Tatăl elevului sârb care a ucis 9 persoane şi-ar fi învăţat fiul cum să folosească armele de foc. Ce pedeapsă ar putea primi după masacru
Tatăl elevului sârb care şi-a ucis cu focuri de armă opt colegi şi pe paznicul şcolii a declarat vineri, în faţa anchetatorilor, că nu are nicio responsabilitate pentru atac, transmite Reuters, citând Parchetul.
De Redactia Observator la 05.05.2023, 21:45- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Băiatul în vârstă de 13 ani a omorât miercuri la Belgrad şi un agent de pază al şcolii şi a rănit alte şapte victime. El nu va răspunde penal, din cauză că este prea mic; în prezent, este evaluat psihiatric.
Procuratura l-a pus în schimb sub acuzare pe tatăl copilului. Bărbatul, care a fost identificat doar ca Vladimir K., ar putea fi condamnat la 12 ani de închisoare pentru tulburarea gravă a securităţii publice. Parchetul a anunţat că va cere instanţei să desfăşoare procedurile preliminare cu suspectul în arest, "pentru a împiedica influenţarea martorilor, repetarea infracţiunii şi din cauza temerii publice".
Anchetatorii afirmă că el şi-a învăţat fiul să folosească armele de foc, ducându-l la şedinţe de tragere "în ciuda faptului că copilul are 13 ani, iar o astfel de activitate era (...) nepotrivită pentru vârsta lui", potrivit Agerpres.
Vladimir K. este suspectat şi de neasigurarea condiţiilor corespunzătoare de păstrare a armelor şi muniţiei. "Ca rezultat al acţiunilor sale, în 3 mai 2023, fiul său K. K. a reuşit să intre în posesia" a două pistoale pe care le-a folosit apoi în atacul de la şcoală, au mai arătat procurorii.
- Corespondență Observator din Belgrad. Măsuri drastice luate de sârbi: populația va fi dezarmată, iar 1.200 de...
- Un nou atac armat în Serbia. Cel puțin opt morți și 13 răniți la doar o zi după masacrul din Belgrad
- Sora elevului criminal, martoră la masacrul din şcoala din Belgrad, nu își revine din șoc. Serbia clocoteşte de...
- Corespondență Observator din Belgrad: Sârbii, uniți în fața durerii. Mii de oameni au adus un omagiu...
Elevul de 13 ani a ucis opt colegi şi un paznic
"Ambasada lor e aproape de şcoală, paznicul a lucrat şi pentru ei. Gardianul care a fost ucis ieri a lucrat la Ambasada Belgiei, unde eu sunt ambasador. Suntem profund marcaţi de ceea ce s-a întâmplat", a declarat Cathy Buggenhout, ambasadorul Belgiei. "Îi plăcea să lucreze în această şcoală, iubea copiii. Un tip fenomenal, era mereu disponibil să te ajute", îşi aminteşte Dragan, colegul paznicului ucis.
"Nimic nu va mai fi la fel în țară sau în școli. Nu se poate și nici nu trebuie să fie la fel. E la limita unui atac terorist", crede Liljana Mihajlović, profesoară. "Este şocant să vezi că aşa ceva se întâmplă într-un oraş din Serbia", spune un tânăr.
Crima a şocat o ţară întreagă: oamenii, împietriţi de durere
Imaginile arată cum se vede o ţară îngrozită de masacrul comis de cel mai mare criminal din istorie sub 14 ani. Serbia e în doliu şi nimic nu va mai fi la fel. "Lumânările pot fi aprinse şi pentru lucruri bune. Dar acum aprindem pentru o nenorocire", spune un sârb.
"Toţi avem copii, la alte şcoli, şi ne gândim... Îţi duci copiii dimineaţa la şcoală, le spui: Ne vedem mai târziu şi nu mai există apoi mai târziu", mărturiseşte o femeie. "Oameni faimoşi, intelectuali, artişti (n.r. - au copii la şcoală). Este îngrozitor, sunt părinte şi nu ştiu ce aş putea să spun. Nu ca jurnalist, ci ca părinte", comentează altcineva.
"Ne rugăm pentru cei care sunt în spital, care sunt răniţi, fetiţe şi băieţei, şi care luptă pentru viaţă", a declarat Prof. dr. Milan A.Nedeljković, primar. "Este una dintre cele mai negre zile din istoria Serbiei", afirmă Aleksandr Vucic, preşedintele Serbiei.
Planul sângeros al elevului criminal
Anchetatorii au refăcut planul mortal al atacatorului şi i-au făcut portretul. Poliţia vorbeşte despre un ucigaş cu sânge rece, care a calculat totul în detaliu, după un scenariu al unui film de groază.
"Avea o listă de copii pe care plănuia să îi ucidă. Şi-a desenat planurile şcolii, cu intrări şi ieşiri, desenul a fost găsit în banca lui. Şi el însuşi a spus că avea ţinte prioritare", spune Veselin Milic, şeful poliţiei din Belgrad. O listă lungă cu toţi cei pe care îi voia morţi. Şeful poliției este aspru criticat după ce a făcut publică hârtia și a dezvăluit identitatea tuturor celor vizaţi.
"După atacul îngrozitor, adolescentul ar fi sunat la poliţie şi le-ar fi spus că este psihopat şi trebuie oprit. Ar fi tras cel puţin 57 de gloanţe cu cele două pistoale şi trei încărcătoare furate de la tatăl său. În rucsac, poliţiştii i-au găsit şi patru cocktail-uri Molotov", adaugă Iulia Pop, reporter Observator.
Cine este Kosta Kecmanović
Adolescentul de 13 ani era olimpic la matematică şi istorie. Șeful poliției din Belgrad spune că elevul ar fi fost victima bullyingului la școală: recent a ajuns la spital, după ce ar fi fost agresat în timpul unui curs de actorie. Părinţii divorţaseră. Tatăl - medic renumit, membru de onoare al unui poligon. Şi-a dus la trageri fiul de mai multe ori. Mama, profesor universitar. Ambii au fost reţinuţi de poliţie, în timp ce atacatorul este într-o clinic de psihiatrie. Potrivit presei din Serbia, tatăl este acuzat de o infracțiune gravă împotriva securității, pentru că a lăsat cele două arme nesupravegheate.
"El a acţionat matematic. A eliminat ameninţarea, paznicul. Apoi a eliminat adultul şi după aceea şi-a dus până la final planul în aplicare", explică Paul Herinean, specialist tactici comunicare. "E ca un fel de transpunere a unei misiuni. O listă de misiune cu ţinte primare. Să nu confundăm victima cu agresorul, copilul ăsta e un agresor. E o bestie", spune Gabriel Diaconu, psihiatru.
Primele măsuri după masacrul din Belgrad
Revoltaţi, oamenii caută vinovaţi pentru tragedie. Cer, într-un glas, demisia Ministrului Educaţiei. "Cel mai neînsemnat lucru pe care putea să-l facă era să-şi prezinte demisia, dar nu a făcut-o", crede o femeie.
Potrivit unui studiu, Serbia se afla pe locul al treilea la nivel global, cu 39 de arme de foc la suta de locuitori. Multe dintre ele sunt arme deţinute ilegal de la războiul din anii 1990. Preşedintele Serbiei vrea să schimbe legislaţia astfel încât răspunderea penală să înceapă de la 12 ani şi noi reguli pentru portul armelor.