"Cum poți să greșești sute de voturi?" Septimius Pârvu, expert în politici publice, despre decizia care a dus la întârzierea cu 4 zile a rezultatelor finale
Alegeri locale 2024. E avalanşă de contestaţii şi scandaluri cu privire la felul în care au fost organizate alegerile locale şi europarlamentare şi s-au numărat voturile! Cel mai mare scandal are loc în Capitală, unde Clotilde Armand şi Radu Mihaiu aduc date peste date care, susţin ei, demonstrează erorile şi frauda. Septimius Pârvu, expert în politici publice a vorbit despre subiect la Observator.
De Marius Pancu la 13.06.2024, 08:07După cei de la REPER, şi candidatul independent Vlad Gheorghe cere renumărarea voturilor pentru Parlamentul European. Politicianul susţine că sunt mii de voturi care nu se mai regăsesc în procesele verbale, iar din această cauză nu a mai obţinut un al doilea mandat ca eurodeputat.
Situaţia este mult mai gravă în judeţul Olt, unde - potrivit Biroului Electoral Judeţean - aproape 70 la sută dintre procesele verbale sunt completate cu greşeli. Nereguli acuză şi fostul primar liberal al oraşului Bistriţa, care - după pierderea mandatului - spune că procesul electoral a fost viciat sau chiar fraudat. Nemulţumiri sunt şi în Braşov, unde USR solicită renumărarea voturilor pentru primărie şi pentru Consiliul Local. Allen Coliban, care şi-a pierdut fotoliul de primar în favoarea liberalului George Scripcaru, spune că a identificat mult prea multe nereguli ca să le poată trece cu vederea. USR Braşov acuză ca au existat secţii în care cheile de control au arătat erori, iar cazurile au fost rezolvate din pix, fără clarificare cu membrii comisiei. În plus, spun ca au existat numeroase sesizări privind prezenţa pe listele de alegători a unor persoane decedate.
Radu Mihaiu cere renumărarea voturilor în 30 de secţii
Însă, cel mai mare scandal are loc în Capitală, unde Clotilde Armand şi Radu Mihaiu aduc date peste date care, susţin ei, demonstrează erorile şi frauda. Clotilde Armand a cerut chiar anularea alegerilor in sectorul 1, dar BEC a respins cererea. USR sustine ca la sectorul 1 numarul de buletine de vot problematice depăşeste de 5 ori diferenţa de voturi dintre candidaţi. Radu Mihai a obţinut, totuşi, o mică victorie: renumărarea voturilor la o secţie din sectorul 2, unde invocă o suspiciune de fraudare a două mii de voturi. Radu Mihaiu cere însa renumărarea în 30 de secţii. În paralel, premierul Marcel Ciolacu a transmis că cei care blochează rezultatele finale cu tot felul de plângeri de fapt nu ştiu să piardă. "Văd două persoane care, alături de alte mii de persoane, au pierdut alegerile", a transmis acesta.
- Ultimul pariu al lui Emmanuel Macron. Cum vrea să țină extremiștii departe de putere: "Au făcut pact cu diavolul"
- Rezultate alegeri locale. Cele două localităţi unde oamenii ies la vot iar, pe 23 iunie. Primii doi candidaţi...
- Unii lideri PSD, deschişi la negocieri cu Mircea Geoană la prezidenţiale. Ciolacu ar vrea să evite lupta pentru...
- Scandalul pe voturi continuă. Armand și Mihaiu acuză fraude electorale și greșeli în procesele verbale. Și...
- Clotilde Armand acuză o nouă fraudă electorală, la Secția 144, de unde a recuperat 187 de voturi: "Mi s-a dat...
Iar la Costineşti, numărătoarea s-a reluat de 6 ori, de fiecare dată cu alt rezultat. Până la urmă, candidatul PNL l-a învins pe cel PSD. Iar în Negru Vodă, candidatul PNL a cerut anularea alegerilor, pe motiv că un candidat AUR a beneficiat de 70 de voturi care erau de fapt nule.
Expert: Vina pentru aceste rezultat îl are comasarea alegerilor
Septimius Pârvu, expert în politici publice şi bună guvernare, implicat în procesul de monitorizare a alegerilor, pentru că asociţia Expert Forum a avut observatori în secţiile de votare, a vorbit despre subiect la Observator.
"Partea cea mai dificilă a fost aceasta, de numărătoare a voturilor, de centralizare a proceselor observare. Pentru că am vrut să vedem cu ochii noștri ce se întâmplă acolo, am fost astăzi la sectoarele 1 şi 2. La sectorul 2, nici nu am fost primiți. Colega care a mers acolo, practic a fost dată afară, iar la 1 am reușit să vedem o parte din proces. Este clar că a fost foarte greoi, complicat. Am văzut ce înseamnă să fii cu munți de documente. Iar vina pentru aceste rezultat îl are comasarea alegerilor. Foarte multe dintre erorile pe care le vedem se trag de aici, de fapt. Noi, acum, chiar analizăm procesele verbale. Am găsit secții cu 85% voturi nule și te întrebi ce s-a întâmplat acolo. Cum poți să greșeși sute de voturi? De asemenea, sunt foarte multe secții unde nu se închid cheile de control. Cheia de control e un calcul matematic. Practic, buletinele folosite, cele nefolosite și cele nule trebuie să dea un total. Dacă aceste calcule nu ies e problematic. A doua parte a procesului verbal este cel legat de voturile propriu-zise. Și acolo numărul total de voturi trebuie să fie egal cu cel de voturi valide. Teoretic, membrii birourilor electorale nu ar trebui să plece din secții până nu se închide această cheie de control".
"Cred că, acolo unde există suspiciuni trebuie să se renumere voturile"
Întrebat dacă suspectează neglijență, incompetență sau o decizie voluntară de a face o fraudă electorală, Septimius Pârvu a explicat: "Mare parte dintre ele, probabil, se datorează unor greșeli, dar în alte cazuri se pun întrebări. Din păcate, am văzut o declaraţie nefericită a domnului Toni Greblă astăzi, care a spus că observatorii nu ar trebui să mai asiste la numărătoare, pentru că încurcăm lucrurile".
Ce putem învăţa, pe termen foarte scurt, şi ce putem schimba în toate procedurile, astfel încât situaţii similare să nu se mai repete şi la următorul rând de alegeri, în toamnă?
"În primul rând, prezidenţialele şi parlamentarele sunt ceva mai simple. Prima chestiune ar fi să nu mai comasăm alegerile. Cred că am putea să începem o discuţie mult mai serioasă şi despre modificarea modului în care arată buletinele. A doua chestiune este legată de capacitatea membrilor birourilor electorale de a pune în practică aceste reglementări, pentru că multe sunt greşeli de bază", a explicat Septimius Pârvu. "Cred că, acolo unde există suspiciuni trebuie să se renumere voturile. Nu înţelegem de ce există această rezistenţă. Înţelegem că lumea este obosită, dar faptul că rezultatul este unul greşit că anulează eforturile tuturor celor din secţiile respective", a mai spus expertul în politici publice şi bună guvernare.