Antena Meniu Search
x

Liderii europeni i-au cerut lui Putin să înceapă "negocieri directe serioase" cu Zelenski

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au avut o nouă discuție telefonică cu Vladimir Putin. După cum se arată într-un comunicat de presă emis de guvernul de la Berlin, cei doi i-au cerut liderului de la Kremlin să poarte "negocieri directe serioase" cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează Agerpres.

de Adrian Popovici

la 28.05.2022, 18:31

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse
Cei doi lideri occidentali i-au cerut lui Putin să negocieze cu Volodimir Zelenski. - Profimedia

Convorbirea care a durat aproximativ 80 de minute a fost organizată la inițiativa celor doi lideri occidentali și a avut ca scop analizare războiului din Ucraina și modalităților prin care acest conflict poate înceta. În plus, după cum arată comunicatul de presă, Macron și Scholz i-au cerut lui Putin să ia măsuri pentru îmbunătățirea situației civililor din zonele în care se poartă lupte.

Macron și Scholz "au luat notă în mod pozitiv de angajamentul preşedintelui rus de a-i trata pe luptătorii capturaţi în conformitate cu dreptul internaţional umanitar, în particular cu convenţiile de la Geneva, şi de a garanta un acces neîngrădit Comitetului internaţional al Crucii Roşii".

Sursele citate de presa franceză susțin că Emmanuel Macron și Olaf Scholz i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să îi elibereze pe cei 2.500 de ucraineni care au luptat în uzina Azovstal și care, în prezent, sunt prizonieri de război.

Criza alimentară, pe agenda discuțiilor

Pe acelaşi subiect

În timpul acestei discuții telefonice, cei trei lideri au discutat și despre "situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului de agresiune rus". Trebuie precizat că comunicatul de presă precizează că "preşedintele Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă".

Vladimir Putin le-ar fi promis celor doi lideri europeni că forțele sale din Marea Neagră nu vor profita "de deschiderea centurii de mine instalate pentru a proteja porturile ucrainene, spre a permite exporturile de cereale cu nave, pentru a purta acţiuni ofensive".

Dată fiind situația actuală, în care seceta din anumite zone de pe glob și limitarea exporturilor de cereale din Ucraina și Rusia pun bazele unei crize alimentare mondiale, cei trei au ajuns la concluzia că Organizația Națiunilor Unite ar trebui să joace un rol central pentru menținerea schimburilor economice de pe această piață.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Liderii europeni i-au cerut lui Putin să înceapă "negocieri directe serioase" cu Zelenski