Război Rusia - Ucraina, ziua 94 LIVE TEXT. Liderii europeni i-au cerut lui Putin să înceapă "negocieri directe serioase" cu Zelenski
Război Rusia - Ucraina, ziua 94. Premierul britanic Boris Johnson recunoaşte că ofensiva rusă face progrese în Donbas, unde avansează încet, dar sigur. Ucraina crede că este posibil să fie atacată şi din Belarus, după ce trupele lui Lukaşenko au fost trimise în număr mare la graniţă. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski promite că Donbasul va fi „din nou ucrainean”, chiar dacă situația actuală este „foarte dificilă”. Ucraina continuă să facă apel la partenerii internaționali, inclusiv Marea Britanie, să îi furnizeze sisteme de lansatoare multiple de rachete pentru a contracara ofensiva rusă.
De Redactia Observator la 28.05.2022, 21:30- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
- Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici
UPDATE 21:30. Peste 50 de sportivi au murit de la startul ofensivei militare a Rusiei
Ministrul ucrainean al Tineretului şi Sportului, Vadim Gutzeit, a declarat că de la startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina au murit peste 50 de sportivi, informează interfax.com.ua, citat de news.ro. “Peste 50 de sportivi au murit în cele peste 90 de zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Gutzeit. Potrivit ministrului, sportivi care concurează în discipline olimpice şi neolimpice apără ţara cu arma în mână. “Toată lumea vine ca să ne apere. Unii sunt în apărarea teritorială, alţii în Forţele Armate, alţii în estul Ucrainei. Vreau să le mulţumesc tuturor apărătorilor Ucrainei”, a precizat Vadim Gutzeit.
UPDATE 18:41. Liderii europeni i-au cerut lui Putin să înceapă "negocieri directe serioase" cu Zelenski
Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au avut o nouă discuție telefonică cu Vladimir Putin. După cum se arată într-un comunicat de presă emis de guvernul de la Berlin, cei doi i-au cerut liderului de la Kremlin să poarte "negocieri directe serioase" cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează Agerpres. Convorbirea care a durat aproximativ 80 de minute a fost organizată la inițiativa celor doi lideri occidentali și a avut ca scop analizare războiului din Ucraina și modalităților prin care acest conflict poate înceta. În plus, după cum arată comunicatul de presă, Macron și Scholz i-au cerut lui Putin să ia măsuri pentru îmbunătățirea situației civililor din zonele în care se poartă lupte.
UPDATE 18:36. Armenia, refugiul rușilor care fug de represaliile lui Putin
De la începutul războiului din Ucraina, mii de ruși au ieșit în stradă pentru a protesta, iar mulți dintre aceștia au decis chiar să își părăsească țara sub amenințarea închisorilor și a legilor care stabilesc pedepse grele pentru cei care răspândesc "știri false" despre "operațiunea specială". Printre cei care au plecat se numără Iura Boguslavschi and Asya Kiseliova, animatori din Moscova care au fugit de măsurile dure luate de Kremlin împotriva celor care au protestat. Cei doi au ales să se stabilească în Armenia, în orașul Tumanyan, acolo unde s-au și căsătorit, notează BBC.
UPDATE 16:42. Putin le spune lui Macron şi Scholz că este pregătit să ajute exportul ”fără oprelişti” al cerealelor ucrainene
Rusia este pregătită să ajute un export ”fără oprelişti” al cerealelor din Ucraina, dă asigurări preşedintele rus Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP, citat de news.ro. ”Rusia este pregătită să ajute la găsirea unor opţiuni în vederea unui export fără oprelişti de cereale, inclusiv a unor cereale ucrainene provenind din porturi situate la Marea Neagră”, anunţă Kremlinul într-un comunicat, publicat în urma acestei conorbiri la telefon. Această discuţie telefonică intervine în contextul unor temeri cu privire la o gravă cirză alimentară, din cauza ofensivei ruse în Ucraina.
UPDATE 16:37. Analiză Bloomberg: Înfrângerea totală a lui Putin și a Rusiei nu ar trebui să fie scopul războiului din Ucraina
Declarațiile de la Davos ale lui Henry Kissinger, unul dintre cei mai influenți diplomați americani din ultimele decenii, legate de posibilitatea ca Ucraina să renunțe la o parte din teritoriul său pentru a face pace cu Rusia au fost produs un val de indignare la Kiev. În ciuda refuzului categoric din partea ucrainenilor, declarațiile fostului secretar de stat american au readus în discuție scenariile legate de sfârșitul războiului. O analiză din Bloomberg arată că acest conflict nu este asemănător cu cel de Al Doilea Război Mondial și că, din această cauză, înfrângerea totală a Rusiei poate reprezenta o poziție solidă pentru negocieri, dar nu și un scop realist.
UPDATE 16:30. G7 lucrează pentru a relua exporturile de cereale din Ucraina
Premierul britanic Boris Johnson i-a spus, sâmbătă, președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că partenerii internaționali lucrează intens pentru a găsi modalități de reluare a exportului de cereale din Ucraina, pentru a evita o criză alimentară globală, scrie Reuters, citat de Mediafax. Johnson, care a vorbit în mod regulat cu Zelenski încă de la începutul invaziei, a declarat că cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre cât de important este să rămână unită comunitatea internațională în ceea ce privește războiul.
„El a spus că Marea Britanie va lucra cu partenerii din G7 pentru a face presiuni în vederea realizării unor progrese urgente", se arată în scriptul convorbirii dintre Johnson și Zelenski, referitor la exportul de cereale. „Liderii au căzut de acord asupra pașilor următori și asupra imperativului ca Rusia să relaxeze blocajul și să permită căi de transport maritim sigure”, potrivit sursei citate.
UPDATE 15:21. Lupte de stradă în Severodonetsk - guvernator
În Severodonetsk au loc lupte de stradă, forțele ruse încercând să preia controlul orașului, afirmă guvernatorul regional. Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a postat pe Telegram că forțele ruse au "suferit pierderi semnificative și au fost forțate să se retragă" în Severodonetsk și în zonele din apropiere.
Cu toate acestea, trupele ruse continuă să atace orașul, a precizat el. "Inamicul a tras asupra Severodonețkului de mai multe ori, de cel puțin trei ori - foarte puternic, iar în unele locuri au izbucnit lupte de stradă", a spus el, adăugând că 14 clădiri înalte au fost avariate. Satul Synetsky din apropiere a fost, de asemenea, bombardat, a spus el. BBC nu a reușit să verifice în mod independent afirmațiile.
UPDATE 14:30. Ucraina a început să primească rachete din Danemarca și obuziere din SUA
Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov.
"Apărarea de coastă a țării noastre nu numai că va fi întărită de rachetele Harpoon, dar acestea vor fi folosite de echipe ucrainene antrenate", a scris Reznikov pe pagina sa de Facebook.
El a precizat că rachetele Harpoon shore-to-ship vor fi utilizate alături de rachetele ucrainene Neptun în apărarea coastei țării, inclusiv a portului sudic Odessa. Reznikov a declarat că livrările de rachete Harpoon au fost rezultatul cooperării între mai multe țări, precizând că livrările din Danemarca au avut loc "cu participarea prietenilor noștri britanici". Ucraina a primit, de asemenea, o serie de piese de artilerie grea, a spus el, inclusiv obuziere autopropulsate M109 modificate, fabricate în SUA, care vor permite armatei ucrainene să lovească ținte de la distanțe mai mari.
UPDATE 13.45. Rusia a testat o rachetă de croazieră hipersonică Zircon
Rusia a testat cu succes o rachetă hipersonică Zircon pe o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri, a anunțat sâmbătă ministerul rus al Apărării. Lansarea s-a făcut din Marea Barents, de la bordul fregatei "Amiral Gorshkov" și a lovit o țintă în Marea Albă, precizează oficialii ruși.
Președintele Vladimir Putin a descris racheta Zircon ca făcând parte dintr-un nou tip de armament pe care l-a calificat drept "invincibil".
UPDATE 12:55. O navă rusească transportă metal din Mariupol, Ucraina cataloghează acțiunea drept furt
O navă a intrat în portul ucrainean Mariupol pentru prima dată de când Rusia a capturat orașul, pentru a încărca metal și a-l expedia în estul Rusiei, într-o acțiune pe care Kievul a catalogat-o drept "jaf", scrie The Guardian.
Un purtător de cuvânt al portului a declarat pentru agenția de știri TASS că nava va încărca 2.700 de tone de metal înainte de a se deplasa spre est, în orașul rus Rostov pe Don. Purtătorul de cuvânt nu a precizat unde a fost produs metalul transportat, relatează Reuters. Scriind pe aplicația de mesagerie Telegram, avocatul poporului din Ucraina, Lyudmyla Denisova, a declarat că acest transport echivalează cu un jaf din partea Rusiei: „Continuă jafurile în teritoriile ocupate temporar în Ucraina. După furtul de cereale ucrainene, ocupanții au recurs la exportul de produse metalice din Mariupol”. Vineri, cel mai mare producător de oțel din Ucraina, Metinvest, a declarat că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea folosi mai multe nave blocate la Mariupol pentru a lua produse metalurgice aparținând grupului, acuzând Rusia de piraterie. Rusia a preluat săptămâna trecută controlul total al Mariupol, când peste 2.400 de luptători ucraineni s-au predat la oțelăria Azovstal. Rușii au declarat joi că portul a fost deminat și a fost deschis din nou pentru navele comerciale.
UPDATE 11:55. Rusia a testat o rachetă de croazieră hipersonică Zircon, lansată pe mare
Rusia a testat cu succes lansarea unei rachete de croazieră hipersonice Zircon pe o distanță de aproximativ 1.000 km, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.
Racheta a fost lansată din Marea Barents și a lovit o țintă în Marea Albă, a precizat ministterul. O înregistrare video a arătat cum racheta a fost lansată de pe o navă. Președintele Vladimir Putin a descris racheta Zircon ca făcând parte dintr-o nouă generație de sisteme de armament. Armele hipersonice se pot deplasa cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, iar Rusia a mai efectuat teste de lansare a rachetei Zircon de pe nave de război și submarine în ultimul an.
Armata rusă a suferit pierderi grele de oameni și echipamente în timpul invaziei sale de trei luni în Ucraina, pe care o numește o "operațiune specială", dar a continuat să organizeze teste de armament de profil înalt pentru a reaminti lumii de posibilitățile sale în domeniul tehnologiei rachetelor. Luna trecută a testat o nouă rachetă intercontinentală cu capacitate nucleară, Sarmat, capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase și să lovească Statele Unite.
UPDATE 10:50. Aproximativ 10.000 de soldați ruși se află în regiunea ucraineană Lugansk - guvernator
Guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat sâmbătă dimineață că în regiunea estică se află aproximativ 10.000 de soldați ruși.
"Acestea sunt (unitățile) care se află permanent în regiunea Luhansk, care încearcă să atace și încearcă să obțină câștiguri în orice direcție pot", a declarat Gaidai la televiziunea ucraineană.
Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul.
UPDATE 9:30. Ucrainenii spun că au ucis 30.000 de soldați ruși
Forțele armate ale Ucrainei susțin că au ucis peste 30.000 de soldați ruși de la începutul războiului. Armata și guvernul au publicat cifrele pe conturile lor de socializare, după 94 de zile de lupte, potrivit The Guardian, care nu a putut verifica cifrele independent.
De asemenea, ucrainenii susțin că au distrus cel puțin 207 avioane rusești, 180 de elicoptere, peste 1.330 de tancuri, aproximativ 3.300 de APV, 13 bărci militare, 93 de sisteme antiaeriene și 200 de sisteme de lansare multiplă de rachete, precum și mii de alte vehicule și rezervoare de combustibil, drone și sisteme de artilerie.
UPDATE 8:50. Lituanienii strâng bani ca să cumpăre o dronă pentru Ucraina
Sute de lituanieni s-au asociat pentru a cumpăra o dronă militară avansată pentru Ucraina, în semn de solidaritate cu țara vecină aflată anterior sub dominația Moscovei, scrie Reuters. Aproximativ 3 milioane de euro au fost strânse în doar trei zile - din cele 5 milioane de euro necesare - în mare parte în sume mici, potrivit Laisves TV, un post de televiziune lituanian pe internet care a lansat campania. Drona s-a dovedit eficientă în ultimii ani împotriva forțelor ruse și a aliaților acestora în conflictele din Siria și Libia, iar achiziționarea ei este orchestrată de Ministerul Apărării din Lituania, care a declarat pentru Reuters că intenționează să semneze săptămâna viitoare o scrisoare de intenție pentru a cumpăra aparatul din Turcia.
UPDATE 7.40. Ucraina afirmă că trupele sale s-ar putea retrage din regiunea estică, pe măsură ce Rusia avansează
Forțele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din regiunea Lugansk pentru a evita să fie capturate, a declarat un oficial ucrainean, în timp ce trupele ruse continuă să avanseze în estul țării, relatează Reuters, potrivit Mediafax. O retragere l-ar putea aduce pe președintele rus Vladimir Putin mai aproape de obiectivul său de a cuceri în întregime regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei. Trupele sale au câștigat teren în cele două zone cunoscute sub numele de Donbas.
Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat că trupele ruse au intrat în Sievierodonetsk, cel mai mare oraș din Donbas încă deținut de Ucraina, după ce au încercat să prindă în capcană forțele ucrainene timp de câteva zile. Gaidai a declarat că 90% din clădirile din oraș au fost avariate.
"Rușii nu vor reuși să captureze regiunea Luhansk în următoarele zile, așa cum au prezis analiștii. Vom avea suficientă forță și resurse pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca, pentru a nu fi încercuiți, să fim nevoiți să ne retragem", a declarat Gaidai pe Telegram, referindu-se la Sievierodonetsk și la orașul Lysychansk, aflat de cealaltă parte a râului Siverskiy Donets.
Reprezentanții separatiști proruși ai Rusiei au declarat că acum controlează Lyman, un nod feroviar la vest de Sievierodonetsk. Ucraina a declarat că Rusia a capturat cea mai mare parte din Lyman, dar că forțele sale blochează un avans spre Sloviansk, în sud-vest.
Zelenski promite că Donbasul va fi „din nou ucrainean”, în pofida progreselor armatei ruse
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că Donbasul va fi „din nou ucrainean”, în timp ce forțele ruse continuă să facă prgrese în regiunea de sud-est, relatează CNN.
În timpul discursului său de vineri noapte, Zelenski a spus că situația actuală din Donbas este „foarte dificilă”, făcând referire la creșterea puterii forțelor militare a Rusiei în regiune, unde rușii au intensificat atacurile. "De aceea trebuie să ne creștem apărarea, să ne creștem rezistența, iar Donbasul va fi din nou ucrainean. Chiar dacă Rusia va aduce toată suferința și ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraș, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală", a spus Zelenski.
Departamentul de Apărare al SUA a susținut în timpul unei conferințe de presă vineri că Rusia continuă să obțină „câștiguri” în Donbas.
Ucraina continuă să facă apel la partenerii internaționali, inclusiv Marea Britanie, să îi furnizeze sisteme de lansatoare multiple de rachete pentru a contracara ofensiva rusă. Deși a recunoscut cererea Ucrainei, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a subliniat în timpul briefing-ului de vineri că „deciziile... nu au fost încă luate”.