Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Elena Udrea le-a cerut magistraţilor bulgari să ia "o decizie istorică". Avocata susţine că va fi persecutată politic dacă e extrădată

Zi tensionată pentru Elena Udrea. Fostul ministru al Turismului a fost audiat de trei judecători din Bulgaria, în cadrul procesului său de extrădare, dar va afla sentinţa abia săptămâna viitoare. Magistraţii de acolo vor să afle mai multe detalii despre condiţiile de detenţie din România, inainte să ia o decizie, după ce avocata româncei a spus că aceasta a primit ameninţări cu moartea în închisoare şi că va fi persecutată politic în România dacă va fi extrădată.

de Bianca Iacob

la 13.04.2022 , 17:41

UPDATE 16:00. Elena Udrea le-a spus magistraţilor din Bulgaria că nu doreşte să fie predată oficialităţilor din România. "Nu ştiu dacă voi repeta ce au spus avocaţii, că nu am înţeles în totalitate ce au spus. Dar plec de la convingerea că de data asta am parte de un proces real, nu procesele care mi s-au întâmplat în România. 

Plec de la convingerea că stau în faţa unor judecători care au venit să asculte situaţia în care mă aflu, să analizeze probele şi să ia o decizie corectă, legată şi curajoasă. 

Aş spune că este o ocazie nu doar de a soluţiona o cerere de extrădare, ci de a scrie istorie. Cazul meu nu este doar unul cu justiţia din România, este un caz de justiţie europeană. Decizia care se cere a fi executată prin acest mandat european de arestare s-a dat în România nu doar cu încălcarea legilor româneşti, cu încălcarea Constituţiei României, ci şi cu încălcarea decizie Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene", a declarat Elena Udrea în faţa magistraţilor.

Vezi și

"Ca fost ministru şi om politic ştiu că întotdeauna în clasamentul ţărilor europene România şi Bulgaria ocupă ultimele 2 locuri. Aveţi ocazia să arătaţi că în justiţie Bulgaria este înaintea României. Trebuie mult curaj pentru o decizie corectă şi legală în cazul meu. (...) Sunt sigură că statul român îşi va retrage şi acest mandat european la adresa mea. Vom fi în aceeaşi situaţie ca acum 3 ani, dar eu voi fi stat în puşcărie. Am un copil acasă şi viaţa mea continuă să fie distrusă aşa cum este de 8 ani. În speranţa că veţi analiza curajos cazul meu, vă mulţumesc", a mai spus Elena Udrea.

Pe acelaşi subiect

Avocata spune că Elena Udrea a fost ameninţată cu moartea

Avocata ei a spus că a fost ţinută în România în condiţii umilitoare şi că a primit ameninţări cu moartea în arest. Aceasta susţine că Elena Udrea va fi persecutată politic dacă va fi extrădată în România. "Udrea nu e pe placul actualului Guvern din România şi e periculos să se întoarcă", a spus avocata.

Procuratura cere să se pună în executare mandatul. În ceea ce privește amenințările la adresa vieții lui Udrea în România, instanța de la Blagoevgrad a stabilit că informațiile furnizate de avocații lui Udrea ar putea fi de folos autorităților române. Apărarea dorește ca Instanta să elibereze un permis de ședere în Bulgaria Elenei Udrea. El a mai cerut României să se abțină de la a solicita extrădarea din cauza amenințării cu rele tratamente.

UPDATE 14:30. Magistraţii trebuie să hotărească dacă Elena Udrea se va întoarce în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa de şase ani de închisoare, primită în dosarul "Gala Bute". 

Decizia de astăzi nu va fi una definitivă. Elena Udrea va avea ocazia să depună contestaţie în termen de 5 zile la o instanţă superioară, adică la Curtea de Apel din Sofia.

Vom vedea dacă vom vorbi despre o pronunţare şi ce variantă va alege avocata pentru a o apăra pe Elena Udrea.

Săptămâna trecută a invocat recursul în casaţie depus în România în 2018, invocând că decizia ICCJ nu este una definitivă. 

Ce motive a invocat Elena Udrea pentru a fi lăsată în libertate

Au fost şi alte motive invocate. Elena Udrea a cerut azil politic in Grecia, şi-a închiriat casă pe 7 ani în Bulgaria şi a invocat probleme de sănătate în faţa instanţei pentru o măsură preventivă mai blândă, dar i-a cerut judecătoarei să aibă milă pentru că este şi mamă.

Udrea va sta în arest preventiv cel puțin până joi, când va fi judecată contestația pe care a făcut-o la măsura arestului preventiv. 

Judecătorii de la Blagoevgrad au avut termen legal 10 zile să deschidă procesul, au facut-o mai repede şi au fixat termen înainte să se ia în discuţie apelul la Sofia pentru măsura preventivă.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Justiţie » Elena Udrea le-a cerut magistraţilor bulgari să ia "o decizie istorică". Avocata susţine că va fi persecutată politic dacă e extrădată