Antena LIVE

Curs valutar

Video

"Cum poți să greșești sute de voturi?" Septimius Pârvu, expert în politici publice, despre decizia care a dus la întârzierea cu 4 zile a rezultatelor finale

Alegeri locale 2024. E avalanşă de contestaţii şi scandaluri cu privire la felul în care au fost organizate alegerile locale şi europarlamentare şi s-au numărat voturile! Cel mai mare scandal are loc în Capitală, unde Clotilde Armand şi Radu Mihaiu aduc date peste date care, susţin ei, demonstrează erorile şi frauda. Septimius Pârvu, expert în politici publice a vorbit despre subiect la Observator. 

De la 13.06.2024, 08:07

După cei de la REPER, şi candidatul independent Vlad Gheorghe cere renumărarea voturilor pentru Parlamentul European. Politicianul susţine că sunt mii de voturi care nu se mai regăsesc în procesele verbale, iar din această cauză nu a mai obţinut un al doilea mandat ca eurodeputat.

Situaţia este mult mai gravă în judeţul Olt, unde - potrivit Biroului Electoral Judeţean - aproape 70 la sută dintre procesele verbale sunt completate cu greşeli. Nereguli acuză şi fostul primar liberal al oraşului Bistriţa, care - după pierderea mandatului - spune că procesul electoral a fost viciat sau chiar fraudat. Nemulţumiri sunt şi în Braşov, unde USR solicită renumărarea voturilor pentru primărie şi pentru Consiliul Local. Allen Coliban, care şi-a pierdut fotoliul de primar în favoarea liberalului George Scripcaru, spune că a identificat mult prea multe nereguli ca să le poată trece cu vederea. USR Braşov acuză ca au existat secţii în care cheile de control au arătat erori, iar cazurile au fost rezolvate din pix, fără clarificare cu membrii comisiei. În plus, spun ca au existat numeroase sesizări privind prezenţa pe listele de alegători a unor persoane decedate.

Radu Mihaiu cere renumărarea voturilor în 30 de secţii

Însă, cel mai mare scandal are loc în Capitală, unde Clotilde Armand şi Radu Mihaiu aduc date peste date care, susţin ei, demonstrează erorile şi frauda. Clotilde Armand a cerut chiar anularea alegerilor in sectorul 1, dar BEC a respins cererea. USR sustine ca la sectorul 1 numarul de buletine de vot problematice depăşeste de 5 ori diferenţa de voturi dintre candidaţi. Radu Mihai a obţinut, totuşi, o mică victorie: renumărarea voturilor la o secţie din sectorul 2, unde invocă o suspiciune de fraudare a două mii de voturi. Radu Mihaiu cere însa renumărarea în 30 de secţii. În paralel, premierul Marcel Ciolacu a transmis că cei care blochează rezultatele finale cu tot felul de plângeri de fapt nu ştiu să piardă. "Văd două persoane care, alături de alte mii de persoane, au pierdut alegerile", a transmis acesta. 

Pe acelaşi subiect

Iar la Costineşti, numărătoarea s-a reluat de 6 ori, de fiecare dată cu alt rezultat. Până la urmă, candidatul PNL l-a învins pe cel PSD. Iar în Negru Vodă, candidatul PNL a cerut anularea alegerilor, pe motiv că un candidat AUR a beneficiat de 70 de voturi care erau de fapt nule.

Expert: Vina pentru aceste rezultat îl are comasarea alegerilor

Septimius Pârvu, expert în politici publice şi bună guvernare, implicat în procesul de monitorizare a alegerilor, pentru că asociţia Expert Forum a avut observatori în secţiile de votare, a vorbit despre subiect la Observator. 

"Partea cea mai dificilă a fost aceasta, de numărătoare a voturilor, de centralizare a proceselor observare. Pentru că am vrut să vedem cu ochii noștri ce se întâmplă acolo, am fost astăzi la sectoarele 1 şi 2. La sectorul 2, nici nu am fost primiți. Colega care a mers acolo, practic a fost dată afară, iar la 1 am reușit să vedem o parte din proces. Este clar că a fost foarte greoi, complicat. Am văzut ce înseamnă să fii cu munți de documente. Iar vina pentru aceste rezultat îl are comasarea alegerilor. Foarte multe dintre erorile pe care le vedem se trag de aici, de fapt. Noi, acum, chiar analizăm procesele verbale. Am găsit secții cu 85% voturi nule și te întrebi ce s-a întâmplat acolo. Cum poți să greșeși sute de voturi? De asemenea, sunt foarte multe secții unde nu se închid cheile de control. Cheia de control e un calcul matematic. Practic, buletinele folosite, cele nefolosite și cele nule trebuie să dea un total. Dacă aceste calcule nu ies e problematic. A doua parte a procesului verbal este cel legat de voturile propriu-zise. Și acolo numărul total de voturi trebuie să fie egal cu cel de voturi valide. Teoretic, membrii birourilor electorale nu ar trebui să plece din secții până nu se închide această cheie de control".

"Cred că, acolo unde există suspiciuni trebuie să se renumere voturile"

Întrebat dacă suspectează neglijență, incompetență sau o decizie voluntară de a face o fraudă electorală, Septimius Pârvu a explicat: "Mare parte dintre ele, probabil, se datorează unor greșeli, dar în alte cazuri se pun întrebări. Din păcate, am văzut o declaraţie nefericită a domnului Toni Greblă astăzi, care a spus că observatorii nu ar trebui să mai asiste la numărătoare, pentru că încurcăm lucrurile".

Ce putem învăţa, pe termen foarte scurt, şi ce putem schimba în toate procedurile, astfel încât situaţii similare să nu se mai repete şi la următorul rând de alegeri, în toamnă?

"În primul rând, prezidenţialele şi parlamentarele sunt ceva mai simple. Prima chestiune ar fi să nu mai comasăm alegerile. Cred  că am putea să începem o discuţie mult mai serioasă şi despre modificarea modului în care arată buletinele. A doua chestiune este legată de capacitatea membrilor birourilor electorale de a pune în practică aceste reglementări, pentru că multe sunt greşeli de bază", a explicat Septimius Pârvu. "Cred că, acolo unde există suspiciuni trebuie să se renumere voturile. Nu înţelegem de ce există această rezistenţă. Înţelegem că lumea este obosită, dar faptul că rezultatul este unul greşit că anulează eforturile tuturor celor din secţiile respective", a mai spus expertul în politici publice şi bună guvernare. 

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

rezultate alegeri locale voturi locale renumarare frauda clotilde armand
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024