Antena Meniu Search
x

Armenia, refugiul rușilor care fug de represaliile lui Putin

De la începutul războiului din Ucraina, mii de ruși au ieșit în stradă pentru a protesta, iar mulți dintre aceștia au decis chiar să își părăsească țara sub amenințarea închisorilor și a legilor care stabilesc pedepse grele pentru cei care răspândesc "știri false" despre "operațiunea specială". Printre cei care au plecat se numără Iura Boguslavschi and Asya Kiseliova, animatori din Moscova care au fugit de măsurile dure luate de Kremlin împotriva celor care au protestat. Cei doi au ales să se stabilească în Armenia, în orașul Tumanyan, acolo unde s-au și căsătorit, notează BBC.

de Adrian Popovici

la 28.05.2022, 17:36

Mulți ruși nemulțumiți de războiul din Ucraina aleg să fugă din țară.
Peste 100.000 de ruși care și-au părăsit țara în ultimele luni s-au mutat în Armenia. - Profimedia

"Am fost arestați împreună - Asya, prietenii noștri și chiar părinții ei", a spus mirele. "Toată lumea are rude și prieteni în Ucraina. Este o nebunie și nu noi ar fi trebuit să fim arestați", mai adaugă Iura Boguslavschi.

De la invazia asupra Ucrainei, aproximativ 108,000 de cetățeni ruși au plecat în Armenia. Cu destinațiile europene închise pentru companiile aeriene din Rusia, cei care vor să fugă au puține opțiuni rămase. Armenia nu are nevoie de vize de intrare și există zboruri regulate între aeroporturile de acolo și Moscova. Cele două țări au legături de lungă durată, armenii fiind aliați strategici ai Rusiei în Caucazul de Sud și găzduiește o bază militară rusă.

Rusia, o țară tot mai ostilă opozanților regimului de la Kremlin

Iura le-a povestit jurnaliștilor occidentali că a decis să plece din Rusia la scurt timp după ce a fost forțele de securitate l-au eliberat. Cu puțin timp înainte de a se urca în avionul care l-a dus în Armenia a primit o serie de mesaje antiguvernamentale pe telefonul său, un potențial risc dacă acestea ar fi fost citite de agenții FSB.

Pe acelaşi subiect

Polina Prokofieva, prezentă la nunta celor doi le-a explicat jurnaliștilor că a petrecut 12 zile în închisoare după ce a fost arestată la un protest împotriva războiului organizat în Sankt Petersburg. "Întregul proces a fost atât de umilitor, încât încearcă să te facă să simți că ești un nimeni, iar vocea ta nu înseamnă nimic", a spus ea. După o audiere de trei minute în instanță a fost condamnată pentru că participarea la rezistența împotriva războiului din Ucraina.

Mulți emigranți ruși sunt specialiști din domeniul IT care văd Armenia ca un loc practic pentru relocare. Sosirea a zeci de mii de persoane calificate va avea un impact pozitiv asupra economiei locale, spune Haykaz Fanyan de la Centrul Armean pentru Studii Socio-Economice.

"În martie, sectorul de cazare și servicii alimentare din Armenia a înregistrat o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut. Rușii relocați au înființat 1,500 de întreprinderi, dintre care 300 sunt companii, iar restul sunt antreprenori privați", mai adaugă Haykaz Fanyan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Armenia, refugiul rușilor care fug de represaliile lui Putin