Antena Meniu Search
x

Video Seceta care a lovit Europa, cea mai severă din ultimele secole, seacă marile râuri şi fluvii. "Apa a dispărut pur și simplu"

Seceta lasă cele mai mari râuri ale Europei fără apă. Situaţia cea mai gravă este pe Dunăre şi Rin, fluvii pe care se desfăşoară o parte importantă din comerţul maritim de pe continent. Şi nu sunt şanse ca situaţia să se schimbe curând. Europa trece zilele acestea prin ce de-al patrulea val de caniculă al verii, iar oficialii europeni vorbesc deja de cea mai severă secetă din ultimii 500 de ani.  

de Redactia Observator

la 11.08.2022, 21:25

Vezi și

Nivelul apei scade periculos pe Dunăre, al doilea cel mai mare fluviu al Europei şi pune în pericol transporturile de cereale. La intrarea în ţara noastră, debitul este la mai puţin de jumătate din cel pe care ar trebui să îl aibă în mod normal. "Anul acesta avem cel mai scăzut nivel al apei, chiar și temperatura apei este cea mai ridicată din toate timpurile. În unele locuri, peștii nu au putut să se reproducă din cauza temperaturii ridicate a apei. Am măsurat apa din canal și era de 30 de grade Celsius. Peștii s-au retras și au ieșit bancuri de nisip", spune un bărbat. 

Seceta lasă râurile şi fluviile din Europa fără apă

Aproape de noi, apele Serbiei seacă şi ele. Seceta a uscat complet un lac de acumulare. "Apa a dispărut pur și simplu. Au murit o mulțime de pești. Localnicii au încercat să îi adune și să îi scoată (n.r. din apă), dar o mare parte a fost lăsată pe malul lacului"

Rinul a scăzut atât de mult încât pe porţiuni întinse nu mai poate fi navigabil, ceea ce opreşte livrarea unor mari cantităţi de motorină şi cărbune. "Avem un nivel al apei de aproximativ 90 de centimetri în Köln în acest moment, în 2018 am avut 67 de centimetri", a declarat  Christian Lorenz, reprezentant firme de transport. 

Pe acelaşi subiect

Cea mai mare secetă din ultimii 500 de ani

Seceta lasă şi cel mai lung râu al Franţei fără apă. Situaţia este dramatică şi pe cel mai lung fluviu al Italiei, Pad. Sunt deja peste 110 zile de când a plouat în mai multe regiuni din împrejurimile râului. La nivel european, oficialii vorbesc de cea mai mare secetă din ultimii 500 de ani. "Doar ca să vă faceţi idee, seceta din 2018 a fost atât de extremă, încât, dacă privim în urmă la ultimii 500 de ani, nimic nu a semănat cu seceta din 2018, dar anul acesta cred că este cu adevărat mai rău", comentează Andrea Toreti, cercetător.

Scăderea nivelurilor râurilor de pe continent amenință schimburi comerciale în valoare de 80 de miliarde de dolari, estimează specialiştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Seceta care a lovit Europa, cea mai severă din ultimele secole, seacă marile râuri şi fluvii. "Apa a dispărut pur și simplu"