Antena Meniu Search
x

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu s-au întâlnit cu președintele Zelenski la Kiev

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-a aflat marți, într-o vizită oficială în Ucraina, alături de premierul Nicolae Ciucă. Ei au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

de Redactia Observator

la 27.04.2022, 08:59

Vezi și

„L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară. L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale”, susține premierul Ciucă.

Ciucă: România sprijină aspirațiile Ucrainei de integrare în UE

Conform acestuia, comunitatea română din Ucraina și cea ucraineană din România sunt veritabile punți de legătură între cele două societăți.

„Etnicii români sunt buni cetățeni ai Ucrainei. Asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale etnicilor români, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineană să devină mai puternică”, a mai spus Ciucă. 

Pe acelaşi subiect

Acesta i-a transmis președintelui Zelenski că România sprijină aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană.

”Prim-ministrul Nicolae Ciucă a reiterat sprijinul ferm al României pentru aspiraţiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană şi a transmis felicitări Kievului pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare. Cu această ocazie, a menţionat poziţia României care a susţinut constant ca Uniunea Europeană să ofere o perspectivă europeană Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, care merită să facă parte din familia europeană”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern. 

De asemenea, premierul Ciucă a discutat cu înalţii oficiali ucraineni şi cu privire la dosarul transnistrean, inclusiv în contextul ultimelor evoluţii. 

”Toţi interlocutorii ucraineni au mulţumit Guvernului României şi cetăţenilor români pentru sprijinul acordat în diverse domenii de interes direct pentru partea ucraineană şi pentru solidaritatea manifestată, cu multă empatie, încă de la declanşarea agresiunii militare ruse. Aceştia au prezentat evoluţiile din teren ale confruntării militare şi necesităţile de sprijin pe mai multe planuri. Au salutat şi susţinut disponibilitatea de a crea un nou profil partenerial, superior, pe toate dimensiunile, pentru relaţia bilaterală româno-ucraineană şi au asigurat cu privire la respectarea drepturilor identitare ale etnicilor români”, a mai transmis Guvernul.  

Ciolacu și Ciucă au vizitat orașele Irpin și Borodianka

În timpul vizitei în Ucraina, președintele Camerei Deputaților și premierul României au mers în Irpin și Borodianka, localități unde armata rusă a comis atrocități împotriva populației civile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu s-au întâlnit cu președintele Zelenski la Kiev