Elena Udrea va fi extrădată în România. Decizia magistraţilor din Bulgaria poate fi atacată cu apel
Elena Udrea va fi extrădată în România pentru a-şi executa condamnarea de şase ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute. La termenul trecut, magistraţii bulgari au refuzat s-o predea autorităţilor române şi au solicitat documente care să dovedească condiţiile de detenţie în care fostul ministru al Turismului a stat în România.
De Bianca Iacob la 19.04.2022, 18:03UPDATE 17:00. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian, Bode, a explicat care este procedura în privinţa extrădării Elenei Udrea. "Procedura este una cunoscută, internaţională. În momentul în care această decizie de astăzi rămâne definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în cinci zile, Centrul internaţional de cooperare poliţienească va demara procedurile internaţionale în astfel de situaţii şi va proceda la aducerea în ţară a doamnei Udrea. Cum se va întâmpla acest lucru vor decide poliţiştii. Având în vedere distanţa foarte mică între Sofia şi Bucureşti vorbim despre posiblitatea de a fi transferată în România pe cale terestră", a afirmat Bode, la Palatul Parlamentului.
Elena Udrea va fi extrădată
UPDATE 15:31. Magistraţii au decis ca Elena Udrea să fie predată României. Decizia poate fi atacată cu apel.
UPDATE 15:00. Procesul Elenei Udrea a început. Procurorul cere să fie predată în urma analizei documentelor cu privire la condiţiile de detenţie, care sunt minime şi corespund standardelor.
- Elena Udrea le-a spus judecătorilor din Bulgaria că are osteoporoză şi nu poate sta în puşcărie
- Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria, până la o decizie definitivă în privinţa extrădării
- Elena Udrea le-a cerut magistraţilor bulgari să ia "o decizie istorică". Avocata susţine că va fi persecutată...
Apărarea insistă pe varianta ameninţării, că Elena Udrea ar fi fost ameninţată cu moartea în perioada în care a fost în arest preventiv în România.
UPDATE 13:44. Decizia magistraţilor de la Tribunalul din Blagoevgrad nu va fi una definitivă. Vor avea termen de 5 zile să depună apel, iar decizia finală va fi tranşată la Curtea de Apel de la Sofia.
La termenul trecut, magistraţii de la Tribunalul din Blagoevgrad au cerut documente care să ateste starea de detenţie a Elenei Udrea în perioada în care a fost arestată preventivă în România, pentru că avocaţii fostului ministru au susţinut că aceasta a fost persecutată politic şi au invocat aceste condiţii de detenţie îngrozitoare.
La termenele trecute, avocaţii au invocat starea de sănătate a Elenei Udrea, faptul că suferă de osteoporoză, şi că vrea să fie arestată la domiciliu pentru că şi-a închiriat în Bulgaria o locuinţă pe o perioadă lungă de timp.
Au mers şi pe cererea de azil politic depusă în Grecia şi a cerut chiar şi permis de şedere în Bulgaria.
Magistraţii din Bulgaria au respins judecarea Elenei Udrea în libertate
Magistraţii din Bulgaria au respins apelul Elenei Udrea cu privire la decizia de arest preventiv. Fostul ministru, condamnat definitiv la şase ani de închisoare, îşi va aştepta în arest sentinţa cu privire la extrădare.
Judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia au stabilit astăzi că mandatul european de arestare este valid şi că problemele de sănătate pe care le-a invocat fostul ministru al Turismului pot fi tratate şi în închisoare. Acesta va afla abia azi dacă va fi extrădată în România, după ce judecătorii au cerut mai multe informaţii de la statul român despre condiţiile în care a fost ţinută în arest la noi.
Elena Udrea contestase măsura de arest prevenitv invocând faptul că suferă de osteoporoză, însă magistraţii au spus că documentele medicale nu spun că nu poate fi tratată şi în arest. Mai mult, Curtea a zis că boala nu a împiedicat-o să plece cu maşina din România până în Bulgaria şi mai departe spre Grecia.
Avocata spune că Elena Udrea a fost ameninţată cu moartea
Avocata ei a spus că a fost ţinută în România în condiţii umilitoare şi că a primit ameninţări cu moartea în arest. Aceasta susţine că Elena Udrea va fi persecutată politic dacă va fi extrădată în România. "Udrea nu e pe placul actualului Guvern din România şi e periculos să se întoarcă", a spus avocata.
Procuratura cere să se pună în executare mandatul. În ceea ce privește amenințările la adresa vieții lui Udrea în România, instanța de la Blagoevgrad a stabilit că informațiile furnizate de avocații lui Udrea ar putea fi de folos autorităților române. Apărarea dorește ca Instanta să elibereze un permis de ședere în Bulgaria Elenei Udrea. El a mai cerut României să se abțină de la a solicita extrădarea din cauza amenințării cu rele tratamente.
Acum două săptămâni a invocat recursul în casaţie depus în România în 2018, invocând că decizia ICCJ nu este una definitivă. Au fost şi alte motive invocate. Elena Udrea a cerut azil politic in Grecia, şi-a închiriat casă pe 7 ani în Bulgaria şi a invocat probleme de sănătate în faţa instanţei pentru o măsură preventivă mai blândă, dar i-a cerut judecătoarei să aibă milă pentru că este şi mamă.