Antena LIVE

Curs valutar

Slovacia, în pragul unui război civil, avertizează un ministru. Tentativa de asasinat a lui Robert Fico lasă Europa pradă tensiunilor politice

Atentatul din Slovacia a deschis o cutie a Pandorei. Premierul polonez Donald Tusk susţine, într-un mesaj pe Twitter, că a fost ameninţat că va avea o soartă similară cu a omologului său slovac. Slovacia este în pragul unui război civil, o spune chiar ministrul de Interne al ţării. Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor parlamentare, preşedintele ales şi cel în funcţie s-au reunit şi cer chiar o suspendare a campaniei electorale. 

De la 17.05.2024, 14:13
WhatsApp
Vezi și:

În urmă cu o lună, imediat după alegerile prezidenţiale, Robert Fico vorbea de războiul politic dur dintre coaliţia social-democrată şi naţionalistă pe care o conduce, şi adversarii săi, din Partidul Slovacia Progresistă. "Avem confirmarea definitivă că nu luptăm cu o tabără care are doar o altă părere, ne luptăm cu oameni periculoşi, care nu tolerează alte opinii şi care acceptă orice fel de porcărie în lupta împotriva noastră".

Numele opoziţiei a fost invocat şi după tentativa de asasinat - aceasta este acuzată că a creat o atmosferă ostilă, care a învrăjbit populaţia. Premierul Fico, comparat de mulţi cu omologul său maghiar, din cauza apropierii de Moscova şi a criticilor aduse oficialilor de la Bruxelles, a promis anul trecut, imediat după scrutinul parlamentar, că va sista ajutorul militar către Ucraina.

Valeriu Turcan, analist politic: Slovacia era o ţară puternic polarizată şi acest lucru s-a întâmplat inclusiv din cauza premierului pentru că atât el, cât şi apropiaţii domniei sale au pledat pentru o apropiere de Federaţia Rusă în timp ce, cetăţenii îşi doreau să meargă aşa cum îşi doreau spre Occident.

Garry Kasparov, dizident politic: Când ai un razboi fara sfarsit nu e ceva iesit din comun ca tarile vecine, cum e si Slovacia sa devina instabile. Iar Europa a primit inca un avertisment. Atata timp cat razboiul continua, va fi mai multa violenta.

Pe acelaşi subiect

Valeriu Turcan, analist politic: Slovacia este totuşi ţară membră NATO şi UE. Este o lecţie că atunci când polarizarea este tolerată, când discursul radical devine unul foarte utilizat în societate, astfel de evenimente devin inevitabile.  

Apele nu par să se liniştească nici la nivel european. Şi premierul Poloniei, Donald Tusk, spune că după tentativa de asasinare a omologului său slovac, a fost ameninţat cu moartea, motiv pentru care şi-a întărit măsurile de protecţie. Situaţia este tensionată şi la Bruxelles. Premierul Alexander De Croo a depus o plângere penală împotriva prezentatorului unui post de radio local. Acesta i-a îndemnat pe ascultători să-l împuşte pe oficialul belgian. 

Premierul Fico ar putea fi transferat în Bratislava

Presa locală a informat că luni se va reuni un consiliu medical pentru a-i evalua starea de sănătate şi a decide dacă ar putea fi transportat din oraşul Banska Bystrica (centru) la Bratislava. Site-ul de ştiri aktuality.sk a atribuit aceste informaţii unui director de spital. Spitalul din Banska Bystrica nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii a Reuters.

Atentatul, spun specialiştii consultaţi de Observator, a fost favorizat de o lipsă de informaţii a serviciilor secrete şi de acţiunea deficitară a agenţilor de la Oficiul pentru Protecţia Funcţionarilor Constituţionali şi Misiunilor Diplomatice, care nu a fost "ca la carte".

Un fost ofiţer SPP spune că poziţionarea dispozitivului de protecţie, în teren, este bună în primă fază. Când premierul este însă strigat, primul lucru pe care trebuia să îl facă unul dintre agenţi era să ajungă lângă mulţime înaintea premierului. Apoi, să analizeze persoana care l-a interpelat, pentru a stabili dacă reprezintă vreun risc. Gărzile de corp s-au uitat, în schimb, la politician. În plus, la primul foc de armă, ofiţerul de lângă demnitar trebuia să facă scut în faţa premierului. "Sunt debusolaţi. premierul cade şi este lăsat în urmă, doi fug, unul se uită în altă parte, unul încearcă să îşi scoată pistolul. Nu ştiu cum să evacueze. Vine o maşină, într un fel sau altul îl duc în maşină", explică Cristian Cioc, fost ofiţer SPP.

Într-un astfel de scenariu, echipa medicală trebuie chemată în maximum 15 secunde. "Îl urcă într-o maşină, iar maşina nu are şofer. Este un ofiţer de protecţie care se duce către portiera şoferului, este un gest nefiresc. Şi mai trec nişte secunde până se pune în mişcare acest autoturism", mai spune Cristian Cioc, fost ofiţer SPP.

Din primele informaţii, atacatorul a stat câteva ore în perimetrul de securitate şi nu a fost luat în seamă. "Inexplicabil cum nu au văzut un om masiv, 1,90, 71 de ani, iese din context care scoată o armă de undeva şi o ţine pe lângă corp şi strigă la demintar, ridică arma deasupra barierei, paralel cu gardul. Tot sistemul de la execuţie la conducere rămâne blocat", explică Cristian Cioc.

De altfel, atentatul a reunit de urgenţă consiliul de apărare a ţării. Se cere deja demisia ministrului de interne din cauza eşecului protejării şefului guvernului de la Bratislava mai ales că, atacatorul Juraj Cintula a fost văzut în preajma premierului în urmă cu nici trei săptămâni. A fost prezent la un protest tot la finalul unei şedinţe de guvern, tot în provincie, la 160 de kilometri de locul unde l-a împuşcat ieri pe premier.

Medicii l-au operat timp de cinci ore pe Robert Fico. Un glonţ i-a străpuns abdomenul şi alte două un picior şi un braţ. În ultimii ani, problemele de sănătate s-au ţinut lanţ de politicianul slovac. Fico este hipertensiv şi a avut o formă mai gravă de covid, iar în 2016, a suferit o operaţie la inimă. Cu doar câteva zile înainte de tentativa de asasinat, a avut o viroză. "Trebuie să vă spun că după o scurtă vizită pe care i-am făcut-o premierului Robert Fico, starea lui de sănătate rămâne foarte gravă. Mi s-a permis să vorbesc cu el doar câteva minute", dezvăluie Peter Pellegrini, preşedintele ales al Slovaciei

Atacul, motivat politic

"Orele şi zilele următoare vor fi cele mai dificile şi importante. Şeful guvernul a trecut cu puţin pe lângă moarte, pentru că dacă gloanţele ar fi ajuns doar la câţiva centimetri de locul unde au pătruns, am fi vorbit despre alte lucruri", a adăugat Pellegrini, adresându-se presei la spitalul F.D. Roosevelt din oraşul Banska Bystrica, unde Fico este internat  El a mai spus că a vorbit cu premierul despre cât de fericit este că a supravieţuit atacului şi i-a urat o însănătoşire grabnică. 

Dus la audieri, atacatorul şi-a justificat atacul - raţiunile politice. În Slovacia, au avut în ultimele săptămâni proteste în masă împotriva deciziilor guvernamentale controversate, cum ar fi închiderea Parchetului Anticorupţie, care ancheta membri ai partidului lui Fico. Bărbatul de 71 de ani le-a spus anchetatorilor că nu a vrut să îl omoare pe premier, ci doar să îl rănească.

Suspectul Juraj Cintula a fost şi el victima unui atac armat, în timp ce era agent de pază la un magazin, în 2016. Tot în acelaşi an, acesta a fost fotografiat la un miting al grupării paramilitare pro-ruse Slovenskí Branci. Organizaţia recruta tineri pe care-i instruia să folosească armele de foc şi-i pregătea pentru un război în toată regula. Gruparea şi-a încetat activitatea acum doi ani. Fiul atacatorului le-a spus jurnaliştilor locali că tatăl său avea permis de port-armă şi a negat că tatăl său ar fi avut probleme psihice. Acum, acesta riscă până la 25 de ani de închisoare.

Slovacia, în prag de război civil

Tentativa de asasinat asupra premierului slovac a amplificat îngrijorările că dezbaterile politice din Europa, tot mai polarizate, au escaladat către violență, scrie New York Times. Robert Fico este la al patrulea mandat de premier. A revenit la putere anul trecut, după ce a demisionat în 2018, pe fondul protestelor anti-corupţie. S-a întâmplat asta după asasinarea lui Jan Kuciak, un reporter de investigatii care ancheta corupția din partidul aflat la putere. Lider al unui partid populist, Robert Fico a promis că va stopa ajutorul militar pentru Ucraina, va combate migraţia ilegală şi va avea o politică diferită faţă de SUA si Uniunea Europeană. O astfel de agendă i-a adus eticheta de politician pro-rus, dar populismul l-a ajutat şi l-a adus la putere în toamna anului trecut, atunci când partidul său a câştigat algerile parlamentare. Pe modelul lui Viktor Orban în Ungaria, Robert Fico a atacat presa independentă, s-a pronunţat împotriva organizatiilor non-guvernamentale, iar politica sa iliberală a afectat si drepturile minoritătilor sexuale.

În timpul mandatului său ca prim-ministru, Slovacia a devenit prima țară care a încetat să trimită arme în Ucraina, deși ajutorul non-militar a continuat. Revenirea la putere a lui Fico, anul trecut, a reflectat o tendință mai largă în mare parte a Europei: declinul susținerii pentru partidele de centru-stânga și centru-dreapta a căror succesiunea, după alegeri, se făcea fără incidente și care erau de acord în cele mai multe privințe.

Imediat după tentativa de asasinat, ministrul de interne al Slovaciei, Matus Sutaj Estok, a declarat că țara sa se află în pragul unui război civil din cauza tensiunilor politice. Întreaga naţiune a rămas şocată în urma incidentului, acest eveniment marcând o diviziune politică profundă, care a caracterizat şi campania electorală, scrie Euronews. „Partidul lui Robert Fico, SMER, a fost mereu acuzat de desființarea democrației. El și partidul său au acuzat opoziția că a trădat interesele țării, aliniindu-se prea mult cu Occidentul”.

Atacul a fost prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european de peste 20 de ani şi a atras condamnări internaţionale. Analişti politici şi parlamentari spun că a scos la iveală un climat politic din ce în ce mai febril şi polarizat atât în Slovacia, cât şi în întreaga Europă. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

robert fico juraj cintula slovacia tentativa asasinat
Întrebarea zilei
Preferaţi să cumpăraţi aur sau să deschideţi conturi de economii?

Investesc în aur

Prefer să deschid conturi de economii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Megaproiectul la care Ceaușescu a visat va fi reluat. Se vor crea sute de locuri...
Fanatik.ro
Publicat 20.10.2024
Un bărbat declarat în moarte cerebrală s-a trezit în timpul recoltării de organe
spotmedia.ro
Publicat 19.10.2024
Avertisment de la Washington: După Ucraina, Putin va invada Republica Moldova....
spotmedia.ro
Publicat 17.10.2024
Cristina Demetrescu, despre „trenul vieții” pe care trebuie să îl prindem...
Gandul
Publicat 20.10.2024
Cum a intervenit Ion Gheorghe Maurer pentru ca Delia Budeanu să nu fie scoasă de...
Adevărul
Publicat 20.10.2024
A murit Delia Budeanu. A fost una dintre cele mai iubite prezentatoare TV ale...
A1
Publicat 20.10.2024
Horoscopul zilei de 21 octombrie 2024. Peștii sunt recunoscători pentru ceea ce...
CaTine
Publicat 20.10.2024
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o...
spynews.ro
Publicat 18.10.2024
În direct la TV, Gigi Becali l-a întrerupt pe George Simion, partenerul lui din...
GSP
Publicat 20.10.2024
Planta pe care trebuie să o pui la fereastră. Te scapă de umiditate și mucegai
Click.ro
Publicat 20.10.2024
Inteligența artificială a descoperit peste 160.000 de noi specii de virus. Multe...
Useit
Publicat 20.10.2024
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redacţia.ro
Publicat 18.10.2024
Atentat terorist în România comunistă. Cazul exploziei din 1984 de la Sfântu...
libertatea.ro
Publicat 20.10.2024
Istoricul relațiilor lui Liam Payne. O retrospectivă asupra vieții amoroase a...
ZU
Publicat 20.10.2024
Gogoși cu mere și banane în aluat, foarte gustoase și aromate
Hello taste
Publicat 20.10.2024
Pernele de alăptare trebuie să îndeplinească noi standarde de siguranță. La...
Deparinti
Publicat 20.10.2024
Grindeanu despre pasajul care "îngroapă" sute de case și...
ziare.com
Publicat 19.10.2024
Jorge Salinas și Elizabeth Alvarez sărbătoresc 13 ani de căsnicie. Actorul a...
Happy
Publicat 18.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Câte anestezii generale poți face în siguranță
Medicool
Publicat 20.10.2024
Ion Ţiriac, prins la volan cu 340 km/oră de poliţie şi trimis spre judecată....
orangesport.ro
Publicat 14.10.2024