confirma versiunea autorităților legate de gropile comune.

Boichenko a reiterat ideea conform căreia aproximativ 20.000 de locuitori din Mariupol au murit de la începutul invaziei. „Situația din Mariupol rămâne extrem de dificilă. Artileria inamică bombardează fărtăreața noastră, Azovstal, combinat siderurgic în care sunt adăpostite trupe ucrainene și civili. Sunt femei și copii înăuntru. Este nevoie de încetarea focului pentru a începe evacuarea. Din păcate, nu există o încetare a focului. Oamenii rămân fără mâncare, aproape că nu mai există apă potabilă. Aceasta este o catastrofă umanitară", a mai spus Boichenko.

UPDATE 12:30. Două rachete ar fi lovit orașul Zaporojie

Două rachete au lovit orașul Zaporojie, anunță administrația militară din Ucraina, potrivit CNN.

Rachetele au lovit o unitate economică din oraș, omorând o persoană și rănind alta, a precizat administrația. „Instalațiile de infrastructură ale întreprinderii au fost avariate și distruse", a precizat sursa, adăugând că o a treia rachetă a explodat în aer.

Anterior, compania de stat ucraineană pentru energie nucleară, Enerhatom, a anunțat că două rachete de croazieră au survolat centrala nucleară din apropierea orașului Zaporojie.

„Zborul rachetelor la altitudini joase deasupra sitului ZNPP, unde se află 7 instalații nucleare cu o cantitate uriașă de material nuclear, prezintă riscuri uriașe. La urma urmei, rachetele pot lovi una sau mai multe instalații nucleare, iar acest lucru amenință cu o catastrofă nucleară și de radiații în întreaga lume", a declarat Petro Kotin, șeful Enerhoatom.

Centrala nucleară din Zaporojie a fost capturată de ruși pe 4 martie și se află încă sub controlul acestora.

UPDATE 12:08. Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate după exploziile auzite în Transnistria

Maia Sandu a convocat, marți, ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu "incidentele din regiunea transnistreană". Potrivit anunțului făcut de Președinția Republicii Moldova, Consiliul Suprem de Securitate se va întruni începând cu ora 13.00, la Președinție, iar după ședință, la ora 15.00, Maia Sandu va susține un briefing de presă.

UPDATE 11:48. Cozi de mașini la ieșirea din Transnistria

Cozi de mașini la ieșirea din regiunea transnistreană.

Este aglomerat la Rîbnița și Tighina, iar motivul ar fi modificarea regimului de control.

UPDATE 10:54. Noi explozii în Transnistria. Două antene radio ar fi fost avariate

Mai multe explozii au fost auzite marți dimineață în regiunea separatistă Transnistria. Două antene radio ar fi fost avariate, a anunțat Ministerul de Interne, potrivit Sky News.

Exploziile s-au produs în satul Maiac marți, la orele 6.40 și 7.05 și niciun locuitor nu ar fi fost rănit.

Alte explozii au avut loc luni la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria. Oficiali de la ministerul de interne al regiunii separatiste au declarat că asupra clădirii s-a tras de către atacatori necunoscuţi cu lansatoare de grenade.

Regiunea separatistă este recunoscută la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, dar este ocupată de trupele rusești de la destrămarea Uniunii Sovietice. 

Un general rus a declarat săptămâna trecută că unul dintre obiectivele Moscovei este de a stabili un alt „punct de acces" în Transnistria din Ucraina. Acest lucru ar putea însemna ocuparea coastei ucrainene a Mării Negre, inclusiv a orașului-port Odesa.

UPDATE 10:15. Procuratura Generală a Ucrainei: Peste 200 de copii au fost ucişi şi alţi 391 au fost răniţi de la începutul invaziei ruse

Aproximativ 217 de copii au fost ucişi şi alţi 391 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a anunţat, marţi, Procuratura Generală a Ucrainei, într-un comunicat de presă, relatează Kiev Independent. Se preconizează că cifrele sunt mai mari, deoarece nu includ victimele din zonele în care au loc ostilităţile şi din zonele ocupate de trupele ruse.

Pe 25 aprilie, doi copii în vârstă de 9 şi 13 ani au fost ucişi în urma bombardamentelor lansate de Rusia asupra oraşului Lîman, din regiunea estică Doneţk.

UPDATE 9:30. Crește din nou numărul refugiaților

Peste 4.000 de cetățeni ucraineni au intrat luni în România. Numărul este mai mare decât cel înregistrat în ziua precedentă, anunță Poliția de Frontieră.

Luni, prin punctele de frontieră au intrat în România 98.670 de persoane, dintre care 4.412 sunt cetăţeni ucraineni. În cazul ucrainenilor este vorba despre o creștere cu 38,3% faţă de ziua precedentă. Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 2.135 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 83%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 865 cetăţeni ucraineni (creștere cu 4,2%). De la declanşarea acestei crize, până până pe 25 aprilie, în România au intrat 786.086 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 9:00. Rușii vor să încercuiască pozițiile fortificate ale Ucrainei din estul țării, susține ministerul Apărării din Marea Britanie

Experții militari din Marea Britanie susțin că Rusia încearcă să încercuiască pozițiile Ucrainei în estul țării, potrivit Reuters. Rapoartele militarilor arată că orașul Kreminna a căzut și că lupte grele se dau în sudul orașului Izium, în timp ce forțele rusești încearcă să avanseze spre orașele Sloviansk și Kramatorsk, a precizat Ministerul britanic al Apărării, pe Twitter.

„Forțele ucrainene au pregătit apărarea în Zaporojie în vederea unui potențial atac rusesc dinspre sud", a explicat ministrul britanic în buletinul periodic.

UPDATE 8:35. Stare de asediu la Kiev

La Kiev a fost instituită stare de asediu pe timp de noapte pentru a proteja populația de „acțiunile provocatoare" ale Rusiei, anunță autoritățile ucrainene. Starea de asediu pe timp de noapte este în vigoare la Kiev pe parcursul acestei săptămâni, începând de luni până vineri. Măsura a fost luată din cauza „acțiunilor provocatoare" ale Rusiei, a explicat Oleksandr Pavliuk, șeful Administrației militare regionale din Kiev, într-o postare pe Telegram.

Starea de asediu ține de la 22.00 până la 5.00, ora locală.

„Vă reamintim că în timpul stingerii este interzis să vă aflați pe stradă și în alte locuri publice, să vă deplasați cu mijloacele de transport sau pe jos", a spus Pavliuk.

Cei care sunt implicați în lucrări de infrastructură critică și care au un permis special și un act de identitate sunt scutiți, a precizat el. „În timpul legii marțiale, este important să se respecte cerințele și deciziile care sunt puse în aplicare pe teren. Astfel de măsuri ajută la protejarea populației de acțiunile provocatoare ale inamicului", a adăugat Pavliuk.

UPDATE 7:10. Varșovia confirmă livrarea de tancuri în Ucraina

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a recunoscut, luni, că Guvernul de la Varşovia a livrat Ucrainei tancuri, fără însă a oferi detalii despre numărul vehiculelor trimise, informează cotidianul Le Figaro. "Da, Polonia a trimis tancuri în Ucraina, dar din raţiuni de securitate nu vom dezvălui numărul acestora", a declarat Mateusz Morawiecki luni seară.

Potrivit presei de la Varşovia, Polonia a livrat Ucrainei 40 de tancuri T-72. Sâmbătă, Guvernul polonez refuzase să confirme aceste informaţii, anunţând doar că au fost livrate echipamente militare "în valoare de şapte miliarde de zloţi" (1,5 miliarde de euro). De la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, Polonia a furnizat armatei ucrainene rachete antitanc, sisteme antiaeriene, obuze de mortieră şi drone militare.

Lavrov: Riscul războiului nuclear "nu poate fi subestimat"

Într-un interviu difuzat luni seara de televiziunea de stat, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a insistat că țara sa lucrează pentru a reduce riscul unui război nuclear, dar a spus că este un pericol real și grav. "Este real și nu poate fi subestimat", a spus Serghei Lavrov, potrivit Le Figaro.

Șeful diplomaţiei ruse a asigurat că Moscova va continua negocierile de pace cu oficialii Kievului, dar a acuzat Ucraina că "se preface" că discută şi a avertizat împotriva pericolului "real" al izbucnirii celui de-al treilea război mondial.

"Bunăvoința are limitele ei. Și dacă nu este reciprocă, nu contribuie la procesul de negociere", a spus Serghei Lavrov, citat de agențiile de presă ruse.

"Dar continuăm să purtăm negocieri cu echipa delegată de (Volodimir Zelenski n.r.), iar aceste contacte vor continua", a asigurat Lavrov. "Este un actor bun (...), dacă ne uităm atent şi citim atent ce spune, veţi vedea mii de contradicţii", a mai spus șeful diplomaţiei ruse.

Aceste declaraţii vin a doua zi după vizita la Kiev, unde s-au întâlnit cu preşedintele Zelenski, a şefului Pentagonului Lloyd Austin şi a secretarului de stat Antony Blinken - primii lideri americani care merg în Ucraina de la începutul invaziei pe 24 februarie. La întoarcerea din această vizită, şeful Pentagonului a estimat că Kievul poate câştiga războiul

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata conflict rusia ucraina rusia ucraina vladimir putin volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024