Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Guvernul ia în calcul posibilitatea ca românii să rămână fără pâine şi vrea să scoată grâu din rezerva de stat

Guvernul se teme că vom rămâne fără pâine. Aşa că ia măsuri de criză. Vrea să scoată grâu din rezerva de stat, în condiţiile în care tot mai mulţi se aşteaptă la o criză de cereale din cauza războiului din Ucraina.

de Ioana Matei

la 27.05.2022 , 20:22

Pâinea de un leu a devenit deja istorie. Pe hârtie, s-a scumpit puţin peste 20% în ultimele 12 luni, însă, la raft, cele mai ieftine sortimente au ajuns aproape doi lei. Producătorii spun că preţurile vor continua să crească. Materia primă este tot mai scumpă, utilităţile la fel, iar piaţa grâului este grav afectată de conflictul dintre Rusia şi Ucraina, doi dintre principalii producători la nivel mondial. "Depinde ce preț va avea grâul din noua recoltă... Dacă se oprește războiul începe Ucraina să facă export de cereale, atunci prețul scade categoric", a declarat Aurel Popescu, președintele ROMPAN.

Guvernul vrea să evite, cu orice preţ, depăşirea pragului de doi lei. Este dispus să scoată grâu din rezerva de stat pentru a evita creşterea preţului principalei materii prime. Planul Guvernului arată cam aşa: scoatem grâu din rezerva de stat pentru a asigura consumul până la noua recoltă. Apoi îl punem la loc din ce producem în acest an. Rezerva de grâu poate asigura integral consumul pentru următoarele trei luni. Reprezentanţii industriei de panificaţie nu văd cu ochi buni ideea Guvernului. "Rezerva de stat își are rolul ei foarte bine definit în situația în care nu avem grâu suficient în țară", a declarat Aurel Popescu, președintele ROMPAN. Producţia de grâu din acest an este estimată la 8 milioane de tone. Anul trecut am recoltat peste 11 milioane de tone, record pentru ultimii ani. Aproape jumătate din această cantitate a plecat la export.

Vezi și

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Guvernul ia în calcul posibilitatea ca românii să rămână fără pâine şi vrea să scoată grâu din rezerva de stat