Video ANIMAŢIE. Un fost ofiţer SPP dezvăluie ce greşeli au făcut agenţii care au permis ca Robert Fico să fie împuşcat
Premierul Slovaciei, Robert Fitso, împuşcat ieri în plină stradă, este în continuare în stare critică. A fost operat mai bine de cinci ore, după ce trei gloanţe l-au lovit în abdomen, braţ şi picior. Iar astăzi ar putea fi suspus din nou unei intervenţii chirurgicale. La Bratislava, se cer demisii după ce ofiţerii însărcinaţi cu protecţia demnitarului ar fi acţionat haotic imediat după ce atacatorul a scos pistolul. Bărbatul, un poet în vârstă de 71 de ani, a spus iniţial că e mândru de fapta sa. Motivaţia ar fi una politică: nu este de acord cu politica naţionalistă şi pro Moscova dusă de Guvern.
Premierul Slovaciei, Robert Fitso: "Mă aștept ca frustrarea să se transforme în asasinarea unui politician din guvern, chiar a mea".
O lună mai târziu, premoniţia lui Fico adeverit.
Acesta este momentul şocant în care premierul slovac este împuşcat din public. Atacatorul, pe numele său Juraj Cintula, un poet în vârstă de 71 de ani, stă liniştit lângă un grup de simpatizanţi ai lui Robert Fica. Din imaginile surprinse de martori se pare că are deja pistolul în mână când ridică braţul deasupra gardului.
Atentatul, favorizat de o lipsă de informaţii a serviciilor secrete
- Robert Fico este în continuare în stare gravă. Președintele Pellegrini l-a vizitat la spital: A fost la câţiva...
- Cele patru motive pentru care Juraj Cintula l-a împuşcat pe Robert Fico. Era supărat inclusiv pe oprirea...
- Tentativa de asasinare a lui Robert Fico. Preşedintele Slovaciei cere partidelor să-şi suspende campania pentru...
De la o distanţă mai mică de un metru trage de cinci ori înainte să fie imobilizat de gărzile de corp ale şefului executivului. Politicianul s-a prăbuşit la pământ sub ochii îngroziţi ai celor prezenţi pe străzile din Handlova.
Atentatul, spun specialiştii consultaţi de Observator, a fost favorizat de o lipsă de informaţii a serviciilor secrete şi de acţiunea deficitară a agenţilor de la Oficiul pentru Protecţia Funcţionarilor Constituţionali şi Misiunilor Diplomatice, care nu a fost "ca la carte".
Un fost ofiţer SPP spune că poziţionarea dispozitivului de protecţie, în teren, este bună în primă fază. Când premierul este însă strigat, primul lucru pe care trebuia să îl facă unul dintre agenţi era să ajungă lângă mulţime înaintea premierului.
Apoi, să analizeze persoana care l-a interpelat, pentru a stabili dacă reprezintă vreun risc. Gărzile de corp s-au uitat, în schimb, la politician. În plus, la primul foc de armă, ofiţerul de lângă demnitar trebuia să facă scut în faţa premierului.
Cristian Cioc, fost ofițer SPP: Sunt debusolaţi. premierul cade şi este lăsat în urmă, doi fug, unul se uită în altă parte, unul încearcă să îşi scoată pistolul. Nu ştiu cum să evacueze. Vine o maşină, într un fel sau altul îl duc în maşină.
Într-un astfel de scenariu, echipa medicală trebuie chemată în maximum 15 secunde.
Cristian Cioc, fost ofițer SPP: Îl urcă într-o maşină, iar maşina nu are şofer, este un ofiţer de protecţie care se duce către portiera şoferului, este un gest nefiresc. Și mai trec nişte secunde până se pune în mişcare acest autoturism.
Maria Rohnean, reporter Observator: Din primele informaţii, atacatorul a stat câteva ore în perimetrul de securitate şi nu a fost luat în seamă.
Se cere deja demisia ministrului de interne
Cristian Cioc, fost ofițer SPP: Inexplicabil cum nu au văzut un om masiv, 1,90, 71 de ani, iese din context, care scoată o armă de undeva şi o ţine pe lângă corp şi strigă la demintar, ridică arma deasupra barierei, paralel cu gardul. Pentru mine este noaptea minţii. Tot sistemul, de la execuţie la conducere, rămâne blocat.
De altfel, atentatul a reunit de urgenţă consiliul de apărare a ţării. Se cere deja demisia ministrului de interne din cauza eşecului protejării şefului guvernului de la Bratislava mai ales că, atacatorul a fost văzut în preajma premierului în urmă cu nici trei săptămâni. A fost prezent la un protest tot la finalul unei şedinţe de guvern, tot în provincie, la 160 de kilometri de locul unde l-a împuşcat ieri pe premier.
Guvernul slovac intenţionează să închidă şi postul public de radio şi televiziune
Premierul a fost dus de urgenţă cu elicopterul la spitalul din Banska Bystrica, o localitate aflată la circa 60 de kilometri. S-a considerat că transferul până în capitala Bratislava ar fi fost prea riscant. Medicii l-au operat 5 ore pe Robert Fico. Un glonţ i-a străpuns abdomenul şi alte două un picior şi un braţ.
În Slovacia, au avut în ultimele săptămâni proteste în masă împotriva deciziilor guvernamentale controversate, cum ar fi închiderea Parchetului Anticorupţie, care ancheta membri ai partidului lui Fico. Totodată, guvernul slovac intenţionează să închidă şi postul public de radio şi televiziune. Fiul atacatorului le-a spus jurnaliştilor locali că tatăl său avea permis de port-armă şi a negat că tatăl său ar fi avut probleme psihice. Acum, acesta riscă până la 25 de ani de închisoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰