Antena Meniu Search
x

Viktor Orban susţine că premierul slovac Robert Fico "este între viaţă şi moarte". Oficialul ungar sugerează o legătură între tentativa de asasinat şi război

Premierul slovac Robert Fico "se află între viaţă şi moarte la două zile după tentativa de asasinat asupra sa", care a trimis unde de şoc în Europa, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban la postul public de radio, potrivit Reuters. 

de Redactia Observator

la 17.05.2024 , 12:24

Viktor Orban susţine că premierul slovac Robert Fico "este între viaţă şi moarte". Oficialul ungar sugerează o legătură între tentativa de asasinat şi război
Viktor Orban susţine că premierul slovac Robert Fico "este între viaţă şi moarte". Oficialul ungar sugerează o legătură între tentativa de asasinat şi război - Profimedia Images

Atacul armat a fost prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii 20 de ani şi a fost condamnat la nivel internaţional. Analişti politici şi parlamentari spun că atacul a expus un climat politic din ce în ce mai febril şi polarizat atât în Slovacia, cât şi în întreaga Europă. "Ne rugăm pentru prim-ministru şi pentru Slovacia", a spus Orban. "Îi dorim însănătoşire grabnică şi să se întoarcă la muncă. Robert Fico este între viaţă şi moarte", a adăugat el.

Orban a mai declarat că, şi dacă Fico îşi revine, el nu va putea lucra luni de zile, într-un moment critic în perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European de la începutul lunii iunie. "Ne confruntăm cu alegeri care vor decide nu doar membrii Parlamentului European, ci, împreună cu alegerile din SUA, pot determina cursul războiului şi al păcii în Europa", a spus Orban"În această situaţie, am fi avut mare nevoie de Robert Fico şi de o Slovacie propace", a mai afirmat el.

Orban sugerează o legătură între tentativa de asasinat şi război

Articolul continuă după reclamă

A sugera o legătură între tentativa de asasinat împotriva lui Robert Fico şi război "nu ar fi ceva nejustificat", a spus premierul Viktor Orban, care a adăugat că "centre viguroase de putere au un interes în continuarea războiului dintre Rusia şi Ucraina", relatează MTI.

Pe acelaşi subiect

"Nu au existat multe (ţări) care au vorbit în favoarea păcii... în afară de Ungaria, a fost Vaticanul, iar Slovacia tocmai se întorsese în direcţia taberei păcii", a apreciat Orban. Referindu-se la atacul asupra premierului slovac, Orban a declarat că "una dintre aceste ţări a renunţat, ceea ce înseamnă că Ungaria trebuie să-şi dubleze eforturile, iar munca ei va deveni mai dificilă la Bruxelles, în lupta cu politicienii prorăzboi".

Deşi ancheta asupra tentativei de asasinat este încă în curs de desfăşurare în Slovacia, Orban a declarat că "este o certitudine că făptuitorul era progresist, de stânga şi prorăzboi''. Prin urmare, ipotezele unei legături între tentativa de asasinat şi război nu sunt nejustificate'', a continuat premierul ungar.

Însă "cei în favoarea păcii nu trebuie să se teamă; trebuie să înfrunte imperiul Soros (George Soros, filantrop american originar din Ungaria, ţinta preferată a liderilor naţionalişti şi iliberali - n.r.) şi, dacă este necesar, politica externă americană şi trebuie să spună foarte clar că este în interesul Europei ca părţile să revină la masa negocierilor, mai degrabă decât să continue să insiste pentru o soluţie militară fără speranţă'', a mai spus premierul ungar.

Tusk dezvăluie că a fost ţinta ameninţărilor cu moartea

După incidentul care îl are în prim-plan pe premierul slovac, şi omologul său polonez a declarat joi că a primit ameninţări după tentativa de asasinat asupra lui Robert Fico, iar presa a relatat că protecţia sa va fi întărită, relatează Reuters.

"Ieri a fost prea mult" , a declarat Tusk într-o postare pe platforma  X, ilustrată cu o captură de ecran a unui comentariu, tot de pe X, în care se spune: "Astăzi, slovacii ne-au dat un exemplu despre ce ar trebui făcut cu Donald Tusk", dacă acesta decide să nu facă investiţii într-un mare aeroport din centrul Poloniei.

Atmosfera politică din Polonia a fost încărcată în ultimii ani, inclusiv prin asasinarea, în 2019, a primarului liberal din Gdansk, care era un critic al politicilor anti-imigranţi ale partidului de guvernământ de atunci, Lege şi Justiţie (PiS). Site-ul polonez Wp.pl a afirmat joi, citând o sursă din cadrul Serviciului de Protecţie de Stat, că protecţia lui Tusk va fi consolidată în urma tentativei de asasinat asupra lui Fico.

Un purtător de cuvânt al Serviciului de Protecţie a Statului - organismul responsabil cu protecţia celor mai importante persoane din Polonia - a refuzat să comenteze, afirmând că activităţile sale sunt confidenţiale. "Desigur, analizăm şi tragem concluzii, dar nu vorbim despre ele în mod public", a declarat ministrul polonez de interne Tomasz Siemoniak, citat de Wp.pl.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
V-aţi gândit să renunţaţi la maşină din cauza scumpirilor repetate la pompă?
Observator » Stiri externe » Viktor Orban susţine că premierul slovac Robert Fico "este între viaţă şi moarte". Oficialul ungar sugerează o legătură între tentativa de asasinat şi război