Antena LIVE

Curs valutar

Ruşii susţin că au dezactivat dintr-o lovitură șase avioane de luptă inamice. Ca să-i păcălească, ucrainenii au desenat avioane pe asfalt

Război în Ucraina. Ruşii susţin că au distrus şi dezactivat dintr-o lovitură șase avioane de luptă ucrainene.  Atacul a avut loc pe aerodromul Mirgorod, din regiunea Poltava, la 140 km de linia frontului. Trupele ruse au lansat o rachetă Iskander cu un focos cu muniţie cu dispersie. Ruşii susţin că două avioane de luptă Su-27 au fost distruse iar alte patru au fost lovite de muniţia cluster, fiind probabil ca cel puțin unele dintre ele să fie nereparabile. Ucrainenii confirmă atacul, dar vorbesc de pierderi mai mici. 

De la 02.07.2024, 15:51
WhatsApp
Vezi și:

Rusia a afirmat marţi că a distrus şi dezactivat şase avioane de luptă Su-27 la o bază aeriană ucraineană situată în regiunea Poltava, la 140 km de linia frontului. Atacul a declanşat o dezbatere în Ucraina cu privire la capacitatea ţării de a-şi securiza aerodromurile înainte de livrarea aşteptată de avioane F-16.

Bilanţul avioanelor ucrainene distruse sau dezactivate diferă. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că a lovit cu rachete balistice Iskander-M o bază din apropierea oraşului ucrainean Mirogorod, la circa 150 km de frontiera rusă, distrugând 5 avioane.  "Cinci avioane de luptă Su-27 au fost distruse şi alte două, care erau în reparaţii, au fost avariate", a indicat ministerul rus pe contul său Telegram, într-un mesaj însoţit de un video ce arată o lovitură filmată cu o dronă.

Ucrainenii "au desenat" avioane pe aerodrom 

Bloggerii militari ruşi vorbesc de două avioane de luptă Su-27 distruse complet şi de alte patru avioane lovite cu muniții cu dispersie și avariate, "cu o mare probabilitate ca cel puțin unele dintre ele să fie nereparabile". Ruşii au remarcat pe imaginile surprinse în timpul atacului şi că ucrainenii au desenat pe asfalt două aeronave Su-27 pentru a-i induce în eroare.

Pe acelaşi subiect

Telegram

Ucrainenii: "Un milion de ani de război şi oile nu învață nimic"

Deşi lovitura fusese raportată iniţial luni de bloggeri militari ucraineni şi ruşi, Ucraina nu a comentat oficial informaţiile. Bloggerii militari ucraineni susţin că bilanţul ruşilor este exagerat. 

Canalul ucrainean de Telegram "Nikolaevsky Vanyok", apropiat de Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikolaev, a respins bilanţul ruşilor, fără a preciza însă daunele reale produse. Acesta îi critică pe comandanții ucraineni, care țin avioanele sub cerul liber când dronele ruseşti zboară deasupra lor, spunând că sunt "chiar mai răi decât rușii". "Un milion de ani de război şi oile nu învață nimic", a conchis el. Potrivit sursei citate, ucrainenii nu au suferit pierderi umane.

Iuri Ignat, fost purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, a confirmat atacul, dar a insistat şi el că pierderile au fost mai mici. "Există pierderi, dar mai puţine decât afirmă inamicul. Forţele aeriene fac totul pentru a contracara (planurile) inamicului, a-l pune pe piste greşite, mai ales folosind machete", a scris el pe Facebook.

Ucraina are probleme în securizarea aerodromurilor

Totuşi, bombardarea aerodromului şi faptul că acesta era sub supravegherea unei drone ruseşti la o asemenea distanţă de front arată dificultăţile Ucrainei în materie de apărare antiaeriană şi ameninţarea sub care se vor afla avioanele F-16 pe care le aşteaptă. Acestea ar trebui să permită atât securizarea spaţiului aerian, cât şi sprijin pentru trupele la sol. Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de 120-130 de avioane.

Livrarea primelor avioane din zecile promise de ţări NATO, care le şi instruiesc echipajele, ar urma să aibă loc în curând Atacul împotriva bazei aeriene Mirogorod "a stârnit multe întrebări în societate, mai ales de ce avioanele nu erau la adăpost, ci sub cerul liber. Răspunsul e simplu: nu există adăposturi", a notat centrul de analiză militar ucraineană Defense Express.

"În timp ce Ucraina aşteaptă avioanele F-16, se pune problema securităţii lor la sol", adaugă Defense Express, observând de asemenea că armata nu a putut face nimic împotriva dronei de supraveghere care a filmat atacul.

Ruşii susţin pe baza atacurilor filmate că de la începutul anului, au lovit în total cel puțin 14 avioane pe aerodromurile ucrainene, șapte avioane de luptă Su-27 și patru MiG-29, două avioane de atac Su-25 și un avion de antrenament L-39.

Olanda va începe să livreze în curând Ucrainei primele avioane F-16

Guvernul olandez a transmis că "în curând" primele avioane de luptă F-16 vor fi livrate Ucrainei, dar nu poate oferi detalii despre numărul de aeronave sau data exactă a livrării, din motive de securitate. Totodată parlamentarii americani cer Pentagonului să accelereze antrenarea piloților ucraineni, motivând că până la finalul anului, Ucraina va avea mai multe astfel de aeronave decât militari calificați să le piloteze.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina avioane atac aerodrom
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025