Video Europa trece din nou prin foc: Coduri de caniculă, temperaturi record, incendii devastatoare. Doi oameni au fost răniţi de flăcări pe insula Thasos
Canicula cuprinde din nou, în aceste zile, vestul Europei, după ce, luna trecută, s-au înregistrat recorduri de temperatură ridicată. Situaţia este cea mai gravă în Franţa, unde mercurul ar putea urca din nou la 40 de grade, iar incendiile de vegetaţie au izbucnit din nou în mai multe regiuni. Alerte de cod portocaliu sunt în vigoare şi în Spania, Belgia şi Marea Britanie. Seceta are efecte dramatice pe întregul continent. Iar pădurile nu ard numai în Franţa, ci şi în Portugalia sau Grecia, unde un incendiu i-a înspăimântat pe turiştii români de pe insula Thasos.
Franţa trece prin cel de-al patrulea val de caniculă al acestei veri. Codul portocaliu este în vigoare în vestul ţării, unde sunt aşteptate temperaturi maxime între 36 şi 40 de grade. După luni de zile de secetă, consumul apei a fost restricţionat în numeroase localităţi. Dar unele spălătorii auto intenţionează să-şi continue activitatea pentru a nu ajunge în faliment. Astfel că poliţia va patrula pentru a impune respectarea normelor, prin convingere sau, dacă nu, prin amenzi. Din nefericire, noul val de caniculă a generat şi noi incendii de vegetaţie, atât în zonele deja devastate de flăcări luna trecută, cât şi în altele noi.
Martin Guespereau, prefect Gironde: l-am preluat de pe zi, fiind revizie nu l-am putut verifica. Condiţiile meteo ne sunt extrem de nefavorabile. Mă refer la caniculă, la aerul foarte uscat, la recordul istoric al secetei care afectează vegetaţia.
Şi meteorologii britanici au emis un avertisment de căldură extremă pentru jumătatea de sud a Angliei şi o mare parte a Ţării Galilor. În zilele următoare, se va ajunge la 35 de grade, valoare foarte ridicată pentru această ţară.
Au scăzut alarmant şi cotele marilor fluvii ale Europei, iar transportul naval este grav afectat. Pe Rin, situaţia este considerată dramatică.
- Vremea 11 august. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare şi pe arii restrânse averse slabe
- Imaginile dezastrului în România, după codul portocaliu de vreme extremă. Vijelii și ploi de câteva minute au...
- Vremea 8 - 21 august 2022. De miercuri, temperaturi în scădere, ploi, vijelii și grindină în aproape toată țara
''În acest sector, în mod normal, şlepurile transportă 2200 de tone. Acum, însă, ele nu pot trece decât cu 600 de tone. Cu cât e mai puţină apă, cu atât navele trebuie să fie mai puţin încărcate.''
Şi pe sectorul sârbesc al Dunării, nivelul apei nu a mai fost atât de scăzut de ani de zile. Tot în Serbia, căldura şi seceta au provocat un adevărat dezastru: câteva lacuri au secat, iar peştii au pierit. Localnicii spun că şi neglijenţa administratorilor a contribuit la această tristă situaţie.
''Iată la ce s-a ajuns: dispariţia totală a apei. A mai rămas doar foarte puţină şi asta e tot.''
Doi oameni au fost răniţi de flăcări pe insula Thasos
La fel ca în Franţa, incendiile de pădure nu le dau niciun răgaz pompierilor din sudul Europei. Într-un parc naţional din Portugalia, peste o mie de oameni se luptă de cinci zile cu flăcările.
Iar pe insula greacă Thasos, binecunoscută multor români, turiştii sunt înspăimântaţi de două incendii pe care le pot vedea chiar din balcoanele hotelurilor. Primul focar a fost adus sub control, dar la al doilea pompierii au mari dificultăţi din cauza terenului dificil şi a lipsei resurselor de apă. Doi voluntari au fost răniţi în lupta cu flăcările. Incendii au izbucnit şi în alte regiuni ale Greciei unde pompierii trebuie să rămână mereu în alertă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰