Antena Meniu Search
x

Video Sora elevului criminal, martoră la masacrul din şcoala din Belgrad, nu își revine din șoc. Serbia clocoteşte de furie: "Nimic nu va mai fi la fel în ţară"

O ţară întreagă, îngenuncheată de durere, în şoc şi lacrimi. Aşa arată Serbia, după masacrul teribil, în care un adolescent de 13 ani a ucis opt colegi şi pe paznicul şcolii. Alţi cinci copii şi un profesor sunt răniţi, iar doi dintre ei, în stare gravă. Atacatorul este cel mai mare ucigaş din istorie sub 14 ani, iar portretul pe care îl creionează anchetatorii este cel al unui ucigaş cu sânge rece. În faţa şcolii unde s-a declanşat infernul, mii de oameni s-au adunat şi îşi strigă suferinţa.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 04.05.2023, 20:27

Vezi și

În imagini se vede cum a început Iadul în şcoala primară Vladislav Ribnikar din Vraciar, unul dintre cele mai bune cartiere din Belgrad. Zeci de pocnete seci, glonţ, după glonţ. În rafală. Ploaia de împuşcături seceră vieţile a opt copii - şapte fete şi un băiat, niciunul mai mare de 14 ani. Paznicul şcolii e şi el ucis. Iar pentru ceilalţi copii şi profesori începe o luptă cumplită pentru supravieţuire. 

Serbia, în lacrimi după masacrul de la şcoala din Belgrad

Călău le este propriul coleg, alături de care se distraseră la o petrecere cu doar o săptămână mai devreme. Martoră la masacru este şi sora atacatorului. Fata era în şcoală, la câteva clase distanţă. Presa locală scrie că adolescenta nu se poate opri din plâns de când a aflat de crimele comise de fratele său. 

Întreaga comunitate e în şoc şi lacrimi. "Am şi eu doi copii", plânge în hohote un bărbat. O bunică nu-şi va mai strânge niciodată nepoata în braţe. Ana ei, cum o alinta, nu mai e. "Era de serviciu pe şcoală, la parter, cu bărbatul care a fost ucis (n.r. paznicul) şi pe urmă a împuşcat-o pe Ana mea. Când nu a răspuns la telefon, am ştiut că s-a terminat", povesteşte Ljiljana Radicevic, bunica uneia dintre victime.

Pe acelaşi subiect

Fiica antrenorului de la CSM Zalău, ucisă în atacul armat din Serbia

Printre cei opt copii ucişi este şi fiica unui fost jucător de volei din Serbia, antrenor acum în România, la echipa SCM Zalău. Pe străzile din jurul şcolii, transformate într-un altar al durerii, sportivul plânge şi îşi îmbrăţişează soţia zdrobită de durere. "Ieri în jurul prânzului am primit un telefon de la dânsul. Era extrem de agitat, plângea, extrem de dărâmat. I-am cunoscut fetiţele. De Craciun l-au vizitat aici, la Zalău. Chiar au fost prezente la câteva antrenamente", povesteşte Feher Adrian, manager volei SCM Zalău.

Fiica unui bărbat a scăpat miraculos de tirul ucigaş. Era la ora de istorie când adolescentul de 13 ani a intrat în clasă şi a semănat moarte în jur. "A intrat băiatul în clasă și a început să tragă. Fiică-mea zice că l-a văzut cum ține pistolul, apoi a tras: primele două fete au căzut, apoi a sărit sângele pe tricoul fetiței care e acum la Urgențe și are răni serioase", mărturiseşte el.

Elevul de 13 ani a ucis opt colegi şi un paznic

"Ambasada lor e aproape de şcoală, paznicul a lucrat şi pentru ei. Gardianul care a fost ucis ieri a lucrat la Ambasada Belgiei, unde eu sunt ambasador. Suntem profund marcaţi de ceea ce s-a întâmplat", a declarat Cathy Buggenhout, ambasadorul Belgiei. "Îi plăcea să lucreze în această şcoală, iubea copiii. Un tip fenomenal, era mereu disponibil să te ajute", îşi aminteşte Dragan, colegul paznicului ucis.

"Nimic nu va mai fi la fel în țară sau în școli. Nu se poate și nici nu trebuie să fie la fel. E la limita unui atac terorist", crede Liljana Mihajlović, profesoară. "Este şocant să vezi că aşa ceva se întâmplă într-un oraş din Serbia", spune un tânăr.

Crima a şocat o ţară întreagă: "Lacrimi, flori şi lumânări. Oameni împietriţi de durere"

Imaginile arată cum se vede o ţară îngrozită de masacrul comis de cel mai mare criminal din istorie sub 14 ani. Serbia e în doliu şi nimic nu va mai fi la fel. "Lumânările pot fi aprinse şi pentru lucruri bune. Dar acum aprindem pentru o nenorocire", spune un sârb.

"Acesta este un lucru foarte rău. Asta ne-a spus domnul de aici. Care, alături de mine, încercăm în ciuda vântului să aprindem o lumânare. Lacrimi, flori şi lumânări. Oameni împietriţi de durere. Iar acest simplu copac a devenit un altar în memoria copiilor", arată Iulia Pop, reporter Observator.

"Toţi avem copii, la alte şcoli, şi ne gândim... Îţi duci copiii dimineaţa la şcoală, le spui: Ne vedem mai târziu şi nu mai există apoi mai târziu", mărturiseşte o femeie. "Oameni faimoşi, intelectuali, artişti (n.r. - au copii la şcoală). Este îngrozitor, sunt părinte şi nu ştiu ce aş putea să spun. Nu ca jurnalist, ci ca părinte", comentează altcineva. 

"Ne rugăm pentru cei care sunt în spital, care sunt răniţi, fetiţe şi băieţei, şi care luptă pentru viaţă", a declarat Prof. dr. Milan A.Nedeljković, primar. "Este una dintre cele mai negre zile din istoria Serbiei", afirmă Aleksandr Vucic, preşedintele Serbiei.

Planul sângeros al elevului criminal

În ultimele 24 de ore, anchetatorii au refăcut planul mortal al atacatorului şi i-au făcut portretul. Poliţia vorbeşte despre un ucigaş cu sânge rece, care a calculat totul în detaliu, după un scenariu al unui film de groază. 

"Avea o listă de copii pe care plănuia să îi ucidă. Şi-a desenat planurile şcolii, cu intrări şi ieşiri, desenul a fost găsit în banca lui. Şi el însuşi a spus că avea ţinte prioritare", spune Veselin Milic, şeful poliţiei din Belgrad. O listă lungă cu toţi cei pe care îi voia morţi. Şeful poliției este aspru criticat după ce a făcut publică hârtia și a dezvăluit identitatea tuturor celor vizaţi.

"După atacul îngrozitor, adolescentul ar fi sunat la poliţie şi le-ar fi spus că este psihopat şi trebuie oprit. Ar fi tras cel puţin 57 de gloanţe cu cele două pistoale şi trei încărcătoare furate de la tatăl său. În rucsac, poliţiştii i-au găsit şi patru cocktail-uri Molotov", adaugă Iulia Pop, reporter Observator.

Cine este Kosta Kecmanović

Adolescentul de 13 ani era olimpic la matematică şi istorie. Șeful poliției din Belgrad spune că elevul ar fi fost victima bullyingului la școală: recent a ajuns la spital, după ce ar fi fost agresat în timpul unui curs de actorie. Părinţii divorţaseră. Tatăl - medic renumit, membru de onoare al unui poligon. Şi-a dus la trageri fiul de mai multe ori. Mama, profesor universitar. Ambii au fost reţinuţi de poliţie, în timp ce atacatorul este într-o clinic de psihiatrie. Potrivit presei din Serbia, tatăl este acuzat de o infracțiune gravă împotriva securității, pentru că a lăsat cele două arme nesupravegheate. 

"El a acţionat matematic. A elminat ameninţarea, paznicul. Apoi a eliminat adultul şi după aceea şi-a dus până la final planul în aplicare", explică Paul Herinean, specialist tactici comunicare. "E ca un fel de transpunere a unei misiuni. O listă de misiune cu ţinte primare. Să nu confundăm victima cu agresorul, copilul ăsta e un agresor. E o bestie", spune Gabriel Diaconu, psihiatru.

Primele măsuri după masacrul din Belgrad

Revoltaţi, oamenii caută vinovaţi pentru tragedie. Cer, într-un glas, demisia Ministrului Educaţiei. "Cel mai neînsemnat lucru pe care putea să-l facă era să-şi prezinte demisia, dar nu a făcut-o", crede o femeie.

Potrivit unui studiu, Serbia se afla pe locul al treilea la nivel global, cu 39 de arme de foc la suta de locuitori. Multe dintre ele sunt arme deţinute ilegal de la războiul din anii 1990. Preşedintele Serbiei vrea să schimbe legislaţia astfel încât răspunderea penală să înceapă de la 12 ani şi noi reguli pentru portul armelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Sora elevului criminal, martoră la masacrul din şcoala din Belgrad, nu își revine din șoc. Serbia clocoteşte de furie: "Nimic nu va mai fi la fel în ţară"