Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria, până la o decizie definitivă în privinţa extrădării
Magistraţii din Bulgaria au respins apelul Elenei Udrea cu privire la decizia de arest preventiv. Fostul ministru, condamnat definitiv la şase ani de închisoare, îşi va aştepta în arest sentinţa cu privire la extrădare.
De Cornel Preda la 14.04.2022, 14:27Fostul ministru Elena Udrea rămâne în arest prevenit în Bulgaria. Judecătorii de la Curtea de Apel din Sofia au stabilit astăzi că mandatul european de arestare este valid şi că problemele de sănătate pe care le-a invocat fostul ministru al Turismului pot fi tratate şi în închisoare. Acesta va afla abia săptămâna viitoare dacă va fi extrădată în România, după ce judecătorii au cerut mai multe informaţii de la statul român despre condiţiile în care a fost ţinută în arest la noi.
Elena Udrea contestase şi măsura de arest prevenitv, invocând faptul că suferă de osteoporoză, însă magistraţii au spus că documentele medicale nu spun că nu poate fi tratată şi în arest. Mai mult, Curtea a zis că boala nu a împiedicat-o să plece cu maşina din România până în Bulgaria şi mai departe spre Grecia.
Curtea a confirmat astfel concluziile tribunalului din Blagovegrad. Elena Udrea este considerată ca o persoană cu risc mare să fugă, astfel că va rămâne în închisoare până la extrădare.
Udrea a fost reţinută în Bulgaria, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile româneşti. Ea a fost iniţial reţinută pentru 24 de ore, măsura fiind prelungită cu 72 de ore. Ea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare, dar a reuşit să iasă din ţară, prin Vama Giurgiu, înainte de emiterea mandatului.
- Cum a încercat Elena Udrea să-i convingă pe judecătorii bulgari să nu o trimită acasă: "Aveţi ocazia să...
- Elena Udrea le-a cerut magistraţilor bulgari să ia "o decizie istorică". Avocata susţine că va fi persecutată...
- Prima reacţie a lui Adrian Alexandrov, după ce Elena Udrea a aflat că va rămâne după gratii, în Bulgaria...
Elena Udrea le-a cerut magistraţilor bulgari să ia "o decizie istorică"
Ieri, fostul ministru al Turismului a fost audiat de trei judecători din Bulgaria, în cadrul procesului său de extrădare, dar va afla sentinţa abia săptămâna viitoare. Magistraţii de acolo vor să afle mai multe detalii despre condiţiile de detenţie din România, inainte să ia o decizie, după ce avocata româncei a spus că aceasta a primit ameninţări cu moartea în închisoare şi că va fi persecutată politic în România dacă va fi extrădată.
Elena Udrea le-a spus magistraţilor din Bulgaria că nu doreşte să fie predată oficialităţilor din România. "Nu ştiu dacă voi repeta ce au spus avocaţii, că nu am înţeles în totalitate ce au spus. Dar plec de la convingerea că de data asta am parte de un proces real, nu procesele care mi s-au întâmplat în România.
Plec de la convingerea că stau în faţa unor judecători care au venit să asculte situaţia în care mă aflu, să analizeze probele şi să ia o decizie corectă, legată şi curajoasă.
Aş spune că este o ocazie nu doar de a soluţiona o cerere de extrădare, ci de a scrie istorie. Cazul meu nu este doar unul cu justiţia din România, este un caz de justiţie europeană. Decizia care se cere a fi executată prin acest mandat european de arestare s-a dat în România nu doar cu încălcarea legilor româneşti, cu încălcarea Constituţiei României, ci şi cu încălcarea decizie Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene", a declarat Elena Udrea în faţa magistraţilor.
"Ca fost ministru şi om politic ştiu că întotdeauna în clasamentul ţărilor europene România şi Bulgaria ocupă ultimele 2 locuri. Aveţi ocazia să arătaţi că în justiţie Bulgaria este înaintea României. Trebuie mult curaj pentru o decizie corectă şi legală în cazul meu. (...) Sunt sigură că statul român îşi va retrage şi acest mandat european la adresa mea. Vom fi în aceeaşi situaţie ca acum 3 ani, dar eu voi fi stat în puşcărie. Am un copil acasă şi viaţa mea continuă să fie distrusă aşa cum este de 8 ani. În speranţa că veţi analiza curajos cazul meu, vă mulţumesc", a mai spus Elena Udrea.
Avocata spune că Elena Udrea a fost ameninţată cu moartea
Avocata ei a spus că a fost ţinută în România în condiţii umilitoare şi că a primit ameninţări cu moartea în arest. Aceasta susţine că Elena Udrea va fi persecutată politic dacă va fi extrădată în România. "Udrea nu e pe placul actualului Guvern din România şi e periculos să se întoarcă", a spus avocata.
Procuratura cere să se pună în executare mandatul. În ceea ce privește amenințările la adresa vieții lui Udrea în România, instanța de la Blagoevgrad a stabilit că informațiile furnizate de avocații lui Udrea ar putea fi de folos autorităților române. Apărarea dorește ca Instanta să elibereze un permis de ședere în Bulgaria Elenei Udrea. El a mai cerut României să se abțină de la a solicita extrădarea din cauza amenințării cu rele tratamente.
Săptămâna trecută a invocat recursul în casaţie depus în România în 2018, invocând că decizia ICCJ nu este una definitivă. Au fost şi alte motive invocate. Elena Udrea a cerut azil politic in Grecia, şi-a închiriat casă pe 7 ani în Bulgaria şi a invocat probleme de sănătate în faţa instanţei pentru o măsură preventivă mai blândă, dar i-a cerut judecătoarei să aibă milă pentru că este şi mamă.