Antena LIVE
Foto

Viaţa în ţinutul "aurului albastru", unde apa a devenit cea mai de preţ resursă. Oamenii plătesc un preţ uriaş, loviţi de secetă şi cu facturi tot mai mari

Seceta care a lovit Europa vara aceasta vine cu un preţ greu de plătit, în special pentru cei care se întreţin din agricultură. Apa de la robinet care reprezenta, în unele cazuri, singura salvare a fermierilor din Seillans, Franţa, a fost raţionalizată până într-un punct în care şi viaţa de zi cu zi este afectată cumplit. Iar peste toate vine şi un mare paradox. Iniţial, autorităţile le permiteau rezidenţilor să-şi umple piscinele cu apă. Asta în timp ce le cereau, în schimb, producătorilor locali 20 de euro pe metrul cub din ceea ce localnicii au început să numească "aurul albastru".

De la 18.08.2022, 11:39
Galerie (9)
Oamenii plătesc un preţ uriaş, loviţi de secetă şi cu facturi tot mai mari Shutterstock / Facebook

Timp de mai bine de un secol, apa a curs neîntrerupt, scăldând terenul şi irigând pe îndelete ferma lui Cécile Messelis, situată în comuna Seillans din Franţa. Asta până în 2020, când natura până atunci darnică parcă "a închis robinetul". Asta nu s-a petrecut peste noapte: firul de apă s-a subţiat treptat, până ce anul acesta a dispărut complet. Seceta i-a pus capac. Acum, ferma lui Cécile Messelis se usucă sub soarele torid, iar rezervoarele de apă răsună a gol. Aici cultiva până de curând vinete, roşii, ardei sau pepeni. Dar odată cu acest sezon secetos, şi-ar putea lua adio de la viaţa de mic fermier.

Secetă cumplită în Europa: râuri secate şi culturi compromise

După o iarnă neobişnuit de uscată, fără precipitaţii, Cécile Messelis spune că a trebuit să se bazeze exclusiv pe apa de la robinet, pentru ca de fructele şi legumele sale organice să nu se aleagă praful. Cu recolta sa modestă, pe care o vindea la supermarketurile locale, reuşea să se întreţină şi să trăiască o viaţă decentă. Doar că în luna mai, autorităţile franceze au restricţionat şi consumul de apă potabilă. Franţa trece printr-o perioadă "de foc" - posibil, cea mai dură secetă din istoria consemnată a ţării. Potrivit CNN, acelaşi scenariu se repetă în întreaga Europă, unde peste 60% din continent se confruntă cu seceta şi alerte meteorologice severe.

Ploaia se lasă aşteptată de multă vreme în regiuni extinse din Europa, iar efectele sunt vizibile. Mai multe râuri şi fluvii au secat ori au debitele cu mult sub pragul optim. În România, Dunărea a scăzut pe alocuri atât de mult încât au apărut insule şi au ieşit la iveală epavele navelor scufundate în Al Doilea Război Mondial. Situaţia este gravă şi pe Rin, care a secat atât de mult încât pe porţiuni întinse nu mai poate fi navigabil, ceea ce opreşte livrarea unor mari cantităţi de motorină şi cărbune. Implicaţiile economice sunt îngrijorătoare, mai ales că situaţia nu pare să se remedieze curând. 

Pe acelaşi subiect

Sunt şi zone unde vremea a schimbat foaia şi scaldă terenul uscat de atâta soare în ploi torenţiale, provocând inundaţii şi aducând altă năpastă pe capul localnicilor şi agricultorilor. Solul pur şi simplu nu mai este capabil să absoarbă cantităţi atât de mari de apă. La Paris, furtunile violente au inundat staţiile de metrou, după ce "într-o oră a plouat cât pentru o lună întreagă".

Raţionalizarea apei potabile vine cu un preţ mare pentru oameni

În luna ianuarie, când au apărut primele semnale de alarmă majore cu privire la o posibilă criză de apă, autorităţile din Seillans le-au propus fermierilor să cumpere rezerve de apă la preţul de 20 de euro / metru cub. Şi mediul privat a speculat momentul şi a venit cu oferte mai atractive, care presupun costuri ceva mai mici. În mod obişnuit, Cécile Messelis spune că ar fi plătit 50 de cenţi pentru aceeaşi cantitate de apă potabilă, de la robinet. Dar această opţiune nu mai era valabilă. "Parcă muncim doar ca să plătim apa", mărturiseşte femeia în vârstă de 54 de ani.

Spre deosebire de cum stăteau lucrurile în trecut, acum e mai posibil ca vecinii să aibă piscine pline cu apă decât să-şi poată iriga plantaţiile. Este un paradox dureros, mai ales că la începutul verii, oamenii încă aveau permisiunea să-şi umple bazinele cu apă, în vreme ce plantele se uscau pe câmp şi în livezi. "Am fost şocată. Mi se părea evident că prioritatea ar trebui să fie hrana", crede Cécile Messelis.

În luna mai, autorităţile le-au impus rezidenţilor din Seillans o limită de maximum 150 de litri de apă pe care-i puteau consuma zilnic în cele mai secetoase zone, în timp ce în restul regiunii nivelul era uşor mai ridicat - de cel mult 200 de litri pe zi. Curând, alte sute de localităţi s-au trezit în aceeaşi situaţie, iar regiunea Var se confruntă cu o adevărată "criză", susţin oficialii citaţi de CNN. Apa a devenit cea mai de preţ resursă, drămuită cu grijă şi numită de tot mai mulţi "aurul albastru".

Ți-a plăcut acest articol?

apa potabila seceta europa
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024