Antena LIVE

Curs valutar

Live Text

Guvernul Cîţu a fost demis, în urma moţiunii de cenzură - oficial. Premierul, huiduit la dezbateri şi ironizat cu referiri la Superman; Atacuri pe bandă la adresa USR

Parlamentarii au votat pentru demiterea Guvernului Cîţu, în urma moţiunii de cenzură depusă de PSD și intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!". Pentru ca Guvernul să fie demis erau necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii. Conform surselor Observator, un record de 281 de parlamentari au votat pentru demiterea Guvernului Cîţu.

De la 05.10.2021, 15:23
WhatsApp
Galerie (6)
Florin Cîţu a fost prezent în Parlament la dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură Inquam Photos / George Calin

UPDATE 15:10 - OFICIAL! Ca urmare a moţiunii de cenzură înaintate de 157 de deputaţi şi senatori, prin vot secret cu bile s-a constatat: Dintr-un total de 466 de senatori şi deputaţi au fost prezenţi 318, 281 voturi exprimate, anulate 0, valabile 281: din care voturi 281 de voturi pentru. Potrivit Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Parlamentul României adoptă moţiunea de cenzură şi retragerea încrederii acordate Guvernului. 

UPDATE 15:00 - Record de voturi pentru demiterea unui guvern. Conform surselor Observator, 281 de parlamentari au votat pentru demiterea Guvernului Cîţu.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 14:47 - Peste 250 de parlamentari au votat deja cu bilele la vedere şi potrivit numărătorii paralele Observator, Guvernul Cîţu a fost demis. Pentru ca Guvernul să fie demis erau necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii.

UPDATE 14:30 - Conform surselor Observator, 85 de senatori au votat pentru demiterea Guvernului Cîţu.

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, marţi, după finalizarea dezbaterilor de la moţiunea de cenzură, că în Partidul Naţional Liberal s-a luat o decizie să nu mai existe niciun fel de discuţie cu partidul care votează moţiunea alături de PSD şi AUR.

UPDATE 14:10 - Florin Cîţu: Eu zic că a fost o dezbatere care a arătat clar cum stă România. USR se ceartă cu PSD în timpul moţiunii, ceea ce e foarte clar că nu au un plan de guvernare după, nu se ştie ce se întâmplă. Întrebarea rămâne pentru USR: votaţi moţiunea care spune că sunteţi incompetenţi? Votul de azi arată clar că sunteţi de acord cu PSD şi asta va rămâne în istorie.

Aşa cum am spus, guvernarea va fi tot făcute în jurul valorii liberale şi mergem mai departe.

UPDATE 14:05 - Senatorul Diana Șoșoacă l-a atacat pe premierul Florin Cîțu de la microfonul Parlamentului. „Ați spus că 70% din popor este formată din proști, vă aduc aminte că sunteți prim-minstru peste o țară formată din proști, iar dumneavoastră sunteți cel dintâi. Voi sunteți cei care ați omorât oameni.. când o să aduc sacul următoarea dată, vă bag în el și trag fermoarul”, a amenințat senatorul independent.

„Dacă dumneavoastră sunteți Superman, eu sunt Xena prințesa războinică... Să vă spun pe limba dumneavoastră de la CIA, get lost (dispari-n.r.)”, a mai precizat Diana Șoșoacă.

UPDATE 13:59 - Dan Barna: Pentru dl Ciolacu, dacă ipocrizia gălăgioasă ar fi ţinut loc de bună guvernare, astăzi PSD ar fi condus România. Dar românii s-au prins că e gargară. Nimic nu vă împiedica de acum o lună să nu susţineţi guvernarea Cîţu-Ciolacu şi astăzi România ar fi avut un guvern stabil. Aceasta este realitatea pe care trebuie să o afle fiecare român.

Dezbatarea aceasta din Parlament este foarte bună pentru că toată România vede că premierul, PSD, PNL, braţ la braţ, încearcă să îşi scoată cămaşa dând vina pe USR care a încercat să facă reforme. În cele 8 luni de guvernare, cei care au făcut reforme au fost fix miniştrii de la USR. (...) Aceasta este realitatea. Înţelegem din discursurile pe care le-aţi avut că vă pregătiţi de o continuarea USL 2.0.

Iar domnul Grindeanu, pe care partidul l-a scos cu ranga din Guvern, ar putea fi o resursă importantă pentru Florin Cîţu. Oricât veţi rostogoli această retorică mincinoasă, USR va vota această moţiune de cenzură pentru că din păcate pălăria de premier pentru Florin Cîţu s-a dovedit a fi mult prea mare.

Sorin Grindeanu (PSD) s-a adresat doar reprezentanţilor USR

UPDATE 13:20 - Sorin Grindeanu: Doamnelor şi domnilor, astăzi mă voi adresa exclusiv reprezentanţilor USR. Vă spun direct că trebuie să vă recunoaşteţi public contribuţia majoră la dezastrul acestei guvernări. Să vă asumaţi răspunderea în faţa românilor şi să votaţi moţiunea de cenzură a PSD. Moţiunea nu este doar despre Cîţu, deşi ştiu toţi românii că aţi vrea să daţi "delete" la anul în care aţi fost acolo. Moţiunea este şi despre voi, despre eşecul vostru de a administra ţara. Despre reformele promise când eraţi în opoziţie, de care s-a cam ales praful când aţi urcat treptele Palatului Victoria. 

Aţi venit la putere promiţând măsuri majore în sănătate şi eficienţă în lupta cu pandemia. Dar v-aţi purtat cu bolnavii cronici ca şi cum n-ar exista şi pe mulţi i-aţi condamnat la moarte. Vlad Voiculescu a avut ca prioritate mai degrabă privatizarea sistemului sanitar, decât sănătatea românilor. 

Doamnelor şi domnilor de la USR, recunoaşteţi astăzi că aţi fost complicii premierului Cîţu, nu victimele lui. Deşi aţi avut puterea de a schimba vieţilor românilor în mai bine, profesionalismul şi competenţa voastre au fost folosite doar în luptele interminabile pentru ciolan şi funcţii. Aţi promis că veţi construi noi autostrăzi, într-un ritm nemaivăzut, că mari proiecte de infrastructură vor fi realizate în mod impecabil, la nivel local. Realitatea este cu totul alta: 35 de kilometri. Iar succesul administraţiei locale useriste îl ştiu românii: este imaginea şobolanilor dansând pe mormane de gunoi, marca Clotilde Armand. Un eşec epic, cum ar spune fostul dumneavoastră şef, Dan Barna.

UPDATE 13:15 - George Simion: E târziu acum că ne-a chemat domnul Orban la telefon, că nu mai avem ce spune. Nu mai putem să alocăm nicio secundă pe acest prim-ministru distrugător, care de astăzi este istorie. Aşa că nu o să irosim nicio secundă pe Florin Cîţu. La revedere!

UPDATE 13:10 - Dan Barna: Aţi fi putut fi premierul reformator. Aţi fi putut fi eroul luptei cu pandemia, dar aţi preferat iresponsabilitatea relaxată în care pe parcursul întregii veri le-aţi explicat românilor că valul patru nu ne priveşte pe noi; Aţi sacrificat cinic stabilitatea politică ca să obţineţi o mână de voturi în partidul dumneavoastră. Aţi distrus o coaliţie cu un capital uriaş de încredere. 

După treizeci de ani de muţi Lex Luthor, şi Joker şi zmei şi spâni, chiar aţi fi putut fi Superman, dar aţi ales, domnule, aţi ales să fiţi doar un oarecare banal Florin Cîţu. 

Marcel Ciolacu, mesaj ironic la adresa lui Florin Cîţu

UPDATE 12:50 - Marcel Ciolacu a făcut câteva precizări în debutul discursului său: Nu v-am auzit, domnule Orban, la Congresul PNL, să îi spuneţi lui Iohannis să îşi pună masca. Noi aici suntem până în 500 de persoane, la Congresul PNL erau peste 5.000. Şi cred că premierul Florin Cîţu are amnezie. Faptul că eu vorbesc primul înseamnă că PSD a câştigat alegerile.

Ați jucat golf cu viețile românilor. Sub patronajul PNL oamenii mor carbonizaţi în spitale. Klaus Iohannis ne spune relaxat că statul a eşuat. În ”Guvernul meu” românii au ajuns să moară arși în spitale! Nu o dată, nu de două ori, ci de 12 ori la rând! 12 tragedii și zeci de oameni care au murit nevinovați din cauza incompetenței voastre.

Trebuie să trimitem acasă acest guvern iresponsabil. Acest guvern trebuie să plece azi. Moţiunea va trece cu un scor zdrobitor.

Florine, Superman, ai căzut în cap, zboară acasă lin. 

Florin Cîţu, atac virulent la adresa USR

UPDATE 12:25 - Florin Cîţu a luat cuvântul şi a spus că gestul de a ţine un moment de reculegere, iniţiat de senatorul Lucian Romaşcanu, a fost unul populist şi ipocrit. "Ar fi fost mult mai important pentru români să retrageţi moţiunea azi când avem 15.000 de cazuri. Dumneavoastră vreţi să mergeţi mai departe să distrugeţi România. Atunci ar fi însemnat ceva acest gest", a spus Florin Cîţu.

"Bă penibilule!!! Huo!", "Ruşine", "Eşti o marionetă", au fost câteva dintre scandările la adresa lui Florin Cîţu în timpul discursului.

Florin Cîţu şi-a continuat discursul cerând scuze românilor că a crezut în USR. "Adevărata USR o vedem azi. Se termina spectacolul dacă veneau cu numele unui ministru. USR votează moţiunea în care miniştrii USR sunt numiţi incompetenţi. Trebuia să îi fi demis pe toţi mult mai devreme şi poate astăzi aveam un sistem de sănătate pregătit pentru valul patru, aveam câţiva kilometri de autostradă. Am tolerat o echipă de incompetenţi la guvernare mai mult decât era cazul, din respect pentru voi, dragi români.

USR stă alături de PSD şi recunoaşte public că a avut miniştri incompetenţi şi că nu au făcut nimic la guvernare. Ce mă supără cel mai tare este că şi-au bătut joc de sistemul de sănătate. Ar trebui să îşi ceară scuze românilor că nu au pregătit valul 4. Au lăsat Ministerul Sănătăţii fără ministru în plină criză, după 8 luni în care au gestionat acest domeniu. Este atentat la sănătatea românilor. Un gest criminal. Prin fuga voastră aţi arătat laşitate şi iresponsabilitate şi veţi răspunde în faţa românilor. Staţi umăr la umăr cu extremiştii care susţin campania antivaccinare", a declarat Florin Cîţu. 

UPDATE 12:11 - Şedinţa a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor pandemiei şi "a celor aproape 50 ale sistemului de sănătate prost condus", a anunţat Lucian Romaşcanu. Ordinea de zi a fost aprobată cu 281 de voturi pentru.

UPDATE 12:10 - Ludovic Orban a anunţat că dintr-un total de 466 de deputaţi şi senatori şi-au înregistrat prezenţa până la această oră 379 de parlamentari, deci este întrunit cvorumul.

UPDATE 12:08 - Ludovic Orban, preşedintele demisionar al Camerei Deputaţilor şi cel care conduce şedinţa Plenului Reunit, face apel către parlamentari să îşi ocupe locurile în sală pentru a putea începe lucrările.​

UPDATE 11:55 - Premierul Florin Cîţu a ajuns în Plenul Parlamentului.

UPDATE 11:50 - PNL a afişat un banner la balconul sălii pe care este scris USR PLUS AUR = PSD.  Acesta a fost dat jos de George Simion. În acest timp, parlamentarii care se pregătesc să intre în sală îşi fac poze cu manechinul SuperCîţu postat la intrare.

UPDATE 10:55 - Ce parlamentari iau cuvântul la dezbaterea moţiunii de cenzură

Parlamentarii vor avea la dispoziţie mai bine de două ore pentru dezbateri. Timpul alocat pentru Guvern este de 60 de minute, în timp ce parlamentarii au alocat un timp de 77 de minute. 

Pentru iniţiatorii moţiunii de cenzură, PSD, vor lua cuvântul Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea şi Alexandru Rafila.

La PNL vor vorbi Gabriel Andronache, Daniel Fenechiu, Gheorghe Pecingina, Pavel Popescu şi Cristian Băcanu.

UPDATE 10:46 - Test negativ pentru deputatul PSD care ar fi avut covid

Deputatul PSD Radu Popa, cel despre care Sorin Grindeanu a spus că este printre puţinii care pot absenta motivat de la votul moţiunii de cenzură pentru că a fost diagnosticat cu Covid-19, ar putea veni în Plenul Parlamentului.

Deputatul a efectuat un test covid-19 care a ieşit negativ şi i s-ar putea permite accesul la votul moţiunii de cenzură.

UPDATE 10:40 - PSD îl ironizează pe Cîţu. Statuie cu Superman, pe holul Parlamentului

Social-democraţii îl ironizează pe Florin Cîţu în ziua moţiunii de cenzură împotriva Guvernului. După ce Florin Cîţu s-a prezentat drept "SuperCîţu" în câteva postări pe reţelele de socializare, PSD a adus în ziua votului o machetă a lui Superman în cădere liberă, zdrobindu-se cu capul de asfalt.

Recuzita va fi amplasată în faţa sălii de plen de la Camera Deputaţilor, pe unde vor intra parlamentarii şi membrii Guvernului. Galerie foto, aici.

UPDATE 09:32 - Secretarul general al PSD, Paul Stănescu: ”Oprim astăzi calamitatea politică!”

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu a transmis, marţi, în ziua votului moţiunii de cenzură, că premierul Florin Cîţu va pleca astăzi acasă şi că ”este pentru prima dată în istoria politicii româneşti când un premier a ajuns să fie atât de detestat”.

”Este pentru prima dată în istoria politicii româneşti când un premier a ajuns să fie atât de detestat. În mai puţin de un an de zile, aproape toţi românii şi toate partidele din Parlament îl vor plecat de la conducerea executivului. Fără vreo alianţă politică formală între PSD, USR şi AUR, partide cu ideologii şi viziuni incompatible, astăzi există un consens de bun simţ că Florin Cîţu trebuie demis. Şi oricât de mult s-ar chinui unii şi alţii să-l ţină în viaţă, prin diverse tertipuri, acesta este mort politic. Premierul a fost în vacanţă două luni pentru campania internă din PNL, iar astăzi România este în pragul colapsului sanitar. Doar pentru asta, Cîţu nu mai merită să mai deţină nicio funcţie publică. Să stea cocoţat la partid, unde l-a uns domnitorul Klaus Iohannis. Guvernarea lui Cîţu şi domnia lui Iohannis, care a fost instaurată de şapte ani, au eşuat, nu statul român. În această perioadă de domnie, statul putea să funcţionează foarte bine dacă avea cine să-l conducă. Astăzi, Florin Cîţu va deveni istorie. Este un gest de maximă responsabilitate politică a PSD şi a partidelor parlamentare să voteze moţiunea de astăzi. Toate au decis, fără niciun acord, fără nicio alianţă, fără nicio înţelegere subterană că acesta trebuie să plece”, spune Paul Stănescu.

Moţiunea de cenzură a fost semnată de 157 de parlamentari social-democraţi, iar senatorii şi deputaţii de la USR-PLUS şi cei de la AUR au declarat în repetate rânduri că vor vota moţiunea PSD. Florin Cîţu se confruntă, astfel, cu o largă majoritate care doreşte schimbarea Guvernului, formată din PSD, USR-PLUS, AUR, cărora ar putea să li se alăture şi o parte din parlamentarii care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie.

Joia trecută, în 30 septembrie, parlamentarii s-au reunit în plen, pentru a fi citită moţiunea de cenzură "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!" depusă de PSD. Au fost prezenți 209 deputaţi şi senatori dintr-un total de 466, iar ședința a fost prezidată de Ludovic Orban. 

Textul integral al moţiunii de cenzură:

"STOP sărăciei, scumpirilor și penalilor!

JOS GUVERNUL CÎȚU!

În vreme ce traiul românilor devenea tot mai împovărat de lipsuri, guvernarea PNLUSR-PLUS-UDMR avea o singură prioritate: lupta pentru putere! În disperarea de a acapara toate resursele statului pentru firmele lor de partid, au abandonat total România și pe români. 

În aceste condiții, singura soluție pentru ca România să iasă dintr-o continuă criză politică, economică și socială este ca Guvernul Cîțu să plece urgent de la conducerea țării:

Guvernarea perdanților a sărăcit România!

Fiecare român este mai sărac cu 560 de euro după măsurile care au distrus puterea de cumpărare. În plină explozie a prețurilor, în condițiile unei creșteri galopante a inflației, Guvernul nu a găsit altă soluție decât înghețarea pensiilor, alocațiilor și a salariilor. Statisticile oficiale arată clar că puterea de cumpărare a scăzut cu peste 12%. Cu toate acestea, prin lipsa măsurilor de compensare a pierderilor de venit, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR, a fost mult mai preocupat de lupta pentru putere în interiorul Coaliției și a preferat să condamne la sărăcie peste 7 milioane de români.

Românii se confruntă cu explozia prețurilor și a cursului valutar!

Pierderea controlului asupra creșterii prețurilor la energie și combustibil a generat o inflație galopantă. Vârfurile de preț la gaze (+65%), electricitate (+45%) și combustibil (+54%) au antrenat explozia în lanț a prețurilor, mai ales la alimentele de bază (+14%) și medicamente (+25%). Cursul valutar doboară, zi de zi, maxime istorice, ceea ce înseamnă, pe scurt, rate mai mari la credite, creșterea prețului facturilor și scumpirea bunurilor din import. Dreapta a impus românilor o datorie care le amanetează viitorul! Datoria publică crește cu 1.700 de euro pe secundă. Fiecare român devine mai dator la finalul acestui an cu 2.300 de euro. România riscă să deraieze economic, în condițiile în care creșterea datoriei publice este aproape dublă față de creșterea Produsului Intern Brut.

Absorbția fondurilor europene este la pământ!

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost refăcut în repetate rânduri, acumulând întârzieri majore, deși 18 state au deja aprobate planurile de relansare, iar 16 state deja primesc primele fonduri. România riscă să piardă peste 60% din banii alocați pentru că nu va avea timpul fizic necesar contractării banilor. În acest timp, România mai are de atras încă 16 miliarde euro din exercițiul financiar 2014-2020, iar peste 3 miliarde euro pe proiecte ce vizează infrastructura apă-canal stau necontractate, riscând să fie pierdute prin dezangajarea fondurilor.

Capitalul românesc, condamnat la faliment!

Firmele românești au fost îngenuncheate: blocarea programelor de sprijin pe timp de pandemie a falimentat mii de IMM-uri. Antreprenorii au fost efectiv păcăliți, au cheltuit bani aplicând pentru măsura 3, care apoi a fost anulată. HoReCa n-a primit nici acum sprijinul promis. Afaceri românești, construite cu greu, în ani de zile, au fost distruse în câteva luni de acest guvern de incompetenți. Numărul firmelor radiate în ultimele 7 luni este mai mare cu 34% față de 2020. Asta spune totul despre performanțele Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR!

Agricultorii țării au fost umiliți. În loc să ajungă pe mesele românilor, munca lor e vândută pe nimic în străinătate!

Producătorii români au fost loviți nu doar de vreme, ci mai ales de incompetența de la vârful ministerului Agriculturii. În loc de sprijin, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR a servit fermierilor români doar minciuni. În loc de despăgubiri pentru secetă, Guvernul PNL-USR-PLUSUDMR le-a oferit producătorilor români doar piedici. În loc de acces la fonduri europene, agricultorii României au primit de la actualul Guvern doar uși trântite în nas. În domeniul transporturilor ați vândut oamenilor iluzii la kilometru ... de drum! Sunteți doar buni să vă faceți imagine și doar vindeți promisiuni! Nu ați inaugurat niciun kilometru de autostradă și nu ați lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-ați asumat marile proiecte de autostrăzi și poduri lăsate moștenire de PSD! Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o țară întreagă la telefon!

Comunitățile locale au fost condamnate la subdezvoltare!

Primăriile și Consiliile județene au fost obligate să aloce sume uriașe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîțu nu le-a decontat acești bani! De parcă nu ar fi fost de ajuns, același guvern incompetent continuă să le arunce în cârcă o serie de cheltuieli sociale majore, în vreme ce resursele financiare promise au fost întârziate dramatic din cauza războaielor pentru putere dintre PNL și USRPLUS! 

Guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a ratat toate țintele asumate în Sănătate!

Românii simt pe pielea lor dezastrul provocat prin deciziile aberante și lupta pentru putere din Sănătate. Lupta Guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR nu s-a dat practic cu pandemia, ci a zădărnicit combaterea și tratarea bolilor cronice. Organizarea Congresului PNL cu 5000 de participanți, când Capitala intrase în scenariul roșu, iar oamenilor li se impuneau noi restricții, este expresia totalei iresponsabilități în plin val patru al pandemiei. Din cauza acestei atitudini, campania de vaccinare a fost compromisă. Testarea a fost abandonată total. Spitalele sunt la fel de nepregătite ca la debutul pandemiei, iar, după un an de zile, românii nu au acces, în continuare, la consultații, operații și tratamente. Chiar și bolnavilor cronici le-a fost interzis accesul la tratament și servicii de prevenție, în numele unei iluzorii protecții!

Deși abia a început anul școlar, Guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a închis deja sute de şcoli, iar pentru restul… a planificat închiderea!

“România Educată” a lui Iohannis este România haosului, improvizației și închiderii școlilor! Regulile pentru desfășurarea noului an școlar, anunțate de miniștrii Educației și Sănătății, arată că școlile sunt la fel de nepregătite pentru noul val al pandemiei ca și anul trecut. În plus, în vreme ce întreaga Europă a luat măsuri pentru a decupla închiderea școlilor de atingerea unei anumite rate de incidență, astfel încât școlile să fie ultimele închise, la noi, guvernanții au preferat să rămână închistați într-o viziune depășită, ce sacrifică – printre primele! – exact şcoala! Fără a asigura testarea masivă și periodică a elevilor și profesorilor, guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a fost incapabilă să garanteze desfășurarea orelor cu prezență fizică, în condiții de siguranță și face ce știe mai bine: închide școlile și trimite elevii și profesorii într-un iluzoriu on-line, distrugând generații întregi de copii!

Dreapta a instalat un penal la Palatul Victoria!

Guvernul României nu poate fi condus de un penal, care a fost condamnat pentru infracțiunea comisă și care a executat și închisoare pentru fapta sa. Culmea cinismului este că fostul deținut Cîțu reprezintă azi, în mod aberant, tocmai Coaliția celor care au promis pentru a accede la putere – uitând apoi să și voteze! –Legea “fără penali în funcții publice”. Fiecare zi cu Guvernul Cîțu în funcție este o încă o zi în care viața românilor va fi și mai afectată de sărăcie, dezvoltarea comunităților locale blocată, iar viitorul țării este marcat de o îndatorare toxică, care va sacrifica însă generații întregi! De aceea, astăzi, întreg Guvernul Cîțu trebuie să plece!".

PSD va vota la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu

Partidul Social Democrat a anunţat că va vota la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, iar membrii social-democraţi care vor lipsi din Parlament vor fi excluşi din partid, spun surse politice pentru Observator. Prim-vicepreşedintele PSD, deputatul Sorin Grindeanu, a dat asigurări că parlamentarii PSD vor fi prezenţi marţi la vot şi vor vota la vedere demiterea "acestui guvern incompetent", cu excepţia deputatului Radu Popa, care este confirmat cu Covid sau a altor cazuri motivate. Surse politice au declarat pentru Observator că cei care vor absenta fără un motiv întemeiat vor fi excluşi din partid, transmite reporterul Larisa Bernaschi.

PSD îi invită toţi parlamentarii care vor plecarea Guvernului Cîţu să voteze moţiunnea de cenzură, a mai spus Sorin Grindeanu, precizând că ultimele săptămâni au arătat că actuala guvernare nu face altceva decât să creeze instabilitate politică, economică şi socială. ”Singurul element de incertitudine pentru ziua de mâine este USR-PLUS care a refuzat să asiste la citirea moţiunii şi este dispus să ajungă la guvernare dacă se renunţă la premierul Cîţu. Nu vor să dea jos guvernul Cîţu pentru că a guvernat prost, ci pentru că s-au certat cu Cîţu, pe scurt, pentru orgoliile lor. Românii au nevoie de soluţii pentru ieşirea din criză”, a mai explicat Grindeanu.

PSD refuză ideea unui guvern minoritar PNL-UDMR

Social-democraţii vor solicita preşedinţilor celor două Camere, să identifice soluţii pentru ca mâine, toţi parlamentarii, indiferent de formaţiune, să îşi poată exercita votul.

”Suntem în valul 4, cu peste 10.000 de cazuri pe zi, şi dacă există suspiciuni, să existe o variantă legală pentru ca orice vot să fie înregistrat. PSD are un parlamentar cu COVID-19, şi unul care se confruntă cu o afecţiune gravă, şi care totuşi, mâine va veni la vot”, a mai declarat Grindeanu.

Întrebat dacă PSD ar vota un guvern minoritar format din PNL şi UDMR, Grindeanu a negat: "Noi avem decizii clare din acest punct de vedere, fără nuanţe. Răspunsul este extrem de scurt: Nu!".

Grindeanu a reafirmat că PSD solicită alegeri anticipate. "Trebuie să ne întoarcem la popor. Ăsta este mandatul pe care noi îl avem, reconfirmat în diverse structuri de conducere ale PSD", a mai spus deputatul social-democrat.

Parlamentarii USR-PLUS și AUR vor vota moţiunea de cenzură a PSD

Dan Barna a afirmat că USR-PLUS va vota moţiunea de cenzură a PSD, pentru că marţi a fost o decizie în Biroul Politic al partidului că va fi votată prima moţiune care ajunge la votul în Parlament. "Ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare ca PSD să-şi depună propria moţiune de cenzură şi apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus", a adăugat el.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a precizat că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva "Guvernului ilegitim PNL-UDMR". În schimb, vicepremierul Kelemen Hunor consideră că actuala criză politică este una "minoră" faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie. Liderul UDMR crede că "matematic" moţiunea ar putea fi votată, dar susţine ideea refacerii coaliţiei cu USR-PLUS. Întrebat cu cine va negocia în Parlament în vederea susţinerii Guvernului pe care îl conduce, premierul Florin Cîţu a afirmat că nu poate dezvălui strategia sa de război, însă va face tot ce este posibil ca românii să aibă în continuare în Executiv cu puteri depline. El a adăugat că o demisie a sa din funcţia de prim-ministru ar fi un gest iresponsabil şi nu ar stinge conflictul politic.

Ce şanse are să treacă moţiunea de cenzură împotriva guvernului Cîţu

Pentru a fi adoptată moţiunea, este nevoie de 234 de voturi.

Aritmetica parlamentară a Opoziţiei arată astfel:

PSD -157 de parlamentari

USR-PLUS - 80 de parlamentari

AUR – 43 de parlamentari

Dacă toţi parlamentarii acestor formaţiuni ar vota moţiunea, marţi, aceasta ar fi adoptată cu 280 de voturi, adică cu 46 de voturi mai mult decât limita necesară de 234 pentru dărâmarea Guvernului. Celor 280 li s-ar putea alătura şi unii parlamentari liberali care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie. Fostul lider PNL se baza, înainte de Congres, pe aproximativ 50 de colegi. Ludovic Orban a anunţat însă că el nu va vota moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Cîţu. La rândul său, PNL, care are 134 de parlamentari, se bazează şi pe voturile UDMR, care are 29 de deputaţi şi senatori. Cei 18 parlamentari ai minorităţilor naţionale ar putea să nu participle la vot, aceasta fiind tradiţia grupului, de-a lungul activităţii în Parlament. Mai sunt 4 voturi ale parlamentarilor neafiliaţi, care vor vota ”în funcţie de propria conştiinţă”.

Liberalii au anunţat, prin vocea preşedintelui Florin Cîţu, că au mandatat mai mulţi parlamentari PNL din Camera Deputaţilor şi Senat să negocieze ”om cu om”, pentru a convinge reprezentanţi ai Opoziţiei să nu voteze moţiunea de cenzură, invocând faptul că ne aflăm în valul patru al pandemiei, iar ţara are nevoie de un guvern ”cu puteri depline”. Florin Cîţu a lansat, în plus, un avertisment pentru cei de la USR-PLUS: dacă vor vota moţiunea PSD, atunci orice cale de împăcare şi de refacere a coaliţiei de guvernare încetează.

Există liberali care îşi doresc un Guvern minoritar PNL, care, în cazul în care moţiunea trece, să fie susţinut în Parlament doar pentru a gestiona actuala criză sanitară, în timp ce alţii au invocat şi posibilitatea ca actualul Guvern să rămână interimar mai mult timp, dar cu atribuţii limitate.

Noul preşedinte al USR-PLUS, Dacian Cioloş a reiterat că partidul său nu îl mai vrea pe Florin Cîţu premier, aceasta fiind condiţia principală pentru revenirea la masa negocierilor cu liberalii. De asemenea, Cioloş a mai spus că nu va susţine nici un guvern minoritar, condus de Florin Cîţu, USR-PLUS urmând să facă Opoziţie în acest caz.

Planul PNL, dacă pică Guvernul Cîţu la moţiunea de cenzură

Conform surselor Observator, în planul Partidului Naţional Liberal este inclusă şi varianta în care liberalii nu merg la primele consultări cu o variantă de premier, lăsând responsabilitatea găsirii unei soluţii pentru USR şi PSD. Conform surselor Observator, după ce va pica Guvernul Cîţu în urma moţiunii de cenzură, PNL nu va merge cu nicio propunere la Klaus Iohannis pentru funcţia de premier. PNL vrea să lase USR - AUR - PSD să vină cu soluţa, transmite reporterul Observator Larisa Bernaschi. Cum această soluţie fie nu va exista, fie va pica la un eventual vot în Parlament, abia apoi va veni PNL cu o propunere, însă va fi o propunere-iepure care să se retragă, pe modelul Cîţu din martie 2020. În locul "iepurelui", PNL îl va propune din nou pe Florin Cîţu ca premier.

Cum USR a anunţat că nu îşi mai doreşte să facă parte dintr-o coaliţie de guvernare cu Florin Cîţu premier, PNL speră să poată negocia cu PSD obţinerea învestiturii, mai spun sursele Observator. PSD a anunţat deja că nu va susţine un guvern minoritar condus de PNL, însă liberalii speră ca prin introducerea în programul de guvernare a unor proiecte ale PSD să obţină minimul necesar de voturi, în jur de 50, care să le asigure guvernarea.

Cum se desfăşoară dezbaterile și votul 

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Articolul 47 din Regulamentul şedinţelor comune prevede că ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt. După încheierea dezbaterilor, se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

Ce urmează după votul moţiunii de cenzură

Potrivit calculelor din Legislativ, Guvernul Cîţu are şanse mari să fie demis, marţi, prin votul Parlamentului. Dacă moţiunea trece, imediat după vot, în scenă intră preşedintele Klaus Iohannis, care trebuie să cheme partidele parlamentare la consultări şi va desemna, în final, o nouă propunere de premier. Noul premier desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru a veni în faţa Parlamentului cu o nouă echipă de miniştri şi cu un program de guvernare, pentru a primi votul de încredere.

În cazul în care moţiunea de cenzură va pica, la vot, Guvernul Cîţu rămâne în funcţie, însă se va pregăti pentru o nouă moţiune de cenzură, a celor de la USR-PLUS şi AUR, care urmează să intre la vot în Parlament, în perioada imediat următoare. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

motiune de cenzura florin citu parlament motiune vot dezbatere motiune guvernul citu
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024