Antena Meniu Search
x
LIVE

Ultimele calcule înainte de moţiunea de cenzură. Cu cine a negociat PNL pentru a-i oferi susţinere lui Florin Cîţu

Conducerile PNL şi PSD fac ultimele calcule înaintea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, care va fi dezbătută şi votată joi în plenul Parlamentului. Cele două grupări politice s-au reunit luni în şedinţe, pentru a pune fiecare la punct strategia finală.

De Redactia Observator la 04.10.2021, 10:38
Florin Cîţu participa la citirea motiunii de cenzura depusa de PSD si semnata de 205 parlamentari, intitulata „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mita generalizata”, joi 20 august 2020 in Plenul Parlamentulu
Florin Cîţu află marţi rezultatul votului moţiunii de cenzură depusă de PSD - Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Biroul Politic al PNL se va întruni la ora 11:00, la Parlament, unde vor fi prezentate rezultatele negocierilor făcute în ultimele zile cu fiecare parlamentar din Opoziţie în Parte.

La ultima şedinţă a noii conduceri a PNL, s-au stabilit două echipe de negociere, la Camera Deputaţilor şi la Senat, privind moţiunea de cenzură. În echipa de la Camera Deputaţilor sunt Florin Roman, Gabriel Andronache, Lucian Bode, Dan Vîlceanu, Raluca Turcan, Virgil Popescu şi Gigel Ştirbu, iar la Senat, Alina Gorghiu, Daniel Fenechiu, Marcel Vela, Monica Anisie şi Nicolae Ciucă.

PNL vrea să îi convingă pe parlamentari să nu voteze moţiunea de cenzură. Liberalii spun că îl susţin în continuare pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier, chiar şi în cazul demiterii Guvernului prin moţiune de cenzură. Europarlamentarul Rareş Bogdan, a declarat, duminică, la Prima Tv, întrebat dacă Iohannis îl va desemna pe Cîţu premier, că este "absolut convins" că acest lucru se va întâmpla şi a prezentat un scenariu conform căruia un alt premier nominalizat de liberali fie demisionează, fie nu este învestit prin vot.

PSD va vota la vedere moţiunea de cenzură

Pe acelaşi subiect

Social-democraţii se întâlnesc tot la ora 11:00, la sediul central al partidului, scopul lor fiind de a se asigura că toţi aleşii vor fi prezenţi la vot şi că vor încuviinţa demiterea guvernului Cîţu.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, le-a transmis deja colegilor din Parlament un mesaj în care le cerea să respecte regulile de protecţie sanitară, pentru a nu exista riscul de infectare sau intrare în carantină, înainte de moţiune.

El mai afirma că este exclus ca Partidul Social Democrat sau cineva din PSD să nu voteze această moţiune de cenzură. ”Am şi vorbit cu colegii mei, am trimis şi un mesaj ieri, să evite întâlnirile publice, astfel încât să nu avem probleme că vor contracta coronavirus. Sunt ferm convins, cei 157 de parlamentari ai PSD vor fi prezenţi marţi şi vor vota la vedere, cum este şi normal, ca Guvernul Cîţu să plece. Cred că trebuie să devenim serioşi, e un demers serios”, spunea, la RFI, Marcel Ciolacu.

Ciolacu mai spunea că PSD nu va susţine sub nicio formă un Guvern minoritar PNL-UDMR. ”Este exclus aşa ceva. Noi considerăm că în acest moment sunt două variante: ori cei de la USR, după ce trece Congresul, uită de problemele pe care le-au avut cu PNL-ul şi vor crea din nou o majoritate parlamentară, să vedem pentru cât timp, ori alegeri anticipate”, a declarat liderul PSD.

Textul moţiunii de cenzură a PSD

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit joi în plen, pentru a fi citită moţiunea de cenzură a PSD intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!". Votul urmează să fie dat marțea viitoare, într-un plen reunit al Parlamentului. AUR a cerut PSD şi USR PLUS să voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu cu bilele la vedere, cerinţă venită şi din partea PSD către AUR şi USR PLUS.

Ludovic Orban a prezidat şedinţa celor două Camere la care şi-au înregistrat prezenţa 209 de deputaţi şi senatori dintr-un total de 466. El a mai spus că, potrivit Regulamentului celor două Camere, nu este necesar să existe un cvorum anume de prezenţă pentru citirea moţiunii de cenzură.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a fost aplaudat în plenul reunit când a venit la tribună pentru a citi moţiunea de cenzură a social-democraţilor. PSD a solicitat USR PLUS, prin vocea deputatului Sorin Grindeanu, să voteze moţiunea cu bilele la vedere. Şi AUR a făcut o solicitare similară către PSD şi USR PLUS.

PSD susţine, în textul moţiunii de cenzură, că "guvernarea perdanţilor a sărăcit România", iar "absorbţia fondurilor europene este la pământ". "Sunteţi doar buni să vă faceţi imagine şi doar vindeţi promisiuni! Nu aţi inaugurat niciun kilometru de autostradă şi nu aţi lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-aţi asumat marile proiecte de autostrăzi şi poduri lăsate moştenire de PSD!

Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar şeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o ţară întreagă la telefon! Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare! Primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani", mai arată documentul.

USR-PLUS și AUR votează pentru moțiune

Dan Barna a afirmat că USR-PLUS va vota moţiunea de cenzură a PSD, pentru că marţi a fost o decizie în Biroul Politic al partidului că va fi votată prima moţiune care ajunge la votul în Parlament. "Ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare ca PSD să-şi depună propria moţiune de cenzură şi apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus", a adăugat el.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a precizat că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva "Guvernului ilegitim PNL-UDMR". În schimb, vicepremierul Kelemen Hunor consideră că actuala criză politică este una "minoră" faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie. Liderul UDMR crede că "matematic" moţiunea ar putea fi votată, dar susţine ideea refacerii coaliţiei cu USR-PLUS.

Premierul Florin Cîțu a apreciat joi seara că are șanse mai mari de 50% ca Guvernul să supraviețuiască moțiunii de cenzură de marți. Florin Cîțu a apreciat și că guvernarea liberală va supraviețui până în 2024. El a respins ideea unui guvern tehnocrat, care să pegătească alegeri anticipate, amintind guvernul tehnocrat din 2016. Respectiva variantă a fost avansaă de liderul PSD Marcel Ciolacu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Ultimele calcule înainte de moţiunea de cenzură. Cu cine a negociat PNL pentru a-i oferi susţinere lui Florin Cîţu